Ce vom face de azi inainte?

Maleahi 3:13-4:6

“Vorbeste Doamne caci robul tau asculta!” Acesta este singurul raspuns intelept pe care putem sa il dam Domnului. Am ajuns la sfarsitul studiului din cartea Maleahi si concluzia este ca ascultarea si supunerea reprezinta adevarata temelie a vietii crestine. Daca in urma avertismentelor scripturii nu luam decizii ferme, suntem in pericol de a ajunge in starea in  care se afla poporul lui Dumnezeu aici.

Un tanar manager se pregatea sa preia functia de director executiv al unei mari companii. Asa ca merge la batranul director care se pregatea sa iasa la pensie si il intreaba: “Domnule ati condus aceasta companie timp de 25 de ani. Ati ajuns sa fiti o legenda. Puteti sa imi dati cateva sfaturi care sa ma ajute sa am la randul meu succes pe mai departe?         Batranul director se uita la tanarul manager si ii spune: “Invata sa iei decizii bune.” “Si cum pot sa fac lucrul acesta?” “Prin experienta.” “Si experienta de unde vine?” “Din decizii proaste.”

Zi de zi luam sute de decizii. De ce este atat de important sa cautam sa le luam pe cele bune? Pentru ca deciziile pe care  le luam zi de zi ne formeaza caracterul si vor deveni un stil de viata. Astazi o sa vorbim despre trei domenii in care sun-tem obligati sa luam o decizie ferma:

1.Decizie in ceea ce priveste slujirea, 3:13-15. Poporul din vremea lui Maleahi nu mai avea ca preocupare slujirea, ci plangerile si nemultumirile. Ei se plangeau unii altora de Dumnezeu, iar cand erau confruntati, refuzau sa recunoasca.  Slujirea devenise pentru ei o povara si o faceau doar dintr-un simt al obligatiei. In popor nu se mai slujea cu placere, dragoste si bucurie. Era o slujire goala si lipsita de pasiune

Slujirea este esentiala in relatia noastra cu Dumnezeu.Daca nu suntem implicati in slujire asa cum ne indeamna apostolul Pavel in 1 Cor.16:58, satan se va ingriji sa ne implicam in lucrari care sa ne distraga atentia de la Imparatia lui Dumnezeu si care sa ne raceasca inima. Asta este si unul dintre motivele pentru care unii au incetat sa se mai inchine lui Dumnezeu.  Satan va sadi in mintile si inimile noastre acelasi gand pe care il avea si poporul Israel in vreamea lui Maleahi. Ca slujirea si inchinarea nu ne aduce de fapt nici un beneficiu. Ca atatia pe care nu ii intereseaza de cuvantul lui Dumnezeu o duc mai bine ca mine si atunci ce rost mai are sa ma infranez de la atatea lucuri daca oricum nu imi iese nimic din asta.

Maleahi spune poporului ca sa fii neprihanit in ochii lui Dumnezeu este mai mult decat sa iti proclami verbal credinta in  El. Credinta autentica se reflecta printr-o slujire pasionala. Nu vi se pare interesant ca nu avem o problema sa ne numim slujitori ai lui Dumnezeu, dar nu ne face placere sa fim tratati ca slujitori? Slujitorii nu au drepturi. Am renuntat la acestea cand l-am recunoscut pe Isus ca Domn si Stapan. Acum viata noastra este acea de a-l sluji pe El. Daca nu imi doresc sa  slujesc atunci ce caut in familia lui Dumnezeu? Fiecare zi pe care Dumnezeu mi-o ofera este pentru a sluji. Asadar am o  decizie de luat in ceea ce priveste slujirea. Ce voi face?

2.Decizie in ceea ce priveste atitudinea pe care o am fata de Dumnezeu, 3:16-18. In  popor erau si unii care se temeau de Domnul si traiau in ascultare fata de El. Sa te temi de Dumnezeu inseamna sa fii in permanenta constient de prezenta Lui. Sa te simti cel mai binecuvantat om pentru ca esti copilul Sau si sa emani prin tot ce faci o atitudine de respect si admiratie fata de El.                                                                                                               Atitudinea potrivita va face ca primirea aprobarii Lui sa fie cel mai important lucru pentru noi, iar sa Il ranim va fi cea mai mare dezamagire cu putinta. Prin fiecare decizie demonstram ca am inteles ca El este cu adevarat ceea ce pretinde ca este: Dumnezeul atotputernic, Creatorul intregului univers, Rascumparatorul si Judecatorul omenirii. Aratam fie teama si respect fata de numele Sau fie ignoranta si dispret.

Tozer spunea ca sa il cunosti pe Dumnezeu inseamna sa te temi de El si in acelasi timp sa fii coplesit de dragostea si frumusetea Lui. Dumnezeu nu exista ca sa ne implineasca noua nevoile. Noi existam ca sa implinim lucrarile Lui.                                                             Strigatul disperat al lui Luther a fost: “Am facut ca Dumnezeu sa fie prea mult asemenea omului. Sa il lasam pe Dumnezeu sa fie Dumnezeu.” Asadar am de luat o decizie extrem de importanta si in ceea ce priveste atitudinea pe care o voi avea de acum inainte fata de Dumnezeu. Ce voi face?

3.Decizie in ceea ce priveste iminenta intalnire cu Dumnezeu, 4:1-3. Sa nu ajungem cumva sa ne indoim vreo clipa ca ziua judecatii vine. Sa nu ne indoim de realitatea intalnirii cu Cristos, 2 Corinteni 5:10. De realitatea raiului si a iadului Matei 25:34,41. Si sa nu ne indoim de faptul ca lumea aceasta cu tot ceea ce cunoastem din ea va fi distrusa 2 Petru 3:7-10. Priviti diferenta pe care si Maleahi o face cand vine vorba despre rasplata celor drepti si pedeapsa celor nedrepti. Maleahi ne aminteste ca aceasta zi se apropie. In repetate randuri Scriptura ne spune ca cel mai important lucru este ca prin viata pe care o traim sa fim pregatiti in orice moment de ziua judecatii, Marcu 13:32 37.

O echipa de televiziune facea un reportaj si filma dezastrul produs de un uragan puternic, se opreste la un moment dat in fata singurei case care ramasese in picioare dintr-un intreg cartier. Ei il intervieveaza pe proprietarului casei si il intreaba cum de casa lui este singura care a ramas in picioare? Proprietarul le-a spus ca acea casa a construit-o cu mana lui si ca  a ridicat-o dupa cele mai inalte standarde de siguranta. A tinut cont de toate detaliile pentru ca in caz de uragan aceasta sa poata rezista. Privind in jurul sau, proprietarul a spus: “cred ca am  fost singurul din cartier care  a fost preocupat de lucrurile acestea.”                                                                                                                                                                             Domnul Isus spune in Matei 7 ca o viata traita in supunere fata de cuvantul Sau va face din noi niste oameni intelepti  care isi construiesc casa pe stanca. O casa care va rezista in fata uraganelor si a furtunilor. Judecata nu este o posibilitate, ci o certitudine.

La o inmormantare un predicator a profitat de ocazie ca sa ii indemne pe toti cei prezenti sa ia decizii importante pentru viata lor. El a spus uitandu-se la cavoul ce statea deschis: Pentru Joe nu mai este nimic de facut. Pentru el este prea tarziu ca sa mai schimbe ceva. Timpului lui s-a scurs. El este mort acum. Dar mai este inca timp pentru tine. Tu esti inca viu. Tu mai ai timp sa iti schimbi viata. Si astazi este ziua cand trebuie sa o faci. Apoi le-a spus cum cu cativa ani in urma un autobuz a intrat din plin in multimea de oameni care se indrepta spre cimitir pentru a conduce pe ultimul drum pe cel drag si ca acelasi lucru s-ar putea intampla si astazi. Asa ca astazi trebuie sa ia niste decizii importante, decizii pe care Joe nu le mai putea lua.                                                                                                                       Dupa inmormantare o familie care auzise cuvintele predicatorului era revoltata. Privindu-si sotia barbatul a spus: “sunt atat de suparat si de maniat pe acel predicator. Nu am vazut niciodata pe cineva care sa fie atat de manipulator si de insensibil cu o familie care a pierdut pe cineva drag. Sunt pur si simplu dezgustat!” Sotia s-a uitat la el si i-a raspuns:       “Asa este! Nici eu nu am mai vazut asa ceva in viata mea. Prin ceea ce a spus predicatorul a fost manipulator si insensibil. Dar ceea ce a spus a fost si deranjant de adevarat.

Ce alegem sa facem de azi inainte? Vom lua decizia de a ne implicam activ in slujirea Evangheliei, sau vom continua sa fim simpli spectator la slujirea altora? Ne vom schimba atitudinea generala fata de Dumnezeu lasand ca frica si respectul fata de Dumnezeu sa inlocuiasca aroganta si mandria noastra?  Vom incepe sa luam decizii astfel incat sa fim pregatiti inorice clipa sa stam in fata scaunului de judecata al lui Dumnezeu?                         Fie ca prin felul de viata pe care il traim zi de zi, clipa intalnirii cu Mantuitorul nostru sa fie cea mai asteptata,  minunata si inaltatoare experienta.

 

 

 

 

This entry was posted in Predici and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code