Sola Scriptura    

1 Tesaloniceni 2:13-16

De ce nevoia de a avea o noua biserica in Sibiu, un oras care avea deja zeci de biserici ortodoxe, catolice, protestante, si evanghelice? A trecut un sfert de secol de cand aceasta lucrare a inceput in Sibiu. Ce putea sa ofere nou biserica lui Cristos oamenilor din acest oras? Mai presus de orice altceva motivul pentru care aceasta lucrare a inceput a fost dorinta de a oferi oamenilor din Sibiu o biserica care crede doar in invatatura Scripturii. Toate Scriptura si numai Scriptura, fiecare cuvant, de la prima pagina pana la ultima si toate celalalte dintre ele. Exista atat de multe controverse in lumea crestina. Unii sunt prea liberali, altii sunt prea conservatori, unii adauga propriile traditii si invataturi la cele pe care le da Biblia, altii scot dupa propriul interes din invataturile evangheliei. Biserica lui Cristos doreste sa ofere o varianta a ceea ce inseamna o adunare de crestini libera si independenta care are ca singura invatatura pentru mantuire si inchinare, cuvantul lui Dumnezeu.

Ce inseamna sa crezi doar in Biblie? Apostolul Pavel descrie foarte frumos ce inseamna acest lucru in vs.13.

Sa auzi cuvantul lui Dumnezeu si sa il primesti in inima ta. Tesalonicenii nu au auzit doar cu urechile evanghelia, ci si cu inimile. Atatea predici au fost predicate de-a lungul timpului fara sa schimbe vieti pentru ca au fost ascultate doar cu urechile. Mesajul lui Dumnezeu nu a fost intampinat cu bucurie de inimi deschise si dormice sa fie transformate.                                                                                                                                    Pavel spune ca mesajul le-a fost facut cunoscut printr-un om, dar ei au crezut ca acel mesaj provine chiar din inima lui Dumnezeu si li se adresa in mod direct. Diferenta se face in felul in care primim cuvantul evangheliei. Daca il primim ca de la un om atunci nu va avea putere de transformare. Va fi cel mult o lectie foarte buna. Dar nu va fi un mesaj care sa  imi strapunga inima si sa imi trezeasca constiinta dormita.

Mesajul lui Dumnezeu nu are nevoie sa fie pus la curent cu tendintele lumii sau sa fie imbunatatit. O intrebare esentiala pentru fiecare om este aceasta: Ce crezi despre Biblie? Este Scriptura de la om sau de la Dumnezeu? Este o sursa de informatii ca si ziarul sau poarta semnatura lui Dumnezeu si are autoritatea Lui? Biblia nu este ca o lucrare de diploma pe care o dai inainte de prezentare profesorului pentru corectare si evaluare. Dumnezeu interzice in mod categoric orice fel de schimbare, corectare, scoatere sau adaugare la cuvantul Lui.

Dar acest cuvant pe care l-au primit ca de la Dumnezeu, nu de la oameni, a lucrat in ei pentru ca l-au crezut cu toata inima lor. Unul dintre cele mai triste adevararui din lumea crestina a secolului nostru este ca in inimile multor crestini, cuvantul nu mai lucreaza, nu mai mustra, nu mai transforma, nu mai innoieste. “Cuvantul lui Dumnezeu lucreaza in voi, cei care credeti.” Este atat de multa putere in cuvantul lui Dumnezeu, dar totusi in inimile multora biblia nu mai lucreaza. Sa citim Evrei 4:12 si Ieremia 23:29. Cand auzim mesajul cu urechile si il primim cu inima deschisa, cand ii ingaduim sa lucreze in noi si sa ne transforme dupa dorinta lui Dumnezeu atunci lucruri extraordinare se vor intampla.         Intelegem de aici ca apostolul Pavel ne spune ca sa crezi Biblia inseamna sa accepti si sa te supui autoritatii ei in fiecare aspect al vietii tale.

Dar sa crezi Biblia mai inseamna ceva. Sa citim versetul 14. Sa crezi Biblia inseamna sa o accepti nu doar cu binecuvantarile si promisiunile care le ofera, dar si cu opozitia  pe care o poate aduce. Pentru multi oameni sa fii crestin inseamna sa fii fericit. Sa primesti evanghelia inseamna sa semnezi un contract de binecuvantari nenumarate cu Dumnezeu si atat. Opozitia a venit peste tesaloniceni nu doar din partea strainilor, ci din partea celor mai apropiati oameni din viata lor. Cand crezi evanghelia si o primesti in inima ta, va trebui sa stai tare in fata celor care nu impartaseasc aceeasi credinta ca si tine.                                                                                                                                                                                                                                                                                          Personal mi s-a transmis de-a lungul anilor in cateva randuri de persoane din cadrul bisericii ca ar trebui sa evit sa mai vorbesc cu atata inversunare si indrazneala despre pacat pentru ca unii se pot simti atacati si astfel se pot indeparta de biserica.

Tuturor ne place sa fim apreciati de cei din jur, dar adevarul este ca nu putem sa fim pe placul tuturor oamenilor. Unii ne considera ingusti la minte, altii considera ca judecam daca condamnam pacatul. Dar intrebarea este: “imi doresc eu sa fiu pe placul oamenilor sau pe placul lui Dumnezeu? Biserica lui Cristos trebuie sa ramana devotata adevarului Scripturii. Sa continuam sa il traim, sa il predicam si sa il facem cunoscut celor ce traiesc in pacat.

Sa crezi biblia inseamna sa accepti si sa te supui autoritatii ei in fiecare aspect al vietii. Sa crezi Biblia inseamna sa accepti opozitia si suferinta pe care o poate aduce.                              Dar sa crezi Biblia mai inseamna un lucru. Sa citim vs.15-16. Sa crezi Biblia inseamna sa acepti judecata din partea societatii. Sa citim cu atentie cuvintele pe care apostolul le foloseste pentru a descrie acest fapt: l-au omorat pe Domnul Isus; i-au omorat pe profeti; au persecutat pe apostoli; s-au impotrivit tuturor oamenilor; au impiedicat vestirea evangheliei. Exista un pacat mai mare decat acela de a refuza sa primesti mantuirea. Acel pacat este sa ii impiedici pe altii sa o creada. Daca cineva prefera iadul in locul raiului atunci aceea este decizia lui. Dar sa faci lucrul acesta si sa iei si pe altii cu tine este altceva. Despre asta vorbeste apostolul Pavel in aceste versete. Despre cei care nu vor fi niciodata interesati de Biblie, dar care vor lupta sa ii impiedice si pe altii sa o auda si sa creada mesajul ei. Ei nu vor crede niciodata in Cristos, dar ii vor batjocori pe colegii de clasa sau pe cei de servici care fac asta. Astfel de oameni exista si astazi cum au fost si in vremea lui Pavel si fac astazi ce au facut si cei din acele vremuri.

Bineinteles ca lucrurile acestea au consecinte. Apostolul spune ca facand aceste lucruri ei intotdeauna adauga la masura pacatelor lor si mania lui Dumnezeu vine peste ei. Sa citim de la 2 Petru 3:8-18. Asta inseamna sa crezi Biblia. Sa te supui autoritatii ei in fiecare aspect al vietii. Sa accepti opozitia si suferinta pe care o poate aduce. Sa accepti judecata din partea societatii.

In incheiere as dori sa tragem doua concluzii importante.                                                              Avem o alegere de facut. Sa ramanem credinciosi adevarului Bibliei sau de dragul castigarii de popularitate si oameni noi, sa facem anumite compromisuri? Raspunsul este unul singur: Sola Scriptura. Nimic mai mult sau mai putin decat ceea ce este scris. Nu exista cale de compromis sau jumatati de masura cu privire la lucrurile pe care le credem. Va creste biserica aceasta mai mult decat a facut-o in acesti 25 de ani? Nu stiu si nu este treaba mea sa stiu. Dar stiu ca atata timp cat tinem Biblia sus in vremuri in care este macelarita si folosita pentru tot felul de interese, acest lucru va aduce binecuvantarea si rasplata lui Dumnezeu. Nu stiu daca va fi in aceasta generatie sau peste trei generatii, dar stiu ca se va intampla. Scriptura nu minte niciodata!

Mania lui Dumnezeu este o realitate care se apropie de toti cei care resping Biblia sau o folosesc neintelept. Evrei 10:31 exprima un adevar infiorator: “Infricosator lucru este sa cazi in mainile Dumnezeului celui Viu.” Fiecare om este pacatos si merita judecata lui Dumnezeu. Aceasta este realitatea si nu o putem spune altfel, nu putem indulci mesajul sau modifica. Nu vom ajuta pe nimeni daca le ascundem acest adevar. Doar cand oamenii o sa creada realitatea iadului, vor fi pregatiti sa asculte mesajul Evangheliei si sa il primeasca cu inimi deschise. Inainte ca cineva sa doreasca sa fie salvat are nevoie sa inteleaga ca este pierdut. Sa cantam in incheiere o cantare minunata, “Eu am decis”. Amin!

 

 

 

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code