Urmareste tinta

Filipeni 3:12-14

Un nou an este la orizont. Cu ce atitudine privim spre 2020? Ne simtim plini de nadejde, de ambitie, cu planuri si vise pentru un an binecuvantat spre slava lui Dumnezeu sau privim spre anul ce sta sa vina, cu teama, ingrijorare si nesiguranta? Daca privim la ceea se intampla in lume atunci cu siguranta ca teama si ingrijorarea ne vor tine companie in noul an. Dar Scriptura ne indeamna adesea sa invatam sa ne punem viitorul in mainile lui Dumnezeu si sa nu ne mai ingrijoram pentru lucruri pe care oricum nu le putem controla.                                                                                                                                                                      “Care dintre voi ingrijorandu-se poate adauga o ora la viata lui?”. Ingrijorarea cu siguranta ca nu poate adauga o ora la viata mea, dar este foarte posibil sa mi-o scurteze cu cateva ore bune de fiecare data ca urmare a stresului cauzat. Cristos ne da cel mai practic sfat in Matei 6:34. Ai destule probleme pentru acum, de ce sa le mai adaugi la ele si pe cele de maine? Ingrijorarea, indoiala, teama ne fac sa ne concentram atentia mult mai mult pe problema si prea putin pe solutie.Ne impinge in punctul de a ne asuma responsabilitati care ii apartin de fapt lui Dumnezeu. Ne fura bucuria, pacea si ne lasa fara energie. Daca ne dorim sa incepem cu nadejde si pace noul an atunci trebuie sa incepem din locul potrivit.

M-am gandit ca Filipeni 3 ne poate ajuta sa gasim viziunea corecta pentru a pasi intr-un an nou cu nadejde si optimism.

  1. Fa-ti o sincera evaluare personala, vs.12a. Desi ar fi avut toate motivele sa se laude cu realizarile sale spirituale, totusi Pavel nu o face. Vazuse cerurile, Domnul ii vorbise in repetate si diverse moduri, pusese temeliile bisericii in atat de multe cetati, adusese la Cristos multimi de oameni, indurase tot ce putuse fi indurat pentru credinta lui, dar nu se lauda cu nimic din toate acestea. Stia ca este doar un pacatos mantuit prin harul lui Cristos si un rob nevrednic care nu facuse decat cea ce era dator sa faca pentru mantuirea ce o primise in dar. In ciuda a tot ce facuse si realizase, Pavel nu se vedea ca pe cineva care atinsese desavarsirea tocmai pentru ca nu exista perfectiune in aceasta viata. In viata fiecaruia dintre noi exista slabiciuni si imperfectiuni.

Pavel spune practic, “nu am ajuns inca la desavarsire dpdv spiritual.” Un exemplu pentru multi care se considera crestini profesionisti care au nasul religios atat de ridicat ca nu mai reusesc sa vada luptele celorlalti, dezvoltand atitudinea fariseului, “multumesc Doamne ca nu sunt ca omul acesta.” Uneori mandria ajunge sa fie atat de adanca in om ca are nevoie sa se pocaiasca si de propria-i pocainta tocmai pentru ca si aceasta este atinsa de mandrie. Fara harul lui Cristos nimeni nu poate sta nevinovat in fata lui Dumnezeu.                              Care este relatia mea astazi cu Isus Cristos? Sunt un ucenic al Sau? Daca sunt, atunci sunt un ucenic credincios care aduce roada sau unul lenes care si-a ingropat talantul?

  1. Intelege ceea ce ai primit, vs.12b. “Am fost apucat de Isus Cristos.” Isus m-a gasit! Isus m-a salvat! Isus mi-a dat un scop in viata! Acum, scopul meu suprem in viata este sa descopar planul Lui pentru viata mea. Este nevoie de o viata intreaga pentru a atinge acest punct. Este nevoie de toata determinarea si pasiunea. Dar asa se dezvolta in mine caracterul lui Isus. Cu cat umblu mai mult prin puterea Duhului Sfant cu atat voi semana mai mult cu Isus Cristos.
  2. Fii determinat, vs.13. Priviti cata determinare se poate citi in cuvintele apostolului din acest verset. Fac un singur lucru! Aici descoperim un secret extraordinar pentru succes in aceasta viata.

Daca vrei sa fii extraordinar intr-un anumit domeniu atunci este nevoie sa te concentrezi cu totul pe un singur lucru, nu trei sau zece. Concentrarea si dedicarea totala fata de un singur lucru este garantia succesului. Maretia fie ca vorbim despre un elev la scoala, un artist care picteaza, un profesor care preda sau un atlet care se pregateste de competitie, consta in a putea sa spuna acelasi lucru asemenea lui Pavel, “fac un singur lucru!” In cazul lui era sa primeasca premiul cerurilor. Cand vom sta in fata lui Dumnezeu acest lucru va fi cel care va cantari decisiv. Care a fost cel mai mare scop al meu in viata si ce am facut ca sa il ating? Cand a fost ultima data cand m-am oprit sa ma intreb cu toata sinceritatea: “pentru ce traiesc eu cu adevarat in viata aceasta?” Pavel simplifica lucrurile si rezuma scopul lui in viata la doua expresii cheie: Uit ceea ce este in urma mea. Ma arunc spre ceea ce imi sta inainte.

Ce este bine sa las in urma? In primul rand pacatul, vina, dar si grijile, temerile pe care le am, esecurile multe, infrangerile repetate precum si biruintele si laudele primite. Asa cum am auzit spunand un antrenor jucatorilor pe care ii antrena: “Ce a fost anul trecut nu mai conteaza acum.” Daca am pierdut, nu mai conteaza acum, la fel cum si daca am castigat, acum nu mai are nici o importanta.” Cat timp continuam sa privim in urma nu o sa putem sa mergem inainte.

Spre ce anume trebuie sa ma arunc inainte? Acum conteaza ceea ce voi face in 2020. Voi intra in acest an ca un copil mantuit al lui Dumnezeu sau voi ramane pierdut in pacat. Ii voi ramane credincios lui Cristos sau voi aluneca de la credinta? Am dorinta de a creste in sfintenie, dragoste, bucurie, rabdare, pace, bunatate? Imi propun sa aduc mai mult rod Tatalui ceresc? Imi voi aduna mai multe comori pentru ceruri decat in anul care sta sa se incheie?

Atitudinea lui Pavel este aceasta: “Doamne sunt gata sa merg acolo unde tu ma trimiti si sa fac ceea ce tu ma chemi sa fac.” Diferit de modul in care oamenii aleg adesea sa interactioneze cu Dumnezeu. De obicei ei fac lista cu ce vor si i-o dau apoi lui Dumnezeu spre aprobare. Vom avea noi atata credinta si ravna pentru Domnul incat sa ii dam Lui foaia goala si sa Ii cerem sa scrie El in ea ce, unde, cum si cand pentru viata noastra in urmatorul anul? Am vazut cu ceva timp in urma o cursa de atletism in care pe linia de sosire unul dintre atleti pur si simplu a plonjat ca superman. Desi nimeni nu stia cine castigase, la poza de finish s-a vazut ca cel ce plonjase pe linia de sosire castigase cu un cm in fata celuilalt. De un astfel de efort este nevoie pentru a primi premiul ceresc.

  1. Lasa-te calauzit in directie corecta, vs.14. In viata sa ai o directie clara este esential. Cei ce sunt in Cristos au primit ceea ce restul lumii nu are si nu cunoaste. Omul nascut din nou primeste o viata noua, un scop nou, o viziune noua si o directie noua. Fiecare zi pe care o mai are de trait pe acest pamant o va trai ca cetatean al Imparatiei cerurilor, ca ambasador al lui Isus Cristos. Crestinul stie ca nu a ajuns inca in ceruri, dar isi indreapta in fiecare zi pasii in acea directie pregatindu-se pentru a ajunge la destinatie.  Citeam despre un tanar care in anul 1905 reusise sa intre la Universitatea Yale din SUA si familia lui se gandea ca dupa terminarea facultatii il asteapta o cariera grozava. Dar Domnul i-a pus pe inima tanarului sa se ofere ca voluntar pentru a duce evanghelia lui Cristos in China. Familia si prietenii lui au fost foarte surprinsi si intristati de decizia tanarului, dar determinarea lui i-a facut sa nu aiba de ales decat sa ii accepte decizia. A plecat din America spre China dar nu a ajuns niciodata acolo, cazand prada in timpul calatoriei lungi pe vas unei boli necrutatoare care i-au curmat viata. Cand lucrurile pe care le avea cu el au ajuns in cele din urma la familia sa in America in Biblia lui au gasit un bilet pe care scria: “Am plecat fara rezerve, fara indoieli si fara regrete.”                                                                                                                                                                                      Cati oameni pot scrie aceste cuvinte cand stau in fata mortii?

Pavel ne aminteste tuturor ca nu am ajuns in ceruri, ca inca alergam, ca inca trebuie sa luptam!” Nu este de ajuns sa incepi bine, este nevoie sa si termini bine. Sa ne punem aceste intrebari cu toata seriozitatea: Sunt eu astazi copilul lui Dumnezeu mantuit? Daca nu sunt, ce este mai important in aceasta viata decat acest lucru? Sau cum ne spune Mantuitorul, “ce folos sa castigi intreaga lume daca iti vei pierde sufletul?”

Care este scopul meu in viata? Pentru ce ma trezesc in fiecare dimineata? De ce mai sunt inca aici? Nimeni nu stie ce ne va aduce anul 2020 sau daca vom mai ajunge la sfarsitul urmatorului an.

Domnul ne spune astazi tuturor, “pregateste-te si nu te teme!” Da, 2020 va avea si momente grele dar daca esti pregatit atunci nu ai de ce sa te temi. Poate ca sanatatea ta va avea de suferit, dar daca esti pregatiti nu ai de ce sa te temi. Poate ca iti vei pierde slujba, dar nu te teme. Poate ca prietenii te parasesc, dar nu te teme, fa din Isus prietenul tau. Chiar daca voi sta anul ce vine in fata mortii, Domnul meu Isus imi spune, “esti pregatit, nu te teme!” Dintre toti oamenii acestui pamant crestinul trebuie sa fie cel mai optimist si pozitiv. Avem un viitor maret inaintea noastra indiferent de imprejurarile in care ne vom gasi in 2020. Asa ca haideti sa zambim mai mult, sa ne bucuram mai tare, sa abordam cu mai multa pace 2020, caci indiferent de prognozele intunecate ale anului viitor, Domnul este cu noi si Domnul va lupta pentru noi! Amin!

This entry was posted in Predici and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code