In cautarea darului perfect

Matei 2:1-12, Luca 2:1-20

Sarbatorile de iarna se apropie cu repeziciune si cautarile dupa darurile potrivite sunt cu siguranta in toi. Majoritatea facem in aceasta perioada mai multe cadouri decat obicei. Ne gandim sa gasim produsul perfect din magazinul perfect si cu pretul perfect. Toate pentru a putea oferi cadoul perfect pentru cei dragi noua. Cadourile ne arata adesea ce reprezentam pentru cei din jurul nostru, dar si ce valoare au ei pentru noi.                                                                                                                                                                                              Dar ce face un dar sa fie perfect? Bucuria pe care ne-o trezeste? Pretul care a fost platit pentru el? Faptul ca este ceva de care aveam mare nevoie? Domnul Isus vorbeste despre daruri in Fapte 20:35, “mai fericit este cel ce da, decat cel ce primeste.”

As vrea insa sa ne gandim acum la un lucru: Nu simtim o anumita intristare dupa ce trec sarbatorile si am terminat de oferit si de primit toate cadourile? Nu pentru ca nu am primit ceea ce ne doream, ci pentru ca exista ceva magic in cee ace priveste cadourile. Psihologii spun ca luna Ianuarie este luna in care oamenii se simt cei mai deprimati. Tocmai pentru ca vine dupa o luna in care ai parte de surpriza, emotia si anticiparea momentului in care vei descoperi ceea ce ai primit si vei vedea reactia celor ce deschid cadoul tau.                                                                                                                                                 Omenirea a primit insa un dar pe care il poate deschide in fiecare zi din fiecare luna si care sa ii emotioneze, sa ii surprinda, sa ii umple de bucurie si entuziasm asa cum nu o poate face nimic altceva. Acest dar perfect este Isus Cristos.

Sa citim acum impreuna de la evanghelia dupa Matei 2:1-12 si sa vedem cateva caracteristici aparte ale darului perfect.

Darul perfect este darul pe care nu termini niciodata sa il deschizi. Emotia, entuziasmul, surpriza, nu dispar niciodata. Fiecare zi in care ma trezesc, am binecuvantarea sa mai deschid si sa descopar altceva din darul extraordinar al vesniciei pe care mi l-a oferit Dumnezeu, 1 Corinteni 2:9. Chiar cand cred ca am terminat de deschis cadoul, Dumnezeu ma fascineaza imediat cu ceva nou, inedit, unic. Mai multa pace, bucurie, dragoste, bunatate, blandete, generozitate, care ma face sa experimentez in fiecare zi atmosfera minunata a craciunului. Pavel a inteles ca pentru a deschide cadoul perfect de la Dumnezeu nu iti ajunge o viata intreaga si ca miracolul craciunului nu tine o zi, ci tine o vesnicie, Filipeni 3:7-8.

Darul perfect are o valoare inestimabila, Matei 13:44-46. Care a fost cel mai costisitor cadou pe care l-ati oferit vreodata? Care a fost cel mai scump cadou pe care voi l-ati primit? Ce ati simtit cand ati oferit si primit ceva care avea o valoare atat de mare? Cine poate sa puna un pret pe darul pe care Dumnezeu ni l-a oferit tuturor prin Fiul Sau Isus Cristos? Imediat ce l-au vazut pe Isus, atat pastorii cat si magii au inteles ca venirea lui Isus in lume nu are pret. Ceea ce magii au adus cand au venit sa il vada pe Domnul Isus in Matei 2:11 proclama acelasi lucru. Darul lui Dumnezeu are o valoare inestimabila. Darurile oferite de ei lui Isus arata faptul ca ei stiau exact ceea ce El va reprezenta pentru aceasta lume. Aurul era semnul regalitatii, tamaia era dovada preotiei lui Isus, in timp ce smirna il identifica ca profet. Isus urma sa fie regale, marele preot si ultimul profet al lui Dumnezeu trimis acestei lumi cu mesajul mantuirii. Ce poate fi mai valoros decat viata vesnica. Isus spune mai tarziu, “ce folos sa castigi intreaga lume daca iti vei pierde sufletul?” Isus Cristos este darul vesnicie intr-un loc fara suferinta, lacrimi, tradare, rautate sau moarte si a carui frumusete nu poti nici sa indraznesti sa o descrii. Un dar care l-a costat pe Isus mai mult decat ne putem inchipui. Un dar care ne-a fost oferit fiecaruia gratuit.

Darul perfect este acela care poate fi dat mai departe fara sa isi piarda efectul si valoarea, Matei 28:18-20. Sa dai mai departe darul care nu inceteaza niciodata sa te emotioneze, entuziasmeze si sa te surpinda. Sa dai mai departe darul care are o valoare inestimabila, o bogatie care nu poate fi masurata sau cantarita face ca Isus Cristos sa fie darul perfect. Sa profitam de acest craciun ca sa le imbogatim vietile oamenilor din jurul nostru facandu-le cunoscut ceea ce ni s-a oferit noua atunci cand am primit in viata noastra darul perfect care este Domnul Isus Cristos. Nici un om care il are in viata lui pe Isus nu va fi sarac la fel cum nimeni care nu il are pe Cristos nu se poate numi bogat. Pastorii si magii care l-au vazut in acea zi pe Domnul Isus, au inteles ca din acel moment viata lor nu va mai fi la fel. Ca nu vor mai fi niciodata singuri, ca nu vor mai fi doar plini de temeri, ingrijorari sau indoieli, ci ca datorita Domnului Isus in fiecare zi exista pace, dragoste, nadejde si bucurie. Prin El stim ca orice ni s-ar intampla va fi bine, pentru ca asta a venit Isus Cristos sa ofere omenirii, Ieremia 29:11-13

Fiecare asteptam craciunul si darurile de sub brad. Si ce timp minunat este acela in care oamenii isi ofera daruri, aratandu-si astfel dragostea si aprecierea unul fata de celalalt. Dar as vrea sa ne amintim ca fiecare am primit deja un dar perfect de la Dumnezeu pe care nu il deschidem doar in ziua de craciun. Un dar de care putem sa ne bucuram in fiecare zi. Un dar care are o valoare nepretuita. Un dar pe care il putem da mai departe fara sa isi piarda efectul si valoarea. Domnul Isus ne ofera emotia si bucuria craciunului in fiecare zi. Isus implineste cea mai mare nevoie a omului, iertarea si impacarea cu Creatorul lui. Isus este cel mai scump cadou oferit de cineva vreodata. Isus este Cel de care nu te saturi niciodata. De aceea El este darul perfect pe care l-am primit si pe care la randul nostru il putem oferi ca fiecare om sa se bucure de atmosfera magica a craciunului in fiecare zi asa cum au facut-o magii. Esti in cautarea darului perfect? Il gasesti in Isus Cristos. Vrei sa oferi la cei din viata ta darul perfect. Adu-i la Isus Cristos si se vor bucura din plin de El.

 

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code