De ce are nevoie omul pentru a ajunge la mantuire?

Fapte 8:26-39

Exista o singura cale spre mantuire, o singura usa spre ceruri si aceea este Isus Cristos. Cand oamenii ma intreaba: ce va fi cu toti oamenii care nu s-au pocait si nu incheiat un legamant personal cu Isus Cristos, ce se va intampla cu budistii sau cu musulmanii?  Le raspund ca rolul meu este cela de a le spune cum pot ajunge in ceruri, nu cine va ajunge acolo si cine nu. Domnul stie! Dar Biblia care este voia descoperita a lui Dumnezeu pentru om spune limpede ca trecerea in vesnicie sa face prin Isus Cristos. Doar prin El, omul poate primi iertare de pacate si viata vesnica, Ioan 14:6, 1 Ioan 5:11.                                                                                                                                                                                                  Apostolul Pavel ne spune in Efeseni 2:8-9 ca mantuirea este harul lui Dumnezeu. Viata vesnica este un dar de la Dumnezeu si nu tine de faptele omului. Dar cum ajunge prietenul nostru din lume sa primeasca harul lui Dumnezeu care il mantuieste? Despre asta as dori sa vorbim astazi:

In primul rand fiecare om are nevoie de un mesager care sa le faca cunoscuta Evanghelia. Un mesager care sa ii duca vestea cea buna a iertarii, a mantuirii si a vietii vesnice. Cine a fost Filip pentru mine? Cine mi-a vestit mie evanghelia lui Isus Cristos? Daca uitam ziua de nastere a sotiei avem probleme pe pamant, dar daca uitam ziua cand ne-am nascut din nou, atunci vom avea probleme in cer. Cine ne-a vestit noua cuvantul Evangheliei? Sunt sigur ca acel famen etiopian nu a uitat niciodata numele lui Filip. Dumnezeu foloseste oameni pentru a ajunge la oameni. Fara mesageri mesajul mantuirii nu poate inainte. Pavel spune in 1 Corinteni 9:16 ca ar fi vai de el daca nu ar vesti Evanghelia.                            Fara mesagerii lui Dumnezeu care ne-au vestit evanghelia nici unul dintre noi nu am fi astazi aici. Am fi la fel de rataciti, si de pierduti ca cei mai multi oameni din lumea aceasta. In Romani 10:14-15, apostolul ne face cunoscuta menirea pe care o are ucenicul lui Cristos. Cristos nu mai poate sa mearga la oameni sa le vorbeasca despre Imparatia Cerurilor. Este timpul nostru acum!

Famenul citea din biblie si nu intelegea nimic. Cand Filip vine la el si il intreaba daca intelege ceea ce citeste, el spune: cum sa inteleg daca nu imi explica nimeni. Credeti ca este suficient sa ii dam o biblie unui om, sau sa il invitam o data la biserica? Daca nu stam cu acel om sa ii explicam si sa ii raspundem la intrebarile pe care le are din biblie, nu o sa il ajutam prea mult. Omul citeste biblia, dar cei mai multi nu o inteleg. Cand da de cateva pasaje din vechiul testament intra de tot in ceata si adesea renunta. Nici nu ajunge macar sa citeasca despre harul lui Dumnezeu din Noul Testament pentru ca s-a pierdut prin invataturile greoie din Vechiul Testament. Dar tu si cu mine despre care Scriptura spune ca trebuia de mult sa fim invatatori, ce facem? Eu si cu tine trebuie sa le explicam evanghelia asa cum eu am primit-o si noi.

Sa deschidem Cuvantul la Fapte 10:1-8. Nu credeti ca era mai usor si mai spectaculos sa ii predice insasi ingerul lui Dumnezeu, Evanghelia lui Corneliu? V-ati gandit vreodata la lucrul acesta? Nu ar fi fost mai usor decat sa trimita pe cineva dupa Petru ca sa vina de departe pana la el? De ce nu i-a predicat ingerul Domnului, evanghelia lui Corneliu? Pentru ca nu ingerii au fost mandatati sa vesteasca evanghelia. Noi am fost insarcinati sa o facem. Oare de ce credeti ca asa a lasat Domnul sa fie lucrurile? Ca sa ne faca noua viata mai grea? Nu iubitii Domnului! Pentru ca ingerii nu pot sa invete pe cineva conceptul iertarii, deoarece ei nu il cunosc. Ei nu stiu ce inseamna harul, pentru ca nu au avut nevoie de el. Noi stim! Pentru ca noi suntem pacatosii iertati si rascumparati din mocirla in care eram. Nu este treaba ingerilor, ei o au pe a lor si si-o fac cu credinciosie. Sa fim mesageri ai evangheliei este treaba noastra!

Dumnezeu are trei feluri de slujitori. Mai intai sunt robii. Robii sunt cei care slujesc de frica. Sunt oameni care slujesc Domnului, doar de frica ca ii va trazni Domnul daca nu o fac. Cam tot ce fac ei pentru Domnul este de teama consecintelor. A doua categorie de slujitori sunt angajatii. Ei slujesc in biserica pentru salar si nu fac nimic daca nu sunt platiti de biserica sa faca. Si in cele din urma sunt fii. Fiii sunt oamenii care Il slujesc pe Dumnezeu din dragoste. Este acea slujire voluntara, facuta cu bucurie si cu recunostinta.  Ne-am intrebat vreodata ce fel de slujitori suntem noi pentru Dumnezeu? Suntem robi, angajati sau fii?

Ca oamenii sa ajunga la harul lui Dumnezeu, ei au nevoie de cuvantul lui Dumnezeu, Ioan 5:24, Romani 10:17.  Povestea un om care lucra in Germania ca si gunoier ca intr-o zi a gasit intr-o ghena de gunoi un CD cu muzica crestina. Vazand ca este in limba romana, l-a luat acasa. Dupa ce l-a ascultat ceva in inima lui l-a indemnat sa caute si sa mearga in urmatoarea duminica la biserica. A fost, a ascultat si in seara acea si-a predat viata lui Cristos. Ce coincidenta ca a ajuns intamplator acel CD in acea ghena de gunoi in care s-a uitat el in ziua aceea? NU! Acolo a fost Duhul lui Dumnezeu care era la lucru. Si ascultarea acestui CD l-a impins sa mearga sa asculte evanghelia. Oamenii au nevoie de cuvantul lui Dumnezeu pentru ca doar astfel pot ajunge la credinta si de acolo mai departe la mantuire.

In ultimul rand, pentru ca un om sa ajunga la harul lui Dumnezeu are nevoie lucrarea Duhului Sfant. De ce nu se mai intorc astazi oamenii al Cristos asa cum o faceau in trecut? De ce nu merge lucrarea in biserici astazi ca doar toate au preoti, pastori si predicatori, multe au si bani si oameni foarte capabili si organizati? Pentru ca in mijlocul lucrarii bisericii nu este puterea si binecuvantarea Duhului Sfant. Ce sensibila a fost inima lui Filip incat a auzit vocea Duhului Sfant dintre toate vocile din jurul Sau care ii spunea exact unde sa merga, cand sa o faca si ce sa faca acolo.

V-ati gandit cum a fost posibil ca Filip sa ajunga la famen exact cand acesta citea despre Mesia? Stiti cum numesc multi crestini astazi astfel de lucruri? A fost o coincidenta fericita! Nu iubitii Domnului! Aceasta a fost lucrarea Duhului Sfant!  Avem responsabilitatea de a studia biblia, dar apoi trebuie sa traim intr-o relatie atat de intima cu Domnul incat sa fim mereu sensibili la soapta Lui. Dumnezeu pregateste si astazi oameni ca sa auda Evanghelia. Intrebarea cea mai importanta este: Esti tu pregatit sa auzi, sa mergi si apoi sa inveti? Dumnezeu ne pune semne si indicatoare peste tot, dar nu le vedem pentru ca nu avem lumina interioara a Duhului Sfant. Ce folos ca sunt semne de avertizare fosforescente pe drumurile publice, daca nu ai lumini la masina care sa le faca sa straluceasca noaptea si sa le vezi?  Dumnezeu ne vorbeste si astazi, dar fara lumina Duhului Sfant nu o sa auzim si nu o sa vedem. El vrea si astazi sa ne duca la aceia care cauta sa Il cunoasca pe El cum o facea famenul, sau Corneliu, dar care nu stiu sau inteleg ce spun Scripturile. Dar sunt eu un Filip care cand Domnul sa il trimita? Sunt eu gata sa merg acolo unde ma vrea? Sunt eu pregatit sa explic drept cuvantul adevarului, asa cum ii spune apostolul Pavel lui Timotei, in 2 Timotei 2:15 ca trebuie sa faca?

Oamenii au nevoie de un mesager, de evanghelie si de lucrarea Duhului Sfant. Filip a fost mesagerul care a mers la etiopian, in carul sau l-a invatat Evanghelia, iar cand Duhul Sfant i-a cercetat inima si acesta a vazut apa, a intrebat, ”ce ma impiedica sa fiu botezat?”Filip i-a zis: daca crezi din toata inima ta, atunci poti. Nu apa ne mantuieste, ci credinta in Isus Cristos ne mantuieste. Botezul este actiunea noastra de supunere, prin care intram intr-o relatie cu El. Dar daca nu te increzi cu toata inima ta in Cristos, atunci capra intri in apa si tot capra iesi din ea. Sau cel mult vei iesi de acolo cu o freza proaspata. Ce spune famenul? Cred ca Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu. Atunci hai in apa, ii spune Filip. Opreste carul! Acum esti gata sa fii botezat, sa fii iertat si mantuit!

Este o carte intitulata “credinta interzisa” si in ea se povesteste despre ce le-au facut rusii cetatenilor lor pocaiti pe vremea comunismului. Si spune in carte ca la un moment dat o masina cu doi soldati rusi opreste in fata unei case si cand se apropie de usa aud strigate si apropiindu-se isi dau seama ca cei dinauntru se rugau. Au intrat peste ei in casa si au strigat: Mainile sus! Ce faceti voi aici, va rugati, intreaba soldatii? Ia sa vedem care sunteti gata sa va intalniti cu Domnul vostru. Cine e gata sa moara sa ramana. Cine nu, sa fuga si este liber. Sase dintre ei au tulit-o pe usa. Doar doi au ramas si au zis ca ei nu se leapada de Domnul indiferent de ce pret. Gandindu-se ca soarta le este pecetluita au vrut sa lase mainile jos ca oricum nu mai conta ca mureau cu mainile ridicate sau cu ele jos. Unul dintre soldati le-a zis atunci: Nu, nu, tineti mainile sus de tot fratilor si haideti sa il laudam si sa ne rugam impreuna Domnului. Caci in vremurile astea avem nevoie sa scapam de toti “Iuda” si sa ne rugam doar cu oamenii care chiar sunt gata sa moara pentru Domnul.          Nu ne-am intrebat de ce atat de multe rugaciuni nu sunt ascultate? Pentru ca nu este credinta in ele. Nu este foc in ele. Nu este putere in ele ca sa razbata dincolo de zidurile caselor si bisericilor noastre. “Caci fara credinta este cu neputinta sa fim placuti Lui!”

In concluzie, lumea aceasta are nevoie disperata de harul lui Dumnezeu. Dar pentru asta este nevoie de oameni ai lui Dumnezeu care sa mearga si sa vorbeasca in numele Lui. Nu etiopianul a mers la Filip, ci Filip a mers la etiopian. Daca asteptam sa vina oamenii la noi sa ii invatam evanghelia, atunci nu o sa invatam pe nimeni. Lumea aceasta are nevoie de cuvantul Domnului ca sa ii duca la credinta in Dumnezeu. Putem sa vorbim cu ei despre orice, si putem face lucrul acesta, dar numai evanghelia ii va mantui. Lumea are nevoie de Duhul Sfant pentru ca Duhul este cel ce ii dovedeste omului ca este pacatos si pierdut, Ioan 16:7-11.                                                                                                                                  Dumnezeu pregateste si astazi oameni. Dar ca sa primeasca harul sau mantuitor ei au nevoie de un mesager, de Evanghelie si de Duhul Sfant. Atunci omul va fi gata sa vina la Cristos in botez si sa primeasca iertare si viata vesnica. Daca esti astazi aici si esti tu gata sa iei aceasta decizie atunci vino in fata pe masura ce ne vom ruga Domnului. Daca crezi din toata inima ca Isus este Fiul lui Dumnezeu atunci aici este apa. Vino astazi la Cristos si primeste darul vietii vesnice.

This entry was posted in Predici and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code