Intrebari de Craciun 

Apocalipsa 1:4-19

Niciodata nu putem sti ce va ajunge sa fie un bebelus. Fiecare parinte se intreaba cand isi tine in brate bebelusul, oare ce va fi copilul sau peste ani? Am toata convingerea ca aceste intrebari erau si in gandul Mariei cand Isus s-a nascut acum mai bine de doua mii de ani. Ce frumos ne exprima aceasta traire a Mariei, evanghelistul Luca 2:19. Cu siguranta ca Maria avea multe la care sa se gandeasca avand in vedere mesajele divine pe care le primise cu privire la fiul ei si la marturisirile ingerilor, a pastorilor, a rudei sale Elisabeta si mai tarziu a lui Simeon si Ana cand au mers la Templu: Luca 1:28-33,42-45; 2:11, 2:28-35.                                                                                                                                                                Este o cantare frumoasa scrisa de Mark Lowry care in limba romana s-ar traduce ca, “Maria te-ai gandit?” Cantarea este formata dintr-o serie intreaga de intrebari pe care scriitorul cantecului s-a gandit ca Maria le avea despre bebelusul ei dupa nasterea sa. Nici unul dintre noi nu stim ce va ajunge sa fie un bebelus. Bebelusul Mariei a ajuns sa fie Mantuitorul omenirii. Pe masura ce in lume urmeaza sa se sarbatoreasca zilele acestea craciunul, sa ne intarim si mai mult credinta cu privire la identitatea lui Isus Cristos. O sa ne concentram atentia in mod special asupra Apocalipsa 1:5 unde ni se ofera o tripla descriere a identitatii Domnului si Mantuitorului nostru Isus Cristos. Acest verset ne ajuta sa intelegem si mai bine cine este bebelusul nascut in ieslea din Betleem. Cele trei descrieri ale apostolului Ioan din vs.5 sunt de fapt raspunsuri la trei intrebari importante pe care omul si le pune in aceasta viata.

1.Pot sa ma incred cu adevarat in Cristos? Este El crednic sa imi pun toate increderea in El? Fiecare om vrea sa stie in cine isi poate pune increderea in viata aceasta. Traim intr-o lume plina de inselaciune si minciuna, cu oameni falsi care sa folosesc de orice ca sa manipuleze si sa profite. In cine mai poti avea incredere cu adevarat?                                        Apostolul Ioan il numeste pe Isus “martorul credincios”. Ce este un martor? Este cineva care marturiseste ceva ce a vazut si a auzit. Apostolul Ioan indeamna omenirea sa mearga la Isus daca doreste sa afle adevarul. Ce marturie ne da Domnul Isus in fata lui Pilat? Sa citim Ioan 18:37. Isus nu a raspuns acuzatiilor mincinoase ce I s-au adus in repetate randuri. Dar a raspuns cand a fost intrebat cine este si de ce a venit. El este adevarul si cine doreste sa stie ce este adevarat trebuie sa vina la Cristos pentru a afla. Mormantul gol din Ierusalim sta marturie pentru Isus. Apostolii si sutele de ucenici care au vorbit, au mancat si s-au plimbat cu El dupa inviere marturisesc ca Isus este adevarat si in El este adevarul lui Dumnezeu.

“Isus este martorul credincios”  Ce inseamna lucrul acesta:                                                          Ca ceea ce Dumnezeu Tatal a avut de spus, Isus Cristos, Fiul a descoperit omenirii.                Ca Isus a facut adevarul cunoscut fara sa ii pese de aprobarea oamenilor.                                  Ca Isus a spus adevarul, tot adevarul si numai adevarul, chiar daca acest lucru l-a costat totul.

In cine vom alege sa ne credem? Profetul Ieremia ne spune ca este vai de omul care isi pune nadejdea in om. Dar binecuvantat este Cel ce se increde in Domnul. Eu nu pot sa dovedesc nimanui ca am dreptate, dar stiu ca daca un om va citi Evanghelia cu inima si cu mintea deschisa atunci va ajunge singur sa gaseasca raspuns la aceasta intrebare. Va sti in cine poate sa se increada cu toata inima lui. Oricine a facut lucrul acesta in ultimii doua mii de ani a ajuns la aceeasi concluzie: “Pot sa ma incred cu adevarat in Isus Cristos” pentru ca Isus este martorul credincios care a implnit tot ceea ce a promis.

2.Are Cristos cu adevarat puterea de a se ingriji de viitorul meu? Viitorul este principala sursa de ingrijorare din viata omului. De aceea aceasta este in mod logic urmatoarea intrebare legata de persoana lui Isus. Daca imi pun increderea in El, atunci are El puterea de a se ingriji de viitorul meu? In cea de-a doua descriere a Mantuitorului din Apocalipsa 1:5 primim raspunsul la aceasta intrebare, “Isus este intaiul nascut dintre cei morti”. Lucrul acesta face referire directa la invierea lui Isus Cristos din morti. El a fost primul care a inviat din morti si care nu va mai vedea moartea in vesnicie. In timpul lucrarii Lui pamantesti Cristos a inviat oameni din morti, si fiecare inviere a fost o manifestare uluitoare a puterii dumnezeiesti, dar toti cei inviati de Isus atunci au murit ulterior. Dar nu si Isus.

Cand Cristos a iesit din acel mormant in dimineata primei zile a saptamanii, El a inviat o data pentru totdeauna. El a fost primul din cei multi despre care Scriptura spune ca vor avea parte de aceesi inviere la intoarcerea Lui si care la randul lor nu vor mai cunoaste moartea niciodata.

Personal primesc o mangaiere extraordinara stiind acest lucru. De-a lungul anilor am fost la cateva inmormantari si stiu cum este sa stai langa groapa celui ce a murit si sa incerci sa spui familiei ceva care sa le ofere nadejde in fata durerii pierderii celui drag. Nu este usor sa gasesti cuvintele potrivite. Cu atat mai mult in situatiile in care cei ce pleaca de pe acest pamant nu au siguranta mantuirii. De aceea numeste Scriptura moartea ca fiind “ultimul dusman” in 1 Corinteni 15:26. In prezenta mortii singurul lucru care ne da speranta este faptul ca Isus Cristos a inviat asa cum nimeni nu a mai facut-o vreodata.                                                                                                                                                                                                        In ceea ce ii priveste pe aceia care mor fiind in legamant cu Cristos, lucrurile stau cu totul altfel. Pentru ei nu exista semne de intrebare sau speculatii. Mantuitorul ne-a asigurat pacea si linistea in ceea ce priveste viitorul nostru, 1 Tesaloniceni 4:14. “Daca credem!” Este pe cat de simplu pe atat de complicat. Credinta noastra in inviere nu isi gaseste originea in ceea ce ochii nostri pot sa vada. Credinta noastra are ca temelia cuvantul lui Dumnezeu. Cand Evanghelia ajunge sa stapaneasca ca autoritate suprema in viata mea. Atunci voi sti ca Isus are puterea sa ma ajute si voi sti ca viitorul meu este in mainile Lui pentru ca El este Cel dintai nascut dintre cei morti.

3.Ce poate Isus sa faca pentru mine aici si acum? Raspunsul la aceasta intrebare cred ca il da cea din urma descriere a Mantuitorului din Apocalipsa 1:5 unde se spune ca Isus este “conducatorul regilor pamantului.” Cand ne gandim la conducatori ne gandim la cei ce au autoritate. Sunt multi oameni mari si puternici pe acest pamant, dar Isus este mai mare si mai puternic ca toti acestia. El nu este unul dintre conducatori. El este Conducatorul!

In primul secol, imparatul roman Nero era cel mai puternic om de pe pamant. El se considera conducatorul intregului pamant. Daca arata degetul in sus omul traia, daca il arata in jos atunci era mort. Se spune ca el a comandat arderea Romei si apoi a dat vina pe crestini pentru a atrage persecutia asupra lor. El a poruncit decapitarea lui Pavel crezand ca asta va aduce moartea crestinismului. La doua mii de ani distanta Nero este un nume pe care oamenii il dau cainilor lor iar Pavel un nume dupa care isi numesc copiii.

Isus Cristos este conducator peste toti. Stiu ca este greu pentru multi sa creada acest lucru avand in vedere ca lumea aceasta este un adevarat dezastru. Pedofilii scapa nepedepsiti, violatorii ies dupa doi ani din inchisoare, criminalii sunt adesea neprinsi, cei ce fraudeaza statul traiesc in belsug, dealerii de droguri fac milioane pe spinarea tinerilor care mor in fiecare zi. Cand te uiti in jurul tau te gandesti ca satan este de fapt conducatorul acestei lumi. Intr-adevar satan are putere pe pamant, dar el este dezlegat doar pentru o perioada limitata de timp. Curand Isus Cristos va prelua fraiele lucrurilor si va pasi din nou pe scena acestei lumi. Atunci va termina o data pentru totdeauna cu satan, cu moartea si cu locuinta mortilor. Despre biruinta lui Isus este toata cartea Apocalipsa. Cititi-o, studiati-o si veti descoperi fiecare felul in care povestea acestei lumi se termina.

Poate Isus sa aiba grija de mine aici si acum? Da, cu siguranta. Am cel mai influent prieten din univers. Nu putem sti ce se va intampla cu viata unui bebelus. Dar Isus a reusit sa suprinda total intreaga lume si continua sa ne surprinda si astazi la mai bine de 2000 de ani de la nasterea Sa. Care este mesajul din aceasta dimineata? Puneti-va toata nadejdea in Isus. Langa El este singurul loc in care suntem in siguranta. Deoarece El este “martorul credincios” care a facut cunoscut acestei lumi adevarul despre conditia in care se afla oferindu-i o cale spre mantuire; El este “Cel dintai nascut dintre cei morti” si acest lucru imi ofera cea mai mare pace si liniste atunci cand ma gandesc la viitorul meu; El este “conducatorul regilor pamantului” ceea ce face ca ingrijorarea mea sa fie spulberata stiind ca nedreptatea si faradelegea isi va primi o dreapta judecata in ziua intoarcerii Lui.

This entry was posted in Predici and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code