Isus este acelasi ieri, azi si in veci

Privind cu sinceritate la lumea crestina nu putem sa nu recunoastem ca la scara destul de larga voia lui Cristos a fost adaptata si redefinita dupa gustul, preferinta si standardul omului. Incet si subtil Cristosul Bibliei a fost schimbat cu cineva cu care omul sa se simta mult mai confortabil. Invatatura despre ce inseamna sa Il urmezi pe Isus a fost diluata si poruncile Sale rastalmacite si reinterpretate. Toate aceste abateri au facut ca crestinismul sa ajunga sa fie doar o alta religie care nu deranjeaza pe nimeni si nu aduce ofensa nimanui.

Dar Scriptura ne spune limpede ca Isus Cristos nu se va schimba niciodata si la fel este si in cee ace priveste planul si voia Sa pentru crestini si biserica, Evrei 13:7-8. Nu exista nici un exemplu cum ca evanghelia lui Cristos poate fi interpretata de om dupa bunul sau plac, adaptata sau considerata invechita. Nu Isus si cuvantul Sau trebuie schimbat, ci noi trebuie sa ne lasam schimbati de Cristos si Evanghelia Sa. Intreaga noastra fiinta si viata in biserica, in familie, in relatii, la slujba si in orice alta imprejurare ne-am gasi trebuie sa fie complet si radical transformata de Isus.

Domnul Isus vorbeste clar ucenicilor sai cu privire la cine este El si care este voia Sa pentru ei, Ioan 8:31-32. Inca de la inceput Domnul a facut foarte clar care este calea prin care te poti bucura de promisiunile si binecuvantarile Lui. Nu este nimic neclar in ceea ce El spune. Dar totusi noi traim in sec.21. Ne mai putem noi baza viata pe cuvinte spuse acum doua mii de ani? Chiar trebuie sa urmam la litera tot ceea ce Isus ne cere in Scripturi? Lumea si societatea s-au schimbat atat de mult de atunci, asa ca putem noi sa mai avem ca standard niste invataturi atat de vechi?                                                                    Toate invataturile lui Isus isi au autoritatea in invierea Lui. Daca s-ar fi descoperit ca Isus a fost un impostor si ca trupul sau a ramas in acel mormant in care a fost ingropat dupa rastignirea Sa atunci nu ar fi nevoie sa ne mai incredem in nimic din ceea ce El a spus. Ar fi si El ca toti ceilalti mari lideri religiosi ai lumii care si-au dat cu parerea cu privire la lucrurile acestei vieti, dupa care au murit, au fost ingropati si acolo sunt si acum. Sa citim cuvintele apostolului Pavel din 1 Corinteni 15:12-21. Dar daca Isus a inviat din morti ca nimeni altcineva in istorie si a biruit locuinta mortilor si moartea atunci nimeni nu isi poate permite sa treaca cu vederea ceva din ceea ce Isus a spus. A inviat Isus Cristos din morti? Atat de multi oameni pe acest pamant nu cred lucrul acesta, chiar daca sute de oameni marturisesc ca l-au vazut inviat, au vorbit cu El, au mancat cu El si au umblat in prezenta Lui. Stiti insa ce nu are nici o logica in rationamentul celor ce nu cred in invierea lui Isus? Daca nu ar fi inviat atunci de ce atatia si-ar fi dat viata pentru o minciuna? De ce si-ar fi parasit slujbele si-ar fi lasat in urma familiile si vechile vieti ca sa mearga in toata lumea sa predice evanghelia unui impostor indurand pentru asta persecutia, batjocura, inchisoarea, batai repetate si morti crunte? Cine ar face asta pentru o minciuna? Aceste lucruri s-au intamplat pentru ca Isus Cristos nu a fost doar un alt invatator, profet sau mare lider religios. El a fost unicul Fiu al lui Dumnezeu care a murit pentru pacatele omenirii si care a fost inviat din morti a treia zi de la rastignirea Lui. Si Isus este acelasi astazi cum a fost si in primul secol si in toate secolele de atunci si de pana la intoarcerea Sa.

Avand in vedere aceste lucruri sa luam una dintre cele mai clare invataturi biblice care a devenit insa atat de controversata in zilele noastre. Sa citim de la Ioan 5:22-29 si apoi din Apocalipsa 20:11-15. Cine il respinge pe Cristos si cuvintele Lui va fi condamnat. Desi aspru, mesajul evangheliei este cat se poate de clar. Aceasta invatatura a facut parte din viata biserici la inceputuri. Astazi insa tot mai multe voci se ridica si afirma ca iadul nu este real, sau daca este real, nu poate fi totusi vesnic. “Chiar crezi ca Dumnezeu va trimite atatea suflete in iad?” Asa se incearca schimbarea adevarului Evangheliei. Adesea se incepe cu intrebari de genul “chiar a spus Dumnezeu ca…?”                                                          Va aduceti aminte cine a facut asta prima data in istorie? Satan a facut-o cand a ispitit-o pe femeie in gradina Eden. Aceasta este lucrarea diavolului. Sa puna la indoiala cuvantul si autoritatea lui Dumnezeu. Asa a inselat-o pe Eva si pe Adam si asa continua sa insele milioane de oameni astazi.                                                                                                                   Daca sunt ucenic al lui Isus atunci voi lua cuvantul Sau ca litera de lege in viata mea. Nu ii voi ingadui lui satan sa puna indoiala in mintea mea cu privire la ceea ce a spus Isus. Si cand credem cuvintele lui Cristos, sa ascultam ce are de spus in continuare despre acest loc pe care il numeste iad: in Marcu 9:43-48, Luca 16:22-23, Matei 22:13 sau Matei 25:46.

Unii spun ca vorbirea lui Isus este de fapt una cu sens figurat. Ca sunt doar imagini simbolice. Dar daca sunt doar cu sens figurat, atunci ce simbolizeaza ele? Oare vorveste el in aceste versete despre o vacanta all inclusive pe termen nelimitat undeva pe malul marii? Indiferent de ce ar simboliza, este clar ca aceste cuvinte descriu o realitate viitoare a unui loc ingrozitor in care nici un om intreg la minte nu si-ar putea dori sa mearga. Cuvintele “pedeapsa vesnica” ar trebui sa smereasca cu adevarat inimile oamenilor.  Dar astazi nu mai vorbim despre iad. Se evita sa se mai vorbeasca despre iad si in biserica, pentru ca m devenit atat de sensibili si usor de poticnit, asa ca nu e de mirare ca lumea de afara nu mai crede in existenta unui astfel de loc. Atunci cand satan scoate din mintea noastra invatatura lui Cristos cu privire la existenta iadului, a castigat. Cand nu ne mai gandim la iad nu le mai spunem oamenilor ca fara Cristos acolo vor ajunge, cee ace de altfel se si intampla cu multi crestini.

Dar slavit sa fie Dumnezeu Tatal, ca Domnul Isus nu a dat acestei lumi doar imaginea ingrozitoare a iadului. El ne-a dat tuturor si nadejdea minunata a raiului. Sa citim cuvintele Mantuitorului din Ioan 11:25-26, 14:1-3. Apocalipsa descrie minunat acest loc in 21:1-4. Din nou si din nou Isus ne spune ca scopul venirii Lui pe pamant este pace, bucurie, iertare si mantuire.

Un frate crestin pe nume Stacy incepuse sa aiba dureri de stomac si dupa o vreme a mers sa faca cateva investigatii. Rezultatele au fost dintre cele mai rele, cancer. A fost operat si cand medicii l-au deschis au vazut ca aproape toate organele sale interne erau cuprinse de tumori canceroase. Stacy impreuna cu familia sa au primit vestile necrutatoare: mai aveti doar cateva saptamani de viata. Pastorul care povestea aceste lucruri a mers sa il vada pe Stacy la spital si marturisea ca pur si simplu nu stia ce o sa ii spuna cand il va vedea. Cu inima plina de framantari intra in camera de spital a lui Stacy si cand isi ridica capul din pamant il vede pe Stacy intins pe pat cu un zambet mare pe chip si aratand cu degetul spre cer: “astazi merg sa fiu cu Domnul meu frate.” Vazand atitudinea lui Stacy in fata mortii, fratele pastor marturisea in cartea lui ca a plecat in acea zi de la spital putin invidios pe fratele lui care urma sa ajunga inaintea lui in prezenta lui Cristos. Desi isi tragea ultima suflare pe acest pamant el avea in minte aceleleasi cuvinte minunate rostite si de apostolul Pavel in Galateni 2:20, “pentru mine a trai este Cristos si a muri este un castig.” Sa pleci din aceasta viata atunci cand Domnul hotaraste stiind ca esti al Lui si ca raiul te asteapta iti da o bucurie de nedescris si de neinteles pentru ceilalti.

Adevarata credinta in adevarul Evangheliei atat cu privire la existenta iadului cat si a raiului ne schimba complet perspectiva felului in care alegem sa ne traim vietile pe acest pamant. Suntem incurajati intr-un mod minunat de speranta petrecerii vesniciei in rai, dar si ingrozititi de eventualitatea petrecerii vesniciei in iad. Daca noi credem cu toata fiinta noastra aceste adevaruri ale lui Isus atunci nu vom putea sa traim altfel decat tinand cu sfintenie voia lui Isus si spunandu-le tuturor despre cum pot sa primeasca si ei iertare si mantuire prin Cristos. Pentru ca nu poti ura atat de mult pe cineva incat sa nu ii spui cum sa nu ajunga in iad. Nu poti daca esti din Dumnezeu. Nu poti sa ii faci asta vecinului cu care te-ai vazut atatia ani zi de zi pe scara blocului, colegei de servici cu care te vezi zi de zi la birou, mamei colegului de scoala a fiicei tale cu care stai la povesti mereu inainte sa iei copilul de la scoala, samd.

Sa citim in incheiere marturia extraordinara a apostolului Ioan din 1 Ioan 4:7-21. Isus este acelasi ieri, astazi si in veci si la fel este invatatura Lui. Amin!

 

 

 

 

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code