Unde sunt mortii?

„Căci pentru mine a trăi este Cristos, şi a muri este un câştig.” Filipeni 1:21

Vreau sa imi incep acest studiu prin a sublinia ca nu pretind ca explicatiile mele cu privire la ce se afla dincolo de moarte sunt infailibile. Ceea ce veti auzi reprezinta doar intelegerea mea care a venit din studiul Cuvantul lui Dumnezeu cu privire la acest subiect extrem de controversat. Sa staruim in a ne ruga ca Domnul sa ne dea intelepciunea duhovniceasca de care avem nevoie pentru a intelege invataturile Sale sfinte.

“Nu exista moarte, ceea ce pare a fi moarte este de fapt tranzitie.” Aceste cuvinte au fost scrise pe piatra funerara a unui om, cuvinte profunde care ne poarta cu gandul spre ceea ce a fost si este in mintea fiecarui om. Ce ne asteapta dincolo de poarta mortii? Ce va fi dupa ce vom trece prin valea umbrei mortii?

„Domnul este păstorul meu: nu voi duce lipsă de nimic. El mă paşte în păşuni verzi şi mă duce la ape de odihnă; îmi înviorează sufletul şi mă povăţuieşte pe cărări drepte, din pricina Numelui Său. Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morţii, nu mă tem de niciun rău, căci Tu eşti cu mine.” Psalmul 23.

Am convingerea pe care mi-o da Scriptura ca un copil al lui Dumnezeu, doar din acel moment va incepe cu adevarat sa traiasca. Moartea este o poarta prin care trebuie cu totii sa trecem, dar ceea ce ne asteapta dincolo de ea poate sa fie o binecuvantare inaltatoare. Insa doar in dimineata invierii vom intra in destinatia noastra vesnica a fericirii sau a intristarii. Acest lucru nu inseamna insa ca intre moarte si inviere sufletul nostru este intr-o stare de adormire. Cerurile sunt tinta noastra dar aceasta tinta nu poate fi atinsa imediat dupa moarte. Ce scop ar mai avea atunci judecata? 2 Corinteni 5:10. De ce ar fi nevoie de inviere daca am fi deja acasa in ceruri dupa moarte? 1 Tesaloniceni 4:13-18. Domnul Isus a patruns in acea existenta de dupa moarte si la fel se va intampla si cu noi, doar daca nu ne va gasi intoarcerea Lui in viata. Sa ne amintim cu totii ca ceasul in care ancora vietii noastre se va ridica se apropie si daca vrem sa fim purtati in siguranta pe apele intunecate ce ne asteapta, trebuie sa predam imediat carma corabiei in mainile capitanul mantuirii noastre, Isus Cristos.

Intotdeauna oamenii au cautat senzationalul pentru a raspunde la intrebarea: Unde sunt mortii? Oricine a pierdut pe cineva drag (si cine nu a trecut prin aceasta experienta?) doreste sa cunoasca unde merge cel drag, pentru a gasi mangaiere si alinare in suferinta. Invataturile in privinta aceasta sunt multe si diverse astazi, falsul si minciuna a creat si creaza confuzie in gandurile oamenilor, dar important este ca fiecare om sa afle adevaratul raspuns la aceasta intrebare din paginile Scripturii. Vom vedea cu ajutorul cuvantului lui Dumnezeu ca exista doua tipuri de moarte: fizica si spirituala, iar Noul Testament invata cat se poate de clar ca sufletul omului in momentul mortii paraseste trupul si intra intr-o existenta constienta in asteptarea invierii si a judecatii. Un om care este viu din punct de vedere spiritual, impacat cu Dumnezeu prin jertfa lui Cristos nu trebuie sa se ingrijoreze cu privire la moartea fizica, dar cel ce este mort spiritual, mort in pacatele sale, are toate motivele sa fie ingrijorat de ceea ce se va intampla dupa moartea fizica.

In gradina Eden, Dumnezeu i-a spus omului ca daca va manca din pomul cunostintei binelui si raului, va muri negresit in  acea zi, Geneza 2:17. Omul a murit spiritual in acea zi, in gradina Eden cand a refuzat sa I se supuna Creatorului sau. Din acel moment Dumnezeu a pregatit trimiterea Fiului Sau in lume pentru rascumpararea si mantuirea omului. Pacatul a fost cel care a despartit omul de Dumnezeu in acea zi si a produs moartea spirituala a omului, nelegiuirile voastre pun un zid de despărţire între voi şi Dumnezeul vostru; păcatele voastre vă ascund faţa Lui şi-L împiedică să v-asculte!” Isaia 59:2. Apostolul Pavel spune astazi tuturor oamenilor in Romani 6:23a ca “plata pentru pacat este moartea.” Aceasta separare de Dumnezeu a fost deplina pana in momentul in care Creatorul insasi a decis sa restabileasca aceasta relatie trimitandu-l pe singurul Sau Fiu, Isus Cristos pe pamant sa mantuiasca omul, dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa veşnică în Isus Cristos, Domnul nostru.” Romani 6:23b.

Moartea inseamna separare. Pacatul aduce moartea spirituala si acest lucru este atat de bine evidentiat de Iacov 1:15 „Apoi pofta, când a zămislit, dă naştere păcatului; şi păcatul, odată făptuit, aduce moartea.” Un singur pacat a produs separarea de Dumnezeu in gradina Edenului si un singur pacat neiertat va condamna omul la moarte vesnica.

Ce trist este ca astazi atat de multi oameni desi sunt cat se poate de vii din punct de vedere fizic sunt morti spiritual si nu constientizeaza acest lucru. Asta spune si apostolul Pavel facand referire in acest caz la vaduve, in  1 Timotei 5:5-6 „Cea cu adevărat văduvă, care a rămas singură, şi-a pus nădejdea în Dumnezeu şi stăruie, zi şi noapte, în cereri şi rugăciuni. Dar cea dedată la plăceri, măcar că trăieşte, este moartă.” Ce ironie sa fii viu si totusi sa fii mort.

Aceia care spun ca dupa moarte sufletul intra intr-o stare de adormire induc in eroare oamenii cu privire la existenta de dupa moarte. Altii cred ca odata ce omul moare sufletul merge direct in ceruri, ceea ce este clar negat de catre Domnul Isus cand spune in Ioan 3:13 „Nimeni nu s-a suit în cer, afară de Cel ce S-a coborât din cer, adică Fiul omului care este în cer.” Invatatura Domnului Isus de atunci are valabilitate si pentru noi astazi asa ca putem concluziona ca cei ce au plecat din punct de vedere fizic dintre noi, nu sunt inca in ceruri, ci intr-un loc de asteptare a judecatii. Asta spune si apostolul Petru despre David in Fapte 2:34 si scriitorul cartii Evrei despre toti cei ce au murit in credinta, 11:13-16.

Apostolul Pavel vorbeste si el inspirat de Duhul Sfant despre existenta unui loc in care duhurile locuiesc dupa ce parasesc trupurile pamantesti in asteptarea judecatii, 2 Corinteni 5:1-4. Pentru acea existenta intermediara Pavel foloseste cuvinte precum gol si dezbracat, dar ca vom primi la intoarcerea Domnului Isus dupa inviere, alte trupuri cu care ne vom infatisa inaintea tronului lui Cristos pentru judecata, vs.10. Moartea fizica inseamna doar dizolvarea sau descompunerea trupului pamantesc fara sa afecteze in vreun fel personalitatea constienta a individului: gandire, vointa, cunostinta sau memorie. Nu este nimic mai mult decat lasarea unei case goale in urma, iar duhul merge mai departe in locul de asteptare intr-o stare de goliciune trupeasca asteptand primirea unui nou trup ceresc dupa inviere.

In 2 Corinreni 12:1-4, Pavel aminteste o experienta deosebita pe care a avut-o, fiind dus pana in al treilea cer, un loc in care a vazut si auzit lucruri care nu pot fi spuse. Acest loc este „paradisul”, locul in care a ajuns si Domnul Isus dupa moartea in trup.

Domnul Isus cand a murit pe cruce asa cum spusese, timp de trei zile a intrat intr-o alta existenta, dar nu ajunsese in ceruri la Tatal, Ioan 20:17 „Femeie”, i-a zis Isus, de ce plângi? Pe cine cauţi? Ea a crezut că este grădinarul şi I-a zis: Domnule, dacă L-ai luat, spune-mi unde L-ai pus, şi mă voi duce să-L iau.Isus i-a zis: „Marie!” Ea s-a întors şi I-a zis în evreieşte: „Rabuni!”, adică: „Învăţătorule! Nu mă ţine”, i-a zis Isus, căci încă nu M-am suit la Tatăl Meu. Ci, du-te la fraţii Mei şi spune-le că Mă sui la Tatăl Meu şi Tatăl vostru, la Dumnezeul Meu şi Dumnezeul vostru.”

Doar dupa inaltare Domnul Isus a ajuns in ceruri După ce a spus aceste lucruri, pe când se uitau ei la El, S-a înălţat la cer, şi un nor L-a ascuns din ochii lor.” Fapte 1:9.

Traducerea adevarata a cuvantului „iad” nu are insemnatatea pe care oamenii i-au dat-o  astazi. In Noul Testament in limba greaca sunt trei cuvinte folosite pentru a exprima existenta de dupa moarte: Hades (locuinta mortilor) care inseamna nevazut sau ascuns de ochiul omului. In acest loc ne spune scriptura ca a fost si Domnul Isus dupa moartea sa, dar ar fi o blasfemie sa spunem ca dupa moarte Domnul Isus a ajuns in iad. Dupa moarte Domnul Isus a coborat in locuinta mortilor, Fapte 2:31, a fost in Paradis, loc cunoscut si sub denumirea de sanul lui Avraam, Luca 23:43 – Luca 16:22-23; Tartarus care apare o singura data in Noul Testament in 2 Petru 2:4 si reprezinta un loc intunecat, o inchisoare pentru ingerii cazuti si cei necredinciosi; Gheena, care apare de 12 ori in Noul Testament si face referire la destinatia finala a celor condamnati (lacul de foc), Marcu 9:47-48 – Apocalipsa 20:11-15. Cineva spunea ca, gheena, lacul de foc sau iadul asa cu este cunoscut de oameni este dovada respectului si dragostei lui Dumnezeu pentru om. Daca nu L-ai vrut in viata asta, de ce sa te oblige sa stai o vesnicie alaturi de El in cer?

Pentru o intelegere mai buna accesati fisierul „unde sunt mortii”, de mai jos:

Unde sunt mortii

Harul Domnului Isus sa fie cu noi toti!

This entry was posted in Predici and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code