Locuinta Domnului

Efeseni 2:1-22. V-ati aflat vreodata in interiorul unei catedrale sau biserici imense asemenea Domo-lui din Milano, catedralei de la Notre Damme sau chiar in biserica catolica din Cluj si privind in sus sa vezi, arcurile inalte pana la cupola, picturile minunate, ferestrele foarte mari si statuile frumos sculptate? Toate aceste bogatii te fac sa te simti mic si nesemnificativ ca si cum nu ai avea nici o importanta in comparatie cu maretia acelor constructii.

Dar nici cea mai mare catedrala sau biserica din lume nu pot sa il cuprinda pe Creatorul cerului si al pamantului. Apostolul Pavel ne aminteste in Fapte 17:24 ca “D-zeu nu locuieste in templu facut de maini” iar profetul Isaia intareste acest lucru spunand in capitolul  66:1-2, “Aşa vorbeşte Domnul: „Cerul este scaunul Meu de domnie, şi pământul este aşternutul picioarelor Mele! Ce Casă aţi putea voi să-Mi zidiţi şi ce loc Mi-aţi putea voi da ca locuinţă? Toate aceste lucruri doar mâna Mea le-a făcut şi toate şi-au căpătat astfel fiinţa – zice Domnul. – Iată spre cine Îmi voi îndrepta privirile: spre cel ce suferă şi are duhul mâhnit, spre cel ce se teme de cuvântul Meu.”
D-zeu locuieste intr-un templu viu, in fiecare persoana care a fost nascuta din nou si care traieste pentru El. Domnul Isus se gaseste in mijlocul crestinilor care se strang in numele Sau si nu in constructii uriase pentru care se platesc adevarate averi pentru a fi construite.

As vrea sa privim la trei lucruri pe masura ce studiem capitolul 2 din epistola lui Pavel catre Efeseni:

1. Materialul folosit de D-zeu pentru zidirea templului Sau, vs.1-3.

Un diamant inainte sa ajunga in starea sa finala de stralucire si splendoare trebuie s atreaca printr-un proces de slefuire, curatare si lustruire. La fel se intamplacu pietrele frumoase si deosebite gasite de oameni in albiile multor rauri, numai dupa ce le curata si le lustruiesc descopera ca sunt pietre pretioase de o valoare foarte mare. Asa este si D-zeu, El priveste dincolo de murdaria si pacatul din viata noastra, ne curata, ne lustruieste si ne face adevarate comori in Imparatia Sa.

2. Transformarea care se produce in fiecare atunci cand este ales de D-zeu, vs 4-10.

Atunci cand Duhul Domnului incepe sa lucreze in viata unui om, schimbari majore vor putea fi vazute in tot ceea ce face, spune sau simte acel om. Cand Domnul incepe sa lucreze la cladirea Sa El va face din cocioba care erai, un adevarat templu in care El va veni sa locuiasca. D-zeu a facut o minune transformandu-ne prin Duhul Sau si punandu-ne in locul privilegiat in care ne aflam astazi chiar daca uneori procesul transformarii noastre poate fi greu si dureros, El va continua sa faca asta pana in ziua cand Fiul Sau se va intoarce, Filipeni 1:6, “Sunt încredinţat că Acela care a început în voi această bună lucrare o va isprăvi până în ziua lui Isus Cristos.”

3. Cum pune D-zeu toate pietrele lustruite impreuna, vs 11-22.

Ganditi-va cum D-zeu a luat hidrogenul si oxigenul, doua elemente chimice total diferite si le-a combinat pentru a forma cel mai important element de pe pamant,apa. La fel a facut Dumnezeu cu fiecare dintre noi, oameni diferiti, cu personalitati si caractere diferite am ajuns sa formam impreuna o familie, sfinti din casa lui D-zeu, “Aşadar, voi nu mai sunteţi nici străini, nici oaspeţi ai casei, ci sunteţi împreună cetăţeni cu sfinţii, oameni din casa lui Dumnezeu, fiind zidiţi pe temelia apostolilor şi prorocilor, piatra din capul unghiului fiind Isus Cristos.”, Efeseni 2:19-20.

Inainte ca o cladire sa fie inaltata se face un plan minutios in care se ia in calcul fiecare detaliu. Asta a facut si D-zeu pentru zidirea Bisericii Sale. Noi am fost infiati pentru a fi copii ai Sai, acceptati de El cu defectele si problemele noastre si curatiti de pacate prin sangele Fiului Sau. Multe din marile cladiri de pe pamant s-au prabusit, sau cu timpul s-au deteriorate. De exemplu dintre cele sapte minuni ale lumii asa cum au fost considerate datorita marimii si arhitecturii lor numai marea piramida a lui Cheops a supravietuit si chiar si aceasta este in stare avansata de deteriorare. Biserica lui Cristos a ramas insa mereu in picioare, nu s-a prabusit niciodata si oameni de pe toata suprafata pamantului vin la D-zeu in fiecare zi si sunt adaugati la Biserica Sa.

Slavit si laudat sa fie Domnul pentru minunata Sa lucrare de rascumparare!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code