Urmatorul erou al credintei  

Evrei 11

Nu exista nici o carte in biblie care sa ofere instructiuni mai clare despre ceea ce este credinta decat capitolul 11 din cartea Evrei. Acest capitol este cunoscut in lumea crestina ca lista eroilor de credinta. O lunga lista de eroi ai credintei din Vechiul Testament introdusi fiecare in acelasi fel: “prin credinta”.

Prin credinta Abel, vs.4…prin credinta Enoh, vs.5…prin credinta Noe, vs.7…prin credinta Avraam, vs.8…prin credinta Sara, vs.11…prin Credinta Isaac, vs.20…prin credinta Iacov, vs.21…prin credinta Iosif, vs.22…prin credinta Moise, vs.24…prin credinta Rahav, vs.31. Si asta fara sa intre in detalii ca sa povesteasca ispravile de credinta ale lui Ghedeaon, Barac, Samson, Iepta, David, Samuel si ceilalti profeti, vs.32. Credinta tuturor acestor oameni primeste o minunata descriere in vs.33-35. Toate aceste lucruri sunt frumoase si ne dau nadejde si mangaiere, dar aceasta este doar o parte a povestii. Cealalta parte este descrisa in vs.35b-38. Ce au facut aceste suflete ca sa merite aceste nenorociri? Scriptura ii numeste pur si simplu “altii” care au trait prin credinta. Oameni care au trait prin credinta la fel cum a facut-o Noe, Avraam, Moise sau Isaac. Ei nu au avut o credinta mai mica sau mai slaba, ba este posibil sa fi fost chiar mai mare si mai puternica fiind dispusi sa sufere persecutia pentru credinta in Dumnezeu pana la moarte. Nu au fost mai putin sfinti ai lui Dumnezeu ca cei ai caror nume sunt amintite. Desi numele lor nu sut amintite in Evrei 11, ele sunt scrise in cartea vietii in ceruri.

Acest capitol ne spune din nou si din nou ceea ce este credinta. Descrie credinta prin felul in care ea lucreaza. Sa ne gandim acum putin la cateva dintre descrierile credintei autentice.

1.Credinta explica ceea ce este invizibil, vs.1. Prin credinta putem vedea ceea ce restul lumii nu vede. Lumea spune: daca vad atunci o sa cred. Dumnezeu spune: crezi si vei vedea. Noi credem, de aceea vedem ceea ce marea majoritate a oamenilor nu pot sa vada. Ne vedem asa cum suntem cu adevarat, vedem nevoile lumii acesteia asa cum lumea nu le vede, vedem ce se va intampla cu pamantul acesta si vedem ceea ce urmeaza sa vina. Toate aceste lucruri nu pot fi vazute cu ochiul liber, dar prin credinta ele devin vizibile, Ioan 20:29.

2.Credinta castiga aprobarea oamenilor si a lui Dumnezeu,vs.2,6. Noi cei care predicam avem nevoie sa auzim uneori de la voi un “Amin” din toata inima care sa comfirme intelegerea mesajului pe care vi-l impartasim. Asta este ceea ce spun de fapt vs.2 si 6. Cand Moise a stat neclintit pentru dreptate, cand David l-a invins pe Goliat, cand cei trei tineri evrei l-au infruntat pe regele babilonului, cand Neemia a reconstruit zidurile si portile arse ale Ierusalimului, cand Ilie i-a biruit pe profetii lui Baal, cand Estera l-a infruntat pe Haman, cand crestinii traiau crestinismul asa cum iI vedem in faptele apostolilor capitolul 2. Oamenii marturisesc numele lui Dumnezeu cand sunt martori ai credintei noastre iar Domnul soune: “acesta este baiatul meu credincios, asta este fata mea credincioasa! Ei sunt copiii mei! Imi gasesc placerea in ei!” Dumnezeu iubeste sa vada cand copiii lui au credinta in ceea ce se poate intampla cand isi pun nadejdea in El, pentru ca aceste lucruri sunt o marturie a numelui Sau inaintea lumii necredincioase.

3.Credinta explica universul, vs.3. Cum a aparut aceasta lume? Prin cuvantul lui Dumnezeu. Nimeni nu a evoluat din niste molecule care s-au unit la un moment dat sau din niste maimute care la un moment dat se scarpinau in cap dupa care ca prin minune au ajuns sa inventeze toate lucrurile extraordinare care exista astazi. Evolutionistii sustin aceasta idee pe care nici ei nu o pot explica cu adevarat. Evrei 11:3 ne spune ca Dumnezeu este arhitectul acestui univers. La cuvantul Sau stelele au luat fiinta. La porunca Sa muntii s-au ridicat. A vorbit si pasarile au zburat, pestii au inotat si cangurii au sarit. A luat o mana de pamant si l-a modelat pe Adam. A suflat suflare de viata in narile lui si Adam a devenit un suflet viu. Apoi a pus temeliile primei familii prin crearea lui Eva din Adam. Stiinta inteleasa prin credinta te conduce la Dumnezeu, insa fara credinta te lasa doar cu multe intrebari fara raspuns.

4.Credinta ii este placuta lui Dumnezeu, vs.5. Enoh a asteptat 65 de ani pana sa isi inceapa umblarea cu Domnul. Acest lucru s-a intamplat dupa nasterea fiului sau Metusala. Unii incepem sa ne preocupam de lucrurile cu adevarat serioase in viata doar dupa ce vedem  minunea venirii pe lume a propriului copil si intelegem responsabilitatea uriasa pe care din acel moment trebuie sa o purtam.  Poate ca asta s-a intamplat si cu Enoh, nu stim cu siguranta. Dar ceea ce stim este ca din acel moment Enoh a umblat pentru tot restul vietii lui cu Dumnezeu. Atat de minunat si de aproape a umblat cu Domnul ca intr-o zi Dumnezeu a spus pur si simplu, “ce ar fi daca ai veni direct acasa la mine fara sa mai treci prin experienta mortii.” Si asta s-a intamplat! Sa traiesi prin credinta inseamna sa crezi ca totul este cu putinta pentru Dumnezeu. Asta a facut Enoh si acest lucru a fost placut Domnului.

3.Credinta ne mantuieste familia, vs.7. Un om care nu vazuse in viata sa ploaie, construieste o arca care sa reziste unui potop. Acesta a fost Noe. El a predicat neprihanirea unei generatii totul neinteresate de lucrul acesta. Dar cand totul a fost distrus, Noe a gasit har la Dumnezeu. Si prin credinta lui, toata familia sa a fost salvata. De fapt sunt singurii oameni de pe pamant care au ramas in viata dupa dezlantuirea potopului. Ce exemplu ne ofera Noe? Ca putem fi oameni drepti si credinciosi intr-o lume nedreapta si necredinciosa. Ca trebuie sa lasam scuzele si plangerile cu privire la cat de greu este sa fii crestin in lumea aceasta. Oricat de rele ar sta lucrurile acum, nu sunt mai rele decat in zilele lui Noe. In timpul lui Noe nu erau decat opt oameni credinciosi in toata lumea. Din toate punctele de vedere suntem cu mult mai binecuvantati astazi decat a fost Noe. Tot ce avem nevoie este o credinta si un curaj ca al lui ca sa facem TOT ceea ce Dumnezeu ne cere, fara compromisuri sau jumatati de masura. Iar acest lucru va aduce peste noi si casa noastra mantuirea

4.Credinta te face sa privesti inainte si nu inapoi, vs.8-10. Pentru asta ne uitam la Avraam si cum la chemarea lui Dumnezeu si-a parasit tara, casa, bunastarea si statutul de care se bucura in Ur ca sa mearga intr-o destinatie necunoscuta. Credinta autentica cere sa iesi din zona ta de comfort, sa fii dispus sa renunti la ceea ce tu ti-ai pregatit pentru ceea ce Domnul are pregatit pentru viata ta. Nu exista garantia unei vieti lungi si prospere. Este posibil sa ai parte de acestea sau nu. O viata de credinta proclama inaintea acestei lumi ca voi fi barbatul sau femeia care Dumnezeu doreste sa fiu, indiferent de ceea ce imi va cere sa fac. Nu stiu viitorul dar am deplina credinta in Dumnezeul meu care pe masura ce voi umbla credincios cu El va lucra intotdeauna spre binele meu. De aceea aleg sa nu mai privesc la ceea ce am fost si am avut ci la ceea ce sunt si pot sa am cu El. Marea intrebare pentru noi este: “sunt eu un alt om dup ace l-am cunoscut pe Isus Cristos? Sau sunt doar o varianta usor imbuntatita a ceea ce eram inainte?”

5.Credinta lasa in urma o mostenire frumoasa, vs.11-12. O femeie de 90 de ani si un barbat de 100 de ani au adus pe lume un copil prin atingerea miraculoasa a lui Dumnezeu. Desi nu a apucat sa isi vada nepotii, credinta ei a fost folosita de Dumnezeu ca sa ridice un popor binecuvantat prin care Fiul celui Preainalt a venit pe acest pamant.

6.Credinta crede in ceea ce este atat de departe, vs.13-16. Atatia au trait si au murit fara sa primeasca tot ceea ce Dumnezeu le fagaduise. Dar asta nu i-a facut sa renunte. Au stiut ca daca exista ceva din ceea ce le fusese promis pe care Dumnezeu nu li l-a dat in aceasta viata, atunci restul ii asteapta in vesnicie. Moartea nu anuleaza niciodata promisiunile lui Dumnezeu.

7.Credinta este dispusa sa riste totul, vs.23. Asta au facut parintii lui Moise care s-au temut mai mult de Dumnezeu decat de porunca lui faraon. Au simtit ca Dumnezeu le poate folosi copilul pentru o lucrare minunata si asta s-a intamplat. Dumnezeu a rasplatit credinta si curajul lor de a-si risca vietile pentru a o salva pe cea a fiului lor. Ei nu au avut un inger care sa le vorbeasca despre planul pe care Dumnezeu il avea cu fiul lor Moise sau un profet care sa ii anunte ca fiul lor va scoate poporul lui Dumnezeu din robia egipteana si ii va conduce pana in Cannan. Dar ei stiau ca fiul lor este un dar de la Dumnezeu pentru care merita sa riste totul pentru a-l proteja. La fel au facut Hanania, Misael si Azaria in fata lui Nebucadnetar, Petru si Ioan in fata fariseilor si a marilor preoti, Pavel in fata romanilor, si atatia altii care prin credinta au biruit frica.

8.Credinta refuza compromisul, vs.24-28. Cand ne gandim la Moise vedem ca desi a fost crescut in lux la curtea lui faraon, stia limba lor, cultura lor, si era un potential mostenitor al tronului, el nu a lasat aceste lucruri sa ii schimbe originile. El stia ca este israelit, ca facea parte din poporul lui Dumnezeu si asemenea lui Iosif, Daniel, Hanania, Misael si Azaria nu s-a lasat sedus de bogatia si frumusetea acestei lumi compromitandu-si adevarata origine. Omul care a fost nascut din nou poate fi pus in fata ispitelor, poftelor si bogatiilor acestei lumi si desi uneori este greu sa le reziste, el stie ca nu mai apartine acestei lumi, ci Imparatiei lui Dumnezeu. El nu mai vede ceea ce ii ofera lumea aceasta ca pe bogatie ci ca pe niste gunoaie in comparatie cu cunoasterea Domnului Sau Isus Cristos.

9.Credinta separa biserica de lume la fel cum Dumnezeu a despartit Marea Rosie ca poporul sau sa fie separat de egipteni, vs.29. Credinta va duce la despartire si separare uneori intre sot si sotie, intre parinti si copii sau intre prieteni de o viata. Omul credincios nu mai poate fi una cu cel necredincios pentru ca el stie ca la judecata credinta in Isus Cristos va fi criteriul de despartire intre oameni.

10.Credinta face ca ceea ce pare imposibil sa devina posibil, vs.30. Cand ne gandim la povestea caderii zidurilor cetatii Ierihon ne dam seama ce efect extraordinar si putere are credinta si ascultarea de Dumnezeu. Va aduceti aminti cum au cazut zidurile inalte de la Ierihon? Putem spune altceva decat wow? Ceva ce pare a fi atat de absurd si prostesc a deschis pentru israeliti calea de a intra intr-o cetate ce ar fi fost imposibil de cucerit pentru ei. Cand ajung in viata mea intr-o situatie in care totul pare imposibil, sa imi amintesc aceste cuvinte care fac intotdeauna diferenta: “dar Dumnezeu”. El poate face ca ceea ce este imposibil, prin credinta sa devina posibil. Nu asta este ceea ce ne reminteste si Domnul Isus in Luca 18:27?

11.Credinta rascumpara un trecut ce pare imposibil de salvat, vs.31. Trei lucruri stateau puternic impotriva lui Rahav la acea vreme. Era femeie, era parte dintre neamuri si era prostituata. Biblia nu incearca deloc sa ii ascunda defectele trecutului. Se culca cu oricine pentru bani practicand cea mai veche meseria din lume. Insa pentru ca a avut curajul de a ascunde iscoadele trimise de Iosua in canaan si pentru ca a avut credinta in puterea lucrarilor lui Dumnezeu despre care auzise, trecutul ei si tot ceea ce ii statea impotriva a fost indepartat de la ea. Nimic nu este prea mare si prea intunecat pentru puterea mantuitoare a harul lui Dumnezeu. Toata cetatea si toti locuitorii ei au fost distrusi, dar ea si familia ei au fost crutati. Nimeni nu este de neiertat. Harul lui Dumnezeu poate acoperi totul daca omul vine la El prin credinta. Dumnezeu a mantuit o femeie, pagana, prostituata si mai mult decat atat Scriptura o mentioneaza in Matei 1:5 in linia genealogica a venirii in lume a Fiului Sau Isus Cristos.

12.Credinta imputerniceste oameni cu slabiciuni si ii transforma in eroi, vs.32. Oameni ca Ghedeon cu temeri si indoieli, timizi ca Barac, cu un temperament greu de controlat ca Samson, cu alegeri neintelepte ca Iepta, un ucigas si curvar ca David. Oameni care au obtinut victorii extraordinare in numele lui Dumnezeu in ciuda pacatelor si slabiciunilor lor datorita credintei care i-a imputerncit si i-a transformat. Oameni ca noi! Daca Dumnezeu i-a putut folosi pe ei cu toate neajunsurile lor, cu siguranta ca ne poate folosi si pe noi.

13.Credinta cere un pret mare, vs.33-38. Cine nu este dispus sa plateasca pretul credintei nu poate beneficia de toate promisunile care vin odata cu ea. Toti cei ce au trait prin credinta au platit un pret in lumea aceasta. Uneori este vorba de casa noastra, familia, slujba, banii, sanatatea, prietenii sau chiar viata. Domnul Isus nu a spus niciodata ca ucenicii lui vor avea cele mai binecuvantate si fericite vieti aici pe pamant. Din contra le-a spus ca vor fi urati, batjocoriti, umiliti, persecutati, batjocoriti, acuzati pe nedrept si chiar omorati pentru credinta lor in El. Cine crede ca poate trai prin credinta fara sa sacrifice nimic se inseala. Astazi traim in vremuri in care crestinii cred ca pot avea tot ce isi doresc in aceasta viata si apoi vor avea si viata vesnica fara sa renunte la nimic. Dar nu spune Cristos in Ioan 12:25-26.

14.Credinta face ca ceea ce a fost posibil pentru ei sa fie si pentru noi, vs.39-40. Toti oamenii descrisi in acest capitol sunt martorii pusi de Dumnezeu inaintea noastra ca sa ne spuna ca nu avem nici o scuza pentru care noi sa nu putem face lucrari cel putin la fel de mari ca ei. Mai mult de atat, spre deosebire de ei noi avem ceva extraordinar. Ei au trait prin credinta si au murit fara sa primeasca promisiunea lui Dumnezeu. Dar noi avem in viata noastra promisiunea lui Dumnezeu. Noi il avem pe Isus Cristos. Desi fara sa fie martori la venirea lui Mesia pe acest pamant ei au trait prin credinta. Ei nu au avut decat o umbra a legii lui Dumnezeu in timp ce noi avem legea desavarsita a harului divin. Ei au avut sacrificii de animale de facut pentru pacatele lor. Noi il avem pe Cristos care s-a sacrificat odata pentru totdeauna pentru pacatele noastre. Ei au stiut atat de putin in comparatie cu noi. Ei au avut o raza de lumina de la Dumnezeu, in timp ce noi avem Insasi lumina lumii, pe Isus Cristos. Daca ei au resuit sa traiasca o viata prin credinta fara sa aiba toate aceste lucruri,ce scuza vom avea noi inaintea lui Dumnezeu.

Asadar cine va fi urmatorul erou al credintei? De ce sa nu fiu eu acela? De ce sa nu fii tu? Cine se va ridica sa fie un model de credinta pentru aceasta genratie? Cine va avea viziunea lui Cristos pentru lumea aceasta? Cine isi va conduce familia in ceruri prin credinta sa? Cine e gata sa infrunte lumea pentru Cristos? Cine va fi urmatorul Noe, Sara, David, Rahav, Daniel si Estera? Cine e gata sa renunte la placerile acestei vieti de dragul crucii lui Isus? De ce sa nu fiu eu acest om? Ce scuza ai tu sa nu fii acest om? Dumnezeu nu doreste ca lista eroilor credintei din capitolul 11 al cartii Evrei sa se opreasca acolo. Este loc in acel capitol si pentru mine si pentru tine. Citeste mai departe. De ce sa nu scrie Dumnezeu mai departe: prin credinta Claudiu….prin credinta Anca…prin credinta Elena…prin credinta Ioana…prin credinta Dani…prin credinta Vasile, samd. Domnul sa ne smereasca, sa mareasca credinta noastra si sa ne umple cu curaj inimile ca sa Il urmam clipa de clipa si numele noastre sa fie adaugate la aceasta lista minunata de barbati si femei care au trait prin credinta, au murit in credinta si mostenesc promisiunile minunate ale lui Dumnezeu.

 

This entry was posted in Predici and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code