Studiu cele zece porunci – Sa nu ucizi

Exod 20:13

Statistica Politiei arata ca in Romania o dată la două zile are loc o crimă! În 2017, poliția a înregistrat la nivelul țării 234 de omoruri, adică o medie de 19,5 pe lună.                                  Cu toate ca civilizatia a evoluat de-a lungul timpului, se pare ca omul nu a uitat sa ucida. Ba mai mult prin avansarea tehnologiei singurul lucru care s-a schimbat este cel cu privire la modaliitatile mai diversificate si mai rapide de a savarsi o crima. Strazile sunt nesigure, la fel sunt scolile si casele noastre. Evolutie? Da! Dar nu o evolutie pozitiva, daca ne gandim ca astazi tinerii se omoara pentru o geaca, un telefon sau pentru atentia unei fete.

Problema pe care o avem ci privire la aceasta porunca este aceea de interpretare. Eu nu as lua niciodata un cutit sau un pistol ca sa omor pe cineva. Asadar nu este o porunca de care sa tin cont foarte mult pentru ca pur si simplu nu ma vad in stare sa fac lucrul acesta. Am omorat pe cineva pana acum? Haideti sa nu ne grabim in a da un raspuns. Sa citim inainte cuvintele Domnului Isus din Matei 5:21-24.Locul de unde trebuie sa incepem studiul celei de-a sasea porunci nu este Vechiul Testament, ci Noul Testament, in predica Domnului Isus de pe munte. Acolo Mantuitorul vorbea unui grup de oameni care considerau ca sunt pe deplin nevinovati de incalcarea acestei porunci. Oameni asemenea noua care considerau ca daca nu au ucis fizic pe cineva atunci nu se pot face vinovati in vreun fel de incalcarea poruncii lui Dumnezeu. Domnul Isus insa socheaza prin ceea ce le spune: “Toti sunteti criminali, doar ca nu o stiti!” Mantuitorul trece de la rodul crimei, la radacina crimei care este o inima rea. Crima este fructul, dar mania este radacina. Fiecare ne facem vinovati de crima atunci cand simtim manie fata de aproapele nostru in inima si-n gand. Domnul ne arata trei cai prin care putem comite o crima fara sa varsam o picatura de sange.

Mania necontrolata este crima, vs.22a. Este interesant ca Domnul spune ca mania este indreptata spre frate. Oare de ce? Pentru ca adesea cei pe care ne varsam mania sunt chiar cei din casa noastra.  Sa ne aducem aminte de cuvintele apostolului Ioan din 1 Ioan 3:15. Lucrurile degenereaza intotdeuna de la mania care nu este tinuta sub control. Crima ar disparea daca oamenii ar putea sa isi infraneze imboldurile maniei.

Vorbirea necontrolata este crima, vs.22b. Cuvantul “raca” care este folosit aici reprezinta un termen care arata dispret si inseamna: prost, cap sec, idiot, cretin sau batut in cap. Este un atac direct asupra valorii umane si a demnitatii unei persoane. Solomon descrie foarte limpede acest aspect in Proverbe 18:21. Uneori prin felul in care ne folosim limba pare ca suntem asasini profesionisti numai buni de angajat de mafie pentru a le face treburile murdare. Putem ucide oameni fara sa miscam un deget si sa dormim linistiti apoi. Nu exista nici o varsare de sange, dar suntem criminali in ochii lui Dumnezeu prin vorbirea noastra necontrolata, jignitoare si ofensatoare.

Sentimentele necontrolate sunt o crima, vs.23-24. Principiul invatat aici este foarte simplu: rezolva-ti problema acum ca sa eviti alte probleme mai tarziu. Amanarea impacarii nu face decat sa creasca animozitatea dintre noi. Este un lucru mai important chiar decat acela de a veni la biserica, de a darui pentru Dumnezeu,de a te ruga sau de a merge sa studiezi Scriptura. Sunt atatea situatii in care crestinii merg impreuna la biserica ca sa se inchine dar au sentimente negative unii  fata de altii. Daca ai in inima ta astfel de sentimente fata de cineva din biserica atunci te rog ca atunci cand facem strangerea de ajutoare sa iti tii banii in buzunar. Domnul nu primeste bani de la criminali. Pentru ca asta suntem atunci ca nutrim sentimente negative in inima noastra fata de o alta persoana si nu cautam impacarea.

Mesajul Domnul Isus este cat se poate de clar, sa nu il minimalizam cum avem uneori tendinta sa facem cand ceva din ceea ce spune Scriptura ne condamna.Porunca a sasea nu face referire doar la aspectul fizic al crimei, ci la felul in care il tratam pe aproapele nostru. Poate chiar astazi am ucis pe cineva si nici macar nu ne-am dat seama de lucrul acesta. Putem sa fim criminali desi mergem de fiecare data cand avem ocazia la biserica? Cum se poate asta? Se poate atunci cand mania ne umple inima, cand limba jigneste si cand avem sentimente negative fata de o alta persoana. Fiecare am avea nevoie de o alarma interioara care sa sune atunci cand mania incepe sa puna stapanire pe noi si sa strige: “pericol de crima, pericol de crima” Mainile noastre nu sunt curate pentru ca inimile, mintile si gurile noastre nu sunt curate. De ce am spus lucrurile acestea? Pentru a intelege ca ne facem vinovati chiar si de lucrurile despre care credeam cu tarie ca suntem neviovati. Pentru ca prea usor trecem cu vederea poruncile lui Dumnezeu si felul in care le putem incalca in fiecare zi. Pentru ca suntem foarte buni in a ne gasi scuze.

Cateva situatii speciale ale acestei porunci.

Pedeapsa cu moartea. Este o incalcare a poruncii ui Dumneeu sau nu? In Vechiul Testament gasim pedeapsa cu moartea poruncita de Dumnezeu pentru o serie de infractiuni grave: crima, vrajitorie, comportament razvratit al copiilor, adulter si rapire.

Este pedeapsa cu moartea ceva interzis de Dumnezeu? Avand in vedere ca El insasi a poruncit-o in anumite situatii speciale, inseamna ca nu este. Cuvantul folosit de Dumnezeu in porunca a sasea pentru “a ucide” nu este acelasi ca cel folosit in pasajele unde Dumnezeu porunceste pedeapsa cu moartea.                                                                          Deasemenea as vrea sa citim si Romani 13:1-7. Cred ca acest lucru ne indica ca daca in legea unei tari exista pedeapsa cu moartea in cazul unor situatii exceptionale, atunci trebuie sa ne supunem autoritaii care o aplica. Pedeapsa cu moartea este un lucru ingrozitor, dar uneori trebuie facut intr-o lume cazuta ca cea in care traim.Personal nu imbratisez pedeapsa cu moartea, insa cred ca anumite crime sunt atat de ingrozitoare incat criminalul nu se mai poate bucura nici macar de o viata petrecuta dupa gratii. Cred ca in acele situatii pedeapsa cu moartea nu este o incalcare a celei de-a sasea porunci.

Sinuciderea. Biblia nu spune prea multe lucruri despre sinucidere dar avem cateva exemple de sinucideri descrise in Scriptura. Regele Saul a facut lucrul acesta, 1 Samuel 31:3-4; slujitorul lui Saul, 1 Samuel 31:5; Iuda care s-a spanzurat; Abimelek, fiul lui Ghedeon in Judecatori 9:54; Ahitofel in 2 Samuel 17:23; Zimri in 1 Regi 16:18-19; Iar unii mai spun ca si Samson ar fi facut acelasi lucru, dar personal nu sunt convins de lucrul acesta.                                                                                                                                                  Este sinuciderea o incalcare a celei de-a sasea porunci. Da, pentru ca este o crima comisa asupra ta, luandu-ti viata pe care Dumnezeu ti-a oferit-o. Aceasta a fost pozitia bisericii inca de la inceput legata de sinucidere. Traim intr-o societate in care calitatea vietii a ajuns sa fie mai importanta decat sfintenia vietii. Multi aleg sa isi puna capat zilelor pentru ca nu au parte de ceea ce isi doresc, pentru ca sunt dezamagiti, tradati, urmariti de remuscari sau din lasitate cand au fost prinsi comitand ilegalitati pentru care nu vor sa isi asume rusinea publica. Dumnezeu este cel ce da viata si singurul in masura sa hotarasca cand aceasta se sfarseste. Nimeni nu are dreptul sa isi ia viata indiferent de cat de disperata ar fi situatia in care se gaseste.

Razboiul. Intodeauna au existat pareri diferite cu privire la acest aspect. Este ingaduita de Dumnezeu crima cand are loc in cadrul unui razboi? Ceea ce vedem in Vechiul Testament este ca Dumnezeu isi cheama adesea poporul sa mearga la razboi impotriva popoarelor pagane si instructiunile erau foarte clare: nu crutati pe nimeni si nimic. Nici macar pe femei si pe copii. Altii cred ca legea dragostei fata de aproape din Noul Testament a terminat cu aceste manifestari in cadrul razboiului. Altii spun ca insasi dragostea pentru aproapele tau te cheama la razboi impotriva asupritorilor cum a fost razboiul impotriva germaniei naziste, sau a terorismului.                                                                                                Razboiul este cu siguranta un lucru ingrozitor, dar cred ca poate fi raul mai mic. Mai rau decat razboiul este sclavia impusa. Al doilea razboi mondial nu a fost mai rau decat Holocaustul. Daca razboiul este singura cale de a opri oameni ca Hitler, atunci cred ca acest lucru nu incalca cea de-a sasea porunca. Asta nu inseamna ca toate razboaiele sunt justificate si ca unele nu se poarte din motive egoiste si obscure. Dar unele razboie trebuie purtate.

Avortul.O tema atat de dezbatuta in zilele noastre. Un lucru pe care multe femei il considera un drept al lor personal si pentru care nu au o problema sa iasa in strada si sa protesteze asa cum am vazut ca s-a intamplat recent in SUA. O dezbatere care a impartit America in doua. Astazi avortul este legal in foarte multe tari din aceasta lume, inclusiv in tara noastra. Statisticile spun ca anul trecut in Romania rata avortului a fost de 30% si aici excludem avorturile spontane. Treizeci la suta este strict rata avorturilor provocate in Romania. Stiti ca Romania are cea mai ridicata rata de avort din Europa, 480 de avorturi la o mie de nasteri, de doua ori mai mult decat media din uniunea europeana.                      O alta statistica arata ca cele mai multe avorturi sunt inregistrate pe segmentul de varsta 15-19 ani. In 2013 a reiesit ca din aproxamativ 12073 de gravite, 7547 au facut intrerupere de sarcina. Va dati seama cati copii sunt ucisi in fiecare an? Si asta seintampla doar pe segmentul de varsta 15-19 ani.                                                                                                                                                                                                                                                                              Asadar incalca avortul cea de-a sasea porunca a lui Dumnezeu? Este avortul o crima? Pedeapsa cu moartea am vazut ca in anumite situatii nu este o incalcare a poruncii lui Dumnezeu si razboiul deasemenea pentru ca prezinta justificari intemeiate pentru a lua viata unei alte persoane. Deci ce se intampla in cazul unui avort?

Sa punem acum cateva intrebari esentiale:                                                                                        1.Ce anume este avortat? O viata este luata prin savarsirea avortului. Un copil nenascut nu este o potentiala fiinta vie asa cum se spune despre el. Ceea ce o femeie poarta in pantec este deja o fiinta vie care are potentialul de crestere si dezvoltare, insa acesta este intrerupt in mod voit si premeditat.

2.Ce se intampla cu copilul nenascut in procesul de avort? Este ucis. Metoda poate fi diferita dar rezultatul este acelasi.. Fie este ciopartit, absorbit, sfasiat sau otravit. Dar indiferent de metoda folosita, crima este evidenta.

3.De ce comit atatea femei avort? Mai putin de10% din ele o fac pentru ca au fost victime ale unui incest sau viol. Motivul principal este comoditatea si avantajul actului in sine. Femeia nu este casatorita; cel ce ar trebui sa fie tata nu isi doreste aceasta responsabilitate, rusinea, gandul responsabilitatii de a creste acel copil, copilul se poate naste cu un handicap, sau copilul este un obstacol in planurile ei de viitor. Avortul mai presus de orice altceva este un act extrem de egoism.

4.Care trebuie sa fie atitudinea crestinului fata de avort? Daca noi credem ca viata este darul lui Dumnezeu si ca omul este creat dupa chipul si asemanarea Sa,atunci trebuie sa ne opunem acestei crime cu toata puterea si inima noastra. Avortul poate fi pus in aceeasi categorie cu sclavia pentru ca la fel ca acolo, este desconsiderat dreptul la viata. La fel cum persoanele de culoare erau considerate mai putin umane, mai putin vrednice de viata si respect la fel sunt astazi bebelusii nenascuti.

Cum ar trebui sa reactionam in fata acestui rau?                                                                              Sa ne aratam dezaprobarea in mod deschis si public. Avem obligatia si responsabilitatea aceasta de la Dumnezeu, Efeseni 5:11-14. “Pentru ca raul sa invinga este de ajuns ca omul bun sa aleaga sa nu faca nimic.” Noi trebuie sa luptam pentru cei ce nu se pot apara, pentru cei slabi si fara ajutor, sa ne ridicam pentru cei ce sufera si sunt maltratati. In aceasta categorie intra si bebelusii nenascuti.

Sa votam impotriva avortului daca ni se da vreodata posibilitatea sa facem asta. Sa cautam sa alegem in conducerea tarii acei oameni cu opinii puternice pro viata. Nu incerc sa va spun pe cine si cum sa votati pentru ca nu este locul meu, dar este responsabilitatea noastra de a apara acei bebelusi nenascuti care sunt macelariti prin spitale.                                                                                                                                                                                                  Sa refuzam sa tacem. Sa nu ne compromitem in felul acesta. Da, acest subiect va aduce dezbinare, dar este un lucru pentru care merita sa lupti. Ne luptam de atat de multe ori pentru lucruri atat de neimportante, dar facem acelasi lucru cand in joc este dreptul la viata al unui bebelus? Ne certam cu o prietena, cu o ruda sau cu un coleg si nu vorbim cu el luni de zile pentru o simpla obervatie sau o critica. Dar bebelusi sunt ucisi in fiecare zi si cand cine vorbeste incurajand lucrul acesta, alegem sa tacem? Este vremea ca poporul lui Dumnezeu sa se arate din nou indignat, jignit si scarbit de raul si pacatul din aceasta lume.Este timpul sa incepem sa starnim niste controverse nu sa luam pozitia mutului.                                                                                                                                                                            Sa taci impotriva pacatului inseamna sa il aprobi. Avortul continua doar pentru ca bebelusii nu au posibilitatea de a se apara. Cineva trebuie sa lupte pentru ei si sa strige pentru cei neajutorati, sa se ridice pentru drepturile copiilor, pentru ca altfel ce garantie avem cadaca vom continua sa tacem la un moment dat cineva nu ne va lua dreptul de a vorbi? Cata dragoste a aratat Domnul Isus pentru copilasi si totusi cata nepasare aratam noi uneori cand alegem sa tacem in aceasta privinta.

Alatura-te unui proiect de a sustine tinerele care raman insarcinate. In Romania este nevoie disperata de astfel de centre de ajutor, consiliere si sprijin. Atatea tinere care ar putea sa isi schimbe hotararea de a avorta daca ar avea posibilitatea de a merge undeva sa fie sustinute si indrumate in acest proces dificil. Astazi observ o tendinta tot mai mare a oamenilor de a-si dori sa faca parte dintr-un proiect care sa dea insemnatate vietii lor. De ce sa nu incepem un proiect prin care sa cream un centru de sustinere a vietii pentru femeile care raman gravide, dar nu isi doresc la cel moment un copil.

Sunt atat de multe cai de a lupta impotriva avortului. Nu conteaza cum alegi sa lupti ci doar sa o faci. Refuza sa mai stai nepasator. Intra in focul luptei! Vorbeste!

Poate un criminal sa fie mantuit? Este ultima intrebare din studiul nostru. Pot mainile vinovate de uciderea unei alte fiinte umane sa fie vreodata curatite de sangele ei? Sa luam in calcul trei exemple biblice: Moise care a omorat un egiptean; David care a poruncit uciderea lui Urie; Pavel care si-a dat aprobarea pentru uciderea lui Stefan. Toti trei au fost criminali la un moment dat in ochii lui Dumnezeu, dar toti trei au primit de la El iertare.

Poate harul lui Dumnezeu sa ierte si o femeie care a facut avort? Cu siguranta.Nu exista nici un pacat prea mare care sa nu poate fi curatat de sangele lui Cristos, daca este recunoscut, de care cineva se pocaieste si pentru care cere cu disperare iertare lui Dumnezeu.

 

 

This entry was posted in Predici and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code