Omul de care Dumnezeu se foloseste biruieste descurajarea prin credinta  

Ieremia 20:1-13

Momentele de descurajare fac parte din viata noastra. Ele apar uneori chiar si atunci cand incercam sa facem ceea ce este bine, drept si placut inaintea lui Dumnezeu. Scriptura ne ofera atat de multe exemple de oameni credinciosi care au avut parte de descurajari si frustrari. Uneori te straduiesti din greu si parca nu reusesti sa inaintezi si nimic nu pare sa se schimbe. Ne luptam, dar eforturile nu ne sunt rasplatite. Incercam sa avem grija de sanatatea noastra si sa ne ingrijim, dar problemele tot continua sa apara. La fel pare sa se intample uneori in casnicie, in relatia cu copiii, cu oamenii cu care lucrem, cu copiii nostri, samd.                                                                                                                                                           Descurajarile pot ajunge sa faca ravagii in inimile noastre. Ne indeamna sa vrem sa renuntam, sa facem lucruri pe care in mod normal nu le-am face, sa spunem lucruri pe care nu ar trebui sa le spunem. Asta este ceea ce a simtit si Ieremia. Dumnezeu l-a chemat sa proclame un mesaj de chemare la pocainta unui popor razvratit fata de El. Ieremia s-a supus, dar acest lucru i-a adus dezamagiri, frustrari si multa suferinta.

In aceasta ultima plangere a sa din cartea ce ii poarta numele, trairile lui sunt asemanatoare cu cele ale Domnului Isus din gradina Ghetsimani. Putem vedea aici cele mai inalte dar si cele mai joase manifestari ale emotiilor umane: trairi intense de bucurie si intristare, de disperare si incantare, de frustrare si de lauda. Ieremia a reusit sa biruiasca aceste trairi profunde si atat de contradictorii implinind prin credinta voia lui Dumnezeu.

Si noi putem face acest lucru. Putem sa biruim dezamagirile prin credinta, iar pasajul din cap.20 ne spune cum:

1.Vom birui dezamagirile cand vom fi cinstiti si sinceri in relatia noastra cu Dumnezeu, vs.7.                                                                                                                                                       Ieremia a fost cinstit si sincer in exprimarea sentimentelor lui. El ii spune lui Dumnezeu exact ceea ce simte chiar si cu privire la El. El nu intelege de ce Dumnezeu l-a chemat in aceasta lucrare care ii produce atata suferinta si batjocura. Nimic din ceea ce spunea nu avea ecou si mesajul lui nu schimba nimic. Plangerea aceasta a fost una personala. Era o exprimare a inimii lui catre inima Dumnezeului Sau.                                                                 Domnul isi doreste o relatie sincera si deschisa cu noi. El oricum stie ce este in mintea si inima noastra, dar doreste sa vada ca si noi stim si credem acest lucru. Sa avem o relatie atat de intensa cu El, incat indraznim sa ne deschidem complet inima inaintea Lui ca sa ne exprimam dezamagirea, frustrarea sau mania pe care uneori o simtim.

Este gresit sa ne maniem? Mania este o emotie, iar emotiile uneori nu sunt nici rele nici bune, ele sunt parte din noi. Ceea ce facem cu emotiile este ceea ce conteaza. Daca ne simtim dezamagiti vreodata chiar si de Dumnezeu, cred ca ar trebui sa gasim puterea sa Ii spunem asta. Dumnezeu poate sa faca fata dezamagirilor noastre.El doreste sa ne deschidem inaintea Lui si sa impartasim cu El cele mai profunde trairi si ganduri. Bineinteles ca este mai usor sa faci asta cand suferinta si dezamagirile vin pe masura ce te lupti sa traiesti dupa voia Lui, si nu pentru ca ai ales sa ignori cuvantul Sau, iar acum suferi consecintele propriile alegeri gresite. Dar nu trebuie sa incercam sa tinem ceva ascuns atunci cand ne rugam. Fa-i cunoscut lui Dumnezeu tot ce este in inima ta, cu atat mai mult sentimentele negative. Daca ne descarcam de aceste emotii negative suntem eliberati de puterea si influenta pe care o au asupra noastra. Dumnezeu nu doreste sa fim blocati in mania si frustrarea noastra. De aceea este nevoie sa fim cinstiti si sinceri cu El in rugaciune. Sa stam in fata lui Dumnezeu asa cum suntem, nu sa pretindem ca suntem altceva. Sinceritatea fata de Dumnezeu ne va oferi atat libertate cat si o relatia mai puternica si profunda cu El. Lipsa sinceritatii nu va face decat sa aduca si mai multa suferinta si dezamagire in viata noastra. Dumnezeu isi doreste sa fim oameni autentici, sinceri, curati, si cinstiti in relatiile noastre pentru ca stie ca acest lucru ne va da puterea sa depasim dezamagirile si frustrarile care vor veni.

2.Fii supus in relatia ta cu Dumnezeu, vs.9.                                                                                       Avand in vedere suferinta pe care preotul Pashur i-a produs-o ca urmare a mesajului ce il facea cunoscut, Ieremia a fost aproape de a abandona lucrarea ce ii fusese incredintata de Dumnezeu.

Dar nu a putut sa faca lucrul acesta. Nu isi putea gasi pacea daca nu facea ceea ce Dumnezeu ii ceruse. Mesajul lui Dumnezeu il ardea pe dinauntru, il coplesea si desi dorea sa renunte, nu putea sa o faca. Sa renunte la ceea ce Dumnezeu ii incredintase, i-ar fi produs si mai multa suferinta decat daca ar fi continuat.                                                             Stiti de ce multi misionari, predicatori si evanghelisti continua si astazi sa slujeasca in ciuda dezamagirilor, a frustrarilor si a nepasarii oamenilor fata de mesajul ce il fac cunoscut? Pentru ca asta au fost chemati de Dumnezeu sa faca. Cand esti chemat de Dumnezeu sa faci ceva, nu poti sa ignori acea chemare oricat de multa dezamagire si frustrare ti-ar produce.

Chemarea inimii vine pe masura ce omul se supune tot mai mult Scripturii si se lasa modelat de Duhul Sfant. Chemarea devine de nezdruncinat in acel om, il defineste si il caracterizeaza in tot ceea ce face. Daca nu ai fost chemat in inima ta sa faci un lucru de Dumnezeu, nu vei putea sa il faci niciodata asa cum trebuie. Cand Dumnezeu te cheama nu poti decat sa te supui chiar si cand acest lucru iti aduce dezamagiri si suferinta. Nesupunerea mea nu va face decat sa imi aduca si mai multa durere si frustrare. Daca insa aleg sa raman aproape de El, supus Lui in mijlocul dezamagirilor, El ne va da puterea sa mergem mai departe.

3.Fii convins ca Dumnezeu este mereu cu tine, vs.11. In ciuda suferintei si a frustrarii, Ieremia stia ca nu este singur. Stia ca in ciuda repetatelor dezamagiri, nu se afla in echipa pierzatoare pentru ca Domnul era cu El ca un viteaz puternic. Dumnezeu rezolva mereu in felul si in timpul Sau propriu fiecare conflict cu cei ce I se impotrivesc. Noi trebuie doar sa credem si sa stim ca El este mereu aproape.

Adesea cand suntem descurajati privim la problemele si frustrarile noastre in loc sa privim spre Dumnezeul care este suveran peste toate lucrurile. Intelegem ce diferenta mare ar fi in viata noastra daca am fi in fiecare clipa convinsi ca Dumnezeu este langa noi? In loc sa pleci dimineata la slujba cu teama pentru provocarile pe care le vei infrunta, sa o faci cu incredere pentru ca Dumnezeu va fi acolo langa tine. Ce diferenta ar face acest lucru in incercarea de a rezolva o problema cu sotul tau, cu copiii tai sau modul in care abordezi o problema de sanatate. Sa constientizam ca Dumnezeu este mereu prezent ne va ajuta sa mergem inainte in ciuda dezamagirilor si temerilor noastre.

4.Fii un adorator fierbinte al lui Dumnezeu, vs.13.  Disperarea lui Ieremia s-a transformat in bucurie, atitudinea lui de invins a devenit una de invingator, iar teama s-a transformat in curaj. De aceea Ieremia proclama cu atitudinea unui invingator: “Cantati Domnului si laudati-l pe Domnul!”  Ieremia stia ca lauda este arma din arsenalul credinciosului in fata careia satan nu se poate apara. Atunci cand ii dam lauda lui Dumnezeu cu toata fiinta noastra, constientizam si proclamam ca El este suveran, atotputernic si in control permanent.

Nu ii adecem lauda lui Dumnezeu pentru ca lucrurile sa aiba un deznodamant favorabil pentru noi si noi sa primim ceea ce ne dorim. Lauda inseamna ca accepti voia lui Dumnezeu indiferent de ceea ce se va intampla. Lauda adusa lui Dumnezeu atunci cand lucrurile nu merg asa cum ne-am dori sa mearga, este cu mult mai de pret decat aceea care i-o dam cand lucrurile merg bine pentru noi.

Ce se intampla cand suntem adoratori si inchinatori sinceri,supusi si constienti in permanenta de prezenta lui Dumnezeu

Recunoastem ca avem un furnizor. Cand ne preocupam sa il laudam pe Dumnezeu, nu ne mai ingrjoram la fel de mult de probemele noastre. Ii dam lui Dumnezeu dreptul de a conduce viata noastra cu tot ce se intampla in ea. Recunoastem ca El stie mai bine decat noi ceea ce avem cu adevarat nevoie. Si primim prin credinta tot ceea ce El hotaraste pentru vietile noastre, atat binecuvamtari cat si incercari.

Recunoastem ca exista un plan. Ieremia descrie atat de frumos lucrul acesta cateva capitole mai tarziu in 29:11. Dumnezeu tese un covor in viata noastra. Si in acest proces nu putem vedea direct rezultatul final. Cand intelegem ca prin tot ce se intampla Dumnezeu are un plan, putem sa ne opunem acestuia sau sa il acceptam prin credinta chiar si atunci cand nu il intelegem. Pentru ca stim si credem ca toate se intampla spre binele celor ce il iubesc pe Dumnezeu.

Acceptam prezentul. Lauda se bazeaza pe o acceptare totala a prezentului nostru ca parte a voii perfecte a lui Dumnezeu pentru viata noastra. Lauda nu se bazeaza pe ceea ce nadajduim cu privire la viitor. Nu il laudam pe Dumnezeu pentru ceea ce ne asteptam sau ne dorim sa se intample, ci il laudam pentru ceea ce suntem, unde suntem si cum suntem la momentul acesta.

Eliberam puterea lui Dumnezeu. Lauda deschide usa manifestarii puterii lui Dumnezeu in viata noastra, Psalmul 22:3-5. Dumnezeu cu adevarat locuieste si este intronat in mijlocul laudelor. Puterea si prezenta lui Dumnezeu sunt activate cand noi ii aducem lauda.

Exista o legenda care spune de unde provine descurajarea. Se spune ca satan si-a scos uneltele la vanzare intr-o zi la super oferta. Oamenii puteau sa vina si sa le vada pe fiecare cu reducerea pe care o avea. Printre ele se aflau, ura, gelozia, invidia, inselaciunea, minciunea si mandria. La ceva departare de acestea se afla o unealta ce nu parea nici pe departe atat de agresiva, insa aceasta era cea mai scumpa dar si cea mai uzata dintre toate cele scoase de satan pe taraba. Cineva a intrebat: De ce este atat de mare pretul pentru aceasta unealta? Satan a raspuns: Pentru ca imi este cel mai de folos. Cu ea pot sa descopar ce este in inima omului cand nu reusesc sa o fac cu celelalte unelte. O data ce am reusit sa patrund acolo, pot sa il fac sa faca exact ceea ce imi doresc. Motivul pentru care este asa de uzata este pentru ca o folosesc pe fiecare om.

Poate ca ne simtim acum incercati de el in felul acesta. Ieremia ne spune ca ne putem ridica deasupra descurajarii daca: suntem cinstiti si sinceri cu Dumnezeu in ceea ce priveste sentimentele noastre; daca suntem supusi poruncilor Sale; daca suntem constienti de prezenta permanenta a lui Dumnezeu langa noi; si daca suntem adoratori fierbinti ai Lui.  Daca nu urmam acest plan, satan ne va lovi pana cand in cele din urma vom ceda sub presiunea si apasarea dezamagirilor. Rezultatul va fi o viata plina de amaraciune, descurajare, deznadejde si neimplinire. In cele din urma descurajarile netratate corespunzator vor duce la impietrirea inimii si distrugerea tuturor relatiilor din viata noastra. Sa invatam de la Ieremia sa biruim dezamagirile prin credinta.

This entry was posted in Predici and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code