Mesaj de craciun – Cel mai frumos dar

Care a fost cel mai frumos si de pret cadou pe care l-ati primit vreodata de Craciun? Care a fost cel mai frumos si de pret cadou pe care l-ati oferit cuiva cu ocazia Craciunului?

Adevarul este ca fiecare acordam valori diferite oamenilor din viata noastra, nu? In consecinta le oferim daruri pe masura valorii pe care o au pentru noi. De obicei cele mai scumpe si frumoase cadouri le facem familiei. Dupa ce terminam cu familia, avem fiecare in minte o scara ierarhica descrescatoare in ceea ce priveste valoarea cadourilor pe care le facem celorlalti. Unii dintre oamenii din viata noastra primesc un articol vestimentar, altii o felicitare, unii un mesaj pe telefon, iar restul trebuie sa se multumeasca cu un mesaj pe facebook unde nu ne costa absolut nimic. Poate ca obisnuim sa ne asezam la masa si sa ne gandim ce anume i-ar face placere sa primeasca sau ar avea nevoie si cat ar trebui sa investim in cadoul oferit oamenilor din viata noastra. Si in cel mai bun caz, timpul si resursele materiale pe care le investim in cadourile oferite sunt in functie de ceea ce el/ea ne-a oferit la randul ei.

Dumnezeu a oferit acestei lumi cel mai frumos si pretios dar. Si ce este extraordinar este ca Dumnezeu nu a facut deosebiri intre oameni cand le-a oferit darul Sau. Acelasi dar l-a dat bogatilor si saracilor, intelectualilor si analfabetilor, moralilor si imoralilor, albilor si negrilor. Mai mult decat atat, Dumnezeu cand ne-a oferit darul Sau de craciun, nu a fost ceva ales peste noapte. El a investit 4000 de ani in pregatirea lui. Dorinta lui Dumnezeu este ca fiecare sa incepem sa acordam oamenilor valoarea pe care El ne-a dat-o fiecaruia si sa investim timp, dragoste si bani in cei din jurul nostru fie ca merita sau nu acest lucru. Isus spune “caci da ii iubiti doar pe cei ce va iubesc cu ce sunteti mai buni decat paganii?”   Realitatea este ca Dumnezeu ne-a binecuvantat vietile cu multe daruri, dar de departe cel mai de pret dar a fost Isus Cristos, singurul Lui Fiu.

Dar de ce este Isus cel mai frumos si de pret dar de craciun? Pentru ca desi multi nu isi dau seama, El este ceea ce avem nevoie cel mai mult.Care sunt darurile de care ne bucuram cel mai mult? Atunci cand primim ceva de care chiar aveam nevoie. Daca aveam nevoie de educatie, Dumnezeu ne-ar fi oferit un filosof; daca aveam nevoie de bani, ne-ar fi trimis un bancher si daca am fi avut nevoie de un conducator in lupta ne-ar fi dat un general. Dar pentru ca nevoia cea mai mare a omului era nevoia de iertare, El ni l-a dat pe singurul Lui Fiu, Isus Cristos. El este mai bun si mai de pret decat orice am merita noi sa primim vreodata. Nimeni nu a meritat acest dar din partea lui Dumnezeu.                                                                                                                                                                                                             Apostolul Pavel face in Romani 3:10-12 o radiografie interioara a omului care pentru multi este socanta. Nu exista nici un om bun, nici unul macar. Apoi isi marturiseste propria neputinta in Romani 7:15-25. Chiar in aceste cuvinte descoperim maretia si valoarea darului lui Dumnezeu pentru noi. Cand intelegem ca desi nu exista nimic care sa ne faca vrednici sa primim un astfel de dar, totusi Dumnezeu alege sa ni-l ofere. Dar cand vom fi noi pregatiti sa oferim cel mai frumos cadou pentru cineva care nu s-a obosit nici sa treaca pe la noi in vizita de ziua noastra, care nu s-a obosit sa ne cumpere nici cea mai mica atentie? Asta a facut Dumnezeu cu noi. Ne-a oferit cel mai de pret dar, cand nici unul dintre noi nu am facut ceva ca sa il meritam.                                                                                                                                                                                                                                                       In Fapte 8:18-20 citim despre o situatie cand cineva a crezut ca poate sa cumpere cu bani darul lui Dumnezeu. Ce iluzie! Pai tu cu bani crezi ca ai fost cumparat ii spune Petru lui Simon? Si mai tarziu in una dintre scrisorile sale in 1 Petru 2:18-19 ne spune care este pretul platit de Dumnezeu pentru fiecare.                                                                                                                                                                                                                                                                 Si apostolul Pavel intareste in Efeseni 2:8-9 adevarul ca mantuirea este un dar. Iertarea lui Dumnezeu nu poate fi cumparata sau meritata de cineva. Lucrul pe care fiecare il meritam pentru ceea ce facem in vietile noastre este pedeapsa lui Dumnezeu, dar fara nici un sens, logica, sau merit, alege sa ne dea ca dar, viata vesnica prin Fiul Sau, Romani 6:23.

In evanghelia dupa Matei 2:9-11 citim despre magii care au mers sa-l vada pe Somnul Isus. Darurile pe care le-au adus reflectau valoarea pe care Isus o avea pentru ei. Aurul a reprezentat dintotdeauna standardul metalelor pretioase. Este cel frumos lucru pe care il poti darui cuiva. Este imaginea regalitatii. Smirna era un dar al vindecarii. Smirna reprezenta uleiul folosit pe atunci in scop medicinal.Tamaia avea o valoare spirituala. Ea reprezenta un stimulent in favoarea rugaciunilor pe care le inaltai catre Dumnezeu. Mirosul degajat de aceasta, reprezenta o mireasma placuta inaintea lui Dumnezeu, asa ca era aprinsa pe masura ce rugaciunile erau inaltate catre cer. Cu alte cuvinte, pentru magi Isus reprezenta imaginea regalitatii (aur), a vindecarii (smirna )si a spiritualitatii (tamaie).

Ma rog ca atunci cand vom pasi pe portile cerului sa vedem ca prin vietile pe care le-am trait, am fost la randul nostru daruri ale lui Dumnezeu pentru altii. Sa vedem acolo oameni care l-au cunoscut pe Isus, darul cel mai de pret al  lui Dumnezeu, prin dragostea pe care noi le-am oferit-o atunci cand au meritat-o cel mai putin; prin sacrificiile pe care le-am facut atunci cand aveam cel mai putin de oferit.                                                                         Pentru ca ne-a pasat indeajuns de mult incat sa le spunem oamenilor ceea ce au spus si magii. Ca Isus este adevarata bogatie, vindecare si mantuire. Ca Isus este cel mai frumos si de pret dar de Craciun. O sa termin la fel cum am inceput, cu cateva intrebari. Ce reprezinta Isus pentru tine? Ce ii oferi tu astazi lui Isus avand in vedere ceea ce ti-a oferit El? Darul Lui pentru tine este bogatie, vindecare si mantuire. Care este darul tau pentru El? Daca vrei sa ii dai lui Isus cel mai de pret lucru, asa cum El a facut-o pentru tine, atunci sa traiesti cu El si pentru El in fiecare zi, este darul potrivit.

This entry was posted in Predici and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code