Cei trei lei

Biblia este Cartea cărților. Multe carti ne pot impresiona, dar Evanghelia este singura carte care ne poate transforma fundamental intreaga ființa. Putem să avem o bibliotecă cu mii de carti frumoase și valoroase, dar dacă din acea bibliotecă lipsește Cartea cărților, ea nu valorează nimic. Biblia este cartea care da vieții noastre o perspectivă vesnica.

Astazi o sa gustam din belsugul de bunatate al acestei carti minunate care este Biblia, cu scopul de a primi hrana duhovniceasca de care sufletul nostru are atat de mare nevoie. Azi o sa vorbim despre cei trei lei: Satan, pe care l-am numit leul din umbra; Banul, sau leul din buzunarul meu; si Cristos cel supranumit leul din Iuda.

1. Leul din umbra. Apostolul Petru ii face lui satan o descriere in 1 Petru 5:8. L-am numit pe satan leul din umbra pentru ca el se asociaza cu intunericul. Apostolul ne spune ca ne da tarcoale ca un leu, pandeste si ataca ca un leu, răcnește ca un leu si incearca orice metoda de intimidare. El caută să înghită speranța, credința și dedicarea noastră. Cu siguranta, diavolul este o realitate si un adversar de temut, insa vestea cea bună este că în prezența Mântuitorului, satan nu are nici o putere.                                                                                                                                                                        Cineva era stăpânit de o mare curiozitate si mereu il intreba pe Dumnezeu “oare cum arată diavolul?” Intr-o zi Dumnezeu i-a satisfăcut curiozitatea prntr-un vis în care diavolul a apărut sub forma unui animal ce semana cu un leu fioros și flămând. Omul îngrozit de spaimă a strigat: ”Scapă-mă Doamne!” In acel moment a apărut Isus Cristos iar ceea ce parea un leu fioros s-a preschimbat într-un șoricel ce căuta să fugă si să se ascundă.  Trebuie să fim siguri de acest adevăr: în prezența Mântuitorului diavolul nu mai are nici o putere. Un evanghelist misionar spunea că la cruce satan a suferit înfrângerea totală și si-a pierdut si ultimul colt. De aceea astazi nu mai poate devora ca un leu, ci cauta să înghită pe cine poate, in special pe cei ce se izoleaza de Dumnezeu si de ajutorul divin. Diavolul ne da tarcoale si asteapta momentul potrivit sa ne atace. El nu se grabeste si isi pregateste cu atentie asaltul. Daca ati urmarit la TV felul in care fiarele salbatice isi ataca prada, atunci aveti o intelegere mai buna a modului in care satan ataca. De fiecare data el ataca in special pe acei crestini care au ramas in urma turmei, pe cei ce s-au izolat de pastor si pe aceia slabi in credinta care nu cresc spiritual. Doar prezența Mântuitorului în viața noastră poate sa slabeasca puterea lui satan asupra noastra. De aceea apostolul Pavel ne indeamna să ne împotrivim diavolului. Cristos este nădejdea, credința și biruința noastră. Pavel ne spune ca putem totul, insa numai prin Cristos ca ne intareste. Despartiti de el suntem victime sigure ale diavolului. De aceea Petru spune despre diavol ca este ca un leu, dar in realitate satan nu este decat leul speriat din umbra adevaratului leu, Isus Cristos.

2. Un alt leu extrem de periculos este leul nostru din buzunar. Banul are potențialul de a se transforma într-un mare dușman al vieții noastre spirituale. Cu bani poti face foarte multe lucruri, insa banul poate deveni dusmanul nostru atunci când nu mai este slujitorul nostru, ci este stăpânul nostru. Când banul devine stăpân, Cristos dispare din peisaj.

Avraam era bogat. La fel și Iov și David. Dar în viața lor, Dumnezeu a ramas mereu pe primul loc. El era Stăpânul. Trăim într-o lume materialistă și satan cauta sa ne lege cat mai mult sufletul de lucrurile materiale. De la apostolul Pavel învățăm că ”iubirea de bani e rădăcina tuturor relelor.”1 Timotei 6:10.                                                                                                         

Când s-a conceput sistemul financiar în America, cei ce au lucrat la acel proiect au conceput cu multa intelepciune aspectul dolarului. Pe fiecare bancnota americana scrie ”In God we trust” (Ne încredem în Dumnezeu). Acest mesaj a avut menirea de a fi un semnal de alarmă pentru toategenerațiile, ca oamenii să nu ajunga sa-și pună încrederea în bani, ci în Dumnezeu. Cu bani poți cumpăra distracție, dar nu bucurie, cu bani poți cumpăra cel mai mare pat, dar nu poți cumpăra un somn in pace. Cu bani poți cumpăra multe, foarte multe lucruri, dar nu poti cumpara mântuirea sufletului, ”Căci știți că nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur ați fost răscumpărați din felul deșert de viețuire, ci cu sângele scump al lui Isus Cristos, Mielul fără cusur și fără prihană.”1 Petru 1:18-19.

Când citim despre tânărul bogat din Marcu, capitolul 10, vedem ca acel tânăr avea o dorință nobilă: să știe cum poate dobândi viața vesnica. Macar de ar avea si tinerii din zilele noastre acest gand. Iar Mântuitorul îi amintește de poruncile din lege, întrebându-l dacă le-a păzit. Tanarul a răspuns că le-a păzit cu strictețe inca din pruncie. Apoi Domnul Isus îi zice: ”Îți lipsește un lucru: du-te de vinde tot ce ai, dă la săraci, și vei avea o comoară în Cer.”(Marcu 10: 21) Cum adică să vinzi tot ce ai? Cu ce să mai trăiești după aceea? Scopul Domnului Isus a fost să-l supună pe acest tanar la un test pentru a vedea cât de mult îi este inima legată de bogății și bani și cât ii este atașata de El. Iar tânărul nu a trecut testul. Pe primul loc în viața lui erau lucrurile materiale. Domnul Isus nu ne cere să renunțăm la tot ceea ce am agonisit prin sudoare și muncă grea. Dar Cristos nici nu acceptă locul doi în viețile noastre. De aceea ne spune tuturor să ne strângem comori nu pe pământ unde sunt supuse procesului de putrezire, ci în Cer  ”pentru că acolo unde este comoara voastră, acolo va fi și inima voastră.”(Matei 6:21).

3. Leul din Iuda. In viziunea data de Dumnezeu apostolului Ioan in Apocalipsa 5, Domnul Isus este intruchipat ca fiind Leul din Iuda. Acest verset reprezinta implinirea profetiei din Geneza 49:8-9, intarita si de scripturile din Matei 1:3 si Evrei 7:14. In Vechiul Testament Levi era tribul preotilor, iar Iuda tribul regilor. Domnul Isus a unit in Noul Legamant cele doua triburi, devenind atat mare preot cand si rege pentru oameni.                                                      

C.S.Lewis este un scriitor crestin de mare succes care printre altele a scris si romanul Cronicile din Narnia. Poate ca cei mai tineri ati citit aceste carti ale lui Lewis, sau poate ca ati vazut cele trei filme care au avut un mare succes cu incasari de peste 150 de milioane de dolari numai in America. Pentru cei ce nu stiati, Leul “Aslan” din cartile si filmele Cronicile din Narnia il intruchipeaza pe Domnul Isus Cristos. Iar cei ce ati vazut filmele ati vazut ca Aslan a fost intotdeauna leul puternic care s-a evidentiat in primul rand prin capacitatea sa da a se sacrifica pentru cei buni. Domnul Isus a distrus zidul de despartire dintre om si Dumnezeu, construit pe temelia pacatelor noastre. La Golgota el a purtat pacatele si faradelegile noastre. De aceea astazi, toti cei ce intra in legamant cu Cristos si ii raman credinciosi pana la moarte vor primi cununa vietii vesnice.

In Apocalipsa 5:5 citim ca dintre toate fiintele din cer, de pe pamant si de sub pamant, doar Domnul Isus, leul din Iuda este vrednic sa desfaca sulul care se afla in mana drapta a Tatalui, pentru ca el este cel ce a invins, pacatul, moartea si pe satan. Ziua cand leul din Iuda se va intoarce dupa cei credinciosi Lui va fi cea mai glorioasa zi din istoria pamantului, 1 Tesaloniceni 4:15-18.

Astazi noi avem toate aceste lucruri descoperite prin Duhul Sfant in sfintele Scripturi. Fiecare copil al lui Dumnezeu stie ca prin jertfa lui Isus Cristos la Golgota pe cruce, satan a fost infrant. Cuvintele Domnului Isus din Matei 25:41 se implinesc in Apocalipsa 20:10. Ceea ce Scriptura ne indeamna este sa ne incredem cu toata fiinta noastra in Leul din Iuda, Isus Cristos si astfel leul din umbra, satan si leul din buzunar, banul, nu vor avea niciodata putere de stapanire asupra noastra.                 

O sa inchei aceasta lectie cu cuvintele pline de incurajare, mangaiere si putere pe care Mantuitorul nostru ni le-a lasat scrise in Evanghelia dupa Ioan 16:33. Amin! 

 

This entry was posted in Predici and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code