Partea corecta a vietii

In cartea Eclesiastul capitolele 7 si 8 sunt prezentate mai multe contraste pentru a arata cat de confuzi sunt oamenii in legatura cu prioritatile vietii. Alegerile pe care le luam, de mult ori nu se dovedesc a fi cele mai bune. Avem tendinta de a privi viata pe dos si cu toate acestea consideram ca asa este bine. Ceea ce nu realizam insa este ca omul fara Dumnezeu traieste o viata intoarsa pe dos si nu isi da seama.

Cand Pavel si ceilalti ucenici erau la Tesalonic, au fost acuzati de anumiti oameni ca au intors lumea pe dos:

“Fiindca nu i-au gasit, au tarat pe Iason si pe vreo cativa frati inaintea dregatorilor cetatii si strigau: “Oamenii acestia, care au rascolit lumea, au venit si aici,” (Fapte 17:6)

De fapt, lumea era deja intoarsa pe dos iar crestinii incercau sa o readuca pe calea cea buna.

Solomon descrie momente si evenimente care au loc in viata iar majoritatea par sa nu fie bune sau sa nu aduca nimic pozitiv deoarece le consideram neplacute si triste.

“Mai bine sa te duci intr-o casa de jale decat sa te duci intr-o casa de petrecere; caci acolo iti aduci aminte de sfarsitul oricarui om, si cine traieste isi pune la inima lucrul acesta.  Mai buna este intristarea decat rasul; caci, prin intristarea fetei, inima se face mai buna.” (Eclesiastul 7:2,3)

In primul rand, Solomon spune ca un nume bun este mai valoros decat un parfum scump cu toate ca in acele timpuri biblice parfumurile erau foarte pretuite: “Mai mult face un nume bun decat untdelemnul mirositor, si ziua mortii, decat ziua nasterii.” (Eclesiastul 7:1)

“Un nume bun este mai de dorit decat o bogatie mare, si a fi iubit pretuieste mai mult decat argintul si aurul.” (Proverbe 22:1)

Prin aceasta asemanare Solomon doreste sa sublinieze importanta unei reputatii fara pata in fata oamenilor. De asemenea, in opozitie cu parerea noastra, el spune ca ziua mortii este mai buna decat ziua in care te nasti deoarece sarbatorile si banchetele sunt placeri de moment insa doliul te conduce la o reflectie serioasa cu privire la importanta vietii.

“Mai bine sa asculti mustrarea inteleptului decat sa asculti la cantecul celor fara minte.” (Eclesiastul 7:5)

Este mai important sa asculti dojana unui om intelept care sa iti indrepte pasii prin viata decat sa iei parte la amuzamente fara rost si la ras efemer.

Prin aceste exemple ni se arata ca viata nu poate fi ceea ce ar trebui sa fie pana cand nu alegem corect prioritatile. Sensul nu este dat de ceea ce ni se intampla la un moment dat, ci de intorsatura finala.

Viata nu trebuie traita cu nerabdare deoarece astfel am putea rata lucruri importante care ii dau sens si importanta. Foarte multi traiesc fiecre zi asteptand diverse evenimente sau perioade si se trezesc la sfarsitul vietii ca si-ar dori sa poata da timpul inapoi sa o ia de la capat si de data aceasta sa savureze fiecare clipa. Solomon spune ca trebuie sa ne acceptam soarta cu rabdare si planurile lui Dumnezeu pentru ca ceea ce El a facut stramb noi nu putem indrepta. Ar trebui sa fim fericiti atunci cand prosperam dar si cand nu o ducem bine, sa luam in considerare faptul ca Dumnezeu ne aduce atat bucurie cat si necaz ca sa ne ajute sa intelegem ca depindem de El. Din moment ce nu stim ce ne rezerva viitorul este mai bine sa ne incredem in El, Cel care detine viitorul.

Dumnezeu ne iubeste si doreste sa devenim copii ai Sai si sa facem voi Lui dar El nu vrea sa ajungem fanatici religiosi. El pretuieste intelepciunea si uraste prostia insa ne avertizeaza si in privinta extremitatilor. Noi trebuie sa ne manuim corect viata. Daca ne incredem in El si Il ascultam vom avea parte de intelepciunea de care toata lumea are nevoie.

Este greu sa invatam despre Dumnezeire intr-o lume care se gandeste prea putin la Dumnezeu. Chiar atunci cand stim cum ar trebui sa procedam ca sa dam dovada de intelepciune, este dificil sa aplicam intotdeauna principiile corecte. Solomon, in toata intelepciunea Sa, in momentul in care s-a indepartat de Dumnezeu si-a dat seama ca fara El totul este in zadar.

Dumnezeu a facut toti oamenii buni dar ei au gasit cai sa se abata de la calea Sa cea buna. Daca oamenii ar invata sa asculte de Dumnezeul care i-a creat, nu ar mai fi atat de tentati sa gaseasca alte cai ca sa fie multumiti.

Intelepciunea venita de la Dumnezeu lumineaza viata omului. Fata sa va straluci de lumina data de credinta si asigurarea primita din partea Domnului. Frumusetea lui Dumnezeu va straluci prin el catre ceilalti.

“Atunci am vazut pe cei rai ingropati si ducandu-se la odihna lor, iar pe cei ce lucrasera cu neprihanire departandu-se de locul sfant si uitati in cetate. Si aceasta este o desertaciune! Pentru ca nu se aduce repede la indeplinire hotararea data impotriva faptelor rele, de aceea este plina inima fiilor oamenilor de dorinta sa faca rau. Totusi, macar ca pacatosul face de o suta de ori raul si staruie multa vreme in el, eu stiu ca fericirea este pentru cei ce se tem de Dumnezeu si au frica de El. Dar cel rau nu este fericit si nu-si va lungi zilele, intocmai ca umbra, pentru ca n-are frica de Dumnezeu.  Este o desertaciune care se petrece pe pamant: si anume, sunt oameni neprihaniti carora le merge ca si celor rai, care fac fapte rele, si sunt rai carora le merge ca si celor neprihaniti, care fac fapte bune. Eu zic ca si aceasta este o desertaciune. “ (Ecl. 8:10-14)

Adeseori oamenii buni au parte de necazuri iar cei rai de realizari si prosperitate. De aceea lumea considera viata nedreapta si multi se intreaba de ce Dumnezeu permite asa ceva. Ei uita insa ca razbunarea lui Dumnezeu va avea loc atunci cand aceasta viata se va sfarsi iar ca cei drepti vor avea parte de mangaiere vesnica pe cand cei care au trait in nelegiuire de pedeapsa vesnica. Fericirea pe care o experimenteaza oamenii care nu fac voia Domnului este o inselaciune. Adevarata fericire o poti gasi numai umbland alaturi de Dumnezeu.

Cei ce iau ce este mai bun in viata sunt cei care au ales prioritatile lui Dumnezeu. Cei care aleg calea cea dreapta vor parea nebuni pentru restul lumii. Anumite prioritati ar putea parea fara sens din punctual de vedere pamantean, dar cei ce au credinta in Dumnezeu stiu ca asa este cel mai bine.

This entry was posted in Articole. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code