Relatiile tinerilor crestini inainte de casatorie (Studiu tinut sambata 21 mai la intalnirea tinerilor din Sibiu, Cluj si Oradea)

As dori sa incep adresandu-va o intrebare. De ce credeti ca D-zeu impune un standard de viata? Pentru a arata cine e seful si cine este mai puternic? Singurul motiv pentru care D-zeu impune un standard de viata este pentru ca ne iubeste si stie ca daca nu face asta atunci vom ajunge sa fim dezamagiti, vom avea inimile frante sau vietile distruse. Traim azi intr-o societate care este hotarata sa mature moralitatea si sa o dea afara asa cum fac cu gunoiul. De ce e atat de greu pentru oameni sa renunte la anturajele proaste, la vorbele murdare, la distractiile lumesti, dragostea de bani si lume? De ce e atat de greu sa raspunzi la chemarea Domnului? O jertfa atat de mare ca a lui Cristos impune o cerere de renuntare deplina la comorile pamantului pentru comorile ceresti, la placerile lumii pentru slujirea Domnului, “Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celălalt; sau va ţine la unul şi va nesocoti pe celălalt; nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.”,
Matei 6:24. Dima, ne spune scriptura ca a fost un tanar care a slujit o buna bucata de vreme Domnului Isus alaturi de apostolul Pavel. Dar dragostea de lume l-a facut sa cada in capcana diavolului si sa se intoarca de la credinta. Pentru a intelege mai bine acest lucru faceti o comparatie intre: Coloseni 4:14 “Luca, doctorul preaiubit, şi Dima vă trimit sănătate si 2 Timotei 4:10 “Căci Dima, din dragoste pentru lumea de acum, m-a părăsit şi a plecat la Tesalonic.”

Situatia actuala a tinerilor si a societatii in general este o consecinta a lipsei de cunoastere a lui D-zeu si inexistenta fricii si respectului fata de El. Autoritatea lui D-zeu aproape ca a disparut din fiecare casa.

Este foarte important sa avem grija cu ce fel de oameni umblam si ce fel de relatii avem pentru ca o companie rea duce la obiceiuri rele, obiceiuri care ne fac sa uitam de Domnul si sa cadem in pacat, “Nu vă înşelaţi: „Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune. Veniţi-vă în fire, cum se cuvine, şi nu păcătuiţi! Căci sunt între voi unii care nu cunosc pe Dumnezeu: spre ruşinea voastră o spun.”, 1 Corinteni 15:33-34.

Indemnul cu privire la felul de viata al tinerilor crestini este sa fuga de poftele tineretii si sa caute zilnic sfintirea, “Fugi de poftele tinereţii şi urmăreşte neprihănirea, credinţa, dragostea, pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată.”,
2 Timotei 2:22. In perioada tineretii apar cele mai mari ispite si mai ales cele de natura sexuala. Pe de o parte este normal ca oameni sa simtim dorinta de a avea alaturi pe cineva, dar cum impacam nevoia noastra fizica cu faptul ca D-zeu spune clar ca trebuie sa ne pastram trupul, mintea si inima curata, “Voia lui Dumnezeu este sfinţirea voastră: să vă feriţi de curvie; fiecare din voi să ştie să-şi stăpânească vasul în sfinţenie şi cinste, nu în aprinderea poftei, ca Neamurile care nu cunosc pe Dumnezeu. Nimeni să nu fie cu vicleşug şi cu nedreptate în treburi faţă de fratele său; pentru că Domnul pedepseşte toate aceste lucruri, după cum v-am spus şi v-am adeverit.Căci Dumnezeu nu ne-a chemat la necurăţie, ci la sfinţire. De aceea, cine nesocoteşte aceste învăţături nesocoteşte nu pe un om, ci pe Dumnezeu, care v-a dat şi Duhul Său cel Sfânt, 1 Tesaloniceni 4:3-8. Un tanar crestin care cauta sa umble in fiecare zi in curatie va sta departe de orice il poate duce in pacat. Este mai bine sa eviti sa te gasesti intr-o situatie neplacuta decat sa ajungi in ea si apoi sa cauti solutii de iesire. Intelepciunea unui om nu se vede in primul rand din modul in care iese dintr-o situatie foarte rea ci din faptul ca datorita alegerilor sale, nu ajunge in aceasta situatie, “Căci sfatul este o candelă, învăţătura este o lumină, iar îndemnul şi mustrarea sunt calea vieţii.”, Proverbe 6:23.

Exemplu: Un tanar este rugat cand se da jos din tren de o domnisoara sa o ajute daca poate cu bagajul pana in cartierul unde locuia ea. Tanarul dorind sa fie dragut merge cu ea carandu-i bagajul pana in fata blocului. De acolo ea il roaga daca poate sa o ajute in continuare si sa i-l duca pana in fata usii pentru ca statea la etajul trei. Ajunsi acolo aceasta il roaga sa intre si sa ii duca bagajul in dormitor. De acolo va puteti imagina si singuri ce s-a intamplat.

Fiecare crestin poate alege ce face cu privire la viata de cuplu. Poate decide sa isi intemeieze o familie sau poate decide sa ramana singur pentru a se dedica cu totul slujirii Domnului, “Cu privire la lucrurile despre care mi-aţi scris, eu cred că este bine ca omul să nu se atingă de femeie. Totuşi, din pricina curviei, fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei. Bărbatul să-şi împlinească faţă de nevastă datoria de soţ; şi tot aşa să facă şi nevasta faţă de bărbat. Nevasta nu este stăpână pe trupul ei, ci bărbatul. Tot astfel, nici bărbatul nu este stăpân peste trupul lui, ci nevasta. Să nu vă lipsiţi unul pe altul de datoria de soţi, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea; apoi să vă împreunaţi iarăşi, ca să nu vă ispitească Satana, din pricina nestăpânirii voastre. Lucrul acesta îl spun ca o îngăduinţă; nu fac din el o poruncă. Eu aş vrea ca toţi oamenii să fie ca mine; dar fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul într-un fel, altul într-altul. Celor neînsuraţi şi văduvelor le spun că este bine pentru ei să rămână ca mine. Dar, dacă nu se pot înfrâna, să se căsătorească; pentru că este mai bine să se căsătorească decât să ardă. Celor căsătoriţi le poruncesc nu eu, ci Domnul, ca nevasta să nu se despartă de bărbat.”, 1 Corinteni 7:1-10.

Pavel subliniaza binecuvantarile vietii de familie dar vorbeste si despre unele din dezavantajele ei in plan spiritual, “Însă, dacă te însori, nu păcătuieşti. Dacă fecioara se mărită, nu păcătuieşte. Dar fiinţele acestea vor avea necazuri pământeşti, şi eu aş vrea să vi le cruţ. Iată ce vreau să spun, fraţilor: de acum vremea s-a scurtat. Spun lucrul acesta pentru ca cei ce au neveste să fie ca şi cum n-ar avea; cei ce plâng, ca şi cum n-ar plânge; cei ce se bucură, ca şi cum nu s-ar bucura; cei ce cumpără, ca şi cum n-ar stăpâni; cei ce se folosesc de lumea aceasta, ca şi cum nu s-ar folosi de ea; căci chipul lumii acesteia trece. Dar eu aş vrea ca voi să fiţi fără griji. Cine nu este însurat se îngrijeşte de lucrurile Domnului, cum ar putea să placă Domnului. Dar cine este însurat se îngrijeşte de lucrurile lumii, cum să placă nevestei. Tot aşa, între femeia măritată şi fecioară este o deosebire: cea nemăritată se îngrijeşte de lucrurile Domnului, ca să fie sfântă, şi cu trupul, şi cu duhul; iar cea măritată se îngrijeşte de lucrurile lumii, cum să placă bărbatului ei.”1Corinteni 7:28-34.

Este dovedit faptul ca pacatul isi culege roadele, exista consecinte grave ale pacatului tau in aceasta viata, dar si pentru vesnicie, “Nu vă înşelaţi: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul, aceea va şi secera. Cine seamănă în firea lui pământească va secera din firea pământească putrezirea; dar cine seamănă în Duhul va secera din Duhul viaţa veşnică.”, Galateni 6:7-8.

Cand Dumnezeu impune ca un barbat si o femeie sa aiba relatii sexuale numai dupa casatorie o face pentru a evita o serie intreaga de probleme pe care acest pacat le aduce cu el:

– Rusinea publica;                                                                                                                                – Sarcini nedorite;                                                                                                                                – Boli venerice;                                                                                                                                     – Constiinta incarcata;                                                                                                                         – Familii distruse;                                                                                                                                – Vesnicia in iad.

Avem o alegere clara de facut cu privire la viata noastra si la relatiile noastre. Totalitatea alegerilor noastre ne vor defini ca oameni si vor da masura intelepciunii noastre.

Inainte sa ajunga la casatorie un tanar crestin trebuie sa tina cont de cateva lucruri foarte importante.

Eu as avea trei recomandari de facut:

1. Viitorul sot/sotie sa impartaseasca aceeasi credinta.                                                                  2. Sa aiba amandoi aceeasi cultura si un nivel de educatie apropiata.                                        3. Sa se tina cont de diferentele de personalitate si caracter dar si de diferenta de varsta.

Vreau sa subliniez ca desi sunt sustinute de versete biblice acestea raman la nivelul de recomandari si nu de porunci ale lui Dumnezeu.

O mare greseala pe care oamenii o fac azi este ca isi aleg un partener de viata si abia apoi ii cer lui D-zeu sa binecuvanteze relatia sau familia lor, in loc sa ii ceara mai intai lui D-zeu sa le arate prin diferite modalitati daca cel de langa el este intr-adevar potrivit sau nu pentru a-si intemeia o familie impreuna. Este o mare diferenta intre “D-zeu accepta relatia noastra” si “relatia noastra este voia lui D-zeu”. Aceasta poate face chiar diferenta intre succesul sau esecul unei familii.

Un alt lucru important este ca atunci cand intram intr-o relatie sa nu ne apucam sa aruncam cu vorbe mari si sa facem promisiuni, daca nu suntem pregatiti sa ne luam un angajament unul fata de celalalt. Declaratii precum, “Te iubesc” au ajuns sa se foloseasca la fel de des si usor precum un salut intre amici.

Exemplu: Am cunoscut multi tineri care luati de valul pasiunii dupa cateva luni si-au tatuat numele persoanei cu care aveau o relatie in acel moment pe diferite parti ale corpului. Dupa un timp s-au despartit de persoana respectiva si au ramas insemnati pe corp cu numele ei. Mai tarziu se vor casatori cu Mariana si vor purta mereu pe corpul lor numele lui Ileana. Este omeneste sa gresesti, dar trebuie sa stim cand sa vorbim, ce sa vorbim si mai ales cand sa ne oprim si sa ne retragem fara a rani pe cel de langa noi.

Fiecare relatie trece prin doua etape:

1. Etapa de discutii – cand fiecare isi declara afectiune fata de celalalt, ii da posibilitatea celui de langa el sa il cunoasca. Dragii mei, vreau sa ma fac foarte clar inteles, “sa il cunoasca, nu sa il exploreze” , petrolul se exploreaza nu trupurile noastre. Nu v-am spus lucrul acesta ca sa va amuz ci ca sa va atrag atentia asupra seriozitatii acestor lucruri,Fugiţi de curvie! Orice alt păcat, pe care-l face omul, este un păcat săvârşit afară din trup; dar cine curveşte păcătuieşte împotriva trupului său. Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuieşte în voi şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri? Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi, dar, pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.“, 1 Corinteni 6:18-20.

2. Pasul spre casatorie care se compune din recunoasterea uniunii celor doi inaintea statului (starea civila) si inaintea lui D-zeu (casatoria religioasa). Vreau sa va spun ca nici primarul si nici pastorul nu sunt cei ce unesc doua suflete, ci D-zeu. Succesul unei familii depinde de binecuvantare lui D-zeu, “Drept răspuns, El le-a zis: „Oare n-aţi citit că Ziditorul, de la început i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască şi a zis: „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup”? Aşa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.”,
Matei 19:4-6.

Vreau sa subliniez deasemenea ca este important pentru linistea fiecarui cuplu sa primeasca binecuvantarea familiilor, asa ca este recomandat ca familiile sa se cunoasca intre ele iar cei doi sa incerce sa isi cunoasca cat mai bine viitorii socri inainte de casatorie, Geneza 24:54b-67.

Vreau sa inchei prin a va indemna sa nu va puneti in situatii din care nu mai puteti iesi decat infranti spiritual. Evitati-le mai bine, fugiti daca este nevoie. Mi-as dori sa ma auda acum amicii cu care umblam cu multi ani in urma cum invat astazi tinerii sa fuga de genul acesta de placeri ale vietii. Vreau sa va spun insa ca multi dintre ei fie si-au distrus relatiile sau casniciile din cauza unor astfel de lucruri de nimic fie sunt inca singuri datorita alegerilor lor gresite.

Ma rog sa luam aceste lucruri foarte serios si sa nu ne jucam cu pacatul pentru a avea in aceasta viata implinire si nu regrete, iar in viata ce urmeaza sa fim in ceruri si nu in iad. Haideti sa luam aminte la invatatura evangheliei care ne spune in 2 Corinteni 7:1: “sa ne curatim de orice pangareste trupul si duhul, desavarsind sfintenia in frica de D-zeu”.

Alegeti cu intelepciune, cercetati cu atentie toate lucrurile si traiti in curatie.

Domnul sa ne binecuvanteze pe toti!

 

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

6 Responses to Relatiile tinerilor crestini inainte de casatorie (Studiu tinut sambata 21 mai la intalnirea tinerilor din Sibiu, Cluj si Oradea)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code