Un an nou fericit  

Este urarea pe care toti ne pregatim sa o facem. Ne asteapta nn an nou, dar care va avea tot 365 de zile. Un an nou. dar cu tot atatea ocazii de a trai si de a muri. Un an nou in care cred ca avem toti nevoie sa ii cerem Domnului sa ne scrie pe inimi rugaciunea lui Moise din Psalmul 90:12 “Doamne invata-ne să ne numărăm bine zilele.” Pentru ca odata cu sfarsitul acestui an si zilele noastre aici pe pamant sunt mai putine. Putem alege să trăim din plin acest an nou sau putem să il irosim. Sa fim intelepti sau neintelepti asa cum ne aminteste si sfantul apostol Pavel in Efeseni 5:15-17.

Dar de ce ne-am ura, “Un an nou fericit”, daca nu ne propunem sa intram in noul an cu adevarat ca oameni innoiti, sfintiti si hotarati sa experimentam din plin noutatea vietii cu Cristos?  Vom intra in 2020 ca oameni noi sau tot ca oameni vechi, mantuiti sau pierduti, cu picioarele inca impotmolite in noroiul acestui pamant sau cu picioarele gata sa duca mai departe vestea cea buna despre mantuirea prin Cristos, cu o credinta innoita sau cu o credinta prafuita? Putem pasi in 2020 cu dorințe noi, cu vise noi, cu hotărâri noi si cu un scop nou, sau putem sa continuam sa alergam dupa lucrurile marunte ale acestei vieti trecatoare si efemere mintindu-ne ca lasam totusi ceva in urma noastra.

Oare ne va gasi noul an, ca oameni noi? Societatea in care traim este atat de bolnavă, iar medicamentul nu-l găsim în nici o farmacie chiar daca le avem la fiecare colt de strada. Leacul este doar in iubirea curata a lui Dumnezeu pe care o data cu trecerea timpului tot mai puţini o găsesc. Unii am inceput sa o căutam iubirea de tineri, altii pe cand eram la liceu, in facultate sau mai tarziu, dar am găsit de fiecare data doar o clona a dragostei dupa care sufletul nostru tanjeste. Am gasit o dragoste imbracata in egoism, mandrie, interes si lipsita de profunzime. Am suferit, am plans, dar am strans din dinti si am continuat sa o cautam. La un moment dat poate chiar am ajuns sa credem ca aceasta dragoste de fapt nici nu exista, desi totul in noi ne spunea ca este undeva acolo si ca nu trebuie sa renuntam.

Totul s-a schimbat cand cineva venit de departe ne-a spus: Veniţi la Mine toţi cei impovarat si va voi da odihna.” Atunci ne-am intrebat: “Oare la El sa fie iubirea aceea sincera si curată?” Am cautat de-a lungul anilor sa inteleg aceasta chemare sfanta a Domnului Cristos, dar nu cred ca am reusit sa o inteleg pe deplin nici pana astazi. Vedeti, ce incerc sa va spun este ca nu de urari noi are lumea aceasta nevoie si nici noi, ci de oameni noi. De oameni cu adevarat pocaiti, oameni care au primit iubirea dupa care tanjeau de atat vreme si care acum fiind atat de plini de dragostea lui Cristos, traiesc ca sa o ofere si altora care la randul lor au nevoie de ea, care o cauta, dar nu reusesc sa o gaseasca. De oameni gata sa iubeasca asa cum Domnul Isus i-a invatat sa o faca, sincer, curat, liber si neconditionat, cum de altfel si descrie apostolul Pavel iubirea divina in 1 Corinteni 13:4-7. Oameni care au fost nascuti din nou asa cum Domnul lor Isus le-a spus ca au nevoie sa fie in Ioan 3:3.

Insa nu ne uram doar un an nou, nu? Ne uram un an nou fericit. Iar aici povestea se complica si mai mult pentru că fiecare om înțelege prin fericire cu totul altceva. Octavian Paler spunea ca, “fericirea nu înseamnă să ți se împlinească orice dorință, ci să ajungi sa iti doresti cu toată inima ta ceva.” Biblia are alte idei despre fericire decat are omul. In viziunea lui Dumnezeu fericirea este a celor saraci in duh, blanzi, infometati si insetati dupa dreptate, milostivi, cu inima curata, impaciuitori sau care sunt gata sa sufere pentru numele lui Cristos. Pentru om fericirea nu are legatura cu nici una dintre aceste stari. Tocmai din acest motiv ca sa avem un an nou fericit trebuie mai intai sa ne dorim sa pasim in noul an ca oameni innoiti in duhul mintii noastre. Dar daca ar fi sa facem suma tuturor definițiilor biblice despre fericire, cred ca putem rezuma totul in urmatoarea afirmatie: “omul care traiesti clipa de clipa cu Dumnezeu în inimă si-n gand, este fericit.”

Asadar va urez astazi un an nou si fericit in care sa pasiti ca oameni noi, unde ceea ce este vechi nu mai are loc si nici nu mai este dorit, 2 Corinteni 5:17.

Urările rămân vorbe-vânt, avem fiecare podul, camara si pivnita pline de ele. Dar sa iei hotararea sa traiesti in anul ce iti sta inainte ca un om nascut din nou din Cristos, va face ca noul an sa fie cu adevarat fericit pentru tine si binecuvantat pentru toti cei din viata ta. Am gasit zilele trecute o frumoasa poezie cu un mesaj atat de adevarat pe care as dori sa o impartasesc si cu voi la finalul mesajului de astazi.

 

Dacă am avea iubire, toate le-am răbda ușor,
N-am lovi nici prin cuvinte, nici prin fapte care dor,
Nu ne-am tulbura cu duhul, n-am răspunde mânios,
Dacă am vedea în oameni, chipul Domnului Cristos!

Dacă am avea iubire, ar înmuguri surâsul,
Ce ar șterge de pe gene și tristețea dar și plânsul,
Dacă am avea iubire, n-am trăi doar pentru noi,
Am întinde-un colț de pâine și o haină celor goi!

Dacă am avea iubire, sufletul ni s-ar sfinți,
Am fi îngeri de lumină ce pășesc spre veșnicii,
Am aduce bucurie și un strop de pace-n toate,
Și-am tămădui cu-n zâmbet, sufletele întristate.

Dacă am avea iubire, cea lăsată de Cristos,
Am vedea în cei din jur, numai ce este frumos,
Dumnezeu a pus în oameni, un talant sau chiar mai mult,
Dar robiți de patimi multe, l-am ascuns sau l-am pierdut!

Dacă am avea iubire, am fi buni samariteni,
Și am ridica pe umeri, toți bolnavii-acestei vremi,
Am primi în casa noastră pe toți Lazării sărmani,
Nu ne-am strânge-n punga noastră spre osândă,gologani!

Dar nu mai avem iubire, alergăm vânând păcate,
Ne oprim pentru o clipă și-apoi mergem mai departe.
Și uităm că timpul nostru într-o zi se va sfârși,
Și în viața viitoare, ce am dat, vom dobândi.

Suntem cetateni ai Imparatiei Cerurilor! Sa traim acest nou an pregatindu-ne si asteptand cu nerabdare ca Mirele nostru iubit sa se intoarca, Evrei 10:37: „Încă puţină, foarte puţină vreme, și Cel ce vine va veni și nu va intarzia!” Harul si pacea Domnului sa fie peste noi toti. Amin!

This entry was posted in Predici and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code