Exod 20:14
Porunca a saptea este una dintre cele mai grele despre care trebuie sa vorbesc din intreg capitolul. Ca si cea de-a sasea porunca si aceasta cu privire la adulter primeste o completare de la Domnul Isus in Noul Testament, Matei 5:26-27. Adulterul este cu mult mai mul decat simplul act fizic. Adulter este si pofta in privire, gandul ascuns sau imaginatia actului in sine. Dintre toate pacatele despre care putem vorbi, pofta sexuala este cel mai inselator. Chiar si predicand despre acest pacat poate fi inselator. Daca predic despre manie probabil ca acest lucru nu o sa va trezesc mania si nici daca predict despre lacomie cel mai probabil nu o sa va starnesc lacomia. Insa pofta sexuala este un subiect atat de alunecos ca insasi mentionarea oricarui cuvant care are legatura cu sexul il face pe om sa se gandeasca la lucrul acesta.
Nu exista nimic bun in adulter. Porunca a saptea spune: “sa nu comiti adulter!”. Dictionarul defineste adulterul ca fiind relatia sexuala dintre o persoana casatorita si un alt partener in afara de persoana cu care este casatorit/a. Este infidelitate fata de legamantul casatoriei. Prin aceasta poruca Dumnezeu a dorit sa avertizeze omul cu privire la sfintenia legamantului matrimonial. Dumnezeu a lasat casnicia sa fie un legamant sfant si public facut intre un barbat si o femeie de a ramane alaturi unul de celalalt pentru toata viata. Orice mai putin de atat este o incalcare a voii Sale. Adulterul nu face decat sa distruga, sa raneasca si sa murdareasca.
Dar si in acest caz Domnul Isus face cunoscut acestei lumi ca adulterul este rodul poftei. Aceasta este de fapt radacina problemei. Daca gandul nostru este doar la latura fizica a adulterului atunci pierdem cea mai importanta lectie pe care o putem primi prin aceasta porunca. Cristos ne spune ca putem comite adulter fara sa existe vreun contact fizic. Putem sa ramanem credinciosi partenerului nostru de viata dpdv fizic, insa inima sau gandul tau sa pofteasca la altcineva. Acea pofta interioara este adulter pe care il facem in inima noastra si o incalcare tacuta si ascunsa a acestei porunci. Ca toate celelalte pacate pofta incepe din interior si apoi se manfesta si in exterior. Aduterul este o problema foarte serioasa a inimii. Pofta este o lupta care se poarta de cele mai multe ori la nivelul mintii. Poti face asta si citind biblia, ascultand o predica sau chiar si atunci cand te rogi. Sunt multe lucruri care se intampla pe scena teatrului mintii noastre pe care nu ne dorim sa le stie sau sa le vada vreodata cineva.
Cum poate cadea un om evlavios, 2 Samuel 11. O sa facem un studiu de caz al poftei si a ceea ce a produs in viata unui om descris ca fiind dupa inima lui Dumnezeu. O sa ne concentram atentia asupra unuia dintre cele mai socante episoade pe care Biblia ni le descopera, povestea murdara a relatiei lui David cu Batseba. David, poate cel mai mare rege din istoria lui Israel, scriitorul unor psalmi extraordinari, un barbat care a fost pastor, cantaret, scriitor, razboinic si imparat a reusit performanta de a cadea in acest pacat murdar care a avut consecinte foarte grave. Insa dupa toate adjectivele si epitetele pe care le putem folosi pentru a-l descrie si complimenta pe David un lucru ramane. David a cazut prada pacatului adulterului. In 2 Samuel 11 descoperim cinci pasi care au condus la caderea in pacat a acestui mare om al lui Dumnezeu.
Primul pas este acelasi ca si in cazul lui Samson daca ne aducem aminte de studiul pe care l-am avut despre viata lui din cartea Judecatori, sa fii in locul nepotrivit, vs.1. Capitolul incepe facand foarte clar lucrul acesta. Cand toti regii erau la razboi, David a trimis pe altcineva sa lupte pentru el, el alegand sa ramana la Ierusalim. David avea in jur de 50 de ani la acel moment. Era pe varful acestei lumi castigand lupta dupa lupta si facandu-si un nume mare in toata lumea. Dar acum cand trebuia sa isi conduca armata in razboi, el a ales sa ramana la Ierusalim. Acest lucru nu se mai intamplase niciodata pana atunci. David a fost intotdeauna in fruntea armatei sale. Acum insa ii ofera lui Ioab generalul sau cel mai de incredere, conducerea armatei israelite in lupta. Daca David ar fi fost la razboi unde ii era locul nu s-ar mai fi plimbat pe acoperisul palatului sau in acea noapte. Cand nu suntem acolo unde trebuie sa fim, vom fi acolo unde ispita ne impinge sa fim.
David era rege si nu trebuia sa dea socoteala nimanui. Era foarte odihnit si avea timp din belsug la dispozitie, si asa cum spune o vorba: “Mainile care nu muncesc sunt uneltele lui satan.” Cat de adevarat este acest adevar si in vietile noastre. Cele mai multe din poftele noastre ne coplesesc atunci cand ca si David avem prea mult timp liber, suntem prea odihniti si neimplicati in ceva important.
Pasul doi in caderea lui David a fost, sa priveasca acolo unde nu trebuia sa priveasca, vs.2. Fiind in concediu de odihna David se ridica din patul sau si iese pe terasa pentru a admira stelele de pe cer. David era un barbat chipes in puterea varstei, rege, cantaret si scriitor, dar ne putem imagina ceea ce se intampla in mintea lui cand a vazut-o pe Batseba? Oare exista vreun barbat care sa nu aiba idee despre ce era in mintea lui David? Se plimba linistit cand cu coada ochiului zareste o femeie goala care isi facea baie. Scriptura mentioneaza un lucru foarte important in trezirea poftei noastre: Nu este vorba doar despre o femeie care isi facea baie, ci despre o femeie foarte frumoasa. Nici macar draguta, ci foarte frumoasa! In fata acestei scene David este paralizat si pur si simplu nu poate reactiona. Cum noaptea era inca la inceput, el era singur, iar sotul Batsebei era la lupta, David isi spune ca din statutul sau de rege isi poate ingadui un capriciu. In loc sa plece de acolo, David a privit si a tot privit pana cand pofta i-a luat mintile si i-a paralizat credinta.
Al treilea pas in caderea lui David a venit cand David a pus o intrebare care nu isi avea locul, vs.3.Poate ca spuneti acum ca exageraz spunand lucrul acesta. Pana la urma nu a facut decat sa intrebe cine era acea femeie frumoasa pe care o vazuse. Dar pofta lui era in plina actiune. In exterior el nu facuse nimic gresit inca, dar in mintea si inima lui, David deja se culcase cu ea. David se culcase cu Batseba inca dinainte ca aceasta sa afle ca fusese vazuta de el. In acest punct nu este foarte greu sa intelegem rationamentul lui David. Pentru ca fiecare stim cum lucreaza pofta in mintea noastra: eu sunt singur si ea este o femeie frumoasa; Dumnezeu isi doreste sa fiu fericit; casatoria mea cu Mical nu a fost oricum voia lui Dumnezeu de la inceput; pana la urma nu va afla nimeni; daca ea va dori atunci nu ma fac vinovat de nimic, chiar daca este casatorita. Asa lucreaza pofta in mintile noastre. Ne ofera intotdeuna scuzele cele mai potrivite pentru a da curs ispitei. Inca din acest punct David incalcase cea de-a saptea porunca.
Pasul patru in caderea lui David a fost ca a dorit ceva care nu ii apartinea, vs.4. Pofta il impinge in acest punct pe David catre pacatul sexual. Si noi avem astazi atatia oameni care sunt in pozitii inalte si care fac abuz de putere, care cred ca li se cuvin lucruri care nu le apartin asa cum a facut David. Stim ce inseamna lucrul acesta. David a aflat ca Batseba era casatorita iar sotul ei era la lupta si stia ca adulterul era incalcarea poruncii lui Dumnezeu. Sa nu uitam ca vorbim despre acelasi om care a scris cei mai multi dintre psalmii minunati pe care ii iubim pretuim atat de tare, dar care in mod constient alege sa pacatuiasca.
Urmatorul pas pe drumul caderii lui David a fost cand a facut ceea ce nu avea voie sa faca, vs.5. Din acel moment, fapta a venit imediat. O noapte de placere dupa care Batseba se intoarce acasa si lucrurile trebuiau sa continue ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Insa nu a trecut mult timp pana cand pacatul facut a adus primele consecinte negative in viata lui David. David primeste un mesaj neasteptat care spunea: “Sunt insarcinata!” Va imaginati reactia lui David cand a auzit vestea?
De aici inainte stim cum au decurs lucrurile. In vs.6-12, David il cheama la el pe Urie si ii da invoire pentru a merge acasa sa se culce cu sotia lui incercand sa acopere astfel pacatul pe care el l-a facut cu Batseba. Vazand ca acest plan a esuat, citim in vs.14,15 cum David il trimite pe Urie inapoi pe front cu o scrisoare la Ioab in care practic David ii semnase lui Urie condamnarea la moarte. Dupa ce Urie moare in lupta, vs.16,17 iar David a avut drum liber sa se casatoreasca cu Batseba. Pentru o vreme planul lui a parut ca functioneaza. Insa la sfarsitul capitolului, vs.26 citim care a fost cea mai grava consecinta a pacatului sau: “fapta facuta de David nu a placut Domnului.”
Totul a inceput cu pofta care necrontrolata a condus la adulter. Pacatul l-a prins din urma pe David, iar consecintele care au urmat au fost cu mult peste placerea adulterului facut. Ceea ce vreau sa intelegem este ca David nu si-a propus sa comita adulter. Daca i-ar fi spus cineva in acea zi ca va face asta probabil ca ar fi ras cu gura pana la urechi. I s-ar fi parut o prostie, o nebunie si l-ar fi aruncat in inchisoare pe cel ce ar fi spus un astfel de lucru care sa ii murdareasca reputatia. Dar asta s-a intamplat. Si ganditi-va cate dintre cele zece porunci a ajuns sa incalce din cauza incalcarii acestei porunci: a poftit la ceea ce nu ii apartinea, a furat-o pe Batseba lui Urie, a comis adulter, a mintit, si-a necinstit parintii, a ucis.
Pofta este cel mai rau dintre pacate, pentru ca iti promite totul si nu iti ofera apoi nimic. O privire pare ceva complet nevinovat, la fel pare sa fie un simplu flirt, o discutie care devine pas cu pas mai mult decat amicala sau un gand ascuns de care nimeni nu stie. Pofta nu are limite si cere intotdeauna mai mult. Deci cum putem evita caderea in acest pacat insultator?
1.Sa evit in mod intentional acele situatii care imi starnesc pofta. Acest lucru este ceva foarte personal. Fiecare trebuie sa isi cunoasca propria limita pentru ca fiecare suntem diferiti. Ceea ce starneste pofta mea pentru tine poate sa fie o nimica toata si invers. De aceea nu putem sa trasam niste limite standard. Dar trebuie sa ne impunem anumite limite peste care sa nu trecem. Sa ne asiguram ca stim care este limita noastra si sa nu trecem niciodata de ea. Asta poate inseamna ca nu trebuie sa ma mai uit la anumite emisiuni, sa intru pe anumite site-uri pe internet, sa nu mai merg in anumite locuri, sa nu ma asociez cu anumiti oameni, samd. Plus ca trebuie sa fiu foarte constient de acest lucru in fiecare loc in care ma aflu si in fiecare conversatie pe care o port. Sunt oameni cu care pus si simplu nu ar trebui sa incep sa vorbesc despre lucruri serioase, sunt zambete la care nu trebuie sa raspund si sunt chiar momente in care poate trebuie sa par neprietenos sau nepoliticos pentru ca stiu ca pot ajunge aproape de acea limita de care stiu ca nu trebuie sa trec. Sa nu depasim acele limite!
2.Sa evit in mod intentional sa provoc pofta in alti oameni. Un alt subiect foarte sensibil pentru multi. Haideti sa spunem lucrurilor pe nume. Unele femei crestine nu ajuta prea mult barbatii sa aiba ganduri curate prin felul in care se imbraca. Pare chiar ca le place sa starneasca placere in mintea barbatilor iar cand acest lucru se intampla sunt surprinse de lucrul acesta si il condamna apoi pe barbat ca are de fapt o problema. Acelasi lucru este valabil si in cazul unor barbati crestini. Uneori prin felul in care ne imbracam chiar si noi barbatii putem transmite mesaje gresite cu privire la intentiile noastre. Este adevarat ca unii oameni sunt pur si simplu atat de corupti in mintea lor ca orice lucru spus sau facut le poate starni pofta sexuala. Ei pur si simplu doar la asta se gandesc si doar despre asta vorbesc. Dar tine de noi felul in care alegem sa ne imbracam, felul in care mergem, cum ii privim pe ceilalti, cum zambim, sau cum ne lasam angrenati in anumite discutii care se pot transforma foarte repede intr-un flirt. Adevarul este ca fiecare stim cand facem asta, stim cand incalcam barierele si intram pe un teritoriu interzis. Nu ispiti alte persoane prin imbracaminte, zambete, glume, apropouri si nu oferi ocazii pentru un flirt. Cand facem asta de fapt inselam acea persoana si ii provocam pofta.
3.Sa aleg intentional puritatea. Stiti ceea ce observ astazi? Ca prea multi crestini si-au pierdut abilitate de a se rusina si de a rosi in obraji. Au devenit atat de imuni la imoralitate ca nimic nu ii mai socheaza. Au vazut deja atat de multe lucruri, au auzit atatea si au si facut mai multe decat s-ar fi cuvenit. Dar nu cred ca este ceva mai frumos la o femeie si un barbat crestin decat abilitatea de a se rusina si de a rosi pentru ca acest lucru transmite un mesaj clar: “am ales sa fiu curat fata de orice manifestare a pacatului.” Aceasta alegere nu poate veni decat printr-o umblare zilnica in prezenta Duhului Sfant, ducand o viata in care sa ai preocupari sanatoase. Sa fii crestin este insasi definitia puritatii si a modestiei. Dar aceasta trebuie sa fie alegerea pe care o i-au nu o data, ci in fiecare zi, in fiecare clipa.
4.Sa aleg sa fac cunoscuta lupta pe care o duc cu pofta. Pofta este atat de vicleana ca nu putem castiga aceasta lupta singuri. De multe ori nu putem castiga lupta cu poftele noastre doar rugandu-ne singuri. Dumnezeu nu a intentionat sa fim singuri in aceste lupte. Pune oameni in viata noastra care sa ne ajute sa luptam cu aceste slabiciuni. Poate fi vorba de sotul sau sotia noastra, sau poate fi vorba despre un frate sau o sora din biserica sau de un prieten apropiat. Cu siguranta ca nu putem impartasi acest lucru cu toata lumea. Asta ar fi o nebunie si un lucru periculos. Dar nu inseamna nici ca trebuie sa ducem singuri aceasta povara. Sa gasim pe cineva fata de care sa dam socoteala. Pe cineva care sa ne puna acele intrebari grele si stanjenitoare. Care sa nu ne lase in pace prea usor. Caruia sa ii pese indeajuns de mult incat sa staruie asupra noastra ca impreuna sa reusesc sa lupt cu succes impotriva acestui pacat. Cel mai rau lucru cu privire la pofta este ca ne face sa traim vieti in umbra. Sa incercam sa ne ascundem pacatul si sa ne rusinam sa il recunoastem. Asa lucreaza satan. Doar marturisirea pacatului ne va elibera de stransoarea lui.
Ce facem de aici inainte? Daca nu sunt necasatorit/a inseamna sa alegi sa te pastrezi curat/a pentru Dumnezeu in loc de a da curs ispitelor acestei lumi. Sa alegi puritatea intr-o societate care iti spune ca esti prost sa faci lucrul acesta. Sa alegi sfintenia traind in jurul atator oameni care iti spun ca nu strica sa gusti din pacat. Nu este usor sa fii singur si credincios lui Dumnezeu in zilele noastre. Dar este posibil si este o alegere care merita din plin sa o luam.
Daca suntem casatoriti inseamna ca trebuie sa ne asumam responsabilitatea credinciosiei pe termen lung. Inseamna sa invatam sa renuntam la anumite proiecte, relatii, calatorii care ne duc pe un drum periculos. Inseamna sa inveti sa cultivi permanent dragostea pentru sotul/sotia ta. Inseamna sa inveti sa spui NU unor lucruri pentru a putea spune Da altora cu mult mai bune.
Pentru fiecare dintre noi, aceste lucruri inseamna ca trebuie sa avem ca scop in viata puritatea si curatia. Sa ii fim mai intai de toate credinciosi lui Dumnezeu. Sa avem gandurile mereu atintite la El, asa cum si David a invatat si a marturisit adesea apoi in cartea Psalmilor. Sa fiu cu toata fiinta mea casatorit cu Isus Cristos si credincios Lui ca sa stiu cum sa fiu si pentru sotul sau sotia mea. Cea mai puternica arma impotriva adulterului este o relatie fericita cu Domnul Isus. Cei necasatoriti pot sa fie siguri ca acest lucru este ceva pentru care merita sa astepti, iar cei castoriti sa fie siguri ca este ceva pentru care merita sa lupti.
Daca am cazut in acest pacat sa ne aducem aminte ca Domnul ne ofera exemplul lui David. Nu a oricarui om din aceasta lume ci povestea regelui David. Dupa recunoasterea pacatului sau, David s-a pocait cu toata fiinta, a plans si a strigat indelung catre Domnul si a reusit sa isi vina in fire si sa se intoarca pe calea sfinteniei. Sa citim marturia si pocainta profunda a inimii lui David din Psalmul 51. In Cristos exista curatire pentru toti si pentru toate. Si nu exista nici un pacat pe care sangele Lui sa nu il poata spala. Amin!