Modelul unei familii credincioase 1 Samuel 1-3
Iubitii Domnului, Scriptura ne cheama pe toti la ascultare si supunere fata de voia lui Dumnezeu. Cuvantul ne ofera invataturi cu privire la toate aspectele vietii pamantesti, inclusiv despre viata de familie. Am ales acest pasaj de Scriptura din cartea 1 Samuel pentru ca ne reprezinta un model frumos a ceea ce Dumnezeu isi doreste de la parinti cu privire la felul in care trebuie sa isi creasca si sa isi educe copiii dpdv spiritual. Vreau sa va spun inca de la inceput ca educatia copiilor nu se face in scoala, in biserica, sau de bunici. Bazele educatiei sanatoase se pun acasa de catre parinti. Samuel a plecat devreme de acasa si totusi nici o influenta nu i-a putut schimba educatia primita in primii ani de la parintii lui. Samuel a stat doar cativa ani impreuna cu parintii lui, dar a fost suficient pentru a face din el unul dintre cei mai integri barbati ai bibliei. Cand ajung la scoala, copiii sunt expusi la foarte multe lucruri nesanatoase, vor veni in contact cu medii necrestine si comportamente nepotrivite, iar cand o familie esueaza in cresterea copilului dupa invatatura si disciplina Domnului, copiii vor fi expusi si vulnerabili. Sistemul de educatie pe care parintii il dau copilului nu il poate schimba nimeni. Invatat-l pe copil cand este mic calea Domnului si cand este mare nu se va abate de la ea. Aceasta este promisiunea Domnului pe care o gasim in Proverbe 22:6. Nu trebuie sa va conving eu de acest lucru. Dumnezeu a spus-o si a promis-o. Dumnezeu conduce acest univesrs si tine totul in mana Sa. Si el spune ca daca parintele isi va face partea cu copilul cand este mic, atunci El si-o va face atunci cand va creste. Cine il poate opri pe Dumnezeu din a-si implini promisiunile? Aici nu vorbesc despre educatia bazata pe anumite principii morale bazate pe pareri si sentimente proprii ale parintilor. Nici despre invataturi religioase asa cum fiecare le-a mostenit de la parinti. Vobesc despre principii duhovnicesti si convingeri spirituale puternice ancorate in adevarul Scripturii in care o familie traieste zi de zi oferind un model vrednic de urmat pentru copil.
Samuel a fost un lider spiritual in generatia sa, a fost primul profet si ultimul judecator din Israel. A trait si a uns primii doi imparati ai Israeluui, pe Saul si David. Parintii lui au fost doi oameni simpli, Elkana si Ana. Ana, o femeie care nu putea avea copii din cauza unei probleme fizice. Dar dupa ce ce Domnul in urma lacrimilor, strigatelor si rugaciunilor ei necontenite, i-a dat acest mare har de a putea avea copii, ea a facut promisiunea de a-l incredinta pe fiul ei Celui de la care l-a primit. Parintii care traiesc dupa voia lui Dumnezeu isi educa copiii dupa invatatura Domnului si nu vor pleca urechea la tot felul de formatori de opinie sau carti si manuale aparute peste noapte, scrise de tot felul de pishologi. Educatie nu inseamna doar sa inveti copilul sa nu faca rau, ci sa il inveti sa faca binele asa cum Dumnezeu defineste binele nu cum omul il percepe; educatie nu inseamna doar sa ii spui ce nu trebuie sa faca, ci sa il inveti ce trebuie sa faca. Daca porunca din Efeseni 6:4 despre cresterea copilului in invatatura si disciplina Domnului va fi respectata, mai tarziu acest lucru va aduce binecuvantare atat pentru copil cat si pentru parinti. Vom avea copii care il vor cunoaste pe Dumnezeu, care vor sti dupa ce valori sa traiasca si care nu ne vor frange inimile.
Insa cand nu implinim aceasta porunca, totul se poate transforma intr-o mare suferinta. Va reamintesc exemplul lui Iacov si Esau. Ei au intrat in conflict pentru binecuvantarea tatalui lor Isaac. S-au urat unul pe celalalt si au cautat sa se omoare unul pe altul. Peste ani copiii lui Esau au fost edomitii descrisi in vechiul testament si Irozii din timpul noului testament. Si Iacov a avut copii si s-au numit Israel. Asa cum Esau l-a urat pe Iacov, la fel i-au urat copii lui pe ai lui Iacov si copiii copiilor lor chiar si la sute de ani distanta de cand au trait ei. Cand copiii lui Iacov au vrut sa treaca prin Edom, tara edomitilor, au mers la capetenia cetatii si l-au rugat sa le ingaduie sa treaca prin cetatea lor fiind dispusi sa plateasca pentru asta ca sa nu se expuna pericolului de a traversa prin pustie, dar edomitii i-au refuzat. Desi nu se vazusera vreodata, edomitii urmasii lui Esau le-au spus israelititlor urmasii lui Iacov ca daca vor trece prin teritoriul lor ii vor trece pe toti prin sabie. O ura inexplicabila mostenita din generatie in generatie. Mai tarziu vedem cum Irod a cautat sa il omoare pe Isus si urmasii lui i-au persecutat si chiar ucis pe unii dintre apostoli. Si totul a inceput cu confictul dintre Esau si Iacov care s-a transmis mai departe in copiii lor si in copiii copiilor lor timp de mai multe generatii.
De aceea vreau sa fim cu mare bagare de seama fata de un lucru atat de important in educarea copiilor nostri. Cand o familie traieste in conflict cu o alta familie, din tot felul de motive mai mult sau mai putin importante este posibil ca la fel sa se intample si cu copiii lor. Copiii si nepotii vor prelua razboiul parintilor lor si il vor duce mai departe. Exista atatea conflicte in istoria acestui pamant care au mers din generatie in generatie. Din cauza spiritului din inima parintilor pe care copiii il vad si sunt la randul lor contaminati. Iubitii Domnului va rog in numele Domnului Isus sa nu barfiti si mai ales sa nu vorbiti de rau pe nimeni in fata copiilor pentru ca ii veti nenoroci. Copilul ne iubeste si cand aude ceea ce simtim despre un om la fel va simti si el mai tarziu. Sa nu va expuneti resentimentele si nemultumirile personale in fata copiilor. Feriti-va copiii. Si daca puteti sotiilor feriti-va sotii si sotilor feriti-va sotiile de aceste lucruri. Nu aprindeti si mai tare focul, ci incercati sa il stingeti. Atatea sotii isi incarca negativ sotii si atatia soti pun presiuni fara rost pe sotiile lor. Multi copiii nu mai doresc sa mearga la biserica cand sunt adolescenti pentru ca si-au auzit parintii inca de cand erau mici vorbind de rau biserica sau pe oamenii din adunare fata de care ei au avut anumite nemultumiri la un moment dat. Multe erau intamplari minore care adesea au fost exagerate si nemultumiri marunte care au fost tranformate in adevarate drame de parinti, dar acestea au fost inoculate in mintile copiilor si acestia au ajuns sa aiba o aversitate in ceea ce priveste biserica din cauza greselilor parintilor lor. Sa nu facem din copiii nostri purtatori ai razboaielor noastre.
Mamelor, Ana a fost o femeie credincioasa, de caracter, o femeie a rugaciunii care s-a increzut in Domnul cu incapatanare si a stiut ca El isi va implini promisiunea. O femeie care desi si-a dorit acest copil mai mult ca orice a inteles ca cel mai bun lucru pentru El este acela de a merge si a invata ce inseamna sa Il slujesti pe Dumnezeu. O femeie care a avut incredere sa il incredinteze pe fiul ei, pe unicul ei fiu slujitorului lui Dumnezeu lui Eli chiar daca Eli nu facuse o treaba foarte buna in cresterea copiilor lui. Aici avem o dovada a respectului ei fata de autoritatea spirituala pusa de Domnul peste ei la momentul acela.
Tatilor, priviti la Elkana tatal lui Samuel cata compasiune arata fata de sotia lui, cum a incurajat-o si a sustinut-o in criza prin care ea trecea din cauza neputintei de a face copii. Cand a avut un copil Elkana a sustinut-o pe Ana sa isi incredinteze copilul in mana Domnului. Un barbat onorabil si credincios care nu isi incalca juramintele facute Domnului si isi implinea slujba fata de El fara compromisuri. Un tata care si-a incurajat sotia sa isi duca copilul la templu. Si nu doar l-a trimis la biserica ci a mers cu el si cu sotia lui acolo ca sa se inchine impreuna Domnului asa cum copilul ar trebui sa vada ca se intampla in fiecare familie. Cum pot eu ca tata sau ca mama sau ii explic copilului meu si sa ii arat ca este atat de important ca duminica omul sa se inchine Domnului, cand eu aleg sa fac alte lucruri in ziua Domnului?
Doi parinti credinciosi care si-au crescut copilul cu principii spirituale atat de puternice incat orice lucru a venit peste Samuel mai tarziu, el nu s-a clatinat. Nu e slujba pastorului din biserica sa educe copiii. Pastorul pastoreste nu educa. Nu este nici slujba bunicilor si nici a profesorilor la scoala. Daca mama si tata nu l-au educat va fi greu pentru pastor sa ii faca educatie. Nu poate sa educe predicatorul un copil in 2 ore pe saptamana la biserica. Nicaieri in biblie, Dumnezeu nu porunceste altcuiva sa educe copilul in afara de tatalui si mamei lui.
Cand parintii isi vor face datoria si Dumnezeu si-o va face. Cand Samuel a crescut si Dumnezeu l-a strigat pe nume, “Samuel! Samuel!” Samuel a raspuns “Vorbeste Doamne caci robul Tau asculta!” Samuel era pregatit sa asculte de Domnul pentru ca a crescut vazand lucrul acesta in parintii lui. Dupa ce Ana si Elkana si-au facut datoria, Dumnezeu il cheama pe Samuel sa devina slujitorul Lui. Preotul Eli langa care Samuel a crescut nu a reusit sa isi educe copiii la fel de bine pe cat au facut-o Ana si Elkana cu Samuel. El a avut copii rai si neascultatori de Domnul. Samuel a reusit in primul rand nu datorita lui Eli, chiar daca acesta a avut cu siguranta influenta sa pozitiva asupra lui, ci din cauza Domnului si al parintilor lui, Ana si Elkana. Cand Samuel a crescut a ramas integru chiar daca a stat pe langa Saul un rege cu inima compromisa, datorita educatiei primite in casa sa. La fel si dupa ce va pleca din casa noastra desi va trece prin provocari si momente de razvratire, Dumnezeu va binecuvanta copiii ai caror parinti au fost credinciosi si au ascultat de voia Lui.Ma rog Domnului sa ne dea fermitatea de a fi tati si mame cu frica de Dumnezeu in casele noastre si de a ne educa copiii facand tot ce tine de noi sa ii calauzim pe calea Domnului, iar Dumnezeul nostru care este credincios a promis ca nu va uita si isi va face partea ingrijindu-se de ei atunci cand vor creste si vor pleca de langa noi. Amin!