Mesaj de la Isus – Biserica din Filadelfia

Apocalipsa 3:7-13

Stiu ca pentru unii aceste mesaje din cartea Apocalipsa nu au fost prea usor de digerat, dar va rog sa mai rabdati putin impreuna cu mine. Nici pentru mine nu a fost usor sa le pregatesc si apoi sa le predic. Am fost cercetat de cuvintele lui Isus, dar si iincurajat de iubirea cu care El isi cheama biserica la pocainta. Avem nevoie sa auzim aceste mesaje pentru ca Domnul Isus a spus, “veti cunoaste adevarul si adevarul va va elibera.” Dar pentru ca adevarul Evangheliei sa ne elibereze este nevoie ca mai intai acesta sa ne cerceteze si sa ne franga inimile daca stim ca viata noastra nu se reflecta in mesajul Scripturii.

Ce fel de biserica cauta Domnul Isus?  O biserica ortodoxa, catolica, baptista, adventista penticostala, evanghelica. Sau poate ca El cauta biserici cu cladiri impunatoare, sau poate biserici mici care se tin in casele oamenilor?                                                                                      Iubitii Domnului citind aceste mesaje din Apocalipsa 2 si 3 ne dam seama ca nici una dintre cele mentionate mai sus nu este ceea ce Domnul Isus cauta la biserica Sa. Descoperim ca Domnul cauta o biserica cu o dragoste profunda pentru evanghelie si pentru cei pierduti, o biserica care are curajul sa sufere pentru numele Lui, o biserica care sa ramana in invatatura biblica in ciuda presiunilor, o adunare de crestini care sa se mandreasca cu numele Lui. El nu priveste la aspectele exterioare care izbesc privirea, ci la cele interioare care sa demonstreze maturitate spirituala, nadejde vie si dragoste sincera. Din cele sapte biserici doar cea din Smirna si cea din Filadelfia despre care vom vorbi astazi nu primesc cuvinte de condamnare din partea Domnului Isus. Si nu este o coincidenta ca acestea sunt si cele mai greu incercate dintre toate. Pentru ca asta se intampla atunci cand iei hotararea sa nu mai traiesti tu, ci Cristos sa traiasca prin tine asa cum apostolul Pavel marturiseste in Galateni 2:20.

Filadelfia se gasea la aproximativ 50 de km de Sardes. Era un oras lovit adesea de cutremure de pamant datorita locatiei sale geografice. Biserica din Filadelfia pare sa fie cea mai tanara si mica biserica dintre cele sapte care primesc mesaj de la Domnul in Apocalipsa 2 si 3. Dar desi numarul membrilor era mai mic, Domnul lauda aceasta adunare pentru ascultarea si credinciosia membrilor ei.

Isus Cristos este cel ce deschide si inchide usile, vs.7,8, Cand Dumnezeu deschide o usa pentru noi, nimic si nimeni nu o poate inchide. Acelasi lucru este valabil si cand El inchide o usa. Oricat ne-am stradui si ne-am lupta nu o vom putea deschide. Cum putem sti ca Dumnezeu deschide o usa pentru noi?                                                                                 Personal imi amintesc momentul cand Dumnezeu mi-a deshis usa de a fi impreuna cu sotia mea. Nimic nu parea sa fie de partea noastra, totul parea sa ne spuna ca nu ne potrivim, ca relatia noastra nu are sanse de reusita, dar am ales sa intru pe aceasta usa si nu am nici cel mai mic regret ca am facut-o. Deasemenea Dumnezeu mi-a inchis alte usi cu alte relatii care pareau sa aiba mai multe sanse de reusita, dar despre care El stia ca nu sunt la fel de bune pentru mine. Acelasi lucru s-a intamplat cand Dumnezeu m-a chemat in lucrarea Sa. Mi-a deschis aceasta usa si sincer prima reactie a fost sa alerg in directia opusa. Privind in urma imi dau seama ca prima reactie pe care am avut-o a fost exact reactia lui Iona. Dar cu cat alergam mai tare cu atat chemarea era mai puternica. Am intrat pe acea usa deschisa de El fără să știu ce ma asteapta, dar de atunci viata mea s-a schimbat total. Atatea experiente unice, relatii frumoase, amintiri deosebite impreuna cu framantari, frustrari, momente de singurătate si dezamagiri dar care per total mi-au imbogatit viata intr-un mod ce nu mi-l imaginam posibil. Trebuie sa gasim curajul si credinta de a intra pe usile pe care Dumnezeu le deschide pentru noi. Asta face Domnul, deschide usi pentru noi.  Tot ceea ce trebuie sa facem este sa intram cu credinta in El pe acele usi. Dar sa ne si smerim si sa ne incredem in El atunci cand alege sa inchida o usa pe care poate ca noi ne dorim sa intram. Nu exista nimeni care s ane iubeasca mai mult ca El si care s ane cunaosca mai bine ca El. De aceea este intelept si binecuvantat cel ce se increde in alegerile Domnului pentru viata sa.

Isus Cristos apreciaza mai mult ascultarea decat puterea, vs.8. El doreste sa vada la noi inimi supuse si duhuri smerite pentru ca puterea de a face totul ne-o da El. Adesea bisericile mici considera ca nu pot face lucruri mari. Aceasta este inselatoria lui satan in care putem sa cadem. Dar Domnul ne spune ca mai presus de numarul celor ce il urmeaza este capacitatea lor de a fi credinciosi in ceea ce li s-a încredințat si supuși planului Sau. Aceasta este si motivul pentru care Dumnezeu a ales un popor mic si fara putere ca Israel. Ca sa arate lumii ca El este mare. De aceea a castigat Ghedeom cu 300 de oameni un razboi cu o armata numeroasa ce parea invincibila. La fel a facut cu Debora, David, Samson si cu o mână de ucenici cu care a cucerit aceasta lume. Este minunat indemnul apostolului Pavel din 1 Corinteni 1:26-31. Cristos nu a ales oameni mari si puternici ca sa il urmeze ci pe cei slavi si fara putere tocmai pentru ca acest lucru sa fie o mărturie a puterii lui Dumnezeu.

Nu pot sa imi scot din minte cuvintele pe care un frate in varsta care a fost printre primii botezati in adunarea de aici mi le-a spus in prima duminica cand am predicat aici ca slujitor al bisericii. Venisem cu entuziasm si energie, predicasem un mesaj pentru care ma pregatisem mult timp si la sfarsitul inchinarii fratele vine la mine si imi spune: “tu chiar crezi ca o sa faci mai multe decat au facut cei dinaintea ta? Nu vezi ca suntem doar o mana de oameni?” Nu o sa uit niciodata acele cuvinte, dar nu o sa uit nici promisiunea Domnului meu Isus Cristos, “pentru oameni este imposibil, dar pentru Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putinta.” Ma  asteptam si speram ca acel frate fiind mai in varsta, cu mai multa experienta si intors la Domnul de atâția ani sa imi ofere sprijin si încurajare in lucrare, dar varsta si anii multi de umblare prin biserica nu sunt intotdeauna un etalon al maturității spirituale. Daca traim dupa ceea ce vedem, atunci nu exista nici o speranta pentru lumea aceasta. Daca traim prin credinta a ceea ce Dumnezeu poate sa faca prin noi, atunci tot ceea ce vedem inaintea noastra sunt oportunitati de a face lucruri extraordinare prin Isus Cristos care ne intareste si Duhul Sfant care ne calauzeste.

Ce onoreaza Isus Cristos? Ascultarea. Ce cauta Isus Cristos? Supunere. Ce rasplateste Isus Cristos? Credinta.  El cauta sa vada in noi credinta unui copil si dependenta lui de parintele sau. Ce lauda Domnul la biserica din Filadelfia?  “ai ascultat de cuvantul Meu si nu te-ai lepadat de numele Meu.” Si adevărul este că nu te poți lepăda de Cristos atunci când trăiești în ascultare de poruncile Lui. Supunerea este centura de siguranță a crestinului in călătoria sa spre ceruri. Stiu ca toti ne dorim sa fim cunoscuti ca oameni buni, colegi buni, vecini buni si prietenosi. Si este foarte bine sa ne dorim lucrurile acestea, dar nu credeti ca ar trebui sa le spunem acestora si adevarul despre pacatul din viata lor si despre judecata lui Dumnezeu care vine?  Nu credem ca si aceasta este dovada unui prieten, coleg sau vecin bun si iubitor? Cum iti arăți cel mai bine bunătatea fata de un om? Avertizandu-l de pericolul care ii sta inainte. Evanghelia este vestea cea buna, dar inainte sa aduca vesti bune unui om trebuie sa i le dea pe cele rele. Si pana nu le spunem pe cele rele atunci vestile bune nu vor parea atat de extraordinare pe cat sunt.

Dreptatea se va face, vs.9,10. Toti cei ce s-au impotrivit evangheliei lui Cristos vor raspunde inaintea judecatorului. Filipeni 2:9-11 ne descrie ziua cand fiecare genunchi se va pleca si fiecare limba va marturisi ca Isus Cristos este Domnul.

Dar Cristos ii iubeste si ii pazeste pe cei asculta glasul Lui. Acela care el s-a increzut in Cristos si a fost credincios in misiunea pe care El i-a incredintat-o, care a rabdat suferinta si abuzul, care a ramas in cuvantul Lui nu are de ce sa se teama. Cristos este de partea Sa.

Viata de credinta nu este doar trandafiri si curcubee. Uneori trebuie sa stam tari in fata impotrivirii, sa rezistam cand ne dorim sa renuntam. Domnul face o frumoasa promisiune celor ce ii sunt credinciosi in acest verset. Vin vremuri grele si Scriptura vorbeste despre acestea in repetate randuri. Insa cei credinciosi vor fi protejati in aceste vremuri.

Responsabilitatea noastra, vs.11.  “Ține ceea ce ai, pentru ca nimeni sa nu iti ia cununa.” Stiti ce diferenta mai vad eu intre crestinii din primul secol si noi? Cei de atunci traiau crezand cu adevarat ca Isus se va intoarce curand. Ei erau atat de incredintati de intoarcerea Mantuitorului ca isi vindeau pamanturile si proprietatile si imparteau banii intre ei dupa nevoile fiecaruia. Viata pe care o traim zi zi de zi trebuie sa fie o marturie a credintei noastre ca Domnul Isus se poate intoarce in orice clipa, chiar acum, 2 Petru 3:10-12.

Învingătorul ia tot, vs.12-13. Crestinii din primul secol nu au fost super eroi. Dar au inteles foarte clar ceea ce Isus Cristos le-a oferit si ceea ce le-a cerut si asta au facut. Din acel moment toate celelalte realizari pamantesti au palit in comparatie cu darul vietii vesnice. Pilda talantilor este o mărturie a răsplătii pe care cei ce au adus rod stăpânului lor o vor primi. Lor li se va da si talantul celor care au ales să il îngroape il loc sa il multiplice investindu-l.

Il voi face un stalp in templul tatalui Meu si voi scrie pe el numele Dumnezeului Meu. Nu vor mai conta diplomele obtinute pe pamant. Ca am fost aici muncitori sau doctori, femei de servici sau avocati, bancheri sau orfani, profesori sau fosti infractori. Cei ce vor ramane credinciosi vor primi un nume nou. Numele bune pe care ni le-au dat oamenii aici sau rele nu vor mai conta pentru ca nimeni nu isi va mai aduce aminte de ele. Toti crestinii vor primi atunci pasapoarte pe care scrie: cetatean permanent al Imparatiei lui Dumnezeu cu viza vesnica pentru ceruri. Nimeni nu ne va putea spune ca suntem intrusi acolo ca nu apartinem acelui loc, ca nu avem ce cauta acolo. Toti cei ce vin la Cristos prin credinta, traiesc in ascultare de El si lupta lupta cea buna pana la capat au portile cerurilor deschise prin Isus Cristos Domnul lor.

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code