Un exemplu despre cum trebuie confruntat un pacatos cu pacatul lui

2 Samuel 12:1-14

Multa lume crede ca regale David a fost doar o victima nefericita a propriilor slabiciuni morale, insa adevarul este ca prin ceea ce a facut David a dat dovada unui om lacom, mincinos, hot, adulter si criminal. El si-a dezonorat parintii si poporul prin comportamentul lui si a facut ca numele lui D-zeu sa fie batjocorit de neamuri.

In aceste conditii Natan a fost insarcinat de D-zeu sa mearga sa il confrunte pe regele David cu pacatul sau.

Foarte important de observat este modul in care Natan l-a confruntat pe David cu pacaul sau. Intotdeauna este mult mai usor sa vezi pacatul din viata celorlalti dar este mult mai greu sa recunosti pacatul din viata ta. In viata lui David era un intreg jurnal de pacate pe care el nu le putea vedea clar si limpede asa ca Natan i-a dat lui David o pilda despre ceea ce el putea intelege si anume despre oi, avand in vedere ca fusese pastor. Natan nu i-a facut cunoscut imediat pacatul lui David ci i-a vorbit despre un om bogat care in loc sa taie o oaie din propria turma pentru a hrani un strain, a luat singura oaie a unui sarac si a oferit-o ca hrana oaspetelui, vs.2-4 “Bogatul avea foarte multe oi şi foarte mulţi boi. Săracul n-avea nimic decât o mieluşea, pe care o cumpărase; o hrănea şi o creştea la el împreună cu copiii lui; ea mânca din aceeaşi bucată de pâine cu el, bea din acelaşi pahar cu el, dormea la sânul lui şi o privea ca pe fata lui. A venit un călător la omul acela bogat. Şi bogatul nu s-a îndurat să se atingă de oile sau de boii lui, ca să pregătească un prânz călătorului care venise la el; ci a luat oaia săracului şi a gătit-o pentru omul care venise la el.”
La auzul acestei pilde David s-a aratat foarte indignat si a dat dovada de mare indreptatire de sine si cunostinta  a legii lui D-zeu, vs.5-6 “David s-a aprins foarte tare de mânie împotriva omului acestuia şi a zis lui Natan: „Viu este Domnul, că omul care a făcut lucrul acesta este vrednic de moarte. Şi să dea înapoi patru miei, pentru că a săvârşit fapta aceasta şi n-a avut milă.”

De cate ori am stat de vorba cu oamenii am observat ca fiecare are tendinta de a se considera mai bun decat este in realitate. Daca intrebi pe cineva daca se considera un om bun raspunsul lui imediat ar fi ca da. Chiar si cand il confrunti cu cuvantul lui D-zeu are tendinta de a gasi scuze si justificari pentru faptele sale

As vrea sa observam cum Natan demasca pacatul lui David si il confrunta pe acesta cu pacatul sau fara a folosi ocolisuri sau cuvinte usoare,vs.7 “in vs.7, “Şi Natan a zis lui David: „Tu eşti omul acesta! Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul lui Israel: „Eu te-am uns împărat peste Israel şi te-am scăpat din mâna lui Saul”. Acelasi lucru l-a facut si Petru in Fapte 2:36 “Să ştie bine, dar, toată casa lui Israel, că Dumnezeu a făcut Domn şi Hristos pe acest Isus pe care L-aţi răstignit voi.”, sau Pavel in Romani 2:21-24 “tu deci, care înveţi pe alţii, pe tine însuţi nu te înveţi? Tu, care propovăduieşti: „Să nu furi”, furi? Tu care zici: „Să nu preacurveşti”, preacurveşti? Tu, căruia ţi-e scârbă de idoli, le jefuieşti templele? Tu, care te făleşti cu Legea, necinsteşti pe Dumnezeu prin călcarea acestei Legi? Căci „din pricina voastră este hulit Numele lui Dumnezeu între Neamuri”, după cum este scris.”

David a trebuit sa fie confruntat direct cu pacatul sau pentru a nu se lovi de mania pe care D-zeu o avea indreptata asupra lui. Numai astfel David s-a putut pocai cu adevarat de pacatele sale, vs.13 “David a zis lui Natan: „Am păcătuit împotriva Domnului!. Şi Natan a zis lui David: „Domnul îţi iartă păcatul, nu vei muri.” Numai o inima franta se poate pocai cu adevarat si asta au produs cuvintele lui Natan in inima lui David. Greatatea pacatelor sale l-au facut sa strige catre Domnul recunoscandu-si vina. Astfel David a primit har si indurare din partea Domnului, Natan spunandu-i ca nu va muri din cauza pacatului sau. Putem citi in multi dintre psalmii sai cum David cere iertare, mila si indurare Domnului pentru pacatele sale.

Cu toate ca a primit indurare de la D-zeu totusi el a suferit din cauza pacatului sau, prin moartea fiului care urma sa i se nasca,vs.14 “Dar, pentru că ai făcut pe vrăjmaşii Domnului să-L hulească, săvârşind fapta aceasta, fiul care ţi s-a născut va muri.” Pacatul aduce mereu suferinta, dezbinare, frange inimi si in cele din urma ucide spiritual o persoana.

Sunt multe lectii pe care le putem invata din aceasta istorisire a bibliei.

1. Nu putem sa pacatuim fara sa atragem mania lui D-zeu impotriva noastra, Isaia 59:1-2; “Nu, mâna Domnului nu este prea scurtă ca să mântuiască, nici urechea Lui prea tare ca să audă, ci nelegiuirile voastre pun un zid de despărţire între voi şi Dumnezeul vostru; păcatele voastre vă ascund faţa Lui şi-L împiedică să v-asculte!”

2. Pacatul are intotdeauna consecinte grave, Romani 6:23;  “Fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa veşnică în Isus Hristos, Domnul nostru.”

3. D-zeu ne da posibilitatea sa ne pocaim si sa ne schimbam vietile, Fapte 2:38; “Pocăiţi-vă”, le-a zis Petru, „şi fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; apoi veţi primi darul Sfântului Duh.”

4. D-zeu are nevoie de slujitori asemenea lui Natan care sa ii confrunte pe aceia care traiesc in pacat si sa ii faca constienti de gravitatea pacatelor lor, lucru intarit si de apostolul Pavel in 2 Timotei 4:2. “Propovăduieşte Cuvântul, stăruie asupra lui la timp şi nelatimp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândeţea şi învăţătura.”

Domnul sa ne dea har si intelepciune sa traim in sfintenie, departe de pacat si faradelege!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code