1 Corinteni 10:9-13
Cui ii plac examenele? Stiti ca in fiecare an avem de sustinut mai multe examene? De unele stim, de altele aflam pe parcurs. Pentru unele ne pregatim, in timp ce altele o sa ne ia pe nepregatite. As vrea sa va vorbesc astazi despre cateva dintre examenele cu care ne vom confrunta in 2020. Doresc si ma rog ca aceste lucruri sa ne ajute sa ne pregatim macar pentru cateva dintre cele mai importante dintre ele.
Primul examen pe care trebuie sa il trecem anul acesta este examenul autoritatii. De cine vom asculta anul acesta? Va aduceti aminte ca atunci cand Pavel a vrut sa mearga sa predice la neamuri el a mers sa ceara binecuvantarea apostolilor de la Iersalim ca sa faca lucrul asta? Cand David era cautat sa fie omorat de Saul, a fost intrebat de unul dintre soldatii sai de ce nu il omoara pe Saul ca el este mai tanar si mai puternic. Ce ii spune David? “Sa ma fereasca Dumnezeu sa ridic eu mana asupra unsului Domnului.” Cu cata relaxare ii lipsim de respect pe cei ce ne slujesc in biserica, cu cate nonsalanta le taie sotiile vorba sotilor lor, cum ii batjocoresc copiii pe profesori la scoala si ii pun apoi pe youtube, cum isi necinstesc copiii astazi parintii. Iubitii Domnului, daca nu respectam autoritatea celor ce au fost pusi peste noi in aceasta viata, cum ne putem astepta sa fim supusi autoritatii lui Dumnezeu? Sa citim 1 Corinteni 11:3. Te plangi de sotul tau? Dar ce ai face daca ai avea un sot nebun ca Nabal? Te plangi de parintele tau? Ce te-ai faci daca ai avea un tata ca Saul? Te plangi de predicatorul tau? Ce te-ai face daca ai avea pe unul ca Balaam? Frate ce ai face daca ai avea o sotie ca a lui Osea sau o Izabela ca a lui Ahab? Avem de trecut fiecare testul autoritatii in acest an. Suntem pregatiti pentru el?
Al doilea examen pe care trebuie sa il trecem in acest an este examenul lucrurilor mici, Luca 16:10. Dumnezeu nu ne va incredinta lucrari mari de slujire decat cand vom invata sa le facem cu credinciosie pe cele mici. Cele mai grele slujiri sunt cele care nu se vad cu ochiul liber. Cele care nu primesc laude si batai pe umar. Putem sa vorbim noi despre lucrarea Duhului Sfant, despre cum ne vorbeste Dumnezeu astzi, despre descoperiri ale intelepciunii Sale, cand noi ne chinuim sa ajungem la inchinare? Cand nu ne facem timp sa ne adunam macar o data cu fratii in timpul saptamanii la studiu biblic si rugaciune? Cum sa fim credinciosi in cele mari cand in cele marunte esuam. De la promisiunile marunte pe care nu le implinim, de la un salut pe strada pe care nu il dam, de la vorbele marunte si slabe pe care le spunem, la lucrurile pe care stim ca trebuie sa le facem si ne facem ca uitam de ele. Daca vei spune oamenilor ca esti pocait, atunci vei fi analizat cu lupa de toti. De aceea multi ne ascundem identitatea si ne camuflam pentru ca ne este frica ca vom esua in lucrurile mici
Al treilea examen pe care il vom avea de trecut este testul administrarii. Nimic din ce avem nu este al nostru. Nici macar copiii sau sotia pe care o avem. Totul este al Domnului. Daruirea te face fericit, te vindeca de egoism si de zgarcenie. Daruirea te face un rau, nu un rezervor. Slavit sa fie Domnul pentru fiecare crestin care nu il fura pe Dumnezeu. Totul este bine la romani pana la bani. Romanul are o problema mare cu lucrurile materiale. Il doare cand altul isi ia o masina noua sau cand isi cumpara o casa. In Maleahi 3, Domnul spune poporului Sau, “voi ma furati pe Mine?” Nu va dati seama ca tot ce aveti este de fapt din banca mea si ca mereu sunteti inregistrati pe camerele video? Totul este inregistrat. Daca imi dai ce este al Meu, atunci Eu te voi binecuvanta si te voi proteja de toti cei ce doresc sa te raneasca. Te voi scuti de cei ce vor sa te fure, nu iti vei da banii pe la medici, iti voi pazi masina ca sa nu fie sparta de hoti ca a vecinilor. Cum vom administra ce ne da Dumnezeu? Nu ne mai gandim la ce a fost pana acum. Intrebarea este ce vom face de azi inainte? Toti cei ce avem o casa, un apartament, o masina, ale cui credem ca sunt toate acestea? Pentru ce credeti ca ne-a dat Dumnezeu sanatate si minte ca sa ni le cumparam? Cand a fost ultima data cand ai invitat un frate la tine acasa ca sa cititi biblia si sa ii cantati Domnului? Cand ai chemat o sora la un pranz pregatit de tine? Cand i-ai spus unei familii ca ii poti tine tu copiii cateva ore ca sa isi faca si ei curatenie in casa in liniste? Cand ai dus cu masina un tanar la balul de la liceu si apoi te-ai dus sa il si iei de acolo la 12 noaptea ca sa il duci acasa? Cum vom administra in acest an ceea ce ni s-a incredintat de Domnul?
Al patrulea examen pe care il vom avea de trecut in acest an este testul motivatiei. De ce fac lucrurile pe care le fac? Adesea facem lucruri bune, dar nu din motivul corect. Domnul este mai putin interesat de actul in sine si mai mult de motivatia din spatele sau, Matei 6:1-8. De ce am venit astazi la biserica? Pentru ca il iubim cu toata fiinta noastra pe Dumnezeu sau pentru ca a devenit un obicei. Ce se ascunde sub zambetul, sub imbratisarea care ne-o dam unul altuia, sub acel “imi pare bine sa te vad”? De ce facem ceea ce facem in aceasta viata? Ca sa fim vazuti bine de ceilalti, ca sa ne simtim bine in pielea noastra, sau pentru ca ne dorim sa facem toate lucrurile spre slava lui Dumnezeu. Intr-un cimitir era o placa frumoasa de marmura sculptata pe care scria “am sculptat aceasta placa cu dragoste pentru sotia mea draga care se odihneste aici.” Si ceva mai jos scria un numar de telefon si mesajul: “pentru cei ce doriti una la fel sunati la nr de mai sus.” Ce motivatie este in spatele actiunilor noastre? Sa citim impreuna si 1 Corinteni 13:1-3.
Al cincilea examen la care m-am gandit ca il vom avea de sustinut anul acesta va fi testul iertarii, Marcu 11:25. Daca nu putem ierta pe cineva atunci avem o problema foarte grava. Trebuie sa fim atat de sensibili la acest lucru ca nici nu conteaza daca am gresit eu sau el. Sa merg sa caut impacarea cu orice pret. Ce spune Domnul in Matei 5:23-24? Am un frate care sufera de pacatul neiertarii si am incercat anul trecut pentru ultima oara sa il ajut sa vada problema din inima lui. M-a jignit, m-a ranit, mi-a strigat ca cine ma cred eu ca sa ii spun lui ce sa faca. M-a durut, dar am trecut peste toate si l-am iertat. Pentru ca dorinta mea este sa castig acest frate pentru Cristos, nu sa ma simt eu ofensat pentru ca am fost tratat urat si nedrept. Dumnezeu sa ne ajute sa ne facem dusmanii, prieteni si sa nu ne mai ofensam atat de usor si apoi sa stam suparati cu lunile sau anii. Ne ofensam imediat cand cineva face o remarca cu privire la comportamentul nostru, al copiilor nostri, cu privire la felul in care aratam, cum ne imbracam sau cum vorbim. Dar cand numele lui Cristos este batjocorit, cand numele lui Dumnezeu este luat in desert, cand cineva foloseste un limbaj murdar sau face glume nepotrivite nu ne simtim nici pe departe la fel de ofensati sau de deranjati. Pai daca Duhul lui Dumnezeu este in mine, nu ma arde cand se intampla lucrurile acesta? Iertarea va fi un examen important la care vom fi testati anul acesta.
Ultimul test pe care va trebui sa il trecem in acest an, si cu siguranta ca vor fi si altele, dar din cele la care m-am gandit eu pentru noi astazi, este testul timpului. Va veni vremea cand ne spune Scriptura ca lucrarea fiecaruia va fi descoperita inaintea tuturor si toate faptele noastre vor fi trecute prin testul focului. Tot ce am facut vreodata in aceasta viata va fi pus la incercare de Dumnezeu. Focul va arde totul si ceea ce va ramane in urma focului va fi mostenirea noastra. De aceea apostolul ne indeamna in Efeseni 5:15-16 sa rascumpaream vremea si sa traim cu intelepciune fiecare zi. Moise se roaga Domnului sa il ajute sa invete sa isi numere bine zilele.
Fiecare vom pleca de pe acest pamant, iar cel ce ne va inmormanta va trebui sa isi aduca aminte de ceea ce am facut bine in aceasta viata ca sa spuna ceva la groapa noastra. Vrem sa fim dintre cei care cand va incepe pastorul sau preotul sa spuna ce lucruri extraordinare am facut, ce tata minunat si ce sot dedicat am fost toata viata sa zica omul,”hai nevasta sa mergem de aici ca sigur am gresit inmormantarea?” Pentru ca nu poti crea ceva extraordinar din nimic. Doar Dumnezeu a putut face lucrurl acesta, darn oi nu putem. Am fost si eu pe la cateva inmormantari si pot sa va spun ca noi romanii avem un stil de a lauda mortul pana cand lauda noastra miroase mai rau decat el. Ce minunat ar fi daca macar un sfert din ce se spune pe la inmormantarile de la noi ar fi adevarat.
Toti vom pleca de aici. Ce va ramane in urma noastra? Despre Ilie spune biblia in cartea Iacov ca a fost un om de aceeasi natura cu noi. El a murit de mult, dar ce stim toti despre el? Ca a fost un om care s-a rugat! Dima a murit si el de sute de ani, dar care este marturia care a ramas in urma lui? Ca din dragoste de lume l-a parasit pe Cristos. Ceva a ramas dupa Ilie si a ramas si dupa Dima. Ce va ramane dupa noi? Luther a spus intr-o zi despre un frate batran,“ceea ce noi predicam acum, el traieste de mult.” Va aduceti aminte ce l-a intrebat Dumnezeu pe satan? “L-ai vazut pe robul meu Iov?” Cum ar fi sa spuna la fel si despre noi?
Howard Hughes a fost unul dintre primii miliardari ai lumii si a murit lasand in urma sa 2,5 miliarde$. Dar daca ati vazut filmul despre viata sa atunci ati vazut ca acest om in ultimii 15 ani de viata nu a mai iesit din casa si camera lui arata ca o cocina de porci. Atunci cand a murit a facut-o nespalat aratand ca un vagabond si cantarind numai 45 de kg din cauza dependentei de droguri. In ziua cand l-au inmormantat toti cei lucrau in fabricile si in cazinourile lui au tinut un minut de reculegere. Dupa ce a trecut minutul de reculegere stiti ce a spus unul dintre managerii sai? “Dati-i drumul la lucru ca a trecut minutul care i se cuvenea.”
Ce vrem sa se spuna despre noi cand vom pleca de aici? Ca a trecut minutul care ni se cuvenea? Sau vrem sa plecam de aici stiind ca am lasat in urma noastra suflete mantuite care vor dainui in vesnicie? Avem de dat examene importante in acest an. Domnul sa ne ajute sa ne pregatim asa cum se cuvine pentru ele. Caci daca Domnul se va intoarce anul acesta si va supune testului focului lucrarea noastra, atunci sa ramana in urma, aur, argint si pietre pretioase, nu paie, lemne si fan.