Invingator sau invins?

1 Samuel 15:1-23

Tendinta de a pacatui nu dispare odata cu pocainta noastra. Si dupa ce incheiem legamantul nasterii din nou, sunt momente cand mai gasim placere in pacat. Este atat de greu de scos din inimile noastre obiceiurile pacatoase care de-a lungul anilor au prins radacini puternice. Mereu se da o lupta in noi impotriva pacatului. Realitatea este ca nu trece zi fara sa nu gresim in vreun fel impotriva lui Dumnezeu.

Pasajul din 1 Samuel 15 ne poate ajuta sa intelegem mai bine lupta noastra cu pacatul. Cele doua personaje asupra carora ne vom concentra atentia astazi sunt Samuel si Saul. Unul era profetul lui Dumnezeu, iar celalalt era imparatul poporului lui Dumnezeu. Fiecare avea o sluja de facut pentru Dumnezeu. Unul vorbea pentru Dumnezeu, iar celalalt trebuia sa faca ceea ce Dumnezeu poruncea. Samuel l-a uns pe Saul ca rege peste Israel si apoi i-a dat instructiuni clare cu privire la voia lui Dumnezeu. El a fost trimis sa distruga complet neamul amalecitilor, sa ucida totul de la barbate, femei si pana la pana la bebelusi si animale. Era o lupta in care nu se luau ostatici. Tribul trebuia distrus definitiv. Unul dintre ei s-a dovedit a fi un invingator iar celalalt un invins.                                                                                                                                                                   Haideti sa vedem mai intai de ce a reactionat Dumnezeu de o maniera atat de violenta impotriva amalecitilor? Ei erau o populatie nomada si descendenti ai lui Esau. Amalecitii locuiau in sudul Cannanului si erau vrajmasi permanenti ai poporului Israel, Exod 17:8-16, Deuteronom 25:17-19. De teama amalecitilor, israelitii au incalcat porunca Domnului si s-au oprit la intrarea in tara fagaduintei, Numeri 13:25-33. Acest popor era un ghimpe permanent in coasta lui Israel, semanand frica in inima poporului prin jafurile si hartuirile lor continue. Din aceste motive Dumnezeu ii poruncise lui Saul sa stearga de pe fata pamantului acest popor idolatru si violent. Samuel ca mesager si Saul ca luptator au fost uneltele prin care Dumnezeu dorea sa isi infaptuiasca drepta judecata impotriva amalecitilor.Sa ii luam pe rand pe cei doi:

Ce a facut Saul?  A obtinut o victorie zdrobitoare impotriva amalecitilor, vs.7. Insa el a facut numai pana la un punct ceea ce Dumnezeu i-a poruncit . L-a crutat pe Agag, regele lui Amalec, dar si cele mai bune oi, miei, vite si boi, vs.8-9. El i-a ucis pe amaleciti, dar a pastrat tot ce acestia aveau mai bun incalcand in mod constient porunca lui Dumnezeu.                                                                                                                                                                                                                                   Ce scuze credeti ca poate avea Saul pentru neascultarea lui? Mandrie, avaritie, setea de putere si faima, vs.12. Indiferent de motivele sale, el a incalcat o porunca clara a lui Dumnezeu, declansand mania Domnului asupra sa, vs.23.

A oprit nesupunerea lui Saul planul lui Dumnezeu de a face dreptate? Cu siguranta ca nu. Cine a dus la indeplinire porunca lui Dumneeu? Samuel a facut ceea ce trebuia sa faca Saul. Agag a fost taiat cu sabia in bucati de Samuel, vs.32-33.  Discutie…..

Esecul lui Saul de a-I distruge total pe amaleciti, s-a intors mai tarziu impotriva lui Israel si i-a produs o mare suferinta. Sa citim 1 Samuel 30:1-4. Amalecitii ilustreaza foarte bine pacatul care ramane in viata credinciosului. Chiar daca pacatul din viata noastra a fost infrant de jertfa lui Cristos, el trebuie tratat in continuare fara mila si taiat in bucati. Altfel se va intoarce si ne va aduce suferinta, furandu-ne bucuria vietii cu Isus. Daca arati ingaduinta fata de pacat acesta se va intoarce si te va chinui chiar daca a fost initial infrant de puterea Evangheliei.

Dumnezeu ne porunceste sa dam mortii pacatul din viata noastra. Ascultarea si supunerea partiala, sau cu jumatate de inima inseamna de fapt neascultare si nesupunere. Iar acest lucru va avea consecinte asupra noastra cum au avut si asupra lui Saul. Pacatul asemenea amalecitilor are capacitatea de a se regrupa, reorganiza si de a ne ataca din nou atunci cand nu ne asteptam si in punctul in care suntem cel mai vulnerabili. Fiecare dintre noi avem lucrari de facut in Imparatia lui Dumnezeu. Seriozitatea cu caretratam pacatul si slujba pe care Dumnezeu ne-a incredintat-o va spune mai tarziu daca ne-am numarat printre invingatori sau printre invinsi.

Invins sau invingator

Când învingătorul comite o greşeală, spune: ”Am greşit!“ şi isi învaţă lecţia.
Când învinsul comite o greşeala spune: “Nu e vina mea!” şi aruncă vina pe alţii.

Un învingător ştie că adversitatea este cel mai bun învăţător.
Un învins se simte victimă în faţa adversităţilor vieţii.

Un învingător înfruntă provocările una câte una.
Un învins le evită şi nu îndrăzneşte să le înfrunte.

Un învingător promite, îşi dă cuvântul şi şi-l ţine.
Un învins face promisiuni, dar nu dă nici o asigurare.

Un învingător spune “Sunt bun, dar voi fi şi mai bun!”
Un învins spune: “Nu sunt aşa de rău ca mulţi alţii…”

Un învingător îi respectă pe cei ce ştiu mai mult decât el, şi încearcă să înveţe ceva de la ei.
Un învins se împotriveşte celor care ştiu mai mult decât el şi le scoate mereu in evidenta defectele.

Un învingător spune: ”Trebuie să existe o cale mai bună de a o face!“
Un învins spune: ”Aşa am făcut dintotdeauna!”

Un învingător este o parte din soluţie.
Un învins este o parte din problemă.

Tu ce alegi sa fii in 2015, un Samuel sau un Saul?

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code