Pasi spre adevarata ucenicie

2 Corinteni 13:5

Am terminat predica saptamana trecuta vorbind despre nevoie de a face cativa pasi practici in umblarea noastra cu Cristos ca ucenici ai Sai. Cei ce sunt ai lui Cristos traiesc ca sa faca ucenici pentru Cristos. Asadar ca sa implinim voia lui Dumnezeu pentru viata noastra avem nevoie de cateva lucruri:

Sa ne umplem mintea cu adevarul lui Cristos. Sa il urmezi pe Isus inseamna sa crezi in El si ca sa crezi in El ai nevoie sa Il asculti. Un ucenic este un invatacel cu urechile mereu deschise la cuvintele invatatorului sau. Ascultand mereu cuvintele lui Isus incepem sa ne umplem mintea cu adevarul Lui asa cum apostolul Pavel ne spune in Filipeni 4:8 sau Coloseni 3:1-3 Facand lucrul acesta reusim sa ne pazim mintile de gunoiul lumii. Cum vom face lucrul acesta?

Petrecand timp in cuvantul lui Dumnezeu. Faceti-va un plan pentru citirea Scripturii. Daca Biblia este cuvantul lui DUmnezeu pentru copiii Lui atunci nu ar trebui acestia sa il studieze cu bagare de seama?

Memorand Scripturi. Cand citim Biblia nu doar o rasfoim ci privim cu atentie la acele versete sau pasaje care sunt foarte potrivite pentru circumstantele in care ne gasim si le memoram. Avem nevoie sa incepem un process de memorare a Scripturilor. Putem incepe cu un verset pe zi, fiecare decide pentru el cum sa faca acest lucru, dar trebuie sa il facem. Cu cat vom face mai mult lucrul acesta cu atat va creste foamea noastra dupa Scriptura, dupa mai mult.

Invatand de la altii. Fiecare crestin trebuie sa gaseasca placer in a citi si studia Biblia, dar in acelasi timp avem nevoie sa primim cuvantul de la cei care slujesc ca predicatori si invatatori ai Evangheliei. Avem nevoie sa petrecem timp impreuna in studiul Scripturii.

Pe masura ce facem lucrurile acestea sa ne reamintm ca motivul din spatele studierii, memorarii si invatarii nu este informarea ci transformarea. Ucenicii lui Isus nu doar asculta cuvantul, dar il si aplica in viata lor imediat ce il aud. Nu este de ajuns sa crezi cuvantul, trebuie sa te supui lui. Asa ca pe masura ce ne propunem sa ne umplem mintea cu adevarul lui Cristos sa facem asta  supunandu-ne Celui ce este Adevar.

Sa crestem in dragostea noastra fata de Dumnezeu. Telul nostru nu este doar sa il cunoastem mai mult pe Dumnezeu ci sa il si iubim mai profund. Cum putem iubi mai mult pe cineva? Dedicandu-ne acelei relatii. Vom creste in dragostea noastra cand ne vom innoi relatia cu Dumnezeu in:

Inchinare. Versete ca cele din Romani 12:1 si 1 Corinteni 10:31 ne amintesc ca viata unui crestin este ea insasi o inchinare adusa lui Dumnezeu. Sa ne preocupam la cum putem sa facem din fiecare moment al zilei noastre, indatorire, relatie, o inchinare placuta Domnului. Facand lucrul acesta zi de zi ma pregatesc sa ii ofer toate fiinta mea lui DUmnezeu cand ma inchina cu familia Sa spirituala in prima zi a saptamanii.                                                                                                                                                                          Rugaciune. Domnul Isus ne cheama la intimidate cu Tatal in rugaciune, Matei 6:6. Citind evangheliile vedem ca zi de zi Isus avea nevoie sa se retraga intr-un loc unde era singur sis a petreaca timp in rugaciune cu Tatal. Cand iubesti pe cineva doresti sa petreci timp cu acea persoana, sa vorbesti cu ea, sa o asculti. Trebuie sa fim intentionali in timpul nostrum de rugaciune. Sa ne facem un program de rugaciune in fiecare zi un care sa fim doar noi si Dumnezeu fara nimic care sa ne intrerupa. Pe masura ce trecem prin fiecare zi sa ne facem un obicei din a vorbi cu Dumnezeu asa cum apostolul ne indeamna in 1 Tesaloniceni 5:17. Lucrul acesta ne va schimba vietile spiritual semnificativ.

Post. Traim intr-o societate de consum in care oamenii mananca mult mai mult decat au nevoie. In aceste conditii postul a ajuns sa fie un subiect ignorant in biserica. Este o alta invatatura a Domnului Isus pe care ucenicii Sai o ignora astazi, Matei 16:16-18. Postul este o disciplina spiritual pe care biserica are nevoie sa o readuca in randul crestinilor. Sa te abtii de la hrana fizica si sa ai parte in schimb de o masa imbelsugata pentru suflet prin cercetarea Cuvantului este o comoara extraordinara a relatiei cu Dumnezeu. Sa incepem sa facem lucrul acesta o data pe saptamana =, iar dupa cateva luni cand organismal se obisnuieste si incepem sa vedem rezutatele extraordinare in plan spiritual, sa trecem la doua zile pe saptamana. Cand postim de la mancare invatam sa ne saturam de Dumnezeu.                                                                                                                                                      Darnicie. Cand ne gandim la a creste in dragostea noastra pentru Dumnezeu poate sa daruim nu este primul lucru care ne vine in mine. Insa invatatura lui Isus despre daruire este asociata direct cu cea despre rugaciune si post.

In Matei 6 dupa ce da invatatura despre darnicie, rugaciune si post, Domnul Isus atrage atentia ucenicilor cu privire la lucrurile in care aleg sa investeasca, 6:19-21. In vs.24 Mantuitorul face o legatura directa intre bani si ceea ce iubim cu adevarat. Una dintre cele mai bune cai de a creste in dragoste fata de Dumnezeu este sa incredintam in mainile Lui resursele noastre financiare. Facem acest lucru invatand sa daruim cu bucurie dar si cu sacrificiu pentru lucrarea bisericii si pentru cei in nevoie pe care Domnul ii aduce in viata ta.  Astfel stingem egosimul din inima noastra si infranam pofta dupa lucrurile acestei lumi si incurajam cresterea altruismului si a generozitatii.

Sa dam mai departe dragostea lui Dumnezeu celor pierduti. Fiecare ucenic al lui Isus isi iubeste mai presus de toate Mantuitorul. Iubindu-l mai presus de toate si de toti el traieste intrebandu-se cum poate sa le ofere si altora posibilitatea de a experimenta ceea ce el traieste in relatia lui cu Cristos. De aceea imi pun trei intrebari:

Cine? Suntem inconjurati de oameni care nu il cunosc pe Cristos si evanghelia Sa. Sa incepem prin a scrie pe o coala de hartie numele a cinci sau 10 dintre cei cu care ne intalnim in mod regulat. Apoi sa incepem sa ne rugam in mod intentional si constant pentru fiecare dintre ei ca Duhul lui Dumnezeu sa ii pregateasca pentru a auzi mesajul Lui Cristos.

Cum? In fiecare zi avem conversatii cu acesti oameni si fiecare zi este o ocazie sa le facem cunoscut adevarul evangheliei. Cei cu care suntem inruditi, cu care lucram, cu care colaboram, cu care invatam au fost pusi de Dumnezeu in viata noastra ca noi sa le vorbim despre caracterul lui Dumnezeu, despre problema pacatului, despre iertarea in Cristos. Sa ne incepem fiecare zi rugandu-ne pentru cei pe care i-am trecut pe lista si entru noi ca Dumnezeu sa ne dea intelepciune si curaj ca sa profitam de oportunitatile care ni se ivesc in acea zi pentru a planta samanta adevarului in inimile lor.

Cand? Ucenicul lui Isus nu asteapta sa fie intrebat despre credinta lui ci se gandeste la cum poate crea ocazii ca sa le spuna altora despre dragostea lui Isus. Ganditi-va la cei scrisi pe lista voastra. Cum puteti crea in mod intentional oportunitati ca sa le puteti impartasi evanghelia? Invitandu-i la o cafea; luand pranzul impreuna, organizand o masa acasa sau o activitate in aer liber, profitand de o activitate care are loc la biserica. Avem nevoie sa devenim intentionali cu oamenii din viata noastra pentru a-I aduce la Isus.

Oare nu am inteles ca asteptand ca ei sa ne intrebe de Cristos este un esec? Oamenii nu vin din proprie initiativa la Isus. Cristos ii cheama, ii pregateste si apoi te trimite pe tine si pe mine la ei. Dar pe masura ce ne gandim la “cine”, “cum” si   “cand” sa nu uitam si de “de ce?” Toate trebuie sa aiba ca motivatie sa fim foarte constienti de ceea ce este in joc. Fiecare om din viata noastra care nu il cunoaste pe Cristos este un pacatos mort in pacatele sale si condamnat sa isi petreaca din cauza aceasta vesnicia in iad. Si noi am fost la un moment dat in aceeasi situatie ca si ei. Dar cineva in mod intentional ti-a vorbit despre Isus Cristos. Acum cu cuvantul lui Dumnezeu pe buze si cu Duhul Sau in inima mergi sa implinesti aceasta misiune pe care Dumnezeu ti-a incredintat-o.

Sa oferim dragostea lui Dumnezeu bisericii in care am fost pusi sa slujim. Biblia ne cheama sa fim activi si sa dam socoteala pentru slujirea noastra in fata familiei spirituale in care am fost chemati de Domnul. Intrebarea nu este daca fac parte dintr-o biserica ci daca sunt dedicat bisericii unde sunt pus de Dumnezeu sa imi impartasesc viata si credinta cu ceilalti credinciosi sub autoritatea lui Dumnezeu. Fiecare om isi gaseste o biserica unde este chemat de Domnul nu doar sa faca parte din ea ci sa sujeasca in mijlocul ei. Am spus deja si saptamana trecuta ca nu este loc pentru spectatori in lucrarea lui Cristos. Aceia care au trait astfel ani de zile in biserica trebuie sa isi schimbe radical viziunea despre ceea ce Isus i-a chemat sa fie pentru biserica Sa.                                                                                                                                                               As dori sa ne raspundem cu sinceritate la o intrebare. Cati il intrebam pe Dumnezeu in mod constant: ce pot sa fac eu Tata in familia Ta? Avand in vedere oamenii cu care stiu ca ma voi intalni, cum pot sa ii slujesc pe acestia? Ce nevoi stiu ca sunt in biserica si cum ma pot implica sa le acopar? Ce sunt dispus sa sacrific pentru familia mea spirituala? Pentru ca la randul meu am nevoie sa ma asigur ca am langa mine oameni care sa ma tina tare in credinta si sa ma ridice atunci cand cad. Nu poti sa fii ucenic al lui Isus dar sa nu iesti biserica. Pavel spune ca era in permanenta apasat de starea spirituala a bisericii, zi si noapte se ruga pentru ea, o slujea si o iubea daruindu-se cauzei sale. Biblic, spiritual si practica este imposibil pentru cineva sa fie crestin fara sa aiba o relatie cu familia lui Cristos.

Acestia sunt pasii pe care Isus ne porunceste sa ii urmam pentru a pasi pe calea uceniciei adevarate. Acum mai bine de doua mii de ani El a inceput o revolutie cum nu a mai existat alta vreodata. Revolutia Lui nu a inclus multimi de oameni ci o mana de oameni pe care i-a slujit si i-a invatat sa gandeasca ca El, sa iubeasca ca si El, sa traiasca ca El, sa slujeasca ca El  si sa invete pe altii cum a facut-o El. Nu poti sa fii ucenic al lui Isus decat urmand aceeasi cale si acelasi plan.

Atunci si numai atunci vom putea spune ca suntem pregatiti sa stam fata in fata cu Isus Cristos si sa auzim din gura Lui: “pentru ca m-ai marturisit inaintea oamenilor te voi marturisi si eu inaintea Tatalui Meu.” Aceasta este o chemare pentru care merita sa iti daruiesti viata si un Domn pentru care se merita sa traiesti.

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code