Puterea de a ierta si de a cere iertare

Iertarea reprezinta piatra de temelie a nadejdii pe care azi o avem, pentru ca fara iertarea lui Dumnezeu viata noastra ar fi lipsita de orice urma de pace, bucurie si speranta.

Si ori de cate ori ma gandesc la iertarea pe care eu am primit-o de la Domnul, ma simt mic si nedemn de dragostea ce mi-a fost aratata. Nevrednic de iertarea ce mi-a fost oferita.

Cu toate acestea am primit aceasta oportunitate de a fi iertat cu toata fiinta mea si ma straduiesc sa traiesc zi de zi aducand multumire si lauda Domnului pentru o noua sansa.

Povestea lui Iosif pe care o citim in cartea Geneza de la capitolul 37 pana la 47, este una dintre cele mai frumoase si minunate ale Bibliei, pentru ca ne reda un exemplu extraordinar de iertare.

Iosif era cel mai mic copil al familiei lui Iacov si a reprezentat o binecuvantare de la D-zeu data lui Iacov la batranete. Inca de mic Iosif a avut o relatie deosebita cu D-zeu, el avea vise de la  D-zeu care infatisau viitorul sau, al familiei sale si chiar al neamului lui. Cele mai multe dintre aceste vise i-au adus insa ura si dispret din partea fratilor sai. Astfel la doar 17 ani Iosif a fost vandut de proprii sai frati ca sclav din cauza invidiei si dus in pribegie in Egipt departe de casa si familia lui. Iar tatal sau a fost mintit de fratii lui, ca fusese sfasiat de fiarele campului, Geneza capitolul 37.

Ajuns ca sclav in Egipt, Iosif a trecut prin multe incercari, dar de fiecare data cu toate dezamagirile sale, a ramas credincios Domnului. A fost cumparat initial de Potifar, unul dintre demnitarii lui Faraon, iar dupa putina vreme a ajuns sa fie administratorul bunurilor acestuia. Tot ceea ce Iosif facea avea binecuvantarea lui Dumnezeu. Apoi, acuzat pe nedrept este aruncat in inchisoare. Si acolo dupa putina vreme Iosif ajunge sa fie pus de conducatorul inchisorii peste toti prizonierii  regelui. Si acolo Domnul era cu el si il ajuta sa prospere in tot ceea ce facea. Tot ceea ce pareau nedreptati s-au dovedit a fi binecuvantarile ascunse si lucrarea minunata a Domnului. Credinta lui a facut ca in cele din urma Dumnezeu sa il faca al doilea om ca putere in Egipt dupa faraon, Geneza capitolele 39-41. Secretul lui Iosif il gasim in 41:38.

Cei mai multi oameni daca ar fi experimentat suferinta si dezamagirile lui Iosif, probabil ca ar fi devenit amari si aspri in relatia cu semenii lor, dar si in relatia lor cu Dumnezeu. Probabil ca l-ar fi condamnat pe Domnul pentru ca a permis toata suferinta prin care au trecut. Eu sunt unul dintre oamenii care au simtit astfel la un anumit moment in viata mea.

Frumusetea povestii lui Iosif consta in capacitatea lui de a-i ierta pe fratii sai. Citim cum fiind manati de foametea din tinutul lor acestia au ajuns in Egipt ca sa cumpere grane. Ajunsi acolo ei nu l-au recunoscut pe fratele lor, dar Iosif a stiut cine sunt cei care stateau in genunchi in fata sa. Dupa ce au fost incercati de Iosif si au dovedit ca erau alti oameni fata de cei care cu multi ani in urma il vandusera fara mila, afla ca cel in mainile caruia statea viata lor si a familiilor lor, este chiar fratele pe care il abandonasera si pe care il credeau mort, Geneza capitolele 42-47.

Un lucru care a dus la iertarea lor de catre Iosif a fost dovada schimbarii inimilor lor. Ei i-au demonstrat lui Iosif ca le parea rau pentru raul facut cu ani in urma. Doar atunci Iosif a putut sa ii ierte. El i-a imbratisat si a plans impreuna cu ei, oferindu-le deasemenea posibilitatea sa vina impreuna cu familiile lor si sa locuiasca in Egipt, bucurandu-se de toate privilegiile puterii lui.

As vrea sa citim cuvintele Domnului Isus din Luca 17:3-4, “Luaţi seama la voi înşivă! Dacă fratele tău păcătuieşte împotriva ta, mustră-l! Şi dacă-i pare rău, iartă-l! Şi, chiar dacă păcătuieşte împotriva ta de şapte ori pe zi, şi de şapte ori pe zi se întoarce la tine şi zice: „Îmi pare rău!”, să-l ierţi.”. In momentul in care cel ce ti-a gresit sa pocaieste ai obligatia sa il ierti. Mai mult de atat ni se cere ca si in momentul cand acesta persista in greseala, dar isi cere iertare, noi sa il iertam. Oare nu facem si noi la randul nostru la fel? Nu gresim impotriva Domnului in fiecare zi si in fiecare zi ii cerem iertare, iar Domnul ne-a promis ca ne va ierta daca ne marturisim pacatele?

“Daca ne marturisim pacatele, El este credincios si drept ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nedreptate.”1 Ioan 1:9.

Trebuie sa intelegem ca fiecare om de pe acest pamant are nevoie de iertare. Atatia oameni traiesc astazi cu povara vinei, sau cu cea a incapacitatii de a ierta si zi de zi aceasta povara ii apasa si ii roade din ce in ce mai tare. Avem nevoie sa invatam de la Domnul nostru cum trebuie sa iertam. Dar in acelasi timp trebuie sa invatam sa ne cerem iertare atunci cand realizam ca am gresit. Nici un om nu este perfect, ca sa nu aiba nevoie de iertare si ca sa nu greseasca. In acelasi fel cum Dumnezeu ne iarta, trebuie sa invatam si noi sa ne iertam unii pe altii, Efeseni 4:32 “Dimpotrivă, fiţi buni unii cu alţii, miloşi şi iertaţi-vă unul pe altul, cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Cristos.”Uneori acest lucru este foarte greu de facut, dar povara de care scapi cand treci acest prag este uriasa.  Iar cand am reusit sa facem asta prima oara, urmatoarea data ne va fi mai usor. Indemnul Domnului de astazi este sa nu ii permitem lui satan sa ne impovareze astfel vietile.

Poate ca exista cineva in viata ta care ti-a gresit si pe care pana acum ti-a fost imposibil sa il ierti. Scapa de aceasta povara din inima ta, cauta-l si spune-i ca l-ai iertat. Sau poate ca este cineva caruia trebuie sa iti ceri iertare. Nu mai amana acest moment. Astazi este momentul sa ii arati lui satan, ca prin Cristos poti totul, Matei 11:28-30, “Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă. Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre. Căci jugul Meu este bun, şi sarcina Mea este uşoară.”                              Prin harul lui Dumnezeu ma rog sa avem cu totii o saptamana plina de binecuvantarile Sale!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code