Costurile uceniciei

Luca 9:57-62

In pasajul din Luca 9 citim despre trei oameni care l-au intalnit pe Domnul Isus. Doi dintre ei i-au cerut Domnului sa le permita sa Il urmeze, iar unul dintre ei a fost chemat de Mantuitor sa Il urmeze.

Ceea ce atrage insa atentia este modul in care Domnul Isus le raspunde acestor oameni. Obiectivul nostru este mereu acela de a face ucenici aducand la cunostinta oamenilor evanghelia lui Isus Cristos, iar acest lucru este foarte bun. De fiecare data cand un suflet se pocaieste ne bucuram atat noi cei de pe pamant cat si ingerii din geruri. Cu toate acestea abordarea Domnului Isus este oarecum diferita. Adesea pare prin ceea ce spune ca se straduie sa descurajeze oamenii ca sa nu Il urmeze.

Un tanar predicator spunea ca la un moment dat a primit un sfat de la un pastor in varsta pe care il respecta foarte mult. Acesta i-a spus sa se straduiasca sa isi pastreze biserica mica. Ciudat sfat, nu credeti? Un astfel de sfat sa vina din partea unui pastor? Ceea ce batranul pastor ii spunea tanarului predicator, era sa predice atat de clar si limpede Evanghelia mantuirii si pretul pe care un om trebuie sa il plateasca daca vrea sa-l urmeze pe Cristos, incat doar cei ce isi doresc mai mult decat orice acest lucru sa ajunga sa faca parte din biserica unde el slujeste.

Dragii mei si in ceea ce ma priveste imi doresc sa vad oameni venind cu sutele si chiar miile la Cristos. Ma rog in fiecare zi Domnului pentru acest lucru. Dar nu doresc sa slujesc intr-o biserica in care avem doar multi oameni. Nu acesta este interesul meu si sunt convins ca nu este nici voia Domnului. Doresc sa slujesc intr-o biserica unde tinerii, adultii si cei in varsta il iubesc pe Domnul Isus mai mult decat orice altceva, o biserica cu oameni care s-au predat pe deplin in mana Tatalui si sunt cu adevarat vase de cinste ale Domnului.

De aceea este atat de interesant de vazut cum se descurca Domnul Isus cu oamenii care cer sa Il urmeze. Cerintele Sale sunt atat de grele incat pare ca doreste sa ii descurajeze, dar nu este asa. Domnul doreste mai mult ca orice sa alegem sa Il urmam, dar nu vrea sa o facem cu lejeritate, ci vrea sa intelegem foarte bine care sunt costurile uceniciei. Acestea nu sunt negociabile, iar daca cineva doreste cu toata inima sa faca un legamant cu El, atunci trebuie sa stie cerintele Domnului pentru viata sa.

Haideti sa privim la acesti trei oameni care au dorit sa il urmeze pe Cristos si despre care citim in pasajul din Luca ca sa vedem pretul pe care Domnul l-a cerut fiecaruia sa il plateasca pentru a putea deveni ucenicul Sau.

Ucenicia lui Isus Cristos nu iti garanteaza siguranta lucrurile pamantesti, vs.57-58.

Te voi urma oriunde vei merge spune primul. Esti sigur ca vrei sa faci asta? Stii exact despre ce calatorie vorbesc eu?Isus Cristos nu este unul dintre preotii sau predicatorii care pe unde merg se cazeaza la hoteluri comfortabile, merg cu masini cu aer conditionat si primesc bani si daruri de la oameni pentru slujirea care o fac. Slujirea Sa este una a sacrificiului Cristos a renuntat la slava ingerilor din ceruri pentru a deveni robul oamenilor pe pamant si sa moara pentru ei.

“Vulpile au vizuini si pasarile cerului au cuiburi, dar Fiul Omnului nu are unde sa-si odihneasca capul.” Isus Cristos, Printul Cerurilor nu a avut siguranta lucrurilor pamantesti. El a dormit sub cerul liber si a mancat cu cei ce l-au invitat la masa. Cristos a imprumutat un magar ca sa intre in Ierusalim si nici mormantul in care a fost ingropat nu a fost al Lui. El nu a avut nimic pe acest pamant. Isus a renuntat la tot ca sa vina sa fie aici pe pamant langa mine, sa planga cu mine, sa se bucure cu mine, sa sufere cu mine si sa imi poarte mie poverile. Slavit sa fie Domnul!

Cei ce spun ca vor sa Il urmeze trebuie sa fie pregatiti sa mearga pe acelasi drum pe care a mers si Cristos. Aici nu predicam Evanghelia prosperitatii, ci predicam Evanghelia harului lui Isus Cristos, a dragostei lui Dumnezeu. Exista siguranta pe care o avem in Cristos, dar nu este cu privire la lucrurile materiale ale acestei lumi. Avem in El siguranta mantuirii, dar cand ii spui DA lui Isus nu semnezi cu El un contract in urma caruia urmeaza sa primesti casa, masina, slujba, bani si sanatate.  Multi s-au asteptat la aceste lucruri si au ramas dezamagiti. Cand decizi sa Il urmezi pe Cristos primesti mantuirea. Daca mantuirea nu este mai presus pentru tine decat sanatatea si orice siguranta materiala, atunci nu te obosi sa Ii spui DA Domnului pentru ca nu te vei tine de cuvant. Asadar inainte sa spui ca vrei sa Il urmezi pe Cristos, calculeaza-ti bine costul uceniciei.

Ucenicia lui Isus Cristos depaseste legaturile pamantesti, vs.59-60.

Aici Il auzim pe Domnul spunand cateva lucruri care au socat multi oameni si care sunt sigur ca unii dintre noi inca nule-am inteles. Domnul Isus il cheama pe al doilea om sa Il urmeze. Dar acesta ii cere Domnului sa ii permita mai intai sa mearga sa isi inmormanteze tatal. Nimic deplasat ne-am gandi noi. Fiecare am simti mila fata de un om care tocmai si-a pierdut tatal. Multi dintre noi ne-am pierdut parintii si stim suferinta prin care trece un om in acele clipe. Dar Isus spune aici cuvinte care cu siguranta ni se par deplasate si pe care sunt sigur ca daca am fi pusi in aceasta situatie le-am neglija fara sa clipim. “Lasa mortii sa-si ingroape mortii.” Iar tu du-te si predica despre Mine.

Asta da cerinta. Lasa-ti tatal mort, pe omul care te-a crescut, te-a iubit, ti-a pus mancare pe masa, te-a imbracat si te-a educat astfel incat ai devenit omul care esti acum si mergi sa le spui oamenilor despre Mine. Nu ne este rusine de aceste cuvinte ale Domnului? Noi nu facem asta cand sunt ai nostri sanatosi tun, cand avem casa, mancare, masina si sanatate, dar intr-o astfel de situatie. Cat de departe suntem de ceea ce Cristos ne-a chemat sa fim. Si cu toate acestea cei mai multi dintre noi i-am spus deja DA lui Isus. Dar ce fel de DA a fost acela? Ma tem ca multi vom tremura inaintea Tatalui la judecata. Si ma rog ca maretia harul Domnului Isus sa acopere nevrednicia noastra din multe momente de a ne numi ucenici ai Sai.

Ceea ce Isus Cristos spune aici este ca daca vrei sa Il urmezi, atunci din acel moment, nimic nu va fi mai important decat El.

Isus intareste si face si mai clar acest lucru in Matei 10:34-39. El nu ne cere sa ne neglijam familia sau sa nu o iubim, pentru ca acest lucru ar contrazice propriile sale convingeri si invataturi, ci spune ca trebuie sa il iubim pe El mai mult decat orice altceva pe lumea aceasta.

Mi-as fi dorit sa aud aceste lucruri explicate mult mai clar inainte de a lua hotararea de a deveni un ucenic al lui Isus Cristos. M-ar fi ajutat sa nu irosesc cativa ani de ucenicie si cred ca si multi dintre voi aveati nevoie de asta. Cred ca sunt intre noi frati care tot nu au inteles ce inseamna sa fii un ucenic al lui Isus Cristos. Din pacate de multe ori ravna noastra de a creste biserica intrece ravna de a predica clar si raspicat cerintele lui Cristos pentru oricine vrea sa Il urmeze. Sper ca acum ne-am facut o imagine mai clara cu privire la asteptarile pe care Cristos le are de la noi ca ucenici ai Sai.

Ucenicul lui Isus Cristos nu trebuie sa se lase distras de nimic, vs.61-62.

Cand al treilea om il abordeaza pe Domnul si ii spune ca doreste sa Il urmeze, Isus ii cere un lucru ce l-am considera cat se poate de normal. “Te voi urma Doamne, dar da-mi voie mai intai sa-mi iau ramas bun de la cei din casa mea.”

Dar si de aceasta data, Mantuitorul subliniaza foarte clar pretul pe care trebuie sa il plateasca un om pentru a-l putea urma. Omule, deja ai spus ca esti gata sa ma urmezi si ai pus mana pe plug, daca vrei sa il lasi jos acum ca sa iti i-ei ramas bun de la familia ta, atunci nu esti vrednic de mine. Cand ai luat aceasta hotarare nu mai privesti inapoi.

Avem exemple in Scriptura de oameni care au privit inapoi dupa ce Domnul i-a chemat si toti au suferit ca urmare a acestui lucru. Ne amintim de sotia lui Lot, de Iuda Iscarioteanul, de Dima si altii. Daca luam hotararea de a-l urma pe Isus, nu mai este cale de intoarcere. Sa citim hotararea ferma a apostolului Pavel din Filipeni 3:12-15.

Sunt multi cei ce se regasesc in cuvintele Mantuitorului din Luca 14:28-30. Multi au pus mana pe plug la un moment dat in viata lor, dar s-au lasat distrasi de lucrurile lumii si si-au pierdut mantuirea. Sa crezi, sa te pocaiesti si sa fii botezat este esential pentru mantuirea noastra, dar la fel este si sa ramanem in credinta pana la sfarsitul vietii. Adevaratii ucenici ai lui Cristos nu se vor lasa distrasi de nimic. Vor exista si momente dificile in credinta si umblarea lor cu Domnul, dar nu vor ingadui ca ceva sa le distraga atentia de la premiul vietii vesnice.

Isus ne intreaba astazi, ce ne impiedica sa devenim autentici ucenici ai Sai? Nu imitatii sau falsuri, nu crestini plictisiti si nerecunoascatori pentru harul Sau minunat, ci ucenici dedicati si devotati Lui. El ii intreaba si pe cei ce inca nu au raspuns chemarii Sale: oare ce mai aveti sa imi cereti inainte sa va predati vietile Mie? Ce este mai important decat sa primiti mantuirea?

Cuvintele Domnului Isus sunt aspre si au scopul de a cerceta adancimea fiecarei inimi. Daca vrei sa fii ucenicul lui Isus Cristos atunci acest lucru te va costa totul. Lasati-ma sa repet: daca vrei sa fii ucenicul lui Isus Cristos, atunci acest lucru te va costa totul.

Ucenicul lui Isus Cristos nu are siguranta in ceea ce priveste lucrurile pamantesti, ucenicul lui Isus Cristos nu are legaturi pamantesti si nu se lasa distras de nimic.

In aceste cuvinte din Luca 9 avem imaginea ucenicului autentic al lui Isus Cristos. Ne regasim noi in aceasta imagine? Daca da, atunci slavit sa fie Domnul pentru lucrarea ce a facut-o in inima noastra,sa continuam pe aceasta cale. Daca nu, atunci sa nu intarziem sa ne pocaim si sa devenim de astazi ucenicul pe care El ii va marturisi inaintea Tatalui in ziua cea mare a judecatii.

Daca nu v-ati calculat costul cum trebuia in ziua cand ati facut un legamant cu Isus Cristos, faceti-o acum.

Domnul Isus i-a spus primului om: calculeaza-ti costul. Celui de-al doilea i-a zis: lasa trecutul in urma. Iar celui de-al treilea: nu mai privi inapoi.

Unii dintre voi poate abia acum intelegeti ce inseamna cu adevarat sa il urmezi pe Cristos. Dar vreau sa va spun la fiecare ca sa fii ucenic al lui Isus Cristos aduce in viata ta lucruri pe care nimic altceva nu le poate aduce. Sa citim Psalmul 16 in incheiere pentru a vedea binecuvantarile pe care Tatal le trimite in viata celor ce ii apartin cu totul Lui.

 

This entry was posted in Predici and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code