O zi de tinut minte

2 Corinteni 5:10

Nu stiu daca ati fost vreodata intr-o sala de judecata, dar este trist ce se intampla astazi in multe tribunale dintaranoastra. Infractorii ii sfideaza si le rad in nas judecatorilor, care sunt de multe ori intimidati sau chiar cumparati de cei ce ar trebui sa tremure atunci cand stau inaintea lor. De prea multe ori de-a lunguil timpul oameni nevinovati au platit cu ani grei de inchisoare, datorita judecatii strambe pe care judecatorii au facut-o, iar altii care meritau inchisoare pe viata pentru faptele lor au platit doar cu cativa ani de inchisoare. Justitia si dreptatea in aceasta lume a ajuns sa fie doar o gluma.

Va veni insa o zi si o sala de judecata cand nimeni nu isi va mai permite sa rada, sa glumeasca sau sa isi bata joc de judecator. O zi in care oamenii nu vor mai plati pentru ceea ce n-au facut, iar cei ce sunt vinovati vor plati asa cum se cuvine. Ziua cand fiecare suflet se va cutremura in prezenta lui Dumnezeu, Judecatorulul cel drept, asa cum citim in Romani 14:10. In acea zi si in acea sala de judecata nu vor mai exista amanari, mituiri, intimidari, sau greseli, ci doar infaptuirea dreptatii.

Cartea Apocalipsa este pentru multi babaul bibliei, sau un mister si o necunoscuta, dar intr-o propozitie putem spune “ca ea prezinta omenirii descoperirea judecatii lui Isus Cristos in ziua cand dreptatea divina va fi pusa in practica.” O zi in care si cuvintele proorocului Ieremia din 8:20 vor prinde viata, “secerisul a trecut, vara s-a terminat, iar noi tot nu suntem izbaviti.” Momentul cand oamenii vor experimenta fie apogeul bucuriei fie pe cel al intristarii.

“Ferice (binecuvantat) de cel ce citeste si aude cuvintele profetiei si de cel ce pazeste lucrurile scrise in ea, caci vremea este aproape.” Apocalipsa 1:3. Fiecarui om i se ofera astazi posibilitatea sa citeasca, sa auda si sa creada cuvintele scrise in aceasta carte. Cei mai multi nu o vor face, vor lua in batjocura sau vor ignora mesajul Domnului cu privire la ziua judecatii descoperita in cartea Apocalipsa, dar ma rog ca nici unul dintre noi sa nu faca acest lucru.

Portretul invierii: In Evanghelia dupa Ioan capitolul 11, Domnul Isus ne ofera o imagine a invierii atunci cand ii porunceste lui Lazar care era mort de patru zile sa iasa afara din mormant. Prin invierea lui Lazar, Domnul Isus a dat putere cuvintelorSaledin Ioan 5:28-29 cand a spus “…vine ceasul cand toti cei din morminte vor auzi glasul Lui si vor iesi afara. Atunci cei ce au facut binele vor invia pentru viata, iar cei ce au infaptuit raul vor invia pentru judecata.” Va veni ziua cand toti oamenii de la Adam si pana la ultimul care va muri inainte de intoarcerea Domnului Isus, la auzul glasului Lui, va invia. Mantuitorul a spus in Ioan 11:25 “Eu sunt invierea si viata. Cel ce crede in mine va trai chiar daca moare.” Prin faptul ca a murit si a inviat, Domnul Isus a primt toata autoritatea de la Dumnezeu Tatal, iar acum este Cel care are cheile locuintei mortilor, Apocalipsa 1:18.

Portretul judecatii: In Apocalipsa 20:11-15 apostolul Ioan ne prezinta imaginea dura a judecatii. Jonathan Edwards este considerat a fi unul dintre marii predicatori ai secolului 17. Si cei care nu se multumesc doar cu ceea ce aud duminica la biserica si le face placere sa citeasca mai mult cu siguranta au auzit de acest om. La un moment aflandu-se intr-o biserica foarte mare din SUA, Edwards a predicat despre “ziua cand pacatosii vor fi in mainile Dumnezeului manios.” Spunea el ca inainte sa tina aceasta predica s-a rugat foarte mult Domnului ca Duhul Sfant sa imprime imaginea judecatii atat in mintea lui cat si in a celor ce il vor asculta. Se spune ca atunci cand Jonathan Edwards a predicat in acea zi, multi dintre cei prezenti au cazut de pe scaune, strigau cu toata puterea indurare lui Dumnezeu si se tineau de stalpii bisericii ca sa nu cada in groapa iadului pe care o vedeau deschisa prin podea.

Ziua judecatii va fi o zi cum nu a mai fost alta. Una a biruintei si rasplatii pentru cei putini si una a infrangerii si durerii pentru cei multi, Romani 2:1-11.

Pertretul lui Isus Cristos: Sa aruncam o privire asupra cap.6:12-17 din Apocalipsa. O sa observam un mare contrast intre aceasta imagine si cea din cap.22. Daca acolo citim ca dupa judecata slujitorii lui vor dori sa vada fata Sa, aici vedem cum oamenii striga cu disperare: “ascundeti-ne de fata Celui ce sta pe tron si de mania Mielului.”

Cum credeti ca va arata Isus Cristos in ziua judecatii? Care va fi infatisarea Lui? Cu siguranta ca astazi oamenii ca urmare a lipsei de frica si respect pentru Isus Cristos au facut din el o imagine pictata pe lemn, sticla sau hartie, infatisandu-l mai mult ca pe un manechin suplu, cu abdomenul lucrat, parul lung si ochi albastri. Nu acesta este insa portretul pe care apostolul Ioan il face lui Isus Cristos in Apocalipsa 1:12-17.                                                                                                                                                                  Sunt multi care cred ca atunci cand vor fi fata in fata cu Domnul Isus vor putea sa dea mana cu El si sa ii spuna cat de greu le-a fost pe pamant. Sa il trateze in ceruri asa cum de multe ori au facut pe pamant. Fara respect si fara frica. Cum voi putea sa dau eu ochii cu Isus Cristos, daca de atatea ori am preferat sa dorm sau sa ma plimb decat sa ma intalnesc cu el duminica la inchinare, cand am ignorat zi de zi poruncile, invataturile si indemnurile Lui? Isus Cristos nu este o papusa masculina asa cum il vedem prin filme astazi, ci este Cel despre care Ioan ne spune ca va avea ochii ca flacara focului.Te va arde doar sa te uiti la El.

Ne gandim vreodata la momentul in care vom sta in fata lui Cristos? Cu siguranta ca nici unul dintre noi nu este demn sa stea in fata Sa, cu siguranta ca toti avem nevoie de harul si indurarea Lui, dar intrebarea este: “am facut tot ce mi-a stat in putinta?”  O mama ii spunea la un moment dat fiului ei dezamagit din cauza unui esec, un lucru foarte intelept: “dragul meu vreau sa nu uiti niciodata ca este mai important sa dai tot ce ai mai bun, decat sa fii cel mai bun.” Cand vom sta fata in fata cu Isus Cristos vom fi deplin incredintati ca am dat tot ce am avut mai bun pentru El? Raspunsul la aceasta intrebare nu trebuie amanat.

Apostolul Ioan a fost un om binecuvantat cu adevarat. El a umblat cu Domnul Isus Cristos, l-a ascultat, a stat cu el la masa, l-a vazut infaptuind minuni, si-a pus capul pe pieptul Lui, fiind un apostol pe care Domnul Isus l-a iubit foarte mult, Ioan 21:20.   Cu toate acestea el marturiseste ca atunci cand s-a aflat fata in fata cu Isus Cristos a cazut la picioarele Lui ca mort. Era inspaimantat de prezenta lui Cristos. Ma intreb atunci: daca aceasta a fost reactia lui Ioan, care crezi ca va fi reactia ta si a mea? Credeti ca il vom putea trata asa cum o facem uneori aici pe pamant? Fiecare celula a corpului nostru va tremura in prezenta Sa.

Cred ca orice biserica care se proclama a fi biserica lui Isus Cristos are nevoie astazi de o noua revelatie cu privire la maretia Mantuitorului, a celui ce este regele regilor si judecatorul judecatorilor.

Fanny Crosby este o femeie care a trait intre 1820 si 1915, o viata lunga de 95 de ani. Ea a scris peste 8000 de cantece si 1000 de poezii, cele mai multe dintre ele fiind cantari si poezii crestine. Multe dintre cantarile si poeziile ei vorbesc despre infatisarea Domnului Isus Cristos. Aceasta femeie a orbit pe cand era inca un bebelus. La un moment dat vorbea cu un om care ii spunea ca este mare pacat ca o femeie atat de credincioasa ca ea nu a putut sa cunoasca bucuria de a vedea rasaritul sau apusul soarelui, precum si toate frumusetile creatiei lui Dumnezeu. Ce mare dezavantaj ai avut fata de noi toti a spus el. Atunci Fanny Crosby a spus: “Ba din contra, eu consider ca am un avantaj in fata voastra a tuturor. Nu iti dai seama ca primul lucru pe care il voi vedea vreodata va fi chiar fata lui Isus Cristos?

In acea zi nimeni nu va mai avea dreptul sa atace decizia judecatorului, sau sa faca apel dupa apel asa cum se intampla astazi in tribunalele de pe acest pamant. Verdictul va fi final, definitiv si va avea consecinte vesnice. De fiecare data cand vad nedreptate pe acest pamant ma gandesc la cuvintele lui Avraam din Geneza 18:25b: “Oare nu va face Judecatorul intregului pamant ceea ce este drept?” Cu siguranta ca DA. Acest lucru se va intampla.

Atunci nimeni nu se va mai putea ascunde sau scuza. Toate lucrurile vor fi descoperite si toti cei ce au trait pe acest pamant vor primi dreapta judecata a lui Dumnezeu. Toti cei ce au batjocorit numele lui Isus Cristos, cei ce au ignorat voia Sa, cei ce au savarsit imoralitati, nedreptati si crime, dar si cei ce au cunoscut voia Lui, dar au ales sa nu traiasca dupa ea, vor secera in sfarsit ceea ce au semanat. Dreptatea dupa care toti oamenii striga astazi se va face atunci, dar nu cred ca multi se vor bucura cand acest lucru se va intampla.

Ce zi va fi aceea cand toti oamenii, fie ca au fost mai mari sau mai mici pe acest pamant, vor sta inaintea tronului de judecata al lui Isus Cristos, Apocalipsa 20:12.

Ce este iadul? Comform cuvintelor Domnului Isus din Marcu 9:48 este locul “unde viermele nu moare si focul nu se stinge.” Este locul in care sufletul omului isi va dori sa moara, dar nu va putea. Locul unde nici o nevoie nu ii va putea fi implinita, unde “aproape” ca va muri de sete, de foame, de cald, de durere. Moartea ar fi cel mai mare dar pe care sufletul aflat in iad l-ar putea primi, dar nu il va primi niciodata. Va fi asa cum citim in Apocalipsa 9:6. Suferinta si durerea va fi o stare permanenta si vesnica a sufletului aflat in iad.

Ce este Raiul? Raiul este acasa. Este locul despre care spunem cand suntem departe ca “nicaieri nu este ca acasa”. Este acolo unde iti doresti sa fie toti cei pe care ii iubesti si cei ce te iubesc. Acolo va fi Dumnezeu Tatal care ii asteapta pe toti cei credinciosi lui, Matei 25:34. In rai este casa pe care Isus Cristos a pregatit-o pentru cei ce au trait pazind poruncileSale, Ioan 14:1-3. Este ceea ce crestinul trebuie sa doreasca si sa iubeasca mai mult ca orice pentru ca fericirea si implinirea va fi o stare permanenta si vesnica a sufletului aflat in rai.

Vestea cea buna este ca astazi este inca o zi de har si indurare de la Dumnezeu, o zi in care oamenii se pot pocai, iar noi putem sa schimbam ceva, daca stim ca trebuie sa facem asta, in modul in care traim si slujim Domnului. Astazi Isus Cristos este inca pe tronul harului, dar la judecata El se va afla pe tronul dreptatii. Pe pamant Isus Cristos a fost Mielul bland si milos, dar la judecata toti se vor lovi de mania si dorinta de dreptate a Mielului.

DA, este adevarat ca Dumnezeu ne iubeste mai mult decat putem noi sa intelegem vreodata, dar la fel de adevarat este ca Dumnezeu iubeste dreptatea si o va face. Ma rog ca astazi Domnul sa ne fi descoperit cateva lucruri care sa ne dea mangaiere si nadejde, dar sa ne impinga si la pocainta si cercetare pe cei care trebuie sa facem acest lucrue.

Raiul si iadul sunt REALE si mai devreme decat ne-am astepta, fiecare om se va afla in unul din aceste doua locuri. Sa facem tot ce depinde de noi ca cei din viata noastra sa auda aceste lucruri si sa ne rugam ca Domnul sa le deschida inimile ca sa primeasca adevarul mantuirii. Iar in ceea ce ne priveste pe noi cei care cunoastem aceste lucruri, sa traim intelept, intr-o permanenta stare de pocainta, credinta, supunere si slujire, luand aminte la cuvintele Mantuitorului din Matei 16:27. Amin!

 

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code