Poti sa ai ochi si totusi sa fii orb

Marcu 10:46-52, “Au ajuns la Ierihon. Şi pe când ieşea Isus din Ierihon cu ucenicii Săi şi cu o mare mulţime de oameni, fiul lui Timeu, Bartimeu, un cerşetor orb, şedea jos lângă drum şi cerea de milă. El a auzit că trece Isus din Nazaret şi a început să strige: „Isuse, Fiul lui David, ai milă de mine!” Mulţi îl certau să tacă; dar el şi mai tare striga: „Fiul lui David, ai milă de mine!” Isus S-a oprit şi a zis: „Chemaţi-l!” Au chemat pe orb şi i-au zis: „Îndrăzneşte, scoală-te, căci te cheamă.” Orbul şi-a aruncat haina; a sărit şi a venit la Isus.
Isus a luat cuvântul şi i-a zis: „Ce vrei să-ţi fac?” „Rabuni”, I-a răspuns orbul, „să capăt vederea.” Şi Isus i-a zis: „Du-te, credinţa ta te-a mântuit.” Îndată orbul şi-a căpătat vederea şi a mers pe drum după Isus.”

As vrea astazi sa vorbim despre Bartimeu, omul care desi era orb a reusit sa vada mai departe decat multi dintre  aceia care au vedere din punct de vedere fizic dar sunt orbi in plan spiritual. Bartimeu a fost omul care a stiut ce vrea si a stiut cum sa obtina ceea ce isi dorea atat de mult si anume vindecarea.

Domnul a spus in repetate randuri ca orbirea mintii si a sufletului au efecte mult mai dureroase decat orbirea ochilor si ca orbirea sufleteasca este mult mai periculoasa decat orbirea fizica.

De multe ori se intampla sa vedem o persoana oarba si sa ne fie mila de ea, insa cei de care trebuie cu adevarat sa ne fie mila sunt aceia care desi vad totusi nu reusesc sa inteleaga care este esenta vietii lor.

Domnul Isus se afla in acel moment al lucrarii Sale la Ierihon si inainte sa plece de acolo vedem ca a dat sansa unui orb de pe marginea drumului sa prinda ultimul tren al vietii sale si din sant sa ajunga direct la mantuire. Acest lucru s-a intamplat pentru ca Bartimeu a stiut cu adevarat ceea ce vrea si cum sa obtina acel lucru.

Haideti sa vedem lucrurile pe care le-a facut acest orb pe nume Bartimeu pentru a-si capata vederea si mai ales pentru a primi mantuirea.

1. Bartimeu a cautat sa fie la locul potrivit, vs.46. Il vedem pe Bartimeu stand singur la marginea drumului si asteptandu-l pe Cristos. De cele mai multe ori cand vrem sa il intelegem pe D-zeu cu adevarat si sa primim un raspuns de la El, trebuie sa fim singuri, departe de multime, doar noi si El. Sa il cautam pe Cristos acolo unde stim ca va fi prezent, la inchinare, in rugaciune, in Scripturi. Bartimeu nu a bajbait prin multime cautand sa-l prinda de maneca pe Domnul, ci s-a retras pe marginea drumului asteptand ca Isus sa treaca pe acolo.

2. Bartimeu a ascultat doar ceea ce a avut nevoie sa auda. Despre Domnul Isus se spuneau tot felul de lucruri, unele bune, altele rele, dar pe el l-a interesat sa auda doar ca Isus urma sa treaca pe acel drum. In viata noastra trebuie sa auzim ceea ce D-zeu are sa ne spuna, sa ne deschidem bine urechile si sa primim doar adevarul Sau. Sa nu lasam toate mizeriile care ni se spun sa ne umple viata de ingrijorari nefondate, ci sa ascultam mereu cuvintele Dumnezeului nostru care ne spune “cu nici un chip nu am sa te las si nu am sa te parasesc.”

3. Bartimeu a avut credinta deplina ca Isus il putea vindeca, vs.47-48. A stiut exact ceea ce trebuie sa spuna pentru a-I atrage atentia Domnului. El nu a folosit cuvinte pompoase si extravagante ci a vorbit simplu si din inima, “Isuse Fiul lui David ai mila de mine”. Nu de asta am venit si noi la Cristos, sa primim vindecare de la El, sa fim curatati de murdaria pacatului nostru si sa ni se dea o speranta in viata? Trebuie sa avem credinta deplina in faptul ca Isus are puterea de a ne vindeca si de a ne scoate din orice groapa oricat de adanca si de intunecata ar fi ea.

4. Bartimeu l-a ascultat pe Isus imediat, in acel moment, nu saptamana viitoare, nu anul viitor vs.49-50. Vedem ca incurcat fiind de haina sa, sa ajunga mai repede la Hristos, el a aruncat-o dupa el, era dispus sa renunte la orice l-ar fi impiedicat sau incetinit sa ajunga la Domnul. Bartimeu l-a ascultat pe Isus pe loc, nu a doua zi pentru ca era posibil ca pentru el a doua zi sa nu mai fie. Si noi trebuie sa ne debarasam de orice lucru ne impiedica sa fim in prezenta lui Cristos, sa renuntam la orice ne impiedica sa avem o relatie cu El. Si pentru noi este posibil sa nu mai avem la dispozitie ziua de maine pentru a lua o hotarare importanta cu privire la viata noastra. Astazi este ziua cand trebuie sa asculti si sa primesti chemarea lui Isus.

5. Bartimeu a stiut exact ce sa ceara de la Isus, vs.51. Cerem astazi de la D-zeu orice de la frigidere pline de mancare, la case, masini, diplome, sanatate sau slujbe, dar nu stim sa cerem ceea ce avem de fapt nevoie cu adevarat. Noi nu cerem lui Dumnezeu lucrurile de care avem nevoie ci Ii cerem lucrurile pe care ni le dorim, de cele mai multe ori din motive egoiste fiind indemnati de orgoliul si mandria noastra. Bartimeu a stiut ce sa ceara de la Cristos si a cerut cu credinta ca poate primi.

6. Dupa ce a primit vindecare de la Cristos vedem ca Bartimeu l-a urmat pe Isus, vs.52. Nu a facut asemenea milioanelor de oameni astazi care dupa ce primesc ceea ce au cerut de la D-zeu uita sa ii multumeasca si sa Il urmeze in fiecare zi a vieti lor.

Un barbat si-a pierdut un picior in timpul celui de-al 2- lea razboi mondial. Dupa terminarea razboiului si-a facut obicei sa mearga in fiecare duminica la biserica. Intr-una dintre aceste duminici cativa tineri care stateau la coltul strazii asa cum vedem si noi astazi pe la colturile strazilor noastre tineri care isi irosesc viata, au inceput sa rada de el si sa il intrebe: “ce faci, te duci la biserica sa iti dea D-zeu piciorul inapoi?” Barbatul le-a raspuns: “nu merg la biserica ca sa imi primesc piciorul inapoi ci merg pentru ca D-zeu sa ma invete cum sa traiesc fara el”.

Sa invatam de la acest orb pe nume Bartimeu si sa intelegem ca mai importanta decat orbirea fizica este orbirea sufleteasca si sa facem si noi asemenea lui, sa cautam locul potrivit pentru a fi cu D-zeu, sa ascultam doar adevarul Sau, sa avem credinta deplina in Cristos, sa ne supunem lui imediat, sa invatam ceea ce trebuie sa cerem de la D-zeu si dupa ce primim raspunsul Domnului sa il urmam clipa de clipa. Bartimeu a facut asta si a primit pe loc atat vindecarea fizica cat si mantuirea sufletului sau.

Domnul sa ne dea intelepciune sa vedem dincolo de lucrurile marunte ale acestei vieti. Amin!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code