Comoara numita Rai

Un lucru universal dovedit este ca toti oamenii isi doresc sa stie mai multe despre rai si vor sa ajunga acolo dupa moarte. Daca s-ar face un sondaj in Romania sunt convins ca peste 80% dintre cei intrebati daca ei cred in existent raiului ar raspunde cu “DA”. Desi societatea noastra este corupta spiritual si moral, exista totusi ceva in inima omului care striga dupa nevoie de Dumnezeu. O nadejde ca va exista ceva mai mult decat aceasta existenta a nasterii, a unei vieti pline de provocari, temeri si incercari si a mortii. Deasemenea cred ca daca s-ar face un sondaj pe aceasta tema, cred ca majoritatea celor intrebati daca ei cred ca vor merge in rai, ar raspunde cu, “da”, “cred ca da” sau “sper sa fie asa” Cred ca putini sunt cei ce ar spune ca nu vor ajunge acolo.

Avand aceste lucruri in minte, sa incercam sa dam cu ajutorul cuvantului lui Dumnezeu cateva raspunsuri la intrebarile adresate cel mai des de oameni cand vine vorba despre rai.

Unde este raiul?                                                                                                                                      Cel mai important lucru cu privire la rai, este ca exista. Sa citim cuvintele Mantuitorului de dinaintea rastigirii Sale, Ioan 14:1-3. Raiul este casa Tatalui Ceresc. Este un loc real, cum este Sibiul, Bucurestiul, Chicago sau Paris. Raiul este casa lui Dumnezeu, locul unde El domneste, unde locuiesc ingerii si unde s-a intors Domnul Isus. Este locul unde fiecare crestin a primit cetatenie, Filipeni 3:20. Apostolul Pavel marturiseste ca a avut o experienta extraordinara in care a fost dus in rai, unde a vazut si auzit lucruri ce nu pot fi redate in cuvinte. El spune despre acest loc in 2 Corinteni 12:1-7 ca este al treilea cer. Desi pare a fi un loc indepartat, adevarul este ca raiul nu este atat de departe de noi precum credem. Si cu cat avansam in varsta si timpul plecarii de pe acest pamant se apropie, cu atat descoperim ca acest lucru este adevarat.

Cum este in rai?                                                                                                                                        Scriptura nu ne reda o imagine completa sau atat de multe informatii pe cat ne-am dori. Tot ce avem sunt cateva imagini, portrete si comparatii cu pamantul. Dar haideti sa vedem cateva lucruri pe care Biblia le spune despre rai.Cei mai multi oameni au auzit despre rai ca fiind un oras unde strazile sunt pavate cu aur. Care are portile facute de perle si zidurile construite din cele mai pretioase metale. Aceste imagini provin din Apocalipsa 21 si 22. Dar este acea descriere adevarata? Raspunsul este da si nu. Cuvintele lui Ioan sunt adevarate, dar cu toate acestea ceea ce ne imaginam despre rai este cu mult mai putin decat ceea ce este in realitate. Cred ca ceea ce Ioan doreste sa sublnieze despre rai este ca lucrurile carora noi le oferim cea mai mare valoare pe pamant vor fi folosite ca material de constructie pentru strazile pe care vom umbla. Imaginati-va daca strazile vor fi din aur, cum va fi restul?                                                                                                                                Cum va fi raiul? Un loc fara poluare, fara crime, fara suferinta, fara lacrimi, fara minciuna, fara imoralitate, fara cancer, fara scaune cu rotile, fara spitale, fara aparate auditive sau ochelari de vedere, fara noapte, fara griji, fara moarte. Un loc cu verdeata din abundenta, cu rauri curgatoare, flori in permanenta infloriti, pomi si plante de toate felurile.                 Cand ne gandim la rai il vedem ca pe un loc cu zambete din belsug, cu conversatii minunate si muzica inaltatoare. Si mai putem spune ceva despre rai. Este locul unde nu vor exista cimitire si unde nu vom mai avea inmormantari.  Acesta si mult mai mult de atat este raiul.

Ne vom recunoaste unii pe altii in rai? Acesta este o alta intrebare care este adesea adresata de oameni cand vine vorba despre rai. Ca sa incercam sa dam raspuns la aceasta intrebare sa mergem mai intai la 1 Corinteni 13:12. Personal nu cred ca in rai vom cunoaste mai putin decat cunoastem aici, ci mai mult. Cum ne cunoaste Dumnezeu in prezent pe noi? Intr-un mod complet, intim, desavarsit, fara sa existe ceva ascuns de ochii Lui, Psalmul 139:1-6. Cred ca atunci cand vom ajunge in rai ne vom cunoaste unii pe altii asa cum ne cunoaste Dumnezeu prin Isus Cristos, fara imperfectiunile si slabiciunile firii care vor fi indepartate complet. Pacatul ne face pe pamant sa ne ascundem si sa ne acoperim, dar cand acesta va disparea definitiv din existent noastra atunci vom putea sa fim noi insine cu adevarat, fara lucruri de care sa ne ruinam, sa ne ascundem, sa ne jenam sau sa incercam sa le acoperim. Sa citim marturisirea apostolului Pavel din Romani 7:19-25. Cand citim evenimentele de dupa invierea Domnului Isus redate in Ioan 20:16-18, vedem ca personalitatea supravietuieste mormantului. De aceea Maria il poate recunoaste pe Domnul Isus desi avea o alta infatisare.

Moartea fizica duce la sfarsit existenta noastra fizica, dar nu poate distruge sufletul. Sufletul este vesnic. De aceea Petru, Iacov si Ioan i-au putut recunoaste pe muntele schimbarii la fata a Domnului Isus pe Moise si Ilie care traisera cu sute de ani inaintea lor, Matei 17:1-9. Ei ii recunosc pe Moise si Ilie dupa lucrarea lor, dupa vorbirea si credinta lor. Ceva la ei i-au facut pe cei trei apostoli sa stie cine sunt chiar daca nu ii vazusera niciodata si nu stiau cum arata. Cred ca in rai vom fi aceiasi oameni de acum, dar fara pacat, rautate sau orice alt fel de limitare si imperfectiune, pentru ca acestea vor fi  inlaturate pentru totdeauna de la noi.                                                                                                                                Gandul ca vom putea face in sfarsit doar binele pe care il dorim fara urma de rau, ca vom putea gandi curat cum ne dorim fara urma de murdarie, ca vom face lucrurile cu o dragoste divina fara urma de egoism, este ceva ce personal imi da fiori de emotie si entuziasm.

Ce varsta vom avea in rai? Oare vom fi bebelusi, adulti, batrani? Am auzit pe cineva spunand ca vom avea 33 de ani pentru ca atat a trait Domnul Isus pe pamant, dar aceasta invatatura nu are nici o acoperire biblica. Personal cred ca in rai nu vom avea varsta, cel putin nu asa cum ne gandim in prezent la acest lucru aici pe pamant. Avansarea in varsta este o imagine a decaderii omului si o consecinta a pacatului. Nu cred ca bebelusii care mor la nastere vor fi bebelusi inceruri si nici copilasiii care mor la varste fragede vor fi in ceruri copii. Daca ar fi asa atunci cum va fi cu cei ce mor consumati de cancer sau alte boli? Va fi ceva cu totul nou, ceva ce nu cred ca acum poate fi explicat mai bine decat o face apostolul Pavel in 1 Corinteni 15:35-55.

Ce vom face in rai? Este o intrebare foarte buna pentu ca cei mai multi oameni isi imagineaza raiul ca pe un serviciu de inchinare la biserica care nu se termina niciodata. Acest lucru este insa departe de adevar. Oare va fi distractie in rai?                                      Din nou biblia nu ne da toate informatiile pe care am dori sa le stim in aceasta privinta, dar putem fi siguri de un lucru. In rai nimeni nu se va putea plictisi. Va fi mai multa distractie, adrenalina si entuziasm decat am visat vreodata.                                                    Deci ce vom face acolo o vesnicie? Il vom sluji pe Dumnezeu in conducerea universului. Sa citim pilda Domnului Isus din Luca 19:11-27 si Luca 16:10-12. Mantuitorul spune ca vom avea ocazia sa ne folosim darurile si abilitatile pentru a administra lucrari si bogatii cu mult mai mari decat cele pamantesti. Vom avea responsabilitati si sarcini care sa ne stimuleze la maxim capacitatea de exprimare si implinire a noii noastre identitati ceresti. Nu vom sta pe nori toata ziua si vom manca struguri ascultand muzica ingerilor la nesfarsit. Vom avea parte de o aventura extraordinara in rai. Nu va fi timp de plictiseala si leneveala. Si vom face aceste lcururi fara sa simtim oboseala, nevoie de somn sau dureri de cap si spate.

Cum pot fi sigur ca voi fi in rai?                                                                                                          Dumnezeu nu a lasat tocmai aceasta intrebare fara raspuns.Adevarul este ca nu toti vor fi acolo. In Matei 7:13-14, Domnul Isus face lucrul acesta foarte clar. Biblia vorbeste despre cei mantuiti si despre cei pierduti. Si mantuirea este legata direct de Isus Cristos. In cele din urma omenirea se imparte in aceste doua categorii: fie esti mantuit, fie esti pierdut. Nu exista o alta categorie intre cele doua. Fie iti petreci vesnicia in rai, fie o vei face in iad. Nu este treaba noastra sa spunem cine va merge intr-un loc sau in celalalt. Doar Dumnezeu decide lucrul acesta. Dar stiu ca daca cineva pleaca din aceasta lume si nu este intr-un legamant cu Isus Cristos atunci nu poate avea sperante ca va vedea vreodata raiul. Oricine va ajunge in rai o va face prin harul lui Dumnezeu si prin sangele lui Cristos. Sa citim Ioan 14:6 si Ioan 10:9. Oricine vrea sa ajunga in rai trebuie sa treaca prin poarta pe care scrie Isus Cristos. Nu exista alta cale de intrare si usa de acces.

Care este speranta ta pentru ceruri? A mea este Isus Cristos. Am mizat tot ceea ce am si tot ce sunt pe El. Iar daca Cristos nu ma va duce in ceruri atunci cu siguranta ca nu voi fi acolo. Rugaciunea mea este ca fiecare sa avem aceeasi nadejde pentru ceruri, pe Isus Cristos si Dumnezeu Tatal sa ne ofere marea binecuvantare de a ne reintalni intr-o zi acolo si de a ne bucura impreuna de minunata experienta a raiului.

 

 

This entry was posted in Predici and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code