Onorarea angajamentelor

Maleahi 2

Pe cat de usor fac oamenii promisiuni tot pe atat de usor le si incalca. O trasatura a omului de caracter este aceea ca isi da toata silinta pentru a-si duce la indeplinire promisiunea, chiar si dupa ce a trecut entuziasmul momentului in care a facut-o. Onorarea angajamentelor este o calitate care atrage oamenii, intareste relatiile si deschide mereu noi oportunitati. Pe de alta parte nerespectarea promisiunilor pateaza imaginea unui om si are efecte negative asupra reputatiei lui.  Acest lucru va ajunge sa fie in timp o bariera care se ridica si sta impotriva succesului si a realizarilor lui. Cel ce isi respecta angajamentele va fi cunoscut ca un om integru, de incredere si de caracter. Acest lucru are impact in fiecare aspect al vietii unui om. In relatia cu prietenii, cu familia, cu colegii si mai ales in relatia sa cu Dumnezeu.

Cei din tribul lui Iuda avandu-i pe preoti drept calauze oarbe au calcat in picioare legamintele facute fata de Dumnezeu. Tratau cu lipsa de respect si chiar dispret inchinarea si implicit pe Dumnezeu. Ei facusera din lucrurile sfinte ceva obisnuit. Din aceasta cauza, profetul Maleahi i-a mustrat puternic in acest capitol.

1.Fiecare credincios poarta responsabilitatea individuala a supunerii fata de Dumnezeu, 2:2a. Este un lucru sa crezi in Dumnezeu si altceva sa te supui Lui, Iacov 1:22. Dar ce fel de credinta este aceea care nu este insotita de supunere? O credinta fara supunere exprimataprin fapte, este o credinta moarta. Tanarul Samuel ne ofera un exemplu frumos de ascultare cand este chemat in vis de trei ori de Dumnezeu. Raspunsul lui este de fiecare data: “vorbeste Doamne caci robul Tau asculta.” Cu siguranta ca fiecare dintre noi credem si ne incredem in Dumnezeul creator, dar Maleahi ne pune inainte un test prin care sa ne dam seama daca traim in supunere fata de El si daca avem o credinta vie sau una moarta. Sunt patru lucruri foarte importante pe care profetul le subliniaza in vs.5-7.

Teme-te de Domnul, vs.5. Suntem in prezent uimiti, mereu impresionati de tot ceea ce il caracterizeaza pe Dumnezeu? Traim fiecare clipa constienti de prezenta lui Dumnezeu si luam fiecare decizie avand cel mai inalt respect fata de voia Lui? Ce facem cand ceea ce El ne cere sta impotriva a ceea ce noi ne dorim? Avem puterea sa ne rastignim firea? Sa ne smerim, si sa spunem, “Tata eu asta mi-as dori, dar faca-se voia Ta nu a mea”? Cand tot ceea ce te inconjoara te fascineaza pentru ca in toate lucrurile de la cele mai mici pana la cele mai mari il regasesti pe Dumnezeu, atunci acesta este un semn pozitiv in ceea ce priveste relatia noastra de supunere fata de voia Sa.

Primeste adevarul Lui, vs.6. Accepta smerit si multumitor instructiunile lui Dumnezeu. Sa primim fiecare cuvant care vine din gura si inima lui Dumnezeu cu ravna si cu respect. Sa ingaduim Duhului Sfanta sa ne biruiasca si sa ne transforme prin fiecare cuvant al Scripturii. Fara o astfel de atitudine, trairea noastra va fi mereu compromisa. Caderile sunt intotdeauna o urmare a nesupunerii fata de cuvantul lui Dumnezeu. Daca in avem in prezent o foame de nestavilit dupa cuvantul Lui, atunci acesta este un semn pozitiv in relatia noastra de supunere fata de voia Lui

Traieste in neprihanire, vs.6. Nu mai tolerati pacatul si nedreptatea. Impotriviti-va acestora si traiti urmarind ceea ce este drept si sfant. Noe a primit mila si indurarea lui Dumnezeu pentru ca avea ca principala trasatura de caracter neprihanirea si integritatea. Nu este usor sa faci mereu ceea ce este drept in ochii lui Dumnezeu, mai ales cand compromisul este imbratisat de cei mai multi din jurul tau, iar acest lucru le aduce succes. Trebuie insa sa ne hotarat daca ne dorim sa avem succes in ochii oamenilor sau in ochii lui Dumnezeu. Sa traiesc in neprihanire imi va aduce uneori rusine si suferinta, dar este pretul pe care sunt dispus sa il platesc aici pe pamant ca sa am parte de slava in ceruri. Daca suntem dezgustati si simtim repulsie fata de pacat si nedreptate atunci sunt semne bune ca traim in supunere fata de voia lui Dumnezeu.

Reprezinta-l pe Dumnezeu in fata lumii, vs.7. Domnul ne cheama sa fim astazi preotii Sai. Dar nu sa facem acest lucru ca pe o slujba, sau din obligatie, ci sa traim sintindu-ne onorati ca am fost chemati sa il slujim in felul acesta pe Dumnezeul Preainalt. Sa fim oameni care nu accepta compromisul, spre deosebire de preotii lui Iuda din vremea profetului Maleahi. Domnul ne-a numit ambasadori ai Imparatiei Sale in aceasta lume care se apropie cu pasi repezi de judecata. De aceea ca mesageri ai Lui avem responsabilitatea de a face cunoscut lumii adevarul cu privire la ceea ce urmeaza sa se intample, 2 Petru 3:5-13.

2.Consecintele nesupunerii, 2.2b. Maleahi este cat se poate de direct si clar in mesajul pe care il face cunoscut poporului. Daca o sa continuati sa traiti in nesupunere veti suporta consecintele judecatii lui Dumnezeu. Avertismentul este limpede. Daca esuam in onorarea angajamentelor noastre fata de Dumnezeu acest lucru ne va instraina de Dumnezeu si ne va desparti in vesnicie de El. Preotii esuasera in responsabilitatea pe care o aveau de a invata poporul sa respecte legea sfanta a lui Dumnezeu. Poporul nu traia in adorare fata de Dumnezeu, nu avea ravna pentru cuvantului Sau, nu traia o viata neprihanita si nu-l reprezenta cu cinste pe Dumnezeu inaintea neamurilor. Astfel au ajuns sa trateze cu dispret porunca lui Dumnezeu pentru casatorie, impreunandu-se cu femei din afara poporului lui Dumnezeu. Nu si-au tinut promisiunile si si-au dezonorat legamintele. Legamantul este un lucru sfant. Barbatii israeliti au rupt legamantul sacru al casniciei vs.10.  Exista consecinte atunci cand nu ne respectam angajamentele luate fata de Dumnezeu. Omul care este dispus sa il sfideze cu buna stiinta pe Dumnezeu incalcand poruncile Sale este un nebun. Credinciosia fata de Dumnezeu este unul dintre cele mai grele teste pe care le avem de trecut, insa este si cel care aduce cea mai mare rasplata.

3.Beneficiile supunerii, 2:5. Viata si pacea este promsisiunea lui Dumnezeu pentru cei ce traiesc in ascultare de El. Sa ai parte de bunavointa lui Dumnezeu in viata ta, este ceea ce va face diferenta. O pace care linisteste furtunile vietii, si risipeste ingrijorarile de zi cu zi. Respectandu-si angajamentele omul poate sa creeze o insula a certitudinii intr-o mare de incertitudine.

Avem un Dumnezeu credincios care intotdeauna isi respecta promisiunile, atat cele de binecuvantare cat si cele de judecata. De fiecare data si-a implinit cuvantul si nu a renuntat nici la aceia care pareau a fi o cauza pierduta ca urmare a nesupunerii, razvratirii si neascultarii lor. Acest lucru l-a costat nespus de mult. El a fost dispus sa astepte cateva mii de ani si apoi sa sacrifice ce avea mai drag pentru a-si duce la indeplinire promisiunea facuta omului in gradina Eden.

Un barbat care avea o cariera de succes in afaceri fiind directorul unei mari companii a aflat intr-o zi ca sotia lui sufera de Alzheimer. Pe masura ce timpul trecea starea sotiei lui se inrautatea tot mai mult. Atunci a luat decizia sa renunte la tot si sa petreaca cu ea fiecare clipa. Mergea cu ea peste tot in tara sa vada cei mai buni medici in speranta ca cineva o putea ajuta. Intr-o zi cand erau in aeroport o doamna foarte atragatoare de la compania cu care zburau de fiecare data si care le verifica biletele s-a uitat la ei si a spus: oare o sa gasesc si eu la un moment dat un om care sa ma iubeasca asa cum va iubiti dvs sotia? Barbatul a privit-o in ochi si i-a spus. Cu siguranta ca puteti gasi un astfel de om. Motivul pentru care imi iubesc sotia atat de mult este pentru ca Isus m-a iubit mai intai pe mine. Resursele pentru a oferi o astfel de dragoste nu sunt de la mine, ci de la El. Ceea ce vedeti in dragostea pe care o am pentru sotia mea este doar o reflexie a dragostei pe care Dumnezeu o are pentru mine.                                                                                                               Atunci cand ne onoram angajamentele devenim tot mai mult asemenea Domnului Isus, iubind, slujind si implinind cu credinciosie voia Tatalui. Sa crestem tot mai mult in supunerea noastra fata de voia suverana a Creatorului ceresc descoperind si bucurandu-ne tot mai mult de binecuvantarile Lui, dar sa fim constienti si ca nesupunerea are consecinte. Har si pace de la Dumnezeul Tatal si de la Domnul nostru Isus Cristos.

This entry was posted in Predici and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code