Sa crestem in ura pe care o simtim fata de pacat

Proverbe 6:16-19

Saptamana trecuta vorbeam printre altele si despre nevoia de a creste in acest an in ura noastra fata de pacat. Dumnezeu este dragoste, iar noi suntem cunoscuti ca fiind fii si fiice de Dumnezeu dupa dragostea pe care o avem unii pentru altii. Dar vom putea sa avem o dragoste curata doar daca vom ajunge sa uram tot ce este murdar. Pacatul intineaza sufletul, iar in cele din urma il ucide. El degradeaza si descompune tot ce este frumos in om aducandu-l intr-o stare mai rea decat cea a animalelor. Pacatul de orice fel contamineaza, profaneaza si pateaza, iar in ochii lui Dumnezeu este dezgustator si revoltator.

Consecintele pacatului sunt grave. El aduce moartea spirituala a omului si condamnarea iadului asupra sa. Dumnezeu doreste sa intelegem foarte bine aceste lucruri, tocmai pentru a nu ne permite sa avem o atitudine usuratica fata de pacat. Cand vedem pacatul asa cum este el si ceea ce face sa il uram cu toata fiinta noastra amintindu-ne ceea ce a facut si in viata noastra,Ezechiel 20:43.

Pacatul nu este o slabiciune sau un defect care poate fi reparat, ci este semnul impotrivirii si al razvratirii fata de Dumnezeu. Cei ce in mod constient aleg sa pacatuiasca il sfideaza pe Dumnezeu, Romani 8:7. Prin pacat omul il scoate pe Dumnezeu din viata sa, il dezonoreaza si il deposedeaza de locul care I se cuvine in inima sa.

Ce suntem tentati sa facem atunci cand pacatuim si stim acest lucru?

Sa ne ascundem urmele, asa cum au facut Adam si Eva, Geneza 3:7-8. Consecintele le citim in vs.16-19. La fel a incercat sa faca si David dupa ce a comis adulter cu Batseba, iar aceasta a ramas insarcinata, 2 Samuel 11:4-17. Consecintele le vedem in vs.26-27.

Sa incercam sa ne justificam. Cautam sa dam vina pe altcineva pentru pacatul nostru. Adam a dat vina pe Eva, iar Eva l-a invinuit pe sarpe.Ba mai mult de atat uneori il invinuim chiar pe Dumnezeu. Cand a fost confruntat de Dumnezeu pentru pacat, ce a spus Adam? “femeia aceasta pe care Tu mi-ai dat-o…” De cate ori nu suntem tentati si noi sa facem acelasi lucru. Sa aruncam vina pe altcineva, sau sa cautam scuze si justificari pentru pacatul nostru. Mintea omului se dovedeste a fi foarte inventiva atunci cand trebuie sa justifice pacatul.

Sa ignoram pacatul facut. Domnul Isus ne-a avertizat cu privire la tendinta noastra de a ignora barna din propriul ochi, fiind in schimb foarte atenti la paiul din ochiul aproapelui nostru. Tocmai pentru ca pacatul a ajuns sa fie atat de normal si obsnuit, tindem sa nu mai fim atat de atenti in a ne descoperi propriul pacat. Capcana diavolului este sa ne faca sa credem ca pacatul se exprima doar prin fapte murdare evidente. Dar realitatea este ca pacatul se regaseste si in atitudinile, dorintele sau gandurile noastre. Domnul Isus a spus ca in ochii lui Dumnezeu mania este acelasi lucru cu crima, iar pofta cu adulterul, Matei 5:21-28. Natura noastra ne indeamna sa minimalizam pacatul, sa il ascundem, sa incercam sa il justificam si sa il ignoram ca si cum nu ar fi ceva foarte grav. Si pana la urma Dumnezeu este indurator si iubitor, El ne va intelege. Aceasta este minciuna diavolului iubitii mei. Cea mai mare porunca a lui dumnezeu este sa il iubim. Cand avem o astfel de atitudine fata de pacat, practice ii spunem lui Dumnezeu ca nu il iubim.

Scriptura recunoaste ca suntem imperfecti. Toti pacatuiesc si toti gresesc. Este adevarat, insa nu trebuie sa ne folosim de slabiciunea noastra umana pentru a ne justifica pacatul. Este o nebunie sa credem ca imperfectiunile noastre pot fi o scuza pertinenta care sa ne absolve de responsabilitatea de a ne comforma standardului perfect al lui Dumnezeu. Din contra trebuie sa luptam sa ne atingem tinta care este descrisa de Domnul Isus in Matei 5:48. Harul lui Dumnezeu nu inseamna ca sfintenia este optionala, Romani 6. Daca am fost nascuti dinnou cu adevarat nu putem sa traim decat urand pacatul de care am fost curatiti in ziua botezului nostru, vs.20-23.Amin!.

 

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code