Studiu cele zece porunci – Sa nu minti

Exod 20:16

Mai exista oameni in al caror cuvant sa ne incredem 100%? Traim intr-o lume cinica in care adevarul  este spus adesea pe jumatate. Adevarul pare sa fie astazi spus doar in conditiile in care este convenabil sa faci asta. Desi traim intr-o lume a cuvintelor nemasurate si in care adevarul a ajuns sa fie tratat ca pe un lucru ieftin, Dumnezeu ne porunceste sa spunem adevarul, tot adevarul si numai adevarul. Porunca a noua ne soune ca nu avem voie sa clonam adevarul sau sa il diluam.

Haideti sa vedem cateva lucruri pe care le are de spus Scriptura pe aceasta tema: Psalmul 12:22, Proverbe 6:16-19, 14:15, Efeseni 4:25, Coloseni 3:9, Apocalipsa 21:8. Doar daca ne rezumam la aceste exemple putem sa tragem o concluzie foarte clara ca privire la valoarea pe care adevarul o are in ochii lui Dumnezeu. Dumnezeu uraste minciuna sau orice adevar spus pe jumatate.

Ce interzice aceasta porunca? O sa dam cateva exemple concrete la care aceasta porunca face referire:

1.Sa nu spui adevarul pe care il stii este minciuna. Cand cineva refuza sa recunoasca un lucru despre care stie ce s-a intamplat se face vinovat la feld e mult ca cel care minte. Pacatul tacerii este la fel ca cel al vorbirii false, Matei 26:59-60. Evreii erau impotriva oricarei marturii mincinoase, ei chiar urau marturiile mincinoase, iar legea lor ii condamna aspru pe cei ce faceau astfel de lucruri, Deuteronom 19:16-21.

2. Minciuna intentionata. Este atunci cand faci lucrul acesta constient si premeditat ca atunci ca Iacov si-a mint tatal pretinzand ca este fratele sau Esau (Geneza 27) sau cand Anania si Safira au mintit biserica cu privire la banii pe care i-au daruit (Fapte 5)

3. Minciuna subiectiva. Este atunci cand spui lucrurile de o asa maniera incat desi nu minti in mod direct, ii faci pe ceilalti sa creada ceva ce nu este adevarat. Sa ne gandim la exemplul fratilor lui Iosif care i-au adus tatalui lor haina lui Iosif plina de sange. L-au facut pe Iacov sa creada ca Iosif fusese probabil ucis de animale salbatice (Geneza 37:31-34).

4. Sa alegi tacerea in loc de a spune adevarul. Sa citim indemnul apostolului Pavel pentru noi in Efeseni 5:6-13. Sa taci cand trebuie sa marturisesti este minciuna pentru ca ingaduim ca cineva nevinovat sa plateasca pentru un lucru pe care nu l-a facut, sau pentru ca ingaduim ca cineva despre care stim ca a facu ceva gresit sa scape nepedepsit. Sa citim si Levitic 5:1. Dumnezeu nu va trece cu vederea pe cei ce aleg in aceste situatii tacerea in locul adevarului.

5.Calomnierea altei personae inseamna sa faci acuzatii false la adresa sa. Este ceea ce sotia lui Potifar a facut impotriva lui Iosif acuzandu-l de viol, Geneza 39.

6.Lingusirea este o alta forma de minciuna. De cate ori nu aminteste si condamna cartea Psalmilor acest pacat al buzelor lingusitoare? Lingusirea este pacatul complimentelor exagerate si nesincere. Dumnezeu uraste linguseala pentru ca este folosita ca scurtatura pentru a obtine ceva in defavoarea altora, Psalmul12:3.

7. Exagerarea neglijenta. Este un pacat al politicienilor, al agentilor de vanzari si chiar si al predicatorilor. Este pacatul care promite mult si ofera ceva sub standardul promis. Cand spui ca ceva se va rezolva pana in 10 ale lunii, dar stii ca nu ai cum sa termini pana in 20. Cand spui ca vei termina autostrada in 2018 si de fapt stii ca nu va fi terminate pana in 2020. Sau este atunci cand subevaluezi un produs pentru a convinge clientul sa cumpere desi stii ca pretul final de vanzare va fi mai mare. Sau cand te auzi cu un accesoriu vestimentar desi stii ca nu a costat atat cat cred ceilalti.

8. Promisiuni neimplinite. Aici doresc sa ne amintim cuvintele din Eclesiastul 5:1-5. Sa nu ne jucam cu cuvintele si cu promisiunile pe care le facem. Pentru fiecare dintre ele suntem raspunzatori in fata lui Dumnezeu.

Toate lucrurile pe care le-am spus pana acum sunt doar o usoara atingere, o introducere a ceea ce biblia are de spus despre pacatul minciunii.

De ce este atat de murdar si ingrozitor acest pacat? Minciuna distrige familii, relatii de prietenie, biserici, popoare, distruge constiinte. Mai simplu spus: Dumnezeu fiind adevar, adevarul ne duce in ceruri, in timp ce minciuna ne indreapta spre iad pentru ca satan este tatal minciunii.

Ce ne cere aceasta porunca? Sa spunem intotdeauna adevarul in cuvintele noastre, sa fim pe deplin sinceri in relatiile noastre si sa aratam integritate in stilul nostru de viata. Viata crestina trebuie sa se ghideze dupa mottoul: “ceea ce se vede exact aia este.” Sa traim intr-o permanenta transparenta, fara urma de viclenie. Atunci cand spunem ceva, oamenii sa nu aiba nici o urma de indoiala ca acel lucru este in totalitate adevarat.

Cineva spunea “este usor sa spui o minciuna, dar este greu sa te opresti doar la una.” Este nevoie de multa disciplina in viata noastra in ceea ce priveste adevarul. Trebuie sa ajungem sa simtim repulsie si scarba fata de orice fel de minciuna si neadevar. Sa alegem intotdeauna calea integritatii. In lipsa integritatii ce suntem de fapt? Va aduceti aminte exemplul lui David de data trecuta? O minciuna atrage o alta minciuna si o alta minciuna pana cand nu mai resusim sa deosebim ceea ce este adevarat de ceea ce este fals.

Sa spunem adevarul este de o importanta cruciala. In cele mai multe conflicte, 90% din solutia problemei consta in a avea curajul de a spune adevarul. Doar spunand adevarul ne putem elibera. Cu siguranta ca sa spui adevarul doare si iti produce teama, insa numai cei puternici sunt capabili sa se confrunte cu aceste sentimente puternice si sa aleaga calea adevarului. Atatea casnicii au fost salvate cand s-a ales calea adevarului si atatea s-au prabusit din cauza minciunii. La fel este in relatiile de prietenie, la slujba, in biserica, samd.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Domnul Isus spune in Ioan 8:31 ca vom cunoaste adevarul iar adevarul ne va face liberi. Adevarul cu siguranta ne va elibera, dar ca acest lucru sa se intample trebuie sa acceptam si suferinta care ne-o va produce. Este mai usor sa eviti adevarul din viata ta decat sa il confrunti. De asta multe suflete raman pline de amaraciune, multe relatii se distrug si familii sufera in loc sa se vindece. Eliberarea va veni doar dupa ce ne vom confrunta cu durerea recunoasterii adevarului. Cineva spunea: “suntem pe atat de bolnavi pecat de mari sunt secretele noastre.”

Cum putem deveni oameni ai adevarului?                                                                                          Sa invatam cand sa vorbim: Proverbe 10:19, 11:12, 13:3, 21:23. Sa inveti sa spui adevarul incepe cu a invata cand sa vorbesti. Cu cat vorbim mai mult cu cat putem cadea in capcana exagerarilor. Oricum cei mai multi intampinam probleme in a asculta pe cineva care vorbeste. In loc sa ascultam noi deja ne gandim la ce o sa le raspundem. Biblia este destul de clara cu privire la lucrul acesta. Avem nevoie sa invatam sa vorbim mai putin.

Sa ne luam angajamentul de a fi oameni care urmaresc intotdeauna adevarul. Care este marturia depusa de Mantuitorul nostru inaintea ui Pilat in Ioan 18:37? “Am venit in lume ca sa marturisesc adevarul! Oricine este din adevar asculta de glasul meu.” Sa luam hotararea de a sta mereu de partea adevarului indiferent de consecinte sau imprejurari.

Sa nu uitam ca adevarul este mai mult decat un principiu de viata, este o persoana, este Isus Cristos. Prezenta lui Cristos in noi ne determina sa fim oameni ai adevarului care resping cu inversunare minciuna.  Sa il cunosc pe Isus inseamna sa cunosc adevarul. Sa il urmez pe Isus presupune sa urmez ce este adevarat. Sa cred in Isus insemna sa cred in adevar si daca il iubesc pe Isus, atunci iubesc adevarul. Sa fim oameni ai adevarului!

This entry was posted in Predici and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code