Traiesc prin credinta si supunere fata de invatatura Evangheliei

Fapte 16:9-15

As vrea sa ating doua lucruri importante in acest studiu:

Sa va vorbesc in cateva cuvinte despre Lidia, care a fost una dintre primele femei crestine din Europa. Sa subliniez cateva adevaruri foarte importante ale Evangheliei care reies din acest pasaj si care trebuie aparate de fiecare crestin. De aceea am ales sa numesc acest studiu o viata de credinta traita prin cunostinta. Pentru ca nu poti fi placut Domnului daca nu ai ca temelie credinta, bazata pe cunostinta Evangheliei.

1. Nu era lucru usor sa fii crestin in primul secol pentru ca aceasta hotarare atragea dupa sine persecutie si prigonire.

Despre Lidia citim ca era o femeie tematoare de Dumnezeu. O calititate esentiala fiecarui om pentru a putea dezvolta o relatie cu Creatorul Sau este frica de Dumnezeu. Aceasta reprezinta si inceputul intelepciunii comform cuvintelor lui Solomon. Lidia era un astfel de om, o astfel de femeie inteleapta care stia cine este ea si cine este Dumnezeu. Istoria ei incepe cu imaginea lui Pavel care intr-o seara linistita cand statea probabil si medita la misiunea pe care i-a dat-o Dumnezeu, a avut o vedenie cu un om care i-a facut urmatoarea rugaminte: “Treci inMacedonia si ajuta-ne!”

In ziua urmatoare Pavel si tovarasii lui Sila, Timotei si probabil Luca care il insotisera in calatoria sa misionara, au plecat cu corabia spre Neapolis. Biblia ne spune ca de acolo s-au dus la Filipi care este cea dintai cetate dintr-un tinut al Macedoniei, vs.12.

Era sambata cand Pavel a ajuns in Filipi. Ca buni credinciosi si ca oameni care stiau pentru ce au venit, au cautat un loc de rugaciune. In cele din urma gasesc adunarea credinciosilor in afara cetatii, langa un rau. Asa ca au mers acolo si au inceput sa le vorbeasca femeilor adunate in acel loc.

Femeile au fost primele carora Pavel le-a facut cunoscut Cuvantul Evangheliei, Vestea cea Buna despre Isus in Filipi. Aceasta imagine o intalnim si astazi in fiecare biserica. Femeile sunt atrase de Dumnezeu mult mai mult decat barbatii. Multe dintre femei sunt duminica la inchinare, in timp ce sotii lor prefera sa stea acasa sau sa faca alte lucruri in ziua Domnului. Aceasta imagine a fost vazuta insa si la crucea Domnului Isus. Poate ca acela a fost si un semn al felului in care oamenii vor raspunde si pe viitor la mesajul Evangheliei.

Conducatoarea acestor femei era Lidia, o vanzatoare de purpura. Purpura era un material din care se facea imbracaminte de o calitate si culoare foarte pretuita in timpul acela. Doar cei bogati isi permiteau sa cumpere haine dintr-un astfel de material. Un exemplu de exemplu gasim in Luca 16:19. Lidia era de origine din cetatea Tiatira, o regiune care corespunde vestului Turciei de astazi.

Sunt sigur ca Lidia nu se afla la voia intamplarii in acel loc. Cu siguranta ca Domnul a dus-o cu un scop acolo. In Filipi sambata nu era o zi de odihna, ci era o zi ca si celelalte zile, cand viata comerciala clocotea si negustorii faceau afaceri la fel de bune ca si in celelalte zile,

Asa ca pentru a putea merge sa se roage, Lidia a trebuit sa sacrifice o zi de afaceri care ii aducea bani frumosi. Da, putem spune ca Lidia era ceea ce noi numim astazi o femeie de afaceri. Si femeile crestine pot fi femei de succes in plan profesional, atata timp cat nu isi neglijeaza prioritatile si responsabilitatile pe care Dumnezeu le-a lasat pentru ele in familie. Mai citim despre o astfel de femei de succes in afaceri si in Proverbe 31. Dar si in acest caz femeia care avea succes in afaceri nu si-a neglijat responsabilitatile din familie pentru implinirea profesionala asa cum din pacate vedem atat de des ca se intampla astazi. Lidia a preferat in acea zi prezenta lui Dumnezeu in locul banilor, iar rasplata ei a fost mare. Lidia a primit mantuirea atunci cand Dumnezeu a vazut ca a pus intalnirea cu El mai presus de lucrurile materiale.

Se presupune ca Lidia a fost botezata chiar in raul langa care se tinea ora de rugaciune si imediat dupa aceea ea i-a rugat pe Pavel si insotitorii lui: “Daca ma socotiti credincioasa Domnului intrati si ramaneti in casa mea” vs.15.

Probabil ca Lidia avea o casa destul de mare daca pe langa ea si familia ei, putea sa gazduiasca si pe cei patru misionari ai Domnului, Pavel, Luca, Sila si Timotei. Lidia era o femeie care fusese binecuvantata material pentru munca ei. Nu este nimic rau in a fi crestin si a fi instarit atata timp cat folosesti binecuvantarile tale materiale pentru a-l slavi pe Dumnezeu.

Curajul Lidiei au facut-o sa nu se teama sa-l gazduiasca in casa ei pe apostolul Pavel, la scurt timp dupa ce acesta fusese eliberat din inchisoare si stiind ca oricine se asociaza cu el poate avea de suferit. Aceasta femeie stia clar in ce crede si nu se temea sa spuna lucrul acesta intregii lumi.

Lidia se remarca deasemenea si prin ospitalitatea ei, lucru subliniat adesea in invataturile Sale de Domnul Isus, dar si de apostolul Pavel, cel fata de care Lidia si-a aratat aceasta calitate minunata.

Sunt multe lucruri frumoase pe care le putem invata de la aceasta femeie. Putem vedea credinta ei, dragoste pentru Dumnezeu mai mare decat dragostea pentru bani, curajul, intelepciunea, succesul in afaceri si ospitalitatea. Toate acestea sunt lucrari extraordinare ale Duhului lui Dumnezeu in viata crestinului.

2. As vrea acum pentru o clipa sa ne concentram atentia asupra a doua invataturi extrem de importante care astazi trebuie aparate de crestin si facute cunoscute oamenilor. Spun aceste lucruri pentru ca fara un studiu aprofundat al Evangheliei omul poate cadea in capcana de a crede ca oricine merge la o biserica si isi marturiseste credinta in Isus Cristos este automat un copil al lui Dumnezeu. Credinta in Isus Cristos reprezinta temelia pentru ca “fara credinta este cu neputinta sa fim placuti lui Dumnezeu”. Dar supunerea omului fata de porucile lui Cristos si invatatura Evangheliei este deasemenea importanta.

Sa incepem cu cuvintele din vs. 14 “…Domnul i-a deschis inima ca sa ia aminte la cele spuse de Pavel.” Aceasta invatatura este folosita de unele biserici pentru a spune ca lucrarea de pocainta apartine in intregime lui Dumnezeu. Ca omul nu are nici o legatura cu primirea Evangheliei. Cu siguranta ca Dumnezeu a facut o astfel de lucrare in Lidia si i-a deschis inima, dar nu inainte ca ea sa isi arate dorinta de a fi cu Dumnezeu dovedita prin prezenta ei la rugaciune si deschiderea pe care a avut-o sa asculte cuvintele lui Pavel. Acest lucru ne spune ca Vestea cea Buna vine in viata omului atunci cand el il cauta pe Dumnezeu, iar Dumnezeu lucreaza in inima lui.

Este o lucrare pe care Dumnezeu o face, dar nu fara ca omul sa isi doreasca o relatie cu El. La fel s-a intamplat si in cazul celor 3000 de oameni botezati in ziua Cincizecimii, in cazul lui Filip si a etiopianului, al lui Petru si Corneliu, s.a.m.d. Scopul lui Dumnezeu este sa puna fata in fata pe pacatos cu slujitorul Sau care sa ii faca cunoscut mesajul Evangheliei, Romani 1:17. Dumnezeu lucreaza in inima omului care isi deschide inima fata de El.

Un alt lucru important in aceasta relatare a Scripturii este expresia “ea si casa ei au fost botezati”. In NT sunt inregistrate patru “botezuri de famiii” daca le putem spune asa: Corneliu si casa lui in Fapte 10:24,48; Lidia si casa ei in Fapte 16:14; temnicerul din Filipi si familia lui in Fapte 16:31-34; familia lui Stefana in 1 Corinteni 1:14-16. Aceste cazuri sunt folosite ca dovada de cei ce incearca sa justifice botezul bebelusilor. Ei spun ca era cu siguranta macar un bebelus in vreuna dintre aceste familii. In trei dintre cazuri insa Scriptura ne da de inteles ca membrii familiilor erau destul de mari pentru a putea sa auda si sa inteleaga mesajul Evangheliei: Fapte 10:44-48, Fapte 16:34. 1 Corinteni 16:!5. Deci practic invatatura lor se reduce doar la botezul casei lui Lidia.

Dar oare dovedeste acest pasaj de Scriptura ca trebuie botezati beblusii? Hai sa ne gandim cam cate supozitii au trebuit sa faca acesti oameni pentru a justifica botezul beblusilor: Ei presupun ca Lidia era casatorita sau ca fusese casatorita, ca avea copii si ca macar unul dintre ei era bebeus. Ei aleg sa faca toate aceste supozitii care nu au nici o acoperire biblica si sa treaca peste faptul ca in toate celelalte exemple de botezuri, Luca subliniaza ca inainte de a fi botezata, o persoana a trebuit sa auda evanghelia si sa o creada. Sfanta Scriptura nu autorizeaza o astfel de practica, iar acest adevar trebuie aparat astazi inaintea celor ce invata si fac un astfel de botez.

In ciuda importantei ce a avut-o in lucrarea Domnului numele Lidiei nu mai este mentionat decat o data in aceasta epistola in vs.40, desi in casa ei a inceput biserica din Filipi. Asta pentru ca in planul lui Dumnezeu cei mai importanta este puterea mesajului Evangheliei lui Isus Cristos care aduce mantuire oamenilor. Cu toate acestea cred ca toate celelalte lucruri frumoase pe care Lidia le-a facut sunt scrise in Cartea vietii.

Ma rog ca Domnul sa ne fi dat o dubla invatatura astazi:

In primul rand sa luam aminte la exemplul Lidiei si sa Ii aratam Domnului dragostea ce i-o purtam si dorinta de a-i sluji. Cand nu pui banii inaintea lui Dumnezeu, El va avea grija sa nu duci lipsa de ei.

In al doilea rand Domnul ne porunceste sa aparam adevaratul mesaj al Evangheliei impotriva celor ce au hotarat sa il foloseasca dupa propria placere si pentru folosul propriu. Asa cum si apostolul Pavel le spune galatenilor, in lume pot aparea multe evanghelii si invataturi, dar numai una este cea a lui Dumnezeu, Galateni 1:6-9. Sa nu credem orice invatatura care poate parea adevarata pentru ca include numele lui Dumnezeu si al lui Isus Cristos, fara sa o cercetam asa cum citim ca faceau credinciosii cu ravna in Fapte 17:10-11.

Ma rog ca Domnul sa ne dea la fiecare dupa bunul Sau plac atat credinta cat si cunostinta pentru a trai doar dupa voia Sa cea sfanta si desvarsita. Amin!

 

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code