Cand vreau sa aflu cum sa ma supun Domnului, sa invat de la Ilie

Ilie a fost un om simplu, nascut in Galaad, tinutul lui Iefta, crescut in singuratatea pesterilor din munti, imbracat in haine din piele de oaie sau din par aspru de camila. El a avut ca misiunea a vietii sale sa starpeasca baalismul, idolul adus de Ahab si Izabela, o religie crunta si pagana care il inlocuise pe Dumnezeu. Lucrarea lui Ilie a fost una foarte grea, in care a cunoscut multe dezamagiri, iar la un moment crezand ca a esuat i-a cerut lui Dumnezeu sa ii ia viata. Dar in ochii lui Dumnezeu, Ilie nu a dat niciodata gres. Sfarsitul vietii lui Ilie a fost unul triumfator, fiind rapit de Domnul in cer fara sa cunoasca moartea fizica.

Aparitia brusca si scurta a lui Ilie, curajul lui neinfrant, pasiunea lui inflacarata, stralucirea triumfului sau, patosul descurajarii sale, gloria plecarii sale de pe pamant si frumusetea reaparitiei sale pe Muntele Schimbarii la fata inaintea Domnului Isus, il fac pe Ilie sa fie unul dintre cele mai puternice personaje ale bibliei.

Pentru inceput sa vedem care a fost timpul slujirii lui Ilie, 1 Imparati 16:29-33.

Vremea slujirii lui Ilie a fost una foarte grea, in timpul unui imparat corupt, criminal si idolatru. Un imparat care facuse mai multe rele decat toti ceilalti dinaintea lui, un imparat fara cea mai mica frica de Dumnezeu. Dumnezeu este cel care hotaraste timpul in care ne nastem si in care suntem chemati la slujire. Noi am fost chemati la lucrare in sec. 21, in timpuri in care suntem condusi deasemenea de oameni corupti, idolatri, lacomi si fara frica de Dumnezeu. Timpurile sunt altele dar oamenii sunt aceiasi, iar lucrarea Domnului este tot cea de chemare a omului la pocainta. In aceste vremuri Dumnezeu are nevoie de “Ilie” al sec.21, oameni plini de curaj, pasiune si inflacarare pentru El. Poate ca noi nu vom putea face lucrarile lui Ilie si nu vom avea parte de acelasi sfarsit glorios al vietii pe acest pamant, dar cu siguranta Domnul are lucrari si pentru noi astazi. Ceea ce trebuie sa ne intrebam fiecare este: Care este lucrare mea azi in Imparatia Domnului ?

O sa impart planul lui D-zeu pentru viata si lucrarea lui Ilie in cinci parti cu scopul de a vedea cum a raspuns Ilie chemarii la slujire a Domnului:

1. 1 Imparati 17:1-7: Ilie il infrunta pentru prima oara pe imparatul Ahab si ii spune ca timp de mai bine de trei ani cerurile vor fi inchise si nici o picatura de ploaie nu va cadea pe pamant. In acest moment Dumnezeu ii spune lui Ilie sa iasa din cetate, sa se ascunda langa paraul Cherit si sa ramana acolo pentru ca El va trimite in fiecare zi corbii sa il hraneasca si va putea bea apa din parau. Un alt lucru pe care l-am inteles in ceea ce Domnul i-a cerut lui Ilie, este ca Dumnezeu doreste ca uneori sa nu facem nimic,ci doar sa stam si sa asteptam cu incredere instructiunile Sale. O oferta nu prea generoasa ne-am putea gandi noi care abia ne luam pe durata unei zile cateva minute de pauza sa fim cu Domnul. Si astazi cand Domnul ne cheama la slujire, El ne da termenii in care trebuie sa-I slujim, dar spre deosebire de Ilie noi nu mai suntem oameni simpli imbracati in haine din par de camila, ci suntem oameni cu scoala imbracati la costum, asa ca incepem negocierile cu Dumnezeu. Atat de multi oamenii vor sa slujeasca doar unui Dumnezeu care le umple frigiderele, le da slujbe bune, masini frumoase si familii sanatoase. Slujirea lui Dumnezeu nu se mai face in conditiile Domnului ci in conditiile omului. Pentru Ilie nu a existat gandul de a negocia cu Domnul sau sa ii puna conditii, ci s-a supus hotararii Domnului fara sa carteasca avand deplina incredere in El.

2. 1 Imparati 17:8-24: Cand apa din parau a secat, Tatal ceresc ii spune lui Ilie sa mearga la Sarepta unde o vaduva va avea grija de el sa il hraneasca. Din nou o oferta deloc atragatoare, dar iarasi vedem supunerea imediata si totala a lui Ilie in fata Domnului. Domnul nu i-a dat detalii cu privire la numele femeii, la bunastarea acesteia, la timpul pe care il va petrece acolo, la ce planuri are cu el dupa aceea, ci doar i-a spus sa mearga. Astazi Domnul ne spune atat de multe lucruri: cu cine sa ne casatorim, ce fel de slujbe sa avem, cum sa ii slujim sau cum sa ne inchinam Lui si atat de des vedem cum oamenii aleg sa faca toate acestea dupa gandirea si voia lor.

Multe din bisericile de azi sunt pline de programe si activitati, dar sunt lipsite de prezenta lui Dumnezeu. In loc de familii crestine avem organizatii religioase. Tot ce avem de facut este sa ascultam invatatura Domnului si sa ne supunem, chiar daca de multe ori nu intelegem care este de fapt planul Domnului. Trebuie sa avem incredere in lcurarile Sale, Romani 8:28.

3. 1 Imparati 18:16-46: In acest punct il gasim pe Ilie trimis de Dumnezeu sa il vada pe imparatul Ahab si sa il confrunte cu pacatul lui. Nu a fost o misiune deloc usoara sa mearga inaintea lui Ahab care impreuna cu sotia lui Izabela, omorase sute de prooroci ai Domnului. Este asemenea unei oi care merge la taiere, o misune sinucigasa am spune noi, dar Ilie s-a increzut in Domnul si de data asta. El l-a confruntat pe Ahab si pe toti proorocii lui Baal, idolul la care se inchinau si pentru care renuntasera la D-zeu, vs.16-20.

Ilie ii arata lui Ahab si intregului Israel ca Iehova este singurul Dumnezeu dand o dovada de netagaduit a puterii si maretiei Domnului, vs.21-40.

Un lucru extrem de important care trebuie remarcat in acest moment este reactia poporului in vs.39. Atunci cand ajungi sa il cunosti pe Dumnezeu si sa intelegi natura si puterea Sa nu poti decat sa cazi in genunchi cu fata la pamant si sa ii aduci lauda. Sa observam deasemenea ca si reactia lui Ilie este aceeasi, el cade cu fata la pamant si cu fata intre genunchi cand cheama numele Domnului, vs.42. Deasemenea mai iese in evidenta un lucru demn de luat in seama din vs.43-45 si anume, rabdarea lui Ilie in rugaciune. Domnul nu i-a raspuns imediat lui Ilie, pentru ca Domnul nu este marioneta noastra. El vrea sa vada smerenie si umilinta in cererea noastra si in modul in care venim inaintea Sa, iar cand El considera de cuviinta da raspuns rugaciunilor noastre. Ilie a trebuit sa ii ceara slujitorului lui de 7 ori sa mearga sa vada daca Domnul da ploaie ca raspuns la rugamintea sa si abia a saptea oara acesta a vazut ca un nor se ridica din mare. Rabdarea in rugaciune  si pozitia in care ne infatisam inaintea Tatalui, este la fel de importanta si astazi cand Ii aducem inainte rugaciunile noastre umile.

4. 1 imparati 19:1-18: Dupa dovada de putere a Domnului aratata de Ilie in fata imparatului Ahab, acesta merge si ii spune tot ce se intamplase sotiei sale Izabela. Plina de ura fata de Ilie, ea ii transmite ca si el va avea parte de aceeasi soarta pe care o avusesera prooroci ucisi de el. In acest moment Ilie a plecat sa se ascunda in pustie. Putem citi in vs.4, 10 dezamagirea si dezandejdea lui Ilie. Este dezamagirea unui slujitor dedicat lui Dumnezeu care in loc sa primeasca pentru slujirea sa o masa buna, un pat cald si o bataie pe umar, primeste un timp de pribegie, singur, infometat si ascuns in pesteri. Dar si in aceasta situatie vedem ca cel care il mangaie si il hraneste este tot Domnul, poate nu cu fripturi de carne si tot felul de bunatati, dar cu painea cea de toate zilele si apa pentru care ne spune si noua Domnul Isus sa ne rugam. Asa au trait in trecut slujitorii Domnului cu paine si apa si astfel au ramas in istorie si stau acum in prezenta lui D-zeu. Dar cine se mai multumeste azi cu paine si cu apa? Astazi slujitorii Domnului au in loc de paine, frigidere pline, in loc de haine de oaie si par de camila, au haine la moda, in loc de mii de km pe jos avem masini care ne duc unde vrem fara a depune vreun efort si in loc de pesteri au apartamente frumoase si vile. Nu este nimic rau in a fi binecuvantat de Domnul, multi slujitori ai Domnului au fost oameni instariti, nu asta vreau sa intelegeti din cuvintele mele, ci faptul ca desi erau instariti, ei au ramas smeriti, recunoscatori si dependeti de Dumnezeu.

In mijlocul dezamagirii. Domnul ii da lui Ilie mangaierea de care avea nevoie, vs.18. Ilie nu era singur cum credea. Dumnezeu mai avea pusi deoparte 7000 de oameni care niciodata nu se inchinasera lui Baal, printre ei si Elisei proorocul care urma sa ii urmeze lui Ilie si sa duca mai departe lucrarea Domnului. Nici noi nu suntem singuri astazi in mijlocul descurajarilor si al incercarilor asa cum de multe ori credem. Domnul are oameni alesi, scosi din lume, indreptatiti si sfintiti de sangele lui Isus Cristos. Oameni imperfecti, cu slabiciuni dar uniti prin harul lui Cristos.

5. 2 Imparati 2:1-11: Sfarsitul lucrarii si vietii pe pamant a lui Ilie este aproape, iar in aceste conditii El il pregateste pe Elisei sa ii i-a locul. Ilie a avut parte de un sfarsit de viata glorios si neobisnuit. El nu a cunoscut moartea fizica, ci cat timp era inca in viata Domnul l-a ridicat la cer in slava. Ilie a fost un profet al focului. El a chemat foc din cer sa arate lui Israel si regelui Ahab cine este singurul si adevaratul Dumnezeu si a facut acelasi lucru pentru a-i distruge pe soldatii regelui Ahazia in 2 Imparati 1:9-10, iar in cele din urma el a fost purtat la cer de care de foc. Numai Enoh mai fusese luat la Dumnezeu fara sa treaca prin experienta mortii, Geneza 5:24. Probabil rapirea acestor doi oameni a avut drept scop anticiparea rapirii bisericii in acea zi glorioasa cand Domnul Isus se va intoarce sa ne duca sus in ceruri pentru a fi in prezenta Creatorului nostru pe vesnicie asa cum apostolul Pavel spune in 1 Tesaloniceni 4:13-18.

Cu aceasta nadejde in inimi ma rog ca harul si pacea Domnului Isus sa fie cu noi toti!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code