Esti gata sa dai totul pentru Isus?

Am auzit adesea vorbindu-se despre actul nobil facut de cei ce au murit pentru o anumita cauza. S-au facut filme si s-au scris carti despre eroi care si-au sacrificat viata pentru o miscare sau un ideal. Crestinii fac si ei lucrul acesta uneori. Amintesc despre barbati si femei crestine care de-a lungul secolelor si-au dat viata pentru a proclama mesajul evangheliei celor pierduti. Printre cel mai des mentionati martiri crestini este Stefan. Dar Stefan nu a murit pentru o miscare ci a murit din dragoste pentru Domnul Lui. El nu a murit pentru o cauza, el a murit pentru un om.

Sa deschidem Scriptura la Faptele Apostolilor 6:1-10 si sa citim minunata marturie lasata de evanghelistul Luca despre Stefan. Cuvintele folosite pentru a-l descrie pe Stefan sunt minunate: un om plin de credinta, plin de Duhul Sfant, plin de har, plin de putere si intelepciune. Stefan era un om gol de sine si plin de Cristos. El a fost ales in primul comitet de diaconi slujitori ai bisericii Domnului. In capitolul 7 vedem clar din predica lui ca inima nu ii era dedicate unei dogme religioase, ci unei persoane cu care el impartasea o relatie extraordinara.

Desi apostolii fusesera avertizati in cateva randuri, batuti si amenintati sa nu mai vorbeasca in numele lui Isus, prigoana celor ce il urmau pe Cristos nu a inceput decat dupa predicarea lui Stefan. Pentru ca mesajul rostit de Stefan a fost un atac direct asupra celor trei concepte religioase considerate de neatins de catre liderii religiosi evrei. Stefan a vorbit in fata liderilor religiosi ai poporului impotriva lucrurilor pe care acestia le  pretuiau cel mai mult. Pentru ei legea lui Moise era cel mai inalt standard in materie de religiozitate, templul era cel mai sfant loc de pe pamant si Israelul era singurul pamant binecuvantat de Dumnezeu. Stefan le spune in predica sa din capitolul sapte ca Isus a implinit legea lui Moise si acum omul are ca autoritate suprema legea lui Cristos si nu legea lui Moise. Apoi le spune ca templul lui Dumnzeu nu mai este un loc zidit de maini omenesti ci este in fiecare om in care locuieste Duhul Sfant, dupa care concluzioneaza spunand ca acum toti sunt chemati din orice limba si popor sa fie familia aleasa a lui Dumnezeu. Legea lui Moise, templul, Israelul nu mai erau punctul central al credintei si relatiei cu Dumnezeu ci Isus Cristos. Priviti reactia acestora la auzul cuvintelor lui Stefan si reactia lui Stefan la actiunile lor, Fapte 7:54-60.

Sa vedem acum de ce va spuneam ca Stefan nu a murit pentru o cauza anume ci pentru o persoana anume. Sa citim cuvintele Domnului Isus din Luca 23:34,46. Pasajul ne mai spune ca un anume tanar pe nume Saul si-a dat consimtamantul la uciderea lui Stefan si in capitolul 8 il vedem pornind o adevarata cruciada impotriva crestinilor. Acesta este cel care mai tarziu devine marele Pavel, apostol minunat al lui Isus Cristos, care la randul lui a murit pentru Cristos asemenea celui pe care il ucisese in vremurile sale de nestiinta. Augustin a spus mai tarziu, “fara rugaciunea lui Stefan de dinaintea mortii lui poate ca biserica nu ar fi avut un Pavel.” Rugaciunea lui Stefan nu a fost inaltata in numele religiei ci a fost o pledoarie adresata persoanei pe care o vedea deja primindu-l cu dragoste in prezenta lui Dumnezeu.

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code