Trupurile pe care le vom primi dupa inviere

1 Corinteni 15 – Dupa venirea pe neasteptate a Domnului Isus, dupa judecarea viilor si a mortilor va veni momentul in care sfintii lui Dumnezeu isi vor primi rasplata mult asteptata pentru osteneala lor. Multa lume se intreaba ce fel de trupuri vom avea dupa inviere. Pentru a gasi raspunsul la intrebarea aceasta foarte multi oameni in loc sa citeasca scriptura isi dau singuri cu parerea creand confuzie atat in mintile proprii cat si in a celor din jurul lor asupra carora au o oarecare influenta.

Acest pasaj din 1 Corinteni 15 este cea mai completa relatare a momentului invierii si transformarii trupurilor muritoare si slabe in trupuri nemuritoare si vesnice. Nadejdea invierii este cea care sustine si este insasi ratiunea existentei crestinismului, “Dacă nu este o înviere a morţilor, nici Cristos n-a înviat. Şi, dacă n-a înviat Cristos, atunci propovăduirea noastră este zadarnică, şi zadarnică este şi credinţa voastră.”, 1 Corinteni 15:13-14.

Invierea Domnului Isus din morti este evenimentul cel mai important din intreaga istorie a omenirii, acela care ne face sa ne tresalte inimile la gandul ca intr-o buna zi daca ne vom pastra credinta vie vom fi si noi inviati asemenea Lui si vom trai pe vesnicie impreuna cu El in ceruri. Avand aceasta nadejde in inimi putem privi moartea doar ca pe un accident, ca pe o trecere rapida de la o existenta trecatoare la una vesnica in prezenta Creatorului nostru.

Atunci cand cineva din familia noastra sau un prieten apropiat moare si il ducem la cimitir pentru a fi ingropat ne gandim poate ca acesta este sfarsitul pentru persoana respectiva si a relatiei noastre cu el insa Biblia ne spune ca prima oprire a sufletului uman dupa moartea fizica este intr-un loc de asteptare, “Era un om bogat care se îmbrăca în porfiră şi in subţire; şi în fiecare zi ducea o viaţă plină de veselie şi strălucire. La uşa lui, zăcea un sărac, numit Lazăr, plin de bube. Şi dorea mult să se sature cu firimiturile care cădeau de la masa bogatului; până şi câinii veneau şi-i lingeau bubele. Cu vremea, săracul a murit; şi a fost dus de îngeri în sânul lui Avraam. A murit şi bogatul, şi l-au îngropat. Pe când era el în Locuinţa morţilor, în chinuri, şi-a ridicat ochii în sus, a văzut de departe pe Avraam şi pe Lazăr în sânul lui şi a strigat: „Părinte Avraame, fie-ţi milă de mine şi trimite pe Lazăr să-şi înmoaie vârful degetului în apă şi să-mi răcorească limba; căci grozav sunt chinuit în văpaia aceasta. „Fiule”, i-a răspuns Avraam, „adu-ţi aminte că, în viaţa ta, tu ţi-ai luat lucrurile bune, şi Lazăr şi-a luat pe cele rele; acum aici, el este mângâiat, iar tu eşti chinuit. Pe lângă toate acestea, între noi şi între voi este o prăpastie mare, aşa ca cei ce ar vrea să treacă de aici la voi sau de acolo la noi să nu poată.”Bogatul a zis: „Rogu-te, dar, părinte Avraame, să trimiţi pe Lazăr în casa tatălui meu; căci am cinci fraţi, şi să le adeverească aceste lucruri, ca să nu vină şi ei în acest loc de chin.”Avraam a răspuns: „Au pe Moise şi pe proroci; să asculte de ei.”„Nu, părinte Avraame”, a zis el, „ci dacă se va duce la ei cineva din morţi, se vor pocăi.” Şi Avraam i-a răspuns: „Dacă nu ascultă pe Moise şi pe proroci, nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morţi.”, Luca 16:19-31.

Locul se numeste Hades pentru cei ce mor in Domnul si locuinta mortilor pentru cei ce mor fara sa fi fost nascuti din nou din apa si din Duh, “Drept răspuns, Isus i-a zis: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu.” Nicodim I-a zis: „Cum se poate naşte un om bătrân? Poate el să intre a doua oară în pântecele maicii sale şi să se nască?” Isus i-a răspuns: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu. Ce este născut din carne este carne, şi ce este născut din Duh este duh. Nu te mira că ţi-am zis: „Trebuie să vă naşteţi din nou.” Ioan 3:3-7. In Hades persoana care moare fiind in legamant cu Domnul se odihneste asteptand judecata si intrarea in raiul ceresc promis de Tatal, un loc cu bucurie si pace in prezenta Creatorului. In locuinta mortilor persoana care moare fara sa fie in legamant cu Cristos isi incepe suferinta care va atinge apogeul dupa momentul judecatii in iadul vesnic.

Sa citim, 2 Corinteni 5:1-4, “Ştim, în adevăr, că, dacă se desface casa pământească a cortului nostru trupesc, avem o clădire în cer, de la Dumnezeu, o casă care nu este făcută de mână, ci este veşnică. Şi gemem în cortul acesta, plini de dorinţa să ne îmbrăcăm peste el cu locaşul nostru ceresc, negreşit, dacă atunci când vom fi îmbrăcaţi nu vom fi găsiţi dezbrăcaţi de el. Chiar în cortul acesta deci gemem apăsaţi; nu că dorim să fim dezbrăcaţi de trupul acesta, ci să fim îmbrăcaţi cu trupul celălalt peste acesta, pentru ca ce este muritor în noi să fie înghiţit de viaţă.”

Aici Pavel descrie moartea unui crestin ca pe momentul plecarii sale pentru a fi cu Domnul iar in acel moment crestinul nu mai este in trup ci doar in spirit si reprezinta trecerea noastra de la ceea ce este muritor la ceea ce este vesnic. Daca oamenii ar citi biblia poate ar inceta sa mai faca tot felul de pomeni dupa trecerea in nefiinta a unei persoane dragi.

Sa deschidem evanghelia la Evrei 11:13-16 “În credinţă au murit toţi aceştia, fără să fi căpătat lucrurile făgăduite; ci doar le-au văzut şi le-au urat de bine de departe, mărturisind că sunt străini şi călători pe pământ. Cei ce vorbesc în felul acesta arată desluşit că sunt în căutarea unei patrii. Dacă ar fi avut în vedere pe aceea din care ieşiseră, negreşit că ar fi avut vreme să se întoarcă în ea. Dar doreau o patrie mai bună, adică o patrie cerească. De aceea lui Dumnezeu nu-I este ruşine să Se numească Dumnezeul lor, căci le-a pregătit o cetate.” Citim aici ca inaintasii nostri in credinta purtau in inimi nadejdea manturii si a rascumpararii trupurilor lor, de acea asemenea lor si noi trebuie avem rabdare in necazuri si sa ne luptam lupta cea buna. Va veni momentul in care intreaga omenire va sta inaintea scaunului de judecata al lui D-zeu pentru a primi rasplata muncii lor, unii viata prin jertfa lui Cristos, altii moarte din cauza ignorarii jertfei Sale.

Foarte multa lume se intreaba despre cum vor fi inviati mortii si cu ce fel de trup vor fi ei inviati. Chiar din timpul vietii pe pamant trupul uman se deteriorizeaza, fie datorita trecerii anilor, fie din cauza unei boli sau a unui accident insa cu atat mai mult el se deteriorizeaza dupa moarte si ingropare. Practic el se transforma in tarana din care a fost facut. Aceleasi intrebari le aveau si corintenii, iar Pavel le raspunde spunand:“ce nebunie”. El vede aceasta intrebare ca o lipsa de credinta in Dumnezeu. Daca Dumnezeu a spus ca va invia mortii atunci trebuie sa avem credinta ca o va face si desi nu ne da poate pe cat de multe detalii ne-am dori noi totusi, El ne spune ca vom avea un trup cu totul nou si diferit de cel pe care l-am avut anterior si care a murit, un trup asemenea Lui. In 1 Corinteni 15:42-44 Pavel ne spune ce fel de trup vom primi dupa inviere, “Aşa este şi învierea morţilor. Trupul este semănat în putrezire, şi învie în neputrezire; este semănat în ocară, şi învie în slavă; este semănat în neputinţă, şi învie în putere. Este semănat trup firesc, şi învie trup duhovnicesc. Dacă este un trup firesc, este şi un trup duhovnicesc.” In versetele 45-49 citim ca dupa inviere vom purta imaginea lui Cristos, vom avea trupuri asemenea Lui, “De aceea este scris: „Omul dintâi, Adam, a fost făcut un suflet viu.” Al doilea Adam a fost făcut un duh dătător de viaţă. Dar întâi vine nu ce este duhovnicesc, ci ce este firesc; ce este duhovnicesc vine pe urmă. Omul dintâi este din pământ, pământesc; Omul al doilea este din cer. Cum este cel pământesc, aşa sunt şi cei pământeşti; cum este Cel ceresc, aşa sunt şi cei cereşti. Şi, după cum am purtat chipul celui pământesc, tot aşa vom purta şi chipul Celui ceresc.”

Trupurile pe care le vom avea dupa inviere nu vor fi din carne si sange ca acestea pe care le avem acum pentru ca aceste trupuri nu pot mosteni imparatia lui Dumnezeu, vom avea trupuri complet schimbate, versetul 50 “Ce spun eu, fraţilor, este că nu poate carnea şi sângele să moştenească Împărăţia lui Dumnezeu; şi că putrezirea nu poate moşteni neputrezirea.”

Cu toti fie ca intoarcerea Domnului ne va prinde in viata sau nu, vom fi transformati si pregatiti pentru vesnicia cu Dumnezeu in ceruri, versetele 51-54, “Iată, vă spun o taină: nu vom adormi toţi, dar toţi vom fi schimbaţi, într-o clipă, într-o clipită din ochi, la cea din urmă trâmbiţă. Trâmbiţa va suna, morţii vor învia nesupuşi putrezirii, şi noi vom fi schimbaţi. Căci trebuie ca trupul acesta, supus putrezirii, să se îmbrace în neputrezire, şi trupul acesta muritor să se îmbrace în nemurire. Când trupul acesta, supus putrezirii, se va îmbrăca în neputrezire, şi trupul acesta muritor se va îmbrăca în nemurire, atunci se va împlini cuvântul care este scris: „Moartea a fost înghiţită de biruinţă.”

Dragii mei intr-o buna zi vom primi rasplata pentru fiecare slujire la care am luat parte, fiecare suferinta indurata pentru numele Domnului, fiecare lacrima varsata pentru sufletele pierdute si fiecare ajutor dat celor in nevoie. Pavel incheie acest pasaj cu un verset puternic si cu trimiteri clare spre ceea ce avem de facut cat timp avem inca suflare de viata, vs.58, “De aceea, preaiubiţii mei fraţi, fiţi tari, neclintiţi, sporiţi totdeauna în lucrul Domnului, căci ştiţi că osteneala voastră în Domnul nu este zadarnică.”

Tatal ceresc nu vrea sa vada ca facem un pic azi si un pic maine, ci vrea sa vada ca facem tot ce ne sta in putinta in fiecare zi. Domnul sa ne intareasca!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code