O vizita in miez de noapte

Ioan 3:1-17

O viata traita pentru a-l descoperi pe Dumnezeu. Te alaturi zi de zi celorlalti lideri religiosi pentru a discuta despre Dumnezeu, despre cum sa traiesti mai aproape de El, despre cum sa-I fii pe plac Lui. Discutii interminabile despre Dumnezeu si natura Sa, despre ce ai voie si ce nu ai voie sa faci  in ziua de Sabat, despre divort, despre adulter, samd. Ce are Dumnezeu de spus despre toate aceste lucruri? Vreau sa cunosc raspunsul la aceste intrebari, este slujba mea sa stiu raspunsurile si sa ii conduc pe ceilalti in credinta. Mi-am dedicat toata viata Legii, am pregatire academica si o mare influenta printre mai marii vremii. Dar inca am multe intrebari fara raspuns. Daca ar exista cineva care sa ma poate lamuri, sa imi deschida persperctive noi despre voia si planul lui Dumnezeu. Oare ar putea acest Galilean pe care il urmeaza multimi de oameni sa imi dea unele raspunsuri? Este posibil ca acest asa numit invatator, dar fara scoala, fara diplome sau vreo recunoastere academica pe care lumea se inghesuie sa il asculte, dar care fug de noi cei invatati si cunoscatori ai legii lui Dumnezeu, sa stie ceva din ce eu nu stiu? Din ce in ce mai multe marturii imi ajung la ureche cu privire la acest om. Se spune despre El ca face mununi si semne, ca vindeca bolnavi, scoate demoni, invie morti. Sa fie oare aceste lucruri adevarate? Dar daca sunt adevarate de ce nici unul dintre mai marii preotimii nu il accepta? Poate este timpul sa aflu mai multe despre acest Isus Cristos. Sunt hotarat sa ii fac o vizita. Dar nu pot sa merg la el ziua. Daca ma va recunoaste cineva si s-ar afla in Sinedriu despre asta? Cu siguranta ca as fi tras la raspundere si considerat tradator. Dar trebuie sa merg la El. Stiu ce o sa fac. O sa merg la El noaptea, cand nimeni nu ma poate vedea.

Acesta este Nicodim. Un om ajuns la o varsta inaintata dar inca framantat de intrebari despre Dumnezeu. Un suflet insetat dupa mai mult decat o viata religioasa si o relatie legalista si superficiala cu Dumnezeu. Si unde poti merge pentru a-ti astampara setea sufletului? Cine poate sa iti satisfaca aceasta nevoie, daca nu Cel ce este insasi apa vietii, Isus Cristos. Nicodim isi ia inima in dinti si in miez de noapte merge sa il vada pe Isus. Nicodim isi incepe discursul aratandu-I Domnului Isus ca si-a facut bine temele acasa si ca nu a picat intamplator la usa Lui, “Rabbi, stim ca esti un invatator de la Dumnezeu.” Vreau sa stii ca sunt impresionat de tot ceea ce aud despre Tine si doream sa te cunosc personal, sa vad cu ochii mei si sa aud cu urechile mele. Poate Nicodim s-ar fi asteptat ca Isus sa spuna la randul Sau ca a auzit de el, ca ii cuoaste pregatirea si influenta care o are printre iudei. Dar Isus lasa formalitatile si vorbaria goala si trece direct la subiect. Stia de ce Nicodim venise la El, cunostea intrebarile care il macinau si raspunsurile care le cauta, asa ca ii spune direct: “Daca cineva nu este nascut din nou, nu poate vedea Imparatia lui Dumnezeu.” Printr-o simpla propozitie Isus ii spune lui Nicodim ce il despartea de Imparatia lui Dumnezeu. Toate intrebarile lui primesc raspuns printr-o singura afirmatie a lui Isus.Isus ii spune ca sa ii dai lui Dumnezeu tot ce ai tu mai bun si toate eforturile tale, nu sunt de ajuns pentru a intra in Imparatia Sa. Rapsunsul lui Nicodim ne reprezinta pe fiecare, vs.4.  Cum pot sa imi traiesc viata in sens invers? Cum sa o luam de la capat si sa ne nastem din nou? Dar cine este acela care nu ar dori sa aiba la un moment dat posibilitatea sa I se dea o a doua sansa? Sa poate sa profte de ocazia ratata, sau sa evite sa mai cada in aceeasi greseala. Dar cum poti face asta? Cum poate un batran sa fie nascut din nou?                                                                                                                                                                                          Atunci Domnul Isus isi continua argumentatia si adauga la prima afirmatie cuvintele “apa” si “duh”. Iti vorbesc despre o nastere din nou a inimii Nicodim,o inima nascuta din cer pentru care tu nu poti sa faci nimic ca sa o dobandesti. O minte curatata si innoita in profunzimea ei. Nicodim inca mai credea ca este vorba despre o lucrare pe care trebuia sa o faca el. Dar Isus a venit in lume tocmai ca sa elibereze omul de esecul propriilor lucrari si sa ii ofere binecuvantarea unei lucrari Dumnezeiesti, biruitoare.

Nicodim este intrigat de cuvintele lui Isus si intreaba in vs.9 cu uimire, dar si cu o foame de cunoastere: “Cum se pot intampla aceste lucruri?” Aceasta era intrebarea pe care Domnul Isus o astepta. Acesta era punctul unde dorea sa il aduca pe batranul Nicodim.  Si cu multa intelepciune ii raspunde conducandu-l catre unul dintre cele mai puternice versete ale Noului Testament. Un verset care a zdruncinat mii de inimi si a dat viata la milioane de suflete pierdute in cei aproape doua mii de ani de la scrierea sa, vs.16. Acesta este versetul cu care putem incepe sa studiem biblia si la care sa revenim mereu pentru aducere aminte pe masura ce alergam cu Domnul in viata aceasta

Dumnezeu a iubit si a oferit. Tu crezi si traiesti. Nu poti sa incepi o relatie cu Isus Cristos pana nu treci prin filtrul acestor cuvinte. Nu cred ca exista verset in toata biblia care sa defineasca harul atat de frumos ca acest verset. In loc de un Dumnezeu insetat de razbunare pe o creatie razvratita, aroganta si batjocoritoare la adresa Sa, in acest verset Isus ne descopera un Dumnezeu care iubeste. Pe cine iubeste? Lumea! Care lume? Aceasta care distruge, minte, inseala, ucide, curveste, blesteama, frange inimi si distruge sperante? DA. Dumnezeu iubeste, si nu iubeste asa cum iubesc oamenii. Este o iubire pentru care varsa sange. Nu sangele tau si almeu, ci sangele propriului Sau Fiu. A singurul Lui Fiu. Acela care este una cu El, divin si sfant. Si cine poate sa beneficieze de fragostea si iertarea Sa? Oricine! Oricine crede in El.                                                                                                                                                                          Dar Isus exprima in acelasi timp foarte clar printr-un singur cuvant si consecintele respingerii dragostei lui Dumnezeu, “piara”. Cat de trist este ca atat de multe suflete insista sa piara, in ciuda dorintei lui Dumnezeu de a le salva. In cele din urma ce va face diferenta dintre cei ce pier si cei ce traiesc? Nu educatia, lucrarile personale, posesiunile materiale sau talentele. Nicodim avea din belsug din toate acestea. Diferenta o face credinta. Iar Nicodim si-a luat in acea noapte doza necesara de credinta in Isus Cristos, fiind cel care si-a facut aparitia dupa rastignirea lui Isus cu tot ceea ce era nevoie ca El sa fie inmormantat ca un rege. Doar ca de aceasta data a facut acest lucru in miezul zilei, nu s-a mai furisat noaptea. Intalnirea cu Isus i-a schimbat pentru totdeauna perceptia despre Dumnezeu si mai mult decat atat i-a salvat viata. L-a facut dintr-un om al noptii, un om al zilei.                                                                                                                                                                              Trebuie sa te nasti din nou din apa si din duh. Nu este lucrarea ta, ci ii apartine in intregime lui Dumnezeu. Tu trebuie doar sa crezi. Doar sa crezi. Pare ceva atat de usor, dar este chiar cea mai grea hotarare pe care omul o poate lua. Tu ai crezut? Ai fost nascut din nou din apa si din duh? Fie ca ai facut-o sau inca esti asemenea lui Nicodim in cautare de raspunsuri, Dumnezeu iti spune astazi: “Atat de mult te iubesc ca L-am dat pe singurul Meu Fiu, iar daca o sa crezi in El nu o sa pieri niciodata, ci o sa ai viata vesnica.” Amin!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code