Integritate si adevar         

1 Tesaloniceni 2:1-12

Acest pasaj de Scriptura cred ca scoate la iveala una dintre cele mai frumoase calitati ale Domnului Isus, integritatea. Cand cautam definitia cuvantului “integritate” gasim descrieri precum, “intreg”sau “complet”. Oamenii cu integritate nu au nimic de ascuns si nimic de care sa le fie rusine pentru ca vietile lor sunt precum o carte deschisa. In vremurile noastre exista o adevarata criza de integritate. Nu mai stii in cine sa ai incredere si cine spune adevarul fara jumatati de masura si fara ipocrizie. Daca vrem sa gasim raspunsuri la intrebarea “cum au reusit ucenicii lui Cristos sa rascoleasca lumea cu evanghelia?”, atunci acest capitol este un loc bun unde putem sa mergem. Cum si-au aratat ei integritatea?

1.Au facut evanghelia cunoscuta in ciuda suferintei si a batjocurii indurate, vs.1-2. Pavel si Sila au avut parte de o puternica impotrivire in Filipi, unde au fost batuti si intemnitati si doar interventia supranaturala a lui Dumnezeu i-a scapat, Fapte 16. Dupa ce au reusit sa scape cu viata din Filipi au ajuns in Tesalonic unde nu au gasit un oras cu mult mai primitor, fiind obligati sa plece mult mai devreme decat planuisera, Fapte 17:1-10.                                                                                                                                                                                “V-am vorbit despre Evanghelie in ciuda unei mari impotriviri.” Daca ne asteptam ca oamenii sa ne aplaude si sa ne caute ca sa vorbim cu ei despre Cristos, atunci putem fi siguri ca acest lucru nu o sa se intample. Domnul Isus ne-a avertizat foarte clar de lucrul acesta in Ioan 15:18. Ce facem in fata impotrivirii? Nu cedam! Aratam integritate! Continuam sa evanghelizam! Multi vor fi complet dezinteresati, altii vor fi batjocoritori, unii poate vor fi chiar violenti, dar intre toate aceste impotriviri vor fi si aceia care ne vor asculta si care vazand integritatea noastra chiar si in mijlocul suferintei, vor crede mesajul Evangheliei.

2.Au facut cunoscut adevarul, tot adevarul si numai adevarul, vs.3-4. Care sunt caracteristicile mesajului lor? Mesajul lor a fost adevarat, curat, cinstit si vrednic de incredere. Ceea ce este extraordinar in lucrarea lor este ca au reusit sa scoata la suprafata o integritate de necontestat in prezentarea Evangheliei in vremuri in care cultele religioase si teoriile filozofice au fost mai multe si mai variate ca oricand. Mesajul Evangheliei nu era un simplu zvon sau o teorie noua si nu avea drept scop obtinerea de bani sau foloase materiale prin viclenie si inselaciune. Dar ce asteptari sa mai avem de la aceasta lume cand integritatea, adevarul si onestitatea au ajuns sa fie negociabile si relative chiar si in vietile celor ce se numesc ucenici ai lui Cristos? Putem spune noi cu incredere asa cum o face Pavel: “Dumnezeu ne-a gasit vrednici sa ne incredinteze Evanghelia.” Pavel nu ezitat nici o secunda sa raspunda la aceasta intrebare. Era convins si deplin incredintat ca merita aceasta minunata onoare, la fel cum a fost Petru, Ioan si ceilalti apostolic, Fapte 4:12-21, 5:27-42.

3.Au respins orice forma de prefacatorie si linguseala, vs.5. Cum a ajuns Pavel cu evanghelia la inimile oamenilor? Traind cu integritate, iubind adevarul si respingand orice fel de minciuna, prefacatorie si linguseala. Copilul lui Dumnezeu nu se poarta cu manusi si nu are mai multe fete. Nu linguseste si nici nu se preface ca sa obtina tot felul de favoruri. Este trist cand cineva care face la un moment dat legamantul cu Cristos in botez  nu ii permite niciodata Domnului sa zideasca in el un om nou, un om dupa chipul lui Isus. Un om care de cate ori isi doreste ceva, se foloseste de orice tactica pentru a obtine acel lucru: linguseste, se preface, minte, manipuleaza, face complimente exagerate, samd. Cum ar putea un crestin cu un astfel de comportament sa duca Evanghelia lui Cristos la cineva care este pierdut? Raspunsul este simplu: Nu poate! Pavel le spune acestor oameni: priviti la felul in care traim si veti recunoaste ca mesajul nostu este adevarat. In viata noastra nu exista prefacatorie si falsitate, ci integritate.

4.Au cautat doar slava lui Dumnezeu nu pe a oamenilor, vs.6. Aici ajungem la motivatia care sta in spatele actiunilor noastre. Ce anume ii facea sa fie asa? Nu este gresit sa fii laudat de oameni, dar este gresit sa cauti lucrul acesta. In spatele actiunilor noastre trebuie sa existe un singur motiv: Dumnezeu sa fie slavit. Cel ce cauta ca prin viata lui sa il slaveasca pe Dumnezeu spune intotdeauna adevarul, tot adevarul si numai adevarul, Coloseni 3:23-24.

Sa presupunem ca ne simtim rau si mergem la doctor sa vedem ce este in neregula cu noi. Facem mai mute analize si rezultatele nu sunt bune. Cu toate acestea, boala noastra poate sa fie tratata daca incepem tratamentul imediat. Ce ne-am dori sa faca doctorul in aceasta situatie? Daca ne spune adevarul despre boala de care suferim vestea ne va darama. Daca nu ne spune adevarul atunci este posibil sa murim. Am vrea sa indulceasca adevarul, sa ne spuna adevarul pe jumatate, sau poate chiar sa ne minta cu privire la problema noastra?  Sau ne-am dori sa stim tot adevarul?                                                                                          Cand ne lovim de lucruri care tin de viata si de moarte vrem sa cunoastem tot adevarul, nu? Cand vine vorba de Evanghelia lui Cristos, miza este cu atat mai mare. Crestinii trebuie sa fie cei care tin standardele integritatii si adevarului la cel mai inalt nivel. Sa tin capul plecat, sa nu spun nimic despre credinta mea si sa aleg calea compromisului nu este o optiune de luat in calcul. Toti va trebui sa avem o pozitie ferma cu privire la cine suntem la un moment dat. Cand Pavel a fost criticat si acuzat nu a incercat sa se justifice, ci pur si simplu le-a zis: “Uitati-va la viata mea! Asta este raspunsul meu la acuzatiile si criticile voastre.” Nimeni nu poate imblanzi limba, dar nu asta este misiunea noastra. Misiunea noastra este sa facem ceea ce ii este placut Domnului si cand vom trai cu aceasta motivatie atunci cu siguranta ca vom avea parte si de impotrivire. Dar binecuvantat este acela care sufera pentru numele de crestin: 2 Timotei 3:12, 1 Petru 4:16. Sa traim cu integritate si sa spunem adevarul evangheliei cu curaj stiind ca Domnul este de partea noastra.

 

This entry was posted in Predici and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code