In lume veti avea multe necazuri  

1 Tesaloniceni 3:1-8

Cum raspundam ca si crestini cand trecem prin necazuri? Cum ne pastram credinta puternica in vremuri de incercare? Sunt intrebari pe care trebuie sa ni le punem pentru ca toti avem parte de astfel de momentein viata noastra. Nu sunt lucruri care se pot intampla sau nu. Sunt momente pe care cu siguranta le vom experimenta. Sunt multi cei care trec prin viata si se considera mereu victime ale societatii, ale celor din jur, ale sistemului, ale lui Dumnezeu, samd. Aceasta atitudine ii condamna la o viata plina de amaraciune pentru ca aleg sa nu invete nimic din incercarile lor. Cand trecem prin necazuri trebuie sa fim studenti nu victime. In timp ce un student invata ceva din necazuri, incercari, greseli in timp ce o victima nu face decat sa strige, “de ce mi s-a intamplat asta tocmai mie?” In timp ce un student cauta sa vada daca motivele suferintei au de-a face si cu actiuni sau decizii proprii, victimele sunt preocupate mereu doar sa dea vina pe altcineva. Victima striga, “viata nu e dreapta”, in timp ce studentul spune,” ceea ce mi s-a intamplat mie se poate intampla oricui.” Victima crede ca incercarile sunt o pedeapsa de la Dumnezeu pentru ceva a facut, in timp ce studentul primeste necazurile ca pe o oportunitate de a creste si de a se maturiza.  Victima il implora pe Dumnezeu sa ia necazurile din viata lui pentru a fi fericit, in timp ce stundentul a inteles ca necazurile l-au apropiat de Dumnezeu cum nimic altceva nu o facuse inainte.

In Pasajul din 1 Tesaloniceni 3:1-8 apostolul Pavel ii incurajeaza pe crestini care erau supusi la mari presiuni si care experimentau persecutia din cauza credintei lor in Cristos. Pavel le ofera cateva adevararuri esentiale care sa ii ajute sa depaseasca cu credinta necazurile pe care le infruntau.

1.Necazurile pot produce clatinare crestinului, vs.1-3a. Sa observam cele doua cuvinte cheie de aici: “necazuri” si “clatinare”. Sunt acele situatii care ne tin treji noaptea, care ne dau fiori reci pe sira spinarii, care ne fac sa simtim ca avem un nod in stomac si ne consuma toata energia. Cand privim in noul testament si facem un sondaj despre “necazuri”,  observam ca acestea au fost o normalitate a fiecarui crestin. Nici unul nu a primit o calatorie lina si fara necazuri spre cer. Si mai vedem ca importanta nu este incercarea, ci felul in care crestinul raspunde in incercare. De cele mai multe ori nu avem un cuvant de spus cu privire la incercarile din viata noastra, dar avem o alegere de facut la felul in care reactionam in mijlocul necazurilor. Putem sa reactionam cu credinta sau necredinta, in smerenie sau in aroganta, cu iertare sau manie, cu nadejde sau disperare. Adesea necazurile nu vin cu un avertisment, ci vin total pe neasteptate. De aceea daca ne concetram asupra incercarii vom fi daramati, dar daca ne concentram asupra lui Dumnezeu in incercare putem descoperi chiar bucuria in necaz, de care Scriptura ne vorbeste.

2.Necazurile sunt destinate pentru crestin, vs.3b. Cu alte cuvinte necazurile sunt puse deoparte si pregatite pentru fiecare. Incercarile nu sunt accidente nefericite in viata noastra, ci sunt lucrarea lui Dumnezeu. Crestinii au parte in viata lor doar de intamplari, de oportuniti de crestere si maturizare, nu de accidente. Romani 8:28 ne spune ca putea avea parte de incercari, necazuri, probleme, dificultati, pierderi, esecuri, dezamagiri, dar nu de accidente. Cu Dumnezeu nu exista accidente, doar intamplari care intr-un fel sau altul vizeaza binele nostru cel mai de pret si implinirea planului Sau. Tot ce se intampla in aceasta lume este fie cauzat de Dumnezeu, fie ingaduit de Dumnezeu.. Nimic nu se intampla pur si simplu. Nu cred in sansa, noroc sau destin, ci cred in suveranitatea si lucrarea lui Dumnezeu.

3.Necazurile sunt necesare pentru  crestin, vs.4. Stiu ca privim acest lucru ca pe ceva rau si negativ in viata noastra, dar nu este. Viata nu este numai trandafiri, si chiar daca ar fi, pana si trandafiri au spini. Este bine sa te pregatesti pentru incercari nu sa traiesti ca si cum acestea nu ar fi reale. Sa citim Romani 5:3-4. Toti ne dorim nadejde, dar nu ne dorim necazuri. Daca dorim ca speranta sa umple fiinta noastra atunci aceasta incepe cu necazul care produce rabdare si apoi caracter matur. Aceasta este calea prin care Duhul Sfant ne poate umple apoi inimile cu nadejde.Incercarile si necazurile vor veni, dar in mijlocul lor putem sti ca in ciuda acestora suntem siguri de dragostea lui Dumnezeu si de mantuirea noastra. Sunt iertat prin sangele lui Cristos, vindecat prin ranile Lui si pecetluit cu Duhul Sfant pentru ziua Judecatii.

Despre o astfel de credinta vorbeste Pavel in Romani 5. Nu stiu ceea ce imi rezerva viitorul pe pamant dar stiu unde imi voi petrece vesnicia.

4.Necazurile sunt periculoase pentru crestin, vs.5. Dintotdeauna prin suferinta si incercare satan a lucrat sa ispiteasca omul ca sa cada din credinta. Pavel stia lucrul acesta, de aceea isi exprima ingrijorarea fata de acest grup de tineri crestini din Tesalonic. Cum poate face satan lucrul acesta? Facandu-ne sa ne indoim de bunatatea si dragostea lui Dumnezeu. Ne sopteste la ureche ca Dumnezeu ne-a uitat si ca nu ii pasa. Ne intoarcem impotriva bisericii ca sa fim singuri si izolati in mijlocul necazului si apoi ne umple mintea cu indoieli si inima cu descurajare. Atat de multe lucruri se pot intampla in viata noastra ca sa ne produca suferinta. Pot fi probleme de sanatate, o relatie esuata, un divort, pierderea slujbe, a casei, samd. Daca in acele moment satan reuseste sa ne rupa de prezenta si nadejdea pe care o avem in Domnul atunci caderea este sigura. Asta era temerea lui Pavel in ceea ce ii priveste pe Tesaloniceni. Se temea ca necazurile, greutatile si presiunea celor din jur, in cele din urma ii vor epuiza, vor ceda si isi vor pierde credinta. Necazurile ne fac sa ne pierdem incet incet bucuria, ne imping spre practici nesanatoase sau obiceiuri pacatoase pe care le-am avut candva dar pe care reusisem sa le lasam in urma si incepem sa ratacim de la calea credintei. Sa fim cu mare bagare de seama si sa intelegem cat de vulnerabili putem fi la atacurile lui satan in timpul incercarilor daca nu stam aproape cu inima de Domnul si cu mintea la Scriptura.

5. Necazurile sunt productive pentru crestin, vs.6. Pavel ne spune aici ca putem sa depasim necazurile prin credinta. Ce zideste Dumnezeu in noi cand depasim necazurile prin credinta? O credinta in caracterul lui Dumnezeu. Ne intarim convingerea ca Dumnezeu este intotdeauna bun si ca ne iubeste cu o dragoste neconditionata. O credinta in Cuvantul lui Dumnezeu. Vom fi incredintati ca intotdeauna cuvantul lui Dumnezeu este adevarat si in el nu se gaseste minciuna. O credinta in scopul lui Dumnezeu.                            O sa vedem cum necazurile biruite prin credinta formeaza tot mai mult in noi imaginea si caracterul lui Cristos. O credinta in promisiunea lui Dumnezeu. Ca indiferent de ceea ce experimentam in timpul vietii nu suntem niciodata singuri. El ne este intotdeauna aproape si lumina Lui va lumina si in cele mai intunecate clipe din viata noastra.                                    O credinta in puterea lui Dumnezeu. Vom sti ca nu exista ispita sau incercare din care Dumnezeu sa nu ne poata scoate mai puternici si mai curati decat am fost pana la acel moment.

O astfel de credinta lucreaza Dumnezeu sa zideasca in inimile noastre. Cei ce esueaza o fac adesea pentru ca incearca sa lupte singuri cu incercarile care vin in viata lor. Dar planul lui Dumnezeu nu a fost niciodata acela de a umbla singuri prin valea umbrei mortii. De cata suferinta putem fi scutiti daca atunci cand trecem prin necazuri si suferinta ne intoarcem catre rugaciune si Scriptura. Deasemenea cat de mult putem ajuta noi cand vedem un frate sau o sora care se lupta  incurajandu-l si rugandu-ne pentru el. Avem nevoie unii de altii mult mai mult decat ne putem gandi sau imagina. Depindem unii de altii, pentru ca suntem madulare unii altora. Nu putem functiona normal unii fara altii.

Versetele sapte si opt subliniaza un alt mod prin care necazurile sunt productive in viata noastra. Apostolul spune aici un adevar minunat. Niciodata nu suntem singuri in suferinta noastra. Cei din jur urmaresc felul in care noi reactionam cand experimenta necazurile si dezamagirile. Prietenii  o fac, colegii o fac, familia o face, vecinii privesc la noi. Fiecare o sa primeasca atunci o dovada si o marturie a credintei sau necredintei noastre. Acest lucru poate fi cea mai puternica unealta de a aduce pe cineva la Cristos. Cand vad modul in care raspundem in fata bolii, a minciunii, a nedreptatii, a pierderilor sau a lipsurilor materiale. Atunci ei vad daca ceea ce pretindem suntem si avem in viata noastra este real sau nu. Pavel a fost incurajat de credinta Tesalonicelor in mijlocul suferintei si la fel au fost ei vazand credinta lui Pavel in mijlocul necazurilor.

Fiecare avem luptele noastre in prezent. Nimeni nu este scutit de aceasta realtate a vietii pamentesti. Dar sa nu ne dorim ca aceste lucruri sa lipseasca din vietile noastre. Ele fac parte din planul lui Dumnezeu pentru desavarsirea noastra si pentru modelarea unui caracter sfant. Pentru maturizare spirituale nu exista scurtaturi.

Sa incheiem cu un cuvant al greu incercatului Iov din Iov 23:10. Putem sa ne dorim o viata usoara sau o credinta puternica, dar nu le putem avea pe amandoua. Aurul este desavarsit doar cand trece prin foc si la fel este si cu crestinul. Necazurile sunt ingaduite pentru a ne duce mai aproape de Dumnezeu. O noapte de plans ne poate pregati pentru o dimineata de bucurie sfanta. Sa nu ne temem fratilor. Avem un Dumnezeu mare si minunat, iubitor si indurator si fiecare necaz din viata noastra ne pregateste si ne aduce cu un pas mai aproape de ceruri.

This entry was posted in Predici and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code