Indemnuri pentru un an mai bun  

2 Cronici 32

As vrea sa invatam azi cum putem avea un an mai bun din exemplul vietii regelui Ezechia. El a ajuns rege in Israel la 25 de ani, o varsta la care multi astazi nu au habar pe ce lume traiesc si a domnit timp de 29 de ani. El a venit la conducerea Israelului dupa tatal sau Ahaz care nu a facut ce este drept inaintea Domnului. Cand Ezechia vine la conducerea lui Israel poporul era intr-o conditie de cadere dpdv spiritual. Scriptura spune insa despre Ezechia ca a facut ceea ce este bine, drept si adevarat inaintea lui Dumnezeu. Uneori aschia mai sare departe de trunchi. De la Ezechia as vrea sa invatam astazi cum putem sa avem un an mai bun decat cel ce a trecut. Nu este ceva rau sa ne dorim sa avem un an mai bun, dar avem nevoie sa invatam in mod practic cum ne spune Dumnezeu ca se poate intampla lucrul acesta.

1.Daca ne dorim sa avem un an mai bun, trebuie sa ne pregatim din timp de atacurile lui satan, vs.1-5. Dupa reforme extraordinare facute in Israel despre care citim in cap.29-31, Ezechia nu a apucat sa se bucure prea mult pentru ca a trebuit sa se pregateasca de o noua lupta atunci cand Sanherib imparatul Asiriei vine sa se lupte cu Israel. Dar Ezechia nu a fost luat pe nepregatite. Ce a facut ca sa poata sta impotriva lui Sanherib? S-a pregatit!      A poruncit sa fie astupate toate izvoarele care treceau prin mijlocul tinutului ca dusmanul sa nu mai aiba binecuvantare de apa in tara lor. Apoi a ridicat ziduri si a astupat gaurile din cele prezente. Daca ne dorim un an mai bun ca cel ce a trecut, atunci trebuie sa fim pregatiti de atacurile lui satan. Sa nu ne mai ia prin surprindere, pentru ca stim ca va veni si ne va lovi, 2 Corinteni 2:11. Sa ridicam ziduri, sa astupam gaurile si sa punem baraje in lucrurile si locurile unde stim ca suntem vulnerabili in fata lui satan. In ce aspect al vietii mele sunt slab? Acolo trebuie sa astup gaurile si sa ridic ziduri ca sa fiu pregatit.

Cineva spune ca a avut un vis in care satan era la targ si isi vindea armele. Si avea un pret pus pe fiecare arma. Gelozia avea pretul ei, invidia avea un pret, barfa, lacomia, samd. Dar cea mai scumpa dintre toate era descurajarea. Cand a fost intrebat de ce este atat de scumpa aceasta arma, satan a raspuns ca aceea este arma lui preferata pe care o foloseste intotdeauna cu succes in viata oamenilor. Cel mai simplu va ajunge satan la noi anul acesta printr-o descurajare. Descurajarea ingenuncheaza pe oricine si duce milioane de oameni in depresie. Un medic psiholog spunea ca in cativa ani depresia va fi boala numarul unu in lume.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Satan este pe casele noastre si pe bisericile noastre. De aceea intotdeauna ni se intampla cate ceva. Daca nu suntem incercati si mereu ne merge bine, atunci sa ne ingrijoram pentru ca asta inseamna ca suntem morti spiritual. Dar cata vreme ne incearca satan si ne ispiteste inceamna ca suntem inca vii. Inseamna ca ne luptam sa facem ceva pentru numele lui Dumnezeu. Numai mortii nu sunt ispititi de diavol.                                                                                                                                                                                                                    Ma gandesc in fiecare saptamana oare cine va veni miercuri la studiu biblic? Oare cine va fi aici duminica? Pentru cine voi predica? Adevarul este ca nu stiu care dintre voi va fi aici miercuri si duminica, dar stiu cu siguranta ca Domnul meu Isus Cristos va fi aici asa ca daca El va fi aici atunci si eu voi fi si eu aici cat de pregatit pot sa fiu. Si mai stiu si ca satan va fi aici.  Stiu ca va incerca sa ma descurajeze, sa ma ispiteasca si sa ma doboare. De aceea avem nevoie disperata sa fim fierbinti unii pentru altii si sa ramanem tari si aproape unii de altii si de Domnul. Trebuie sa ne pregatim pentru asta. Lupta noastra nu va fi cu oamenii sau cu sistemul in 2020, ci va fi cu satan. Si peste noi va veni un Sanherib in 2020.

  1. Daca ne dorim sa avem un an mai bun, trebuie sa ne umplem gura, inima si mintea cu cuvantul lui Dumnezeu, vs.6-8. Ce face Ezechia cand vede ca Sanherib vine cu o armata numeroasa impotriva lui? Aduna poporul si le umple gandul si inima cu mesajul credintei. Cu noi este Domnul! Indiferent de ceea ce vine impotriva noastra, Dumnezeul nostru este mai mare si mai puternic. Ce a facut Cristos in pustie cand a fost ispititi cu violenta de satan. A raspuns cu cuvantul lui Dumnezeu. Trebuie sa scoatem negativismul din mintea si din inima noastra. Sa terminam cu atitudinea pesimista specific romaneasca ca suntem putini, slabi si neputinciosi. Stiti care a fost prima “incurajare” pe care am primit-o cand am venit aici in biserica din Sibiu acum 10 ani? La sfarsitul primei duminici de inchinare vine un frate in varsta la mine si imi zice: “Tu chiar crezi ca poti face mai multe decat au facut cei de dinaintea ta? Uita-te la noi ca suntem doar o mana de oameni aici.” Asa este! Eu nu pot sa fac nimic. Dar Dumnezeul meu poate. Si azi daca nu as crede acest lucru, atunci nu mi-as mai bate nici eu capul cu voi si nici voi cu mine pe aici. Trebuie sa ne umplem vietile cu cuvinte vii din inima Dumnezeului nostru. Domnul va purta bataliile noastre.                          Daca noi nu credem in lucrarea Domnului si in binecuvantarea bisericii atunci cum vor crede cei din lume? “Din prisosul inimiii vorbeste gura.”Daca din gura noastra se aude doar “nu pot”, atunci si inimile noastre se vor imbolnavi de neputinta. Din cuvintele mele voi fi scos invingator sau invins.                                                                                            Haideti sa citim si vs 20. Ce face Ezechia atunci? Il cheama alaturi de el pe Isaia care la randul lui credea in puterea Domnului. A cautat pe cineva cu credinta ca si el. Oameni care credeau la randul lor in ceea ce poate face Dumnezeu. Daca ne inconjuram de oameni necredinciosi, necredinciosi vom fi si noi. Daca vom sta alaturi de oameni care au in gura doar pe “nu putem”, atunci neputinciosi vom fi si noi. Pentru ca tovarasiile rele strica obiceiurile bune. Dar cand ne strangem in jurul nostru oameni care stiu ca “totul este posibil alaturi de Cristos”, oameni ai credintei, care au in gura doar cuvantul plin de putere al lui Dumnezeu, atunci vom izbandi.

Poate va intrebati, cu ce cuvinte sa ne umplem gura si inima anul acesta? E o lista de vreo 500 de versete. Aveti timp sa le notati pe toate? Daca incepem sa le citim acum, sigur ne prinde pastele aici. Dar haideti sa va spun totusi cateva: Sa ne hranim cu cuvinte precum cele din: Geneza 28:15, Iosua 1:8, Iov 42:2, Psalmul 9:9, Psalmul 32:8, Psalmul 37:40, Isaia 41:10, Isaia 43:4, Isaia 54:10, Plangeri 3:22-23. Domnul este cu noi! Sa ne incredem il El! Sa traim ca oameni biruitori! De ce nu vorbim asa intre noi? De ce nu ne spunem unii altora mai des cuvinte precum acestea sau ca cele din 1 Corinteni 1:8 sau Filipeni 4:13. Satan ne spune ca nu putem, dar noi stim ca putem prin Domnul nostru care l-a invins la Golgota. Sa citim 2 Timotei 1:7. Ce fel de Duh am primit? Am primit un duh de putere, nu unul de frica. Cuvinte ca cele din Evrei 13:6. Ce ne poate face omul, daca Domnul este de partea noastra? Sa ne umplem gura cu aceste cuvinte iubitii Domnului, sa le repetam zi de zi si atunci nu vom mai fi oameni ai lui “nu pot”, ci vom deveni oameni ai lui, “totul este posibil cu Dumnezeu.” Sa ne umplem gura, mintea si inima cu cuvantul Domnul daca ne dorim ca anul acesta sa fie unul mai bun.

  1. Daca ne dorim sa avem un an mai bun, sa ii spunem Domnului incercarile noastre si sa ii cerem sa lupte El pentru noi, vs.20-22.  Cate sabii si sulite s-au scos din teaca de catre israeliti in ziua aceea? Cate sageti au fost trase? Nici una! Cati israeliti au luptat? Nici unul! Biruinta a fost a Domnului! Cand Ezechia l-a luat pe Isaia deoparte si i-a zis: “singura noastra scapare este cerul. Doamne avem o mare problema, nu vrei sa lupti Tu pentru noi?” S-au uitat israelitii in acea zi ca la un meci de fotbal cum i-a nimicit ingerul Domnului pe Sanherib si pe toata armata lui. Decat sa incercam sa rezolvam problemele cu mainile anul acesta, mai bine sa incercam cu genunchii. Nu spun ca nu e bine sa pui mana pe un telefon sa suni pe cineva cand esti in nevoie, dar cel mai bine este sa ne punem pe genunchii sis a-l sunam pe Domnul. Sa nu asteptam sa vina necazul peste noi inainte sa il chemam pe Domnul in ajutor. Sa strigam la Domnul dinainte si sa ne amintim ca Domnul este cu noi, iar cu ei este doar un brat de carne. Noi sa ne umplem gura si inima cu lauda Domnului si apoi sa ii cerem Domnului sa lupte pentru noi. Pentru ca Lui ii pasa, ne aminteste si apostolul Petru in 1 Petru 5:7.
  2. Daca ne dorim un an mai bun, sa nu ne inganfam atunci cand Dumnezeu este bun cu noi, vs.24-26. Sa citim deasemenea 2 Regi 20. Dragi frati, surori si prieteni, Domnul este bun cu noi, dar sa nu intindem coarda cu El si sa ajungem sa credem ca putem sa Il luam la misto. Ce spune apostolul Pavel in Galateni 6:7? Ezechia a stat langa Dumnezeu si s-a increzut in Dumnezeu intr-un mod extraordinar. Dar dupa o vreme Ezechia s-a imbolnavit si Isaia l-a anuntat sa isi pregateasca totul pentru ca va muri. Ce a facut Ezechia? S-a rugat din nou lui Dumnezeu. Si ce a facut Dumnezeu? I-a dat un semn imediat. Acesta este unul dintre putinele momente cand Dumnezeu raspunde aproape instantaneu la o rugaciune.

Cuvantul spune ca Isaia nici nu apucase sa paraseasca curtea din mijloc a palatului cand  cuvantul Domnului a venit la el si i-a zis sa se intoarca si sa ii spuna lui Ezechia ca Domnul i-a auzit rugaciunea, i-a vazut lacrimile si il va vindeca adaugandu-i inca 15 ani la viata. Dar inima i s-a inganfat lui Ezechia. Cand a vazut el ce face Domnul pentru el, cum i-a dat biruinta peste asirieni, si acum l-a vindecat de la moarte, i s-a urcat mandria la cap.

Daca Domnul a fost bun cu noi, sa nu ni se inganfe inima ci sa ni se smereasca. Caci Domnul nu se lasa batjocorit. Dumnezeu nu vrea oameni care se considera perfecti, ci oameni care stiu ca sunt imperfecti, dar isi doresc sa paseasca tot mai tare pe calea desavarsirii. Ce lucru minunat spune Domnul despre eroii credintei din Evrei 11:25. Cum erau ei cand i-a chemat Domnul? Erau slabi! Si cum au fost facuti de El? Au fost facuti puternici! Dumnezeu nu asteapta de la noi sa fim monumente de spiritualitate, dar vrea sa vada dorinta in noi de a creste. Sa vada nemultumire in noi si suferinta atunci cand esuam fata de El. Sa nu fim ca Ezechia care fiind binecuvantat de Dumnezeu, s-a inganfat si s-a laudat cu realizarile lui aducand astfel peste Isreal caderea in robia Babiloniana.

Sa nu ii ingaduim lui satan sa ne dezbine. Sa fim toti pentru unul si unul pentru toti anul acesta. Satan ne va lovi in acest an pentru ca asta este treaba lui, dar noi sa ne pregatim, sa ne umplem gura si inima cu cuvantul adevarului, caci astfel vom stinge sagetile arzatoare ale celui rau. Sa ne incredem in Domnul, spunandu-i Lui in rugaciune toate necazurile noastre, si apoi sa ii cerem sa lupte El pentru noi caci stim ca Lui ii pasa de noi. Iar cand Domnul ne binecuvanteaza din nou si din nou sa nu ne inganfam, ci sa ne smerim, sa fim multumitori si sa ne dorim sa crestem tot mai mult in cunoasterea si slujirea Tatalui nostru. Sa facem aceste lucruri si va garantez nu eu, ci Domnul, ca vom avea un an mai bun. Amin!

 

This entry was posted in Predici and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code