Serie de predici 2 Timotei

Viata binecuvantata de Dumnezeu                                                                                           2 Timotei 2:14-26

Citim in acest pasaj de Scriptura ca pentru a avea o viata binecuvantata de Dumnezeu avem nevoie de patru lucruri: sa fim puternic inradacinati in cuvantul Lui Dumnezeu, sa traim cu credinta in puterea Lui, sa fim curatiti de obiceiurile pacatoase si sa fim blanzi cu cei ce sunt potrivnici evangheliei lui Cristos.

Inradacinati in Scriptura, vs.14-18. Versetul 15 este cel asupra caruia trebuie sa ne concentram atentia in mod special. Sa va dau un exemplu. Este ca si cum cineva ar veni la noi si i-am cere sa ne recomande un doctor sau un mecanic auto despre care stim cu siguranta ca ar face cea mai buna treaba. Ii indrumam catre un doctor sau un mecanic despre care stim cu siguranta ca ofera servicii de calitate. Nu oameni care doar fac o slujba, ci oameni dedicati si pasionati de munca lor careisi fac treaba foarte bine si cu placere. Acesta este un lucrator incercat care nu are de ce sa-i fie rusine.                                              La fel este in cazul crestinului care isi face cu responsabilitate si pasiune lucrarea. Daca ni s-a incredintat cuvantul lui Dumnezeu avem obligatia de a explica adevarul Lui dupa planul Sau nu dupa ideile, interesele sau parerile proprii. Acest lucru implica: cunoasterea profunda a Evangheliei, trairea ei practica si explicarea ei corecta si cu claritate.                                                                                                                                                                            Aceasta este voia lui Dumnezeu nu doar pentru predicatori si misionari, ci pentru fiecare crestin in parte. Cei ce traiesc inradacinati in Sfanta Scriptura nu vor cadea prada certurilor nefolositoare. Apostolul spune ca aceasta este calea prin care voi putea evita vorbariile goale si lumesti care sunt ca un cancer spiritual, dar tot astfel voi putea si sa recunosc invataturile false si pe cei ce le promoveaza. Pavel chiar mentioneaza doi astfel de invatatori falsi care s-au ridicat din mijlocul bisericii dar care s-au indepartat de la adevar. Facand acest lucru nu doar ei au cazut, dar i-au inselat si pe altii sa cada. Care au fost cei ce au cazut? Cei a caror viata nu era inradacinata in adevarul lui Dumnezeu si care nu au crescut in cunostinta evangheliei. Fiecare crestin este fie un lucrator incercat care traieste cuvantul si il explica altora fie un credincios neroditor si rusinat. Acesta din urma va fi mereu un crestin slab, fara impact in viata celorlalti care este dus incoace si incolo de orice invatatura. Ei sunt o prada sigura pentru satan cazand imediat cand o situatia de criza apare in viata lor. Nu doar ca acesti crestini nu ii vor invata pe altii adevarul Evangheliei, dar vor fi o descurajare si o piatra de poticnire pentru ei.

Cum ajungem lucratori incercati in Imparatia lui Dumnezeu, care impart adevarul drept si nu avem de ce sa ne fie rusine? Acest lucru nu se intampla din greseala. Nu este un accident sau o intamplare. Pentru asta este nevoie de dedicare, efort, implicare totala si perseverenta. Care sunt lucrurile pe care le facem in prezent ca sa ajungem astfel de slujitori? Ce pasi practici urmam ca sa crestem in cunostinta Evangheliei? Daca nu imi doresc sa fiu un lucrator incercat si dedicat atunci vei fi unul slab si rusinat.

Incredintati in puterea lui Dumnezeu, vs.19. Cand viata mea are ca temelie pe Dumnezeu atunci niciodata nu se va prabusi. Traim in vremuri de confuzie morala si spirituala. Normalitatea a fost inlocuita de haos. Satan cauta mereu sa aduca haosul si in lucrarea bisericii. Femei puse in functii de predicatori, preoti homosexuali, o atitudine tot mai defensiva fata de pacat si imoralitate a liderilor din biserica, modificarea mesajului Evangheliei dupa propriile interese ale unora sau altora, traditii si datini care inlocuiesc si adesea neaga invatatura biblica. Toate aceste lucruri sunt posibile cand temelia vietii mele si a lucrarii bisericii nu ramane Isus Cristos, Matei 7:24-27.                                                          Acest verset ne aminteste doua lucruri foarte importante. Biserica nu ii apartine omului ca sa faca el ce vrea in ea si cu ea. Biserica este a lui Dumnezeu. Si astazi Domnul priveste la biserica Lui si ii cunoaste pe cei ce sunt ai Sai. Dumnezeu nu se lasa pacalit de nimeni. El cunoaste profunzimile inimii si cele mai ascunse ganduri ale fiecarui om.                                  Cel de-al doilea lucru mentionat aici, este ca daca imi permit sa rostesc numele Domnului, atunci ar fi bine sa ma indepartez de orice fel de nedreptate. Viata la care suntem chemati este una de puritate morala radicala. Dumnezeu ii cunoaste ce cei ce sun tai Sai pentru ca acestia se remarca prin alegeri, cuvinte si fapte care denota neprihanire si sfintenie. Oricine este din Dumnezeu nu poate trai in pacat. Vremurile imorale in cara traim nu sunt o scuza ca si noi sa traim in imoralitate. Versetul incepe cu cuvintele, “cu toate acestea”. In ciuda imoralitatii, a propagarii pacatului, a invataturilor mincinoase, a ingrijorarilor, a indepartarii unora de la credinta, cu toate acestea Dumnezeu este inca in control. Si cat timp Cristos va ramane temelia vietii noastre si a lucrarii bisericii atunci acestea nu se vor prabusi niciodata. Sa nu renuntam. Sa nu ne lasam descurajati. Dumnezeu este pe tronul Sau de domnie. Indiferent de vremurile in care traim, Dumnezeu nu isi uita niciodata copiii. Cat timp continuam sa ne incredintam in puterea Lui, vom fi in siguranta.

Curatit de obiceiuri pacatoase, vs.20-22. Casa mare la care apostolul face referinta este biserica. Si evidentiaza faptul ca in fiecare casa sunt vase pentru scopuri diferite. Avem tacamurile de zi cu zi, dar avem si tacamurile pe care le scoatem la evenimente mai deosebite sau cand avem oaspeti. Avem vase de calitate si vase mai putin reusite calitativ. La fel este si in biserica. Sunt acei crestini de “aur si argint” care prin carcaterul lor matur sunt de folos in lucrarea lui Cristos. Barbati si femei integri care i-a viata de credinta foarte in serios, care prin trairea lor in cuvantul Evangheliei reflecta imaginea lui Isus in tot ce zic si fac. Dar in orice biserica sunt si crestini de “lut si lemn” care nu au ca preocupare maturizarea spirituala si care nu sunt de mare folos pentru Isus. Ei nucauta in viata lor mai intai lucrurile de sus. Esueaza sa umble prin Duhul si traiesc tot prin vedere, fiind neroditori pentru Imparatia lui Dumnezeu.

Vestea buna este ca daca ne aflam in aceasta categorie, nu trebuie sa ramanem in ea. Poti decide sa urmaresti sfintirea in viata ta si sa devii parte din categoria de credinciosi de aur si argint. Daca am avut probleme cu mania, putem sa alegem sa nu mai fim stapaniti de acest lucru. Daca am fost plini de amaraciune, putem sa ne schimbam. Daca am avut lupte cu pofetele, putem sa fim vindecati. Daca am avut probleme cu critica si barfa putem sa pasim pe calea incurajarii si a pacii. Putem sa ne schimbam. Apostolul spune “daca cineva se curateste va fi un vas de cinste, sfintit si folositor Stapanului Sau.” Ne aducem aminte intrebarea adresata de Domnul Isus infirmului in Ioan 5:6? “Vrei sa te faci bine?” Totul depinde de noi. Vrem noi sa fim vindecati. Ne dorim din toate inima sa ne schimbam? Atat de mult incat sa strigam cu lacrimi catre Domnul ca sa ne vindece? Prea multi crestini raman in starea de lut si lemn pentru ca ei incearca prin propriile eforturi sa faca schimbarea, iar esecurile repetate i-au descurajat si i-au facut sa creada ca nu pot sa fie mai mult decat sunt in prezent. Spune-I Domnului ca fara ajutorul Lui o sa ramai in starea in care esti. Spune-I ca nu ai puterea sa te schimbi singur si Domnul va raspunde celui ce striga catre El cu credinta, sinceritate si umilinta.

Apostolul ne indeamna sa fugim de orice situatie pe care satan ne-o pune inainte ca sa pacatuim. Poate sa fie pacatul sexual, aroganta, manie, invidie, barfa, dragostea de bani sau de putere etc. Sa luam hotararea de a fugi de lucrurile acestea si de a urmari ceea ce este drept si sfant. Nu poti sa urmaresti ceea ce este drept, pana cand nu fugi de ceea ce este gresit. Nu poti sa cauti si binele si raul in acelasi timp. Fiecare alegem sa urmarim ceva in viata noastra de zi cu zi. Din pacate pentru unii crestini la sfarsitul zilei raul este cel ce triumfa asupra binelui. Daca nu aleg sa resping raul sub orice forma si manifestare, daca nu fug de pacat si imbratisez calea sfinteniei nu voi iesi niciodata din categoria vaselor de ocara de lut si lemn din casa lui Dumnezeu. Iar daca luam aceasta decizie atunci sa veghem zi de zi pentru a nu ne intoarce la acele lucruri. Sa nu ne mai permitem luxul micilor compromisuri morale.

Ingaduitor si bland cu cei potrivnici, vs.23-26. Cea din urma conditie pentru a avea o viata binecuvantata de Dumnezeu, este felul in care ne comportam cu cei ce nu cunosc Evanghelia.  Sa nu ne pierdem vremea cu certuri nebunesti si dispute fara rost. Uneori se intampla sa fim provocati de cei din afara. Sa fim intaratati prin tot felul de vorbe sau ironii in incercarea lor de a ne face sa cedam si sa ne pierdem pacea si cumpatul. Sa nu le dam aceasta ocazie. Sa nu le ingaduim sa ne duca in acel punct in care sa ajungem sa spunem lucruri nepotrivite si discutiile sa degenereze. Sa nu strigam la cei ce striga la noi si sa nu blestemam pe cei ce ne injura. Nu putem insulta pe cineva si apoi sa ne asteptam sa il aducem la Cristos. Mai degraba vom deveni o piatra de poticnire pentru ei decat o unealta de a-i aduce in Imparatia lui Dumnezeu.                                                                                                                                                                                                                                               De aceea trebuie sa invatam sa fim blanzi cand suntem pusi sub presiune si ingaduitori cand ne sunt impinse la maxim limitele rabdarii. Daca ne pierdem cumpatul, poate ca vom castiga lupta de cuvinte, dar vom pierde razboiul pentru castigarea acelui suflet.

Ultimul verset descrie un adevar pe care nu avem voie sa il uitam vreodata. Acesti oameni sunt prinsi in capcana lui satan si folositi de acesta pentru a-I implini voia. Chiar daca ei cred ca sunt liberi si noi suntem ingusti si nebuni sa credem in basmele Bibliei, ei sunt suflete inrobite de diavol. De aceea ei nu pot sa gandeasca limpede, chiar daca unii dintre ei sunt oameni cu o minte sclipitoare. Cat timp inimile lor sunt impietrite si mintile le sunt intunecate nu putem sa ne asteptam ca argumentele lor sa fie drepte si sanatoase. Ei au nevoie sa creada Evanghelia, sa vina la pocainta, sa faca un legamant in botez cu Cristos si astfel sa fie mantuiti. Poate ca sunt oameni de succes, inteligenti, bogati, dar sunt cat se poate de rataciti si morti spiritual. Noi nu le putem schimba inima, doar Dumnezeu o poate face. Dar prin atitudinea noastra putem sa fim unelte folosite pentu aducerea lor la mantuire sau pentru descurajarea lor. De ce sa ne suparam cand oamenii pierduti in pacat se poarta ca oameni care sunt rataciti? Pentru ei normalitatea este cu totul alta. Ei nu vad, nu aud si nu inteleg pentru ca mintea le este intunecata. De ce sa ne maniem cand ei reactioneaza nepotrivit? Sa invatam sa spunem adevarul Bibliei in dragoste indiferent de felul in care ei reactioneaza sau ne vorbesc.

Daca suntem inradacinati in Cuvantul lui Dumnezeu nu vom cadea prada invataturilor mincinoase, ci ne vom infatisa inaintea Domnului ca lucratori incercati care am explicat corect adevarul celor pierduti.

Daca ne incredintam in puterea lui Dumnezeu nu ne vom teme in zilele de incercare si ispita.

Daca ne curatim de obiceiurile pacatoase o sa putem lua decizii evlavioase si o sa fim folositi de Dumnezeu pentru lucrarile Sale.

Daca suntem blanzi si ingaduitori cu cei ce ni se impotrivesc le vom dovedi ca suntem cu adevart ucenici ai lui Cristos si vom putea vedea cum Dumnezeu ii aduce pe unii dintre ei la pocainta si la mantuire.

O astfel de viata este o viata care merita traita si o viata care va primi binecuvantarea lui Dumnezeu.

 

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code