Darul perfect – Predica de Craciun

In cautarea darului perfect                                                                                                  Matei 2:1-12, Luca 2:1-20

Sarbatorile de iarna se apropie cu repeziciune si cautarile dupa darul potrivit pentru persoana potrivita sunt in toi. Majoritatea cumparam in aceasta perioada lucruri pe care de obicei nu le cumparam in cursul anului si in cantitati mai mari decat o facem in mod normal. Sa gasim magazinul perfect si pretul perfect sunt alte lucruri de care ne preocupam in aceasta perioada. Toate pentru a putea oferi cadoul perfect pentru cei dragi noua. Cadourile ne arata ca reprezentam ceva pentru aceia care ni le daruiesc si ca ii apreciem pe cei de langa noi si ca ne gandim la ei.                                                                                                                                                                                                                                           Dar ce face ca darul primit sa fie perfect? Bucuria pe care ne-o trezeste? Pretul care a fost platit pentru el? Faptul ca este ceva ce aveam nevoie atat de mult? Domnul Isus isi doreste sa ajungem la starea de oameni maturi spirituali care desi se bucura sa primeasca cadouri, totusi gasesc o implinire si o bucurie mai mare atunci cand ofera daruri, Fapte 20:35.

As dori acum sa va intreb ceva: Nu simtim o anumita intristare dupa ce trec sarbatorile si am terminat de deschis toate cadourile? Nu pentru ca nu am primit ceea ce ne doream, ci pentru ca exista ceva magic in deschiderea cadourilor.  Surpriza, emotia si anticiparea momentului in care vei descoperi ceea ce ai primit este deosebita, dar parca dispare dupa deschiderea ultimului cadou. Omenirea a primit insa un dar pe care il poate deschide in fiecare zi si care sa ii emotioneze, sa ii surprinda, sa ii umple de bucurie si entuziasm asa cum nu o poate face nimic altceva. Acest dar perfect este Isus Cristos.

Sa citim acum impreuna de la evanghelia dupa Matei 2:1-12 si Luca 2:1-20 si sa vedem cateva caracteristici aparte ale darului perfect.

Darul perfect este darul pe care nu termini niciodata sa il deschizi. Emotia, entuziasmul, surpriza, nu dispar niciodata. Fiecare zi in care ma trezesc, am binecuvantarea sa mai deschid si sa descopar altceva din darul extraordinar al vesniciei pe care mi l-a oferit Dumnezeu, 1 Corinteni 2:9. Chiar cand cred ca am terminat de deschis cadoul, Dumnezeu ma fascineaza imediat cu ceva nou, inedit, unic. Mai multa pace, bucurie, dragoste, bunatate, blandete, generozitate, care ma face sa experimentez in fiecare zi atmosfera minunata a craciunului. Pavel a inteles ca pentru a deschide cadoul perfect de la Dumnezeu nu iti ajunge o viata intreaga si ca miracolul craciunului nu tine o zi, ci tine o vesnicie, Filipeni 3:7-8.

Darul perfect are o valoare inestimabila, 1 Corinteni 9:15. Care a fost cel mai costisitor cadou pe care l-ati oferit vreodata? Care a fost cel mai scump cadou pe care voi l-ati primit? Ce ati simtit cand ati oferit si primit ceva care avea o valoare atat de mare? Cine poate sa puna un pret pe darul pe care Dumnezeu ni l-a oferit tuturor prin Fiul Sau Isus Cristos? Imediat ce l-au vazut pe Isus, atat pastorii cat si magii au inteles  ca venirea lui Isus in lume nu are pret, Matei 13:44-46. Ceea ce pastorii au facut dupa ce au plecat din prezenta noului nascut Isus in Luca 2:20, demonstreaza limpede acest lucru. Ceea ce magii au adus cand au venit sa il vada pe Domnul Isus in Matei 2:11 proclama acelasi lucru. Darul lui Dumnezeu are o valoare inestimabila. Ce poate fi mai valoros ca viata vesnica. O vesnicie intr-un loc fara suferinta, lacrimi, tradare, rautate sau moarte si a carui frumusete nu poti nici sa indraznesti sa o descrii. Un dar care l-a costat pe Isus mai mult decat ne putem inchipui. Un dar care ne-a fost oferit fiecaruia gratuit.

Darul perfect este acela care poate fi dat mai departe fara sa isi piarda efectul si valoarea, Matei 28:18-20. Sa dai mai departe darul care nu inceteaza niciodata sa te emotioneze, entuziasmeze si sa te surpinda. Sa dai mai departe darul care are o valoare inestimabila, o bogatie care nu poate fi masurata sau cantarita face ca Isus Cristos sa fie darul perfect. In aceasta perioada oamenii sunt mai deschisi ca oricand sa asculte povestea lui Isus. Sa profitam de aceasta ocazie ca sa le imbogatim vietile oamenilor din jurul nostru facandu-le daruri care sa le ofere bucurie si mangaiere in nevoie, dar mai presus de acestea sa le facem cunoscut ceea ce ni s-a oferit noua atunci cand am primit in viata noastra darul perfect care este Domnul Isus Cristos. Nici un om care a primit darul mantuirii nu poate sa spuna ca viata lui este mai saraca decat inainte. Pastorii si magii care l-au vazut in acea zi pe Domnul Isus, au inteles ca din acel moment viata lor nu va mai fi la fel. Ca nu vor mai fi niciodata singuri, ca nu vor mai fi doar plini de temeri, ingrijorari sau indoieli, ci ca datorita Domnului Isus in fiecare zi exista pace, dragoste, nadejde si bucurie. Prin El am primit asigurarea de viata perfecta. Orice ni s-ar intampla stim ca va fi bine, pentru ca asta a venit Isus Cristos sa ofere omenirii, Ieremia 29:11-13

Fiecare asteptam craciunul si darurile de sub brad. Si ce timp minunat este acela in care oamenii isi ofera daruri, aratandu-si astfel dragostea si aprecierea unul fata de celalalt. Dar as vrea sa ne amintim ca fiecare am primit un dar perfect  de la Dumnezeu pe care nu il deschidem doar in ziua de craciun. Un dar de care continuam sa ne bucuram in fiecare zi. Un dar care are o valoare mai mare decat orice am putea primi vreodata pe acest pamant. Un dar pe care il putem da mai departe fara sa isi piarda efectul si valoarea. Domnul Isus ne ofera emotia si bucuria craciunului in fiecare zi. Isus implineste cea mai mare nevoie a omului, iertarea si impacarea cu Creatorul lui. Isus este cel mai scump cadou oferit de cineva vreodata. Isus este Cel de care nu te saturi niciodata. De aceea El este darul perfect pe care l-am primit si pe care la randul nostru il putem oferi ca fiecare om sa se bucure de atmosfera magica a craciunului in fiecare zi si pana in vesnicie.

 

This entry was posted in Predici and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code