Ce este un crestin      

1 Tesaloniceni 1:4-10

Prima epistola catre Tesaloniceni este una dintre cele mai practice carti ale Noului Testament. In cele cinci capitole apostolul Pavel trateaza mai multe teme crestine extrem de importante. Epistola vorbeste despre ce inseamna sa fii crestin, despre integritate, compasiune, rasplata cereasca, suferinta, rugaciune, puritate morala, slujire, cum sa relationam cu persoanele dificile, ce inseamna sa fii un lider spiritual si despre darurile spirituale. Pe cat de complexa este aceasta epistola ca si continut pe atat de usor este de inteles. Nu este o carte complicata cum poate fi cartea Romani, Evrei sau Apocalipsa. Tot ceea ce apostolul scrie aici este destul de simplu, clar si direct. Este o scrisoare scurta adresata unei biserici tinere aflata la inceput de drum. Prima epistola catre Tesaloniceni este si una dintre primele ale Noului Testament care au fost scrise. Este una dintre cele dintai imagini ale bisericii primului secol, considerandu-se ca a fost scrisa undeva in jurul anului 50-51 D.Cr .

Intemeierea bisericii din Tesalonic este descrisa in cartea Faptele Apostolilor 17:1-9. Tesalonicul era un oras port si un nod comercial foarte important al acelor vremuri. Populatia Tesalonicului era compusa din greci, romani, evrei si orientali. Cei mai multi dintre ei se inchinau la idoli. De aceea dupa scurta perioada petrecuta acolo, apostolul Pavel a fost nevoit sa paraseasca orasul din cauza presiunii iudeilor care au intaratat intreaga cetate impotriva lui. Slujirea lui Pavel insa a dat rod si o mica comunitate crestina a fost intemeiata in Tesalonic. Plecarea prematura si fortata a lui Pavel din Tesalonic a lasat micuta biserica fara o organizare si o temelie puternica. Grupul de credinciosi era in permanenta pus sub o mare presiune de iudei. De aceea Pavel il trimite dupa un timp la Tesalonic pe Timotei pentru a-i incuraja pe credinciosi si pentru a-i aduce vesti despre ei. Desi si-ar fi dorit sa revina acolo, imprejurarile l-au impiedicat pe Pavel sa o faca. De aceea a luat hotararea sa le scrie aceasta epistola pentru a-i incuraja.

Cineva a pus aceasta intrebare unui credincios: “Ce este un crestin? Daca nu esti musulman, budist sau hindus atunci probabil ca esti crestin. Dar daca esti crestin, din ce categorie de crestini faci parte? Esti catolic, ortodox, baptist, penticostal, evanghelic, luteran? Ce lucruri ii diferentiaza pe unii de altii?”

Aceste intrebari sunt foarte bune,pentru ca arata ca acea persoana are o preocupare pentru lucrurile spirituale si ca incearca sa gaseasca raspunsuri. Dar prin intrebarile lui descoperim deasemenea unul dintre lucrurile care a produs confuzie pentru milioane si milioane de oameni de-a lungul timpului si continua sa faca acelasi lucru si in prezent.        Ce inseamna de fapt sa fii crestin? Nu putem sa spunem cine este crestin si cine nu este pana nu cunoastem intelesul adevarat al cuvantului “crestin”. Daca se va face un sondaj in tara noastra probabil ca peste 90% dintre romani vor afirma ca sunt crestini. Dar daca apoi fiecare ar fi intrebati ce inseamna sa fii crestin probabil ca ai obtine atat de multe raspunsuri ca nu ai sti ce sa mai crezi. Acest lucru se intampla pentru ca, sa fii crestin a ajuns sa fie oricine considera despre sine ca este crestin. Practic intelesul termenului de “crestin” si-a pierdut intelesul si insemnatatea.

Daca cineva imi spune ca este crestin, nu o sa il contrazic. Dar asta nu inseamna ca sunt de acord cu el. Pot sa port o conversatie cu cineva care are o parere diferita de a a mea si pot fi chiar prieten cu o astfel de persoana. Acceptarea lui nu inseamna ca sunt si de acord cu el. Avand in vedere ca personal imi bazez credinta pe ceea ce spune Biblia vreau sa stiu ceea ce are Scriptura de spus cu privire la ceea ce este un crestin. Cuvantul crestin este mentionat doar de trei ori in Biblie: Fapte 11:26, Fapte 26:28 si 1 Petru 4:16.

As vrea sa observam cateva lucruri foarte importante la aceste trei afirmatii:

1.Numele de crestin nu a fost inventat de ucenici, ci l-au primit de la cei care nu erau credinciosi;                                                                                                                                        2.Credinciosii s-au identificat pe sine inaintea lumii drept ucenici, credinciosi, frati, sfinti, cei alesi;                                                                                                                                          3.“Crestin” inseamna concret “cel care il urmeaza si ii apartine lui Cristos”.

Daca o sa cautam o definitie a cuvantului “crestin” o sa gasim urmatoarele definitii. “Crestin” este acela care crede in Isus Cristos, care urmeaza poruncile Lui si traieste dupa invataturile lui Isus. Deci ca sa fii crestin este nevoie sa crezi in Cristos, sa urmezi Calea Lui si sa traiesti dupa invataturile lui Cristos.

Daca ne gandim la acestea, doua lucururi ne vin inevitabil in minte:

Nu te nasti crestin. Nu poti sa mostenesti de la rude sau familie acest nume. Nu este ca si cum te nasti in Romania si atunci poti fi automat cetatean roman.

Devii crestin. Prin convertire cineva devine crestin. Cum se produce aceasta convertire? Domnul Isus spune un lucru important in Luca 9:23.

Dar ca sa primim un raspuns si mai concret la aceasta intrebare: “ce este un crestin” as dori sa cercetam pasajul din 1 Tesaloniceni 1:4-10.

1.Crestin este acela care a fost ales de Dumnezeu, vs.4. Sa fii ales de Dumnezeu inseamna ca El este suveran in ceea ce priveste mantuirea noastra. Daca Dumnezeu nu m-ar fi ales atunci nu as fi fost niciodata mantuit. Haideti sa citim cuvintele adresate de Domnul Isus ucenicilor in Ioan 15:16. Am auzit oameni spunand ca s-au intors la Domnul. Dar nici unul nu se putea intoarce la el, daca El nu i-ar fi ales si nu i-ar fi chemat. Mantuirea incepe cu Dumnezeu, nu cu noi. El ne alege mai intai si apoi noi Il alegem pe El. Deci sa fii crestin inseamna ca ai fost ales si chemat de Dumnezeu intr-o relatie cu El. Nu devenim crestini prin faptele si meritele noastre, ci prin harul lui Dumnezeu.

2.Crestin este acela care raspunde la mesajul evangheliei, vs.5. Aici avem cealalta fata a monedei. Alegerea lui Dumnezeu isi face lucrarea in noi atunci cand evanghelia ne este predicata. Cand cuvantul este predicat prin puterea Duhului Sfant, el produce credinta in inima celui care il aude. O predica indifferent de cat de bine este pregatita si prezentata nu va schimba nici o inima daca nu este insotita de atingerea Dubului lui Dumnezeu. Fara Duhul Sfant, orice predica este doar o insiruire de cuvinte. Pot fi frumoase si bine articulate, dar nu au putere transformatoare. Doar Duhul Sfant poate sa convinga omul prin mesajul evangheliei de pacatul din viata sa si de nevoia disperata de a primi iertare prin sangele lui Cristos.                                                                                                                                                                                                                                                                                            De ce pot totusi doi oameni sa asculte aceeasi predica intr-o zi si sa reactioneze diferit la mesajul ei? De ce un frate alege sa il urmeze pe Isus in timp ce altul refuza sa o faca? De ce sotul este cercetat, iar sotia ramane indiferenta? De ce unul dintre criminalii rastigniti impreuna cu Isus a crezut in El, iar celalalt nu a facut-o? Acest lucru tine direct de inima omului, este fie deschisa la Evanghelie, fie impietrita. Depinde deasemenea de momentul in care o aud. Unul poate fi chemat de Dumnezeu atunci, iar celalalt inca nu este pregatit. Si poate sa tina si de cel care impartaseste mesajul. De aceea Scriptura spune ca in biserica ar trebui sa fie doi sau trei invatatori. Pentru a exista diversitate in prezentarea mesajului evangheliei. Dar daca o inima nu este deschisa, atunci nu va raspunde la chemarea lui Dumnezeu.

3.Crestin este acela care il pretuieste pe Cristos cu mult mai mult decat orice suferinta pamanteasca, vs.6. Tesalonicenii s-au intors la Cristos avand un trecut complet idolatru, de aceea presiunea societatii a fost una foarte puternica. Au suferit de dragul lui Cristos din cauza celor din familia lor, a vecinilor, prietenilor si autoritatilor.”Ati primit Evanghelia cu bucurie, desi erati in mare necaz.” Ei nu au avut parte de cateva ironii si glume rautaciose, ci au experimentat o mare suferinta pentru numele lui Cristos.  Dar tesalonicenii au fost atat de bucurosi de darul mantuirii incat nici o presiune sau suferinta nu i-a facut sa renunte. Acest lucru se intampla si astazi in destule locuri in lume. Oameni care aud evanghelia si care o primesc cu atata pasiune si iubire incat sunt dispusi sa sufere si sa moara de dragul Domnului lor. Ce minunat ar fi sa existe mai multa bucurie si pasiune pentru Cristos si in bisericile din Romania. Ce pacat ca am ajuns sa tratam libertatea de inchinare cu atata lejeritate si ca pe ceva obisnuit si normal. Sa nu mai vezi ziua de inchinare ca fiind un dar minunat pe care il ai ca sa te intalnesti cu Domnul vietii Tale si cu familia alaturi de care iti vei petrece vesnicia. In timp ce noi stam aici si ne inchinam lui Dumnezeu fara nici o grija, frati si surori sunt torturati si ucisi in alte locuri in lumea aceasta la fiecare 5 minute. Ce este un crestin? Este cineva care cu bucurie alege sa il urmeze pe Isus indiferent de pretul pe care il are de platit.

4.Crestin este acela a carui viata este in mod vizibil tranformata de Isus Cristos, vs.7-8. Cele mai importante cuvinte din aceste doua versete sunt “ati devenit un exemplu pentru toti” . Cea mai buna metoda de evanghelizare nu este sa dai anunturi in ziare, sa difuzezi emisiuni la TV sau radio, sa te imbraci ca tricouri cu mesaje crestine, sa vorbesti numai in versete biblice, ci sa fii un exemplu viu al puterii de transformare pe care Cristos a avut-o asupra vietii, inimii si mintii tale. Sa spunem prin viata noastra ce lucuri minunate a facut Domnul pentru noi, Marcu 5:19. Un client satisfacut de un produs este cea mai buna reclama a produsului. Le arat oamenilor cine este Cristos traind cu El si pentru El zi de zi. O fac gandind ca El, slujind ca El, iubind ca El. Tesalonicenii nu doar ca au primit cu bucurie evaghelia, dar o si traiau cu pasiune in fiecare zi. Facand lucrul acesta, vestea despre ei s-a raspandit in toata Macedonia si Ahaia.                                                                        Cand sotia unui frate crestin care a fost ucis pentru credinta sa, a fost intrebata ce simte fata de cei ce i-au omorat sotul, a raspuns: “Te rog Doamne iarta-i, caci nu stiu ce fac.” Acelasi mesaj care a rasunat de pe cruce si din inima Mantuitorului nostru in Luca 23:24. Intr-o propozitie aceasta femeie a spus despre Cristos mai mult decat fac 100 de crestini intr-o viata intreaga. Crestinul este cel a carui viata este transformata si care reprezinta un model de evlavie si credinciosiepentru cei din jur.

5.Crestin este cel care s-a predat pe deplin autoritatii lui Cristos, vs.9-10. Sa observam cuvintele cheie din aceste versete. “v-ati intors”, “slujiti” si “asteptati”. Viata crestina insasi se regaseste in aceste cuvinte. V-ati intors de la idoli la Dumnezeu. In prezent ii slujiti lui Dumnezeu.  Asteptati intoarcerea Mantuitorului vostru ca sa va ia cu El acasa in cer. Aceste trei cuvinte ne ofera cele trei timpuri ale vietii crestine. Ati lasat trecutul vostru in urma atunci cand v-ati intors. Imbratisati cu bucurie prezentul slujind. Si aveti nadejde pentru viitor, asteptand.  Si in ceea ce priveste poporul roman, cuvintele apostolului din aceste versete sunt cat se poate de adevarate. Cei ce vin la Cristos se intorc de la idolatrie. Ne intoarcem de la credinta pusa in sfinti pictati, de la inchinarea la icoane si de la sarutarea cutiilor cu oase, la slujirea Dumnezeului  cel  Viu si Adevarat. Ne intoarcem de la Dumnezeul inchipuit, pictat pe panza si sculptat in piatra sau in lemn, la Dumnezeul bibliei. Ne inoarcem de la traditii si datini omenesti, la voia lui Dumnezeu descrisa in Evanghelie. Incetam sa traim cu semne de intrebare si cu teama, ci asteptam cu incredere si bucurie intoarcerea Mantuitorului nostru din cer pentru a ne duce acasa.

Trebuie sa vina pentru fiecare acel moment in care sa luam decizia predarii depline a vietilor noastre in mainile lui Cristos. Sa riscam totul pe o singura mana, pe Isus. Nu putem sa jucam mereu la siguranta si sa traim mereu cu jumatati de masura. Trebuie sa ajung in locul in care sa spun: “M-am saturat sa esuez, sa ma incred in propriile puteri si in propria intelepciune. M-am saturat sa incerc sa tin eu totul sub control si sa ma prabusesc cand nu reusesc sa fac asta. Ma incred cu toata fiinta mea, cu familia mea, cu slujba mea, cu hrana mea, cu sanatatea mea in singurul Fiu al lui Dumnezeu care a murit pe cruce pentru mine si care a pormis ca se va intoarce pentru mine ca sa ma duca in ceruri.”

Asadar un crestin este acea persoana care a fost ales si chemat de Dumnezeu ; care a acceptat cu bucurie darul evangheliei; care il pretuieste pe Cristos mai mult decat viata insasi; care traieste ca un exemplu de credinta pentru ceilalti; si care s-a predat total autoritatii lui Cristos.

Ce este un crestin? Este omul care isi gaseste implinirea si multumirea in persoana lui Isus si in ceea ce Cristos a facut pentru el la cruce. Daca esti crestin atunci asigura-te astazi ca Isus Cristos este mai presus de orice altceva in viata ta, traiesti ca un exemplu demn de urmat pentru ceilalti si preda-te complet autoritatii Lui, fara rezerve si fara jumatati de masura. Daca inca nu esti crestin asa cu Biblia spune sa fii crestin, atunci astazi este ziua cand trebuie sa te intorci de la idoli, la Dumnezeul cel viu si adevarat. Astazi este ziua sa raspunzi chemarii Sale. Alege ca astazi sa fie ziua mantuirii tale, 2 Corinteni 6:2. Amin!

This entry was posted in Predici and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code