Serie de predici 2 Timotei

Reinnoieste-ti credinta                                                                                                                            2 Timotei 1

Aceasta epistola a fost ultima pe care apostolul Pavel a scris-o. De fapt multi o considera a fi ultimul lui testament avand in vedere ca a scris-o pe cand se afla inchis la Roma in asteptarea sentintei finale. Pavel mentioneaza in 2 Timotei 1:16 faptul ca se afla in lanturi, iar traditia spune ca Pavel a fost decapitat undeva in jurul anului 66 D.Cr. de imparatul roman Nero.

In momentul in care apostolul i-a scris lui Timotei, biserica se afla intr-o situatie de criza. Dupa evenimentele din Fapte 2 si Fapte 8, biserica s-a multiplicat si a crescut cu repeziciune . Totul s-a schimbat insa in jurul anului 64 cand Nero a ars Roma si a dat vina pe crestini pentru aceasta fapta. Atunci crestinismul a cunoscut o puternica prigoana pe tot cuprinsul imperiului roman. Sa marturisesti ca esti crestin devenise practic o condamnare la moarte. Multi crestini se intalneau in ascuns si putini erau cei ce isi mai marturiseau credinta in public. Tot pe atunci multi profeti mincinosi au aparut in peisaj si au inceput sa ocupe locuri de frunte in comunitate si in biserica locala. Ei pretindeau ca il urmeaza pe Cristos, dar negau cele mai importante principii ale vieti crestine. In aceste conditii nu putini au fost cei ce au cazut prada invataturilor mincinoase.

Avand in vedere situatia foarte tensionata in care crestinii traiau, nu este de mirare ca Pavel se regaseste singur atunci cand este condamnat la moarte in Roma. Luca este singurul care la acel moment ii ramasese aproape in Roma. In aceste conditii Pavel stia ca Timotei era speranta pentru viitorul apropiat al bisericii din intreaga regiune. Timotei se crede ca avea in jur de 25 de ani cand primeste aceasta epistola de la Pavel si avea cu apostolul o relatie deosebita trecand impreuna cu el prin multe situatii dificile. Comform cu Fapte 16, Timotei a crescut intr-o familie mixta compusa dintr-un tata grrec si o mama evreica. Era insa un tanar care avea o purtare exemplara in comunitate si era vazut si vorbit de bine de oameni. Pavel il alege astfel pe Timotei sa fie cel ce duce stafeta credintei mai departe. Acesta este modelul pe care il gasim in ceea ce priveste lucrarea crestina. In fiecare generatie trebuie sa existe suflete care sa duca stafeta evangheliei mai departe. Nu este de ajuns sa spune ca avem credinta in Isus ci trebuie sa facem ceea ce putem ca generatia urmatoare sa creada deasemenea in El. Trebuie sa dam stafeta mai departe cat timp putem inca face lucrul acesta. Asta este ceea ce face apostolul Pavel in aceasta epistola. Stia ca nu o sa il mai vada vreodata pe Timotei. Stia ca lucrarea sa se apropie de final si dorea sa lase minunata mostenire a lucrarii lui Cristos in cele mai de incredere maini.

Cred ca unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le facem ca si crestini, este acela de a da mai departe ceea ce avem mai de pret in viata. Poate cea mai frumoasa mostenire pe care o putem lasa este pe cineva caruia sa ii incredintam mesajul evangheliei pentru urmatoarea generatie. Aceasta epistola ne indeamna sa nu renuntam, ne reminteste ca evanghelia este acel ceva extraordinar si unic pentru care merita sa luptam indiferent de impotrivirea, sacrificiile sau dezamagirile prin care putem trece.

O sa vedem in versetele urmatoare cat de importante sunt amintirile. Fiecare suntem in prezent suma experientelor noastre din trecut. Cea mai frumoasa sarbatoare crestina pe care o avem astazi este acea a amintirii jertfel Domnului
Isus pe cruce. Sa continuam sa ne amintim de felul in care am ajuns sa cunoastem evanghelia, de oamenii pe care Dumnezeu i-a folosit in viata noastra si de darurile pe care le-am primit pentru sujire este esentiala.

Adu-ti aminte de mostenirea ce ai primit-o, vs.3-5. Apostolul Pavel ii reaminteste lui Timotei de cei pe care Dumnezeu i-a folosit ca sa aduca minunea evangheliei in viata Sa. Mama si bunica au fost misionarii din viata lui Timotei. Fiecare avem pe cineva in viata noastra pe care Dumnezeu l-a folosit sa ne aduca lumina evangheliei. Oameni care si-au pus amprenta asupra noastra si care au reusit sa ne influenteze pentru Cristos. Sa nu ii uitam pe acesti oameni si sa ii multumim Domnului pentru ei onorandu-i prin felul in care ducem mai departe mesajul Bibliei.

Fii cu bagare de seama la darurile tale, vs.6-7 Timotei este indemnat sa isi aminteasca de puterea pe care Dumnezeu a pus-o in el. Sa nu ascunda lumina din el, ci sa o lase sa straluceasca; sa nu traiasca in teama ci cu curaj; sa ingaduie Duhului Sfant sa produca roada in viata si sa se manifeste in el cu putere.                                                                                Acelasi mesaj este indreptat astazi de Dumnezeu si catre noi. Toti cei ce am fost nascuti din nou am primit Duhul Sfant in viata noastra. Avem tot ceea ce ne trebuie ca sa traim petru Cristos cu indrazneala si fara frica. Pavel nu spune “aprinde focul” ci “inflacareaza-l”. Focul este pus deja in noi, dar trebuie intretinut si inflacarat printr-o traire practica si pasionala a evangheliei. Slujiti acum! Implicati-va acum! Lasati focul din voi sa arda! Daca poti sa inveti, fa-o! Daca poti sa daruiesti, daruieste! Daca poti sa canti, canta! Daca poti sa gatesti, gateste! Daca poti sa construiesti, contruieste!, Daca poti sa conduci, atunci fa-o! Toti am fost echipati sa facem lucrari pentru slava lui Dumnezeu si in aceste vremuri tulburi este nevoie de implicarea fiecarui crestin in parte. Acum este vremea sa lucram, sa slujim, sa sacrificam. Vom avea o vesnicie la dispozitie ca sa ne odihnim.

Refuza sa te lasi intimidat, vs. 8-12. Sa observam aceste doua afirmatii: “Sa nu-ti fie rusine”, vs.8 si “nu mi-e rusine”, vs.12. De ce sa nu ne fie rusine? Sa nu ne fie rusine de Evanghelie, de Domnul Isus, de biserica Sa. Timotei este indemnat sa nu se rusineze de faptul ca Pavel este in lanturi. Traim in vremuri in care suntem ispititi uneori sa ne rusinam de fratii nostri in Cristos de teama reactiilor pe care ceilalti le-ar putea avea. Ne rusinam sa le marturisim prietenilor, colegilor de scoala sau de servici despre Isus Cristos, din cauza ca acest lucru ar putea sa starneasca un val de ironii si glume la adresa noastra. Ne tinem sub control dragostea pentru Cristos cand suntem cu familia pentru ca unii s-ar putea simti deranjati de acest lucru. Dar facand aceste lucruri este ca si cum am spune: “am gasit medicamentul care m-a vindecat de cancer, dar mi-e rusine sa va spun care este ca sanu radeti de mine.” Cum sa ma rusinez cand Dumnezeu m-a vindecat de cancerul de care sufletul meu suferea si murea? Si totusi sunt momente in care o facem.

In aceste versete Pavel enumera cateva motive pentru care trebuie sa avem curaj, sa ne marturisim credinta si sa nu ne rusinam. El ne-a mantuit, ne-a facut o chemare sfanta, ne-a dat har, a scos condamnarea mortii din vietile noastre si ne-a dat viata vesnica prin Evanghelie. Toate aceste motive sunt mai mult decat suficiente ca sa sufar la randul meu de dragul lui Cristos. Pavel intareste acest lucru in epistola catre filipeni 1:21-23. Practic Pavel spune ca toti vom muri la un moment dat. Atata timp cat stiu ca moartea fizica ma va conduce catre vesnicia in prezenta lui Dumnezeu, sa aleg sa traiesc cu indrazneala si curaj pana cand acel moment va veni. Pavel incheie versetul 12 indemnandu-ne sa facem cunoscut mesajul evangheliei pentru ca stim ca suntem mantuiti, ca suntem alesi de Dumnezeu, imbracati cu putere de El si protejati de harul Lui.

Tine sus mesajul Evangheliei, vs.13-14. Daca ne dorim sa lasam urme in generatia urmatoare trebuie sa tinem sus mesajul evangheliei in vata noastra. Sa il pastram la standardele la care l-am primit, nealterat si nediluat. Suntem indemnati sa pastram modelul invataturii biblice si sa pazim invatatura adevarata. Cata nevoie avem sa facem lucrul acesta in vremurile in care traim cand toti pretind ca propovaduiesc si invata adevarul biblic. In timpuri cand femeile le-au luat locul barbatilor la amvon si in conducerea bisericii, cand barbati homosexuali sunt numiti episcopi, preotii abuzeaza sexual copiii, iar evanghelia este folosita pentru scopuri personale si materiale. In aceste vremuri intunecate suntem chemati sa tinem cuvantul adevarului sus si sa il aparam in fata atacurilor lui satan. Sa nu acceptam invataturi care ne prezinta variante ale scripturii din care s-a scos sau la care s-a adaugat. Indepartarea de la adevar nu vine dintr-o data, ci pas cu pas. Satan are rabdare si stie cum sa introduca minciuna si falsul mai bine ca oricine. Acest avertisment l-a dat apostolul Pavel si galatenilor in 1:6-9. Acelasi avertisment ni-l da si noua astazi prin cuvintele din aceasta epistola.

Raspunde chemarii lui Dumnezeu, vs.15-18. Dumnezeu a scris povestea vietii noastre cu mult inainte sa ne nastem. El are un plan minunat pentru noi. Toate experientele din viata noastra au drept scop sa ne puna fata in fata cu adevarul Evangheliei. Si noi sa rapundem cu bucurie si pasiune chemarii Sale. Mantuitorul exprima un adevar clar in Matei 12:30. “Cine nu este cu Mine este impotriva Mea!” Fiecare om de pe acest pamant va merge fie in rai, fie in iad, nu exista o a treia optiune. Fiecare om are inainte aceasta alegere. Sa raspunda la chemarea lui Dumnezeu sau nu. Astazi suntem cu Isus sau nu, adunam impreuna cu El sau risipim. Sa traim prin credinta si sa proclamam inaintea acestei generatii: Mie nu imi e rusine de Isus Cristos si de Evanghelia Sa! Mai mult de atat acestea sunt singurele lucruri din viata mea cu care ma pot lauda. Amin!

This entry was posted in Articole, Predici and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code