Satan si armele sale

Efeseni 6:10-12         1 Petru 5:8-10          Iacov 4:7-10

Sunt multi cei care considera ca biserica este un refugiu al oamenilor slabi, al celor care nu sunt in stare sa faca fata problemelor vietii si care gasesc in religie alinare, iar in Cristos o carja pentru vremurile de incercare. Insa nimic nu poate fi mai departe de adevar. Biserica este mai degraba o cazarma, unde nu vin oameni infranti, ci aceia care indraznesc sa lupte. Oamenii care nu dau inapoi la greutatile vietii, care au fost eliberati de sub puterea intunericului si i-au declarat razboi diavolului. Fiecare trebuie sa stim ca daca suntem purtatori ai Duhului Sfant atunci suntem automat angajati intr-o lupta dura cu satan. Nu oamenii sunt cei impotriva carora luptam, ci fortelor spirituale ale intunericului din lumea care ne inconjoara.

Apostolul Pavel spune un lucru foarte important in 2 Corinteni 2:11. Oare asa stau lucrurile? Cunoastem noi, planurile, metodele si armele pe care satan le foloseste? Cine este diavolul? Cine sunt ingerii sai? Si care sunt armele pe care le foloseste impotriva noastra? Stiti ca mie nu imi place sa filosofez in predicile mele. Daca va doriti profetii si descoperiri spectaculoase, nu le veti auzi de la mine. Eu ma rezum sa predic doar din ceea ce zice Domnul in cuvantul Sau.

Domnul Isus il numeste pe diavol stapanitorul acestei lumi, iar apostolul Ioan afirma ca “toata lumea zace in cel rau.” Lucifer nu a fost singurul inger care s-a intors impotriva lui Dumnezeu, altii l-au urmat in razvratirea sa. Diavolul a crezut ca prin uciderea lui Isus, sansa lumii la mantuire va fi pierduta pentru totdeauna. Dar cand a vazut ca prin moartea lui Isus, Dumnezeu a pus pe umerii Fiului Sau pacatul intregii omeniri, satan a turbat. Pentru ca toata puterea lui statea in pacat. El tinea omul rob prin pacat. Doar asa putea sa vina inaintea lui Dumnezeu si sa ii spuna ca “daca esti intr-adevar un Dumnezeu drept si sfant, atunci nu poti sa nu ii condamni pe oameni din cauza pacatului lor.Daca pe mine m-ai condamnat si m-ai izgonit din prezenta ta din cauza razvratirii, acelasi lucru trebuie sa il faci si cu ei.” Pacatul care era arma sa, fusese acum luat de Isus asupra Sa si oferea astfel posibilitatea omului ca prin credinta, pocainta si botez sa primeasca mantuirea. Prin uciderea lui Isus, satan nu a facut decat sa implineasca planul lui Dumnezeu.

Sunt cateva lucruri foarte importante pe care trebuie sa le stim. Primul este ca in ciuda razvratirii sale, Dumnezeu i-a fixat de la inceput limite diavolului. Niciodata satan nu a facut ce a vrut el in lumea aceasta. Chiar si in povestea lui Iov vedem limitarea diavolului. De fiecare data cand a ingaduit o incercare, Dumnezeu i-a impus lui satan si o limita. Cand satan a cerut lui Dumnezeu sa ii cearna pe apostoli, Domnul Isus s-a rugat ca Tatal sa ii impuna o limita. Poti sa faci ce vrei cu ei, dar sa nu li se piarda credinta. Le poti arata cat sunt de slabi, necredinciosi si mandri, pentru ca am nevoie de ei apoi smeriti si umili pentru a face lucrarea Ta, dar Tata te rog nu ingadui sa ii incerce atat de tare incat sa li se piarda credinta. Deci diavolul are limite bine stabilite, de aceea spune si Pavel in 1 Corinteni 10:13 ca “nu v-a ajuns nici o ispita peste puterea voastra de a o indura.” Dumnezeu nu ii ingaduie lui satan sa mearga mai departe decat putem noi sa facem fata si in fiecare situatie a pregatit si o iesire din acea ispita.

Un al doilea lucru important de stiut este ca Dumnezeu a impus o limita si in ceea ce priveste influentarea personalitatii umane. Cu alte cuvinte Dumnezeu a facut astfel incat fiecare om sa aleaga cine ii este stapanul. Aceasta lege este atat de puternica incat nici insusi Dumnezeu nu o incalca. “Iata Eu stau la usa si bat”.

Satan incearca sa faca exact opusul lucrarii lui Dumnezeu. Daca Dumnezeu vrea sa inflorim, satan vrea sa ne uscam prin pofte, ambitii, desfrau, mandrie, orgoliu. Lucrarea diavolului este aceea de descompunere a fiintei noastre. El vrea sa usuce trupul, sa incetoseasca mintea si sa omoare sufletul. Ca sa intelegem cel mai bine cum lucreaza satan, trebuie sa il privim ca un parazit, o bacterie. Parazitul traieste din viata fiintei in interiorul careia locuieste si din care suge toata puterea pana o omoara. Diavolul este parazitul sufletului uman. El se hraneste din toti cei care ii ingaduie sa le conduca vietile. Multi se intreaba cum a fost posibil sa decada atat de mult. Raspunsul este: pentru ca i-ai dat ocazia diavolului. Ati auzit vorba aia: “da mana cu dracu pana treci puntea”? Multi fac acest lucru, dar apoi nu mai reusesc sa scape de influenta satanei. Satan are multe arme si metode de lucru, dar astazi o sa vorbim despre trei dintre cele mai importante:

Prima, este mandria. Este chiar motivul pentru care el insusi a cazut si pentru care omul a cazut apoi fiind ispitit de el. Ce i-a promis satan omului? “Daca veti manca, veti fi ca Dumnezeu” Acelasi lucru si l-a spus si el: “voi fi ca Dumnezeu” Felul prin care el a cazut il foloseste ca sa-l faca si pe om sa cada. Satan iti spune: fii independent, de ce sa asculti de fiecare data de ceea ce spune Dumnezeu? Tu esti important, esti cineva. Prin munca si eforturile tale te-ai realizat, de ce sa ii dai slava lui Dumnezeu pentru asta? Dumnezeu ni l-a dat pe Domnul Isus ca sa ne invete cum sa luptam impotriva mandriei: smerenie si umilinta. Si ca un Tata minunat, nu ne-a impus acest lucru fara sa ne dea El insusi un exemplu. Isus s-a smerit asa cum nimeni nu se va smeri vreodata. Ne-a predat o lectie despre renuntare totala la sine. Doar atunci ii vom limita puterea lui satan de a folosi mandria ca o arma impotrva noastra.

A doua arma a diavolului este minciuna. Domnul Isus il numeste pe satan “tatal minciunii”. El este cel ce a conceput minciuna ca sa contrazica poruncile lui Dumnezeu. Ce i-a spus el femeii in gradina Eden? “A zis oare Dumnezeu sa nu mancati din toti pomii din gradina?” Il face pe om sa se indoiasca de poruncile lui Dumnezeu, si il impinge sa caute scuze pentru pacat si scurtaturi in respectarea legii lui Dumnezeu. Ce avertisment ne da apostolul Pavel? “Nu dati prilej diavolului.” Nu-l lasati pe satan sa planteze indoiala in mintea voastra pentru ca de acolo la cadere, mai este doar un pas. El lucreaza in noi nemultumire, intristare, frustrare si indispozitie. Trebuie sa invatam de la Domnul Isus. Cand vine diavolul sa ii raspundem cu puterea Scripturilor. Trebuie sa ii spunem in fata lui satan ca nimic nu ne poate desparti de dragostea lui Dumnezeu. Ca el nu mai are putere asupra noastra. Duhul lui Dumnezeu este cea mai puternica arma pe care o avem impotriva lui satan. Iar pentru asta trebuie sa fim asa cum spune apostolul, ”plini de duh”. Asa vom putea sa ne impotrivim diavolului si sa respingem minciunile repetate pe care le foloseste asupra noastra.

A treia arma a lui satan este frica. Apostolul Petru spune despre diavol ca este asemenea unui leu. Numai unui om care nu este intreg la minte nu i-ar fi frica de un leu. Leul este regele junglei, cel mai de temut animal. Metoda diavolului este sa semene in noi frica. Si atata timp cat frica este in noi, suntem sub autoritatea si influenta lui. Nu ii mai ingaduim Duhului sa ne dea acel sentiment puternic al libertatii si sigurantei. Apostolul Pavel a putut sa biruiasca temerile si frica pe care diavolul dorea sa le semene in inima sa spunand si crezand cuvinte minunate ca cele din Romani 8:31-32. Teama de boala, teama de lipsa banilor, teama de a nu fi acceptat, teama de esec si multe altele sunt folosite de satan impotriva noastra. Pavel insufletit de Duhul lui Dumnezeu vorbeste si indeamna cu toata convingerea despre fiecare in parte. El ne spune sa nu ne mai temem de moarte, pentru ca moartea nu este decat manifestarea dragostei lui Dumnezeu de a ne lua acasa ca sa ne puna responsabili peste lucruri cu mult mai mari decat am fost aici pe pamant. Cand ii vorbeste lui Timotei despre plecarea din aceasta lume, nu spune ca il asteapta moartea, ci ca il asteapta cununa. Moartea este un castig. Pavel spune: nu te teme de lipsa banilor, pentru ca niciodata Dumnezeu nu te va uita. Invata mai degraba secretul de a fi multumit in orice imprejurare, si cu mult si cu putin si slaveste-l pe Dumnezeu in orice circumstanta. Continua apoi incurajandu-ne sa nu ne temem de esec pentru ca ceea ce Dumnezeu a inceput in noi, va duce la bun sfarsit.; nimic nu te poate desparti de dragosea lui Dumnezeuin Isus Cristos. Cel mai eficient mod de a lupta impotriva fricii, este prin amintirea permanenta a promisiunilor lui Dumnezeu si increderea deplina in credinciosia lui Dumnezeu ca le va implini.

Puterea diavolului este limitata, iar planurile sale lucreaza in cele din urma chiar planurile lui Dumnezeu. I-a luat mult timp lui satan sa inteleaga ca prigoana nu face decat sa aprinda si mai mult dorinta oamenilor dupa Dumnezeu. Nu a inteles prea bine acest lucru prin condamnarea Domnului Isus. L-a folosit apoi pe Nero ca sa ii arda pe toti cei ce isi marturiseasu credinta in Cristos. Dar cu fiecare crestin care ardea, pasiunea si dragostea celorlalti care auzeau de jertfa lor, crestea.  A incercat apoi sa distruga prin orice mijloc biblia, dar cu cat incerca mai mult cu atat biblia se raspandea mai tare ajungand in prezent cea mai tiparita si bine vanduta carte din lume. Acum satan pare ca a inteles mai bine ca cea mai eficienta metoda nu este prigoana, ci bunastarea si o falsa stare de pace si linste. Satan a invatat de-a ungul secolelor ceva din esecurile sale.  Oare noi ne-am adaptat la noile sale metode? Le cunoastem? Avem la randul nostru pregatite armele potrivite de a ne impotrivi lui? Noi suntem chemati sa traim ca invingatori datorita jertfei Domnului Isus si prin puterea Duhului Sfant. Sa aratam lumii ca satan poate sa fie infrant. Noi stim ca satan are putere, dar am primit ceva ce ne da tot ce avem nevoie ca sa luptam impotriva lui, 1 Ioan 4:4. Slavit sa fie numele Lui cel sfant!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code