Mesaj de la Isus – Biserica din Pergam

Apocalipsa 2:12-17

Ce fel de oameni considerati ca sunteti? Cu mintea deschisa sau ingusti la minte? Cei cu mintea deschisa sunt considerati toleranti, intelegatori si care ii accepta pe toti. In schimb cei ingusti la minte sunt vazuti ca intoleranti, bigoti, conservatori. Fiecare cred ca ne-am grabi sa spunem ca ne consideram oameni cu mintea deschisa. Dar este oare lucrul acesta intodeauna bun?

Adevarul este ca cel ce alege sa traiasca o viata activa de crestin dupa principiile Bibliei, este considerata de societate astazi o persoana ingusta la minte. Cand Domnul Isus ii trimite mesajul Sau bisericii din Pergam o mustra pentru faptul ca devenise prea libertina, prea deschisa si prea toleranta. Si acesta este un mesaj pe care foarte multe biserici de astazi au nevoie sa il auda. Biserica care de dragul popularitatii si a castigului de membri,  a ales sa compromita adevarul lui Isus. Ce lucruri importante invatam din acest mesaj?

Nici o biserica nu poate sa traiasca din amintirea trecutului ei, vs.13. O biserica care a inceput bine si care a ramas puternica in ciuda persecutiei pe care a indurat-o din partea societatii, iudeilor si a imperiului roman. Pergam se afla cam la 100 de km de Smirna. Era capitala Asiei Mici, un oras vestiti pentru frumusetea si bogatia lui, in ea gasindu-se una dintre cele mai mari biblioteci din acele vremuri. Chiar in centrul cetatii era templul lui zeus, considerat zeul zeilor si templul lui asclepios, zeul vindecarii. Oameni bolnavi veneau de pretutindeni in speranta ca aducand jertfe zeilor pagani vor fi vindecati. Fiecare cetatean al cetatii trebuia sa aduca o data pe an jertfa si sa proclama ca Cezar este domn. Cand Domnul Isus spune ca satan locuieste acolo face referire la influenta diabolica pe care o avea in Pergam si in toata zona dimprejurul ei. Ca urmare a desfraului si idolatriei satan avea control asupra acestei frumoase cetati. Dar acest lucru este o realitate acum in intreaga lume. Satan locuieste, domneste si conduce mintile si inimile celor mai multi oameni. In unele locuri orice referire la credinta crestina este pedepsita cu moartea. Sa nu credem ca asta se intampla in doar prin triburile salbatice din Africa. Satan locuieste in orase cu o dezvoltare extraordinara, adevarate centre culturale cu oameni educati, cu universitati impresionante unde se gasesc centre religioase impresionante care pretind ca il slujesc pe Isus, dar El nu isi gaseste locul pe agenda lor de lucru.

Satan are multi prieteni in clasa politica, in lumea bancara, in media si pe internet.De aceea nu este usor sa fii crestin astazi, la fel cum nu a fost usor sa fii crestin atunci in Pergam. In Romania nu iti este interzis inca sa fii crestin, dar daca iti marturisesti credinta poti sa fii marginalizat, batjocorit, sa iti pierzi slujba, sa fii impins catre compromisuri. Lupta este extraordinar de aspra pentru cei ce doresc cu adevarat sa traiasca pentru Isus. Pavel ne aminteste lucrul acesta in Efeseni 6:12.

Nici o biserica care tolereaza pacatul si doctrina falsa nu va supravietii, vs.14-15. „Ai acolo pe cativa care tin invatatura lui baal…” Desi era o biserica care isi pastrase credinta in Isus in ciuda persecutiei, totusi fara sa isi dea seama a ingaduit ca unele invataturi mincinoase si pagane sa se infiltreze in mijlocul ei. Asta pentru ca au esuat sa infaptuiasca disciplina bisericeasca. In numele dragostei au refuzat sa ii confrunte si sa ii scoata din mijlocul lor pe cei ce tineau aceste invataturi idolatre. In dorinta de a fi cu mintea deschisa, ei au ingaduit ca biserica sa fie un loc in care orice doctrina era acceptata. Acelasi lucru pe care il vedem astazi si in multe biserici contemporane. Aceeasi realitate trista este prezenta in multe dintre bisericile din secolul 21. Pericolul de  a cadea in aceasta ispita este mare. Si noi poate ca am fi mai populari daca am decide de luna viitoare sa avem instrumente in inchinare si formatii care sa cante. Daca nu am mai fi atat de intoleranti in ceea ce priveste planul de mantuire al lui Dumnezeu. Daca am spune ca oricine crede in isus sa ridice mana si este mantuit. Daca nu ne-am mai concentra atentia pe circumcizia inimii, ci doar pe felul in care ne imbracam cand venim la biserica. Este mai usor sa iti schimbi stilul vestimentar decat stilul de viata. Sa nu mai fie nevoie sa luam cina Domnului in fiecare duminica ci sa o facem o data pe luna cand au chef mai multi sa vina la inchinare. Dar unde ar conduce toate aceste lucruri. Ne-ar conduce la o indepartare atat de mare de adevar incat nici nu ne-am mai da seama ca nu traim in adevar ci in eroare. Indepartarea de la adevar nu se intampla peste noapte, dar cand aceasta incepe totul se degradeaza cu repeziciune.

Si astfel ajungem in conditia bisericii din Pergam care pe de o parte apara adevarul bibliei iar pe de alta parte ii tolera in mijlocul ei pe cei ce invatau si practicau neadevarul.

De aceea avertismentul Domnului Isus este cat se poate de clar in vs.16. Biserica trebuie sa vina la pocainta sau se va prabusi. Cristos este Cel batjocorit atunci cand Biserica Lui tolereaza neadevarul si imoralitatea in mijlocul ei. Mantuitorul ia lucrul acesta foarte personal. Si avertismentul Lui este aspru. Cei ce practica aceste lucruri vor cadea sub judecata ui Dumnezeu, ca si biserica care tolereaza neadevarul, care este cu mintea deschisa si toleranta fata de orice invatatura noua care poate atrage oameni fara sa tine cont de Scriptura. In numele tolerantei si al dragostei multe biserici au schimbat adevarul biblic.

Este nevoie de pocainta in biserica de astazi cum a fost nevoie si in cea din Pergam. O pocainta care sa inceapa de la batranii bisericii, pastori, diaconi si pana la ultimul membru. Biserica trebuie sa se intoarca sa fie ceea ce Cristos a intemeiat-o sa fie. Este usor pentru o biserica sa cada in capcana popularitatii sau a intereselor liderilor lor si sa isi piarda astfel scopul pe care i l-a lasat Cristos. Probabil ca biserica din Pergam dorea sa fie cunoscuta ca o biserica in care toata lumea este binevenita si parerea fiecaruia este acceptata. Suna bine, dar este asta voia lui Cristos?  Dar se poate aplica principiul democratiei in Biserica? Domnul Isus ne spune in acest verset ca daca biserica nu se pocaieste si nu ia masuri impotriva acestor lucruri, atunci o va face chiar El. Lucru care imi aminteste de avertismentul apostolului Pavel din 1 Corinteni 11:28-32. Acelasi Domn care spune „vino la Mine” spune si „departeaza-te de Mine”. Ma ingrozeste mesajul Domnului Cristos din vs.16. „Voi veni ca sa ma razboiesc cu tine” Cine poate sta in fata lui Cristos? Nimeni! De aceea avem nevoie sa ramanem in adevarul bibliei, fara sa adaugam sau sa scoatem ceva din ea. Trebuie sa nu fim toleranti cu cei ce vin cu invataturi care compromit adevarul biblic. Indiferent ca cel ce face asta este unul dintre batrani, pastorul, diaconul,  sau oricine altcineva. Daca nu se pocaiesc atunci sa fie indepartati din familia lui Cristos. Dar Claudiu esti atat de intolerant. De aia nu vin mai multi oameni la biserica. Dar oare Claudiu este intolerant? Claudiu rosteste aceste cuvinte, sau Isus Cristos?

Nici o biserica nu traieste fara nadejde in Cristos, vs.17. Promisiunea lui Cristos din acest verset este ca raspuns la ceea ce unii dintre membrii bisericii faceau participand la ritualuri pagane. Va voi da painea vietii, va voi da un nume nou si o nadejde noua. Acest verset ne ofera o minunata asigurare. Ca fiecare care va ramane in adevarul lui Cristos va fi cunoscuti in ceruri in mod personal de Domnul Isus. Nimeni nu va fi un anonim in ceruri. Fiecare va avea o identitate noua, un nume nou, un scop nou si minunat.

Nu este de ajuns sa fii ortodox in teologia ta. Nu este suficient sa fii curajos in fata opozitiei celor din jur. Trebuie sa fii si intolerant cu orice trece in afara cuvantului lui Dumnezeu, chiar daca acest lucru nu va aduce multimi de oameni in biserica sau ii va face pe unii sa paraseasca adunarea. Este ceea ce suntem chemati de Isus Cristos sa fim ca biserica a Sa daca dorim sa fim o lumina in intuneric si o oaza de speranta intr-o lume distrusa de pacat. Nu putem sa ii impiedicam pe pacatosi sa spuna ca ceea ce fac ei nu este pacat. Dar daca biserica nu mai recunoaste pacatul si nu se impotriveste pacatului atunci ce alternativa de viata avem de oferit acestei lumi pierdute? Cand biserica alege sa inchida ochii sau sa se compromita spiritual, practic alege calea distrugerii. Asta a facut si biserica din Pergam. Si Domnul doreste sa ne atraga atentia si sa ne cheme la cercetare prin acest mesaj. Nu este loc de toleranta, libertinaj si minti deschise in biserica Domnului cand vine vorba destre pastrarea adevarului biblic.                                                                                            Domnul sa ne ajute sa ramanem tari si neclintiti in apararea Evangheliei lui Isus Cristos. Si daca societatea va spune ca suntem ingusti la minte din cauza asta atunci sa ne simtim fericiti si sa luam acest lucru ca pe un compliment.                                                                      In incheiere sa ne aducem aminte de cuvintele Mantuitorului nostru din Matei 7:13-14. Amin!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code