Serie de predici – “Mantuit in secolul 21”

Biserica

Ce este biserica? Cuvantul provine din termenul grecesc Ekklesia care inseamna chemati in afara. Tot in limba greaca Ekklesia se mai traduce si ca “adunare”. Deci cand spunem biserica facem referire la o adunare de oameni chemati sa iasa din tiparele lumii si sa traiasca dupa standardele spirituale ale lui Dumnezeu, 1 Petru 2:9-10. Oameni diferiti ca sex, varsta, rasa, culoare, educatie, statut social, dar care au in comun aceasi chemare prin evanghelia lui Isus Cristos, 2 Tesaloniceni 2:13-14. Barbati, femei si tineri care au urmat aceeasi cale pe care au urmat-o primii ucenici in Faptele Apostolilor 2: au auzit evanghelia, au crezut-o cu toata inima, s-au pocait de pacatele lor si au cerut sa fie botezati primind astfel iertare de pacate și darul Duhului Sfant. Biserica nu este un loc unde mergem, nu este o cladire in care ne adunam, ci este un grup de oameni cu care ne adunam ca sa ne inchinam lui Dumnezeu in numele Fiului Sau Isus Cristos si in prezenta Duhului Sfant.

Este foarte important de observat faptul ca Domnul Isus foloseste in Matei 16:18 cuvantul biserica la singular, nu la plural. Este lucrul pentru care s-a rugat fierbinte Tatalui in Ioan 17 inainte de rastignirea Sa. Cu toate acestea astazi crestinismul este dezbinat si avem zeci de biserici care toate afirma ca ii apartin lui Dumnezeu si ca promoveaza invatatura corecta a Noului Testament. Dar simplul fapt ca sunt mai mult de una demonstreaza ca acest lucru este o minciuna. Cu atat mai mult in aceste conditii avem datoria de a cerceta Scripturile si de a sa fi oameni caracterizati de aceeasi dorinta pe care vedem ca au avut-o cei din Berea cand li se predica Evanghelia in Fapte 17:11.

Dupa ce am facut un legamant cu Cristos si am fost nascut din nou din apa si din Duh, chiar trebuie sa fac parte dintr-o biserica? Sunt multi oameni care de-a lungul timpului mi-au spus ca ei nu trebuie sa mearga la biserica in fiecare duminica ca sa fie crestini. Unii cred ca se pot separa de biserica si cu toate acestea sa aiba o relatie sanatoasa cu Isus. Cum poti avea o relatie sanatoasa cu Domnul tau cand nu ai partasie cu El in Cina Domnului, in rugaciune, in cantare, in daruire, in studiul Scripturii? Dar nu pot face toate aceste lucruri si singur in casa mea? Urmatoarele versete ar trebui sa faca lumina in cazul celor ce gandesc astfel. Sa citim Coloseni 1:18 si Efeseni 1:22-23, 5:25-27. Ce ne spun aceste pasaje? Ca nu il putem separa pe Cristos de biserica. Relatia cu Domnul Isus vine la pachet cu relatia pe care o avem cu biserica Lui. Ca nu poti sa ii spui DA lui Cristos si NU bisericii Sale. Nu am cunoscut pana acum nici un crestin care sa nu mai mearga sa se inchine cu biserica lui Cristos, dar sa continue sa ia Cina acasa, sa se roage acasa, sa daruiasca in numele Lui, sa studieze cuvantul Sau si sa marturiseasca evanghelia la cei pierduti. Cei ce parasesc biserica de obicei il parasesc si pe Domnul Isus. Si fara o relație cu Domnul Isus iti pierzi statutul de copil mantuit al lui Dumnezeu.                                                                                                                                                                                                                                          In cartea Evrei Dumnezeu ofera un avertisment clar crestinilor in ceea ce priveste relatia pe care trebuie sa o aiba cu biserica, Evrei 10:24-39. Inchinarea crestinului impreuna cu biserica nu ar trebui inteleasa ca pe o responsabilitate, ci ca pe o oportunitate. Sa nu fie vazuta ca o porunca, ci ca o binecuvantare.

Scopul bisericii. De ce ar trebui sa ne dorim sa mergem la biserica si sa facem din biserica o parte atat de importanta din viata noastra? Oare Dumnezeu se asteapta sa ne completam fisa de pontaj in fiecare saptamana si atat? Cine crede aceste lucruri, este cat se poate de departe de adevar. El doreste sa ne smtim onorati, privilegiati si plini de bucurie ca putem sta in prezenta Sa, in casa Lui asa cum vedem ca simtea David citind Psalmul 27:4-5 si Psalmul 122:1.

Avem nevoie de biserica pentru ca cea dintai nevoie pe care omul a avut-o dupa ce a fost creat a fost aceea ce socializare. In Geneza 2:18-24 Scriptura ne spune ca Dumnezeu a vazut ca omul era singur si ca acest lucru nu era bun pentru el. Avem nevoie de oameni care sa aiba aceeasi credinta, aceleasi principii, scop, dorinte, viziune si care sa poarte aceeasi lupta ca si noi pentru a ne incuraja si sustine reciproc. Dar satan lucreaza in aceasta lume si face ca oamenii sa devina tot mai individualisti, singuratici si egoisti. Din pacate acest lucru afecteaza si biserica si ne fac sa ne izolam tot mai mult in loc sa ne apropiem unii de altii.                                                                                                                              In Romani 12:4-5 si 1 Corinteni 12:12-27, Scriptura ne spune atat de frumos ca cei ce sunt crestini nu pot functiona corect si sanatos unii fara altii pentru ca ei apartin unii altora.

Ce facem cand ne adunam impreuna? Scriptura spune ca acest lucru se face in scopul inchinarii. Pentru inchinare limba greaca foloseste doua cuvinte in Noul Testament.            Primul este Latreuo si este folosit pentru a descrie inchinarea ca pe un stil de viata, asa cum citim in Romani 12:1-2.                                                                                                               Al doilea cuvant este proskuneo si este folosit pentru a descrie un act de inchinare savarsit intr-o intalnire de inchinare. Si din aceasta face parte rugaciunea, cantarea, darnicia, slujirea, studierea Scripturii si participarea la Cina Domnului. Acest cuvant descrie intalnirea credinciosilor din prima zi a saptamanii.

Sa vedem mai indeaproape cum spune Scriptura ca ne inchinam lui Dumnezeu impreuna si cum suntem binecuvantati fiecare sa facem parte din inchinarea pe care ca si biserica i-o aducem Tatatui Ceresc:

Rugaciunea. Domnul Isus marturiseste inaintea tuturor in Matei 21:13 “Casa Mea va fi numita o casa de rugaciune.” Rugaciunea a fost constanta in viata Domnului Isus si puterea din spatele lucrarii Sale si a apostolilor. Rugaciunea este prezenta din ziua intai a vietii bisericii, Fapte 2:42. Practic nu exista carte in Noul Testament care sa nu aminteasca nevoia crestinilor de a se ruga. Rugaciunea este atat pe orizontala cat si pe verticala. Ne rugam lui Dumnezeu si ne rugam unii pentru ceilalti. Apostolul Pavel descrie viata crestina in 1 Tesaloniceni 5:17-18 ca fiind o traire permanenta in rugaciune cu multumire. De-a lungul timpului multi sunt cei ce au inteles importanta vitala a rugaciunii in viata lor si au exprimat acest lucru:

Timpul petrecut cu Dumnezeu in rugaciune este o investitie in eternitate        Rugaciunea este calea pe care poti sa mergi cu ochii inchisi.              Rugaciunea este cea mai inalta activitate a sufletului uman. Dr.Martin Jones  Rugaciune nu este atat de mult o actiune, cat o atitudine- aceea de a fi dependent de Dumnezeu.                                                                                                   “Daca va tremura genunchii, ingenunchiati in rugaciune. Inscris pe peretele unei biserici din Londra in timpul celui de-al doilea razboi mondial                                Daca ai insomnie, nu incerca sa numeri oile! Stai mai bine de vorba cu Pastorul !”                                                                                                              Rugăciunea este cântecul inimii. Khalil Gibran                                             Rugăciunea este o stare de permanentă recunoştinţă a inimii. Sfantul Ioan de Kronstadt                                                                                                                                    Rugăciunea este cheia dimineţii şi zăvorul serii. Mahatma Gandhi

 

Lauda prin cantare. Cartea Psalmilor nu inceteaza sa indemne poporul lui DUmnezeu sa aduca lauda lui Dumnezeu prin cantec: Psalmul 101:1, 105:1, 108:1, 147:1, 149:1.                    Sa citim acum doua versete din Noul Testament, Coloseni 3:16 si Efeseni 5:19. Prin cantare il laudam pe Dumnezeu si ne incurajam unii pe altii, intarindu-ne credinta, nadejdea si dragostea. De aceea cand cantam Domnului trebuie sa o facem cu toata inima astfel incat sa ne zideasca pe fiecare. Cantarea este un act de inchinare a intregii biserici, nu doar a celor inzestrati in mod mai deosebit. Nu pot spune ca folosirea instrumentelor in inchinare este pacat dar pot spune ca singurul instrument mentionat in Noul Testament pentru cantare este vocea.

Cina Domnului. Fara a minimaliza in vreun fel celelalte acte de inchinare sau a le desconsidera, voi spune ca Cina Domnului este cel mai de pret moment al inchinarii crestinilor din prima zi a saptamanii. Insasi Mantuitorul nostru a pus bazele acestei sarbatori crestine inainte de arestarea si moartea Sa, Matei 26:26-29. Cina Domnului o regasim mentionata inainte de moartea Domnului Isus, dupa invierea Sa si dupa inaltarea Lui la cer. Aceasta este de altfel singura sarbatoare crestina pe care Noul Testament o mentioneaza. Doua elemente simple precum painea si vinul au primit de la Domnul Isus o insemnatate atat de complexa. Doua simboluri ale trupului jertfit si a sangelui varsat de Cristos la cruce pentru pacatele omenirii. Cina Domnului nu se ia o data pe luna, o data la trei luni sau o data pe an, ci in fiecare prima zi a saptamanii. In Fapte 2:47 citim ca ucenicii staruiau in frangerea painii, ceea ce implica o actiune repetitiva si constanta. Frecventa luarii Cinei Domnului este clar mentionata apoi in Fapte 20:7. Prin cina Domnului avem partasie cu Domnul Isus asa cum apostolul Pavel nmarturiseste in 1 Corinteni 10:16-17. De aceea Cina Domnului se sarbatoreste in fiecare duminica si este pentru crestini ceea ce a fost pastele pentru evrei, amintirea eliberarii din sclavie.

Strangerea de ajutoare sau darnicia. Un alt act de inchinare pe care vedem ca biserica il facea deasemenea in prima zi a saptamanii , 1 Corinteni 16:1-2. Daruind implinim mai multe lucruri: ne eliberam tot mai mult de lucrurile materiale, invatam sa crestem in increderea si dependenta noastra fata de Dumnezeu, ii dam slava lui Dumnezeu, ii ajutam pe cei in nevoie, 2 Corinteni 9:10-15. Daca in vechiul legamant Israel dadea zece la suta din venitul individual lui Dumnezeu, in Noul Legamant nu ni se specifica cat trebuie sa daruim, dar suntem chemati sa ne dovedim dragostea fata de Dumnezeu si intelegerea jertfei ce s-a facut pentru pacatele noastre prin felul in care daruim, 2 Corinteni 8:7-9.          Asa cum am mai spus-o si in trecut si continui sa imi sustin aceasta convingere fara a face insa o porunca din ea, in Noul Legamant darnicia crestinilor ar trebui sa inceapa cu zece la suta.

Studierea Scripturii. Cand suntem impreuna avem ocazia sa deschidem impreuna cuvantul lui Dumnezeu si sa ascultam mesaje din partea Lui pentru fiecare in parte. Nu exista vreun subiect pe care Scriptura sa il abordeze si care sa nu ne fie de nici un fel de folos. Nu exista vreun cuvant care sa iasa din gura lui Dumnezeu care sa nu zideasca, sa incurajeze, sa mustre si sa invete, 2 Timotei 3:16-17.

In concluzie putem sa spunem cu toata convingerea ca nu putem reusi singuri sa ii ramanem credinciosi lui Cristos pana la capat traind intr-o lume care este sub dominatia si influenta puternica a lui satan. Dumnezeu stia exact ceea ce o sa avem nevoie, de aceea Fiul Sau a pus temeliile bisericii Sale pe acest pamant. Rugaciunea mea este ca toti cei ce ia hotararea sa devina crestini sa nu se desparta niciodata de biserica. Pentru ca nu poti sa il alegi pe Cristos, dar sa respingi biserica Lui.

This entry was posted in Predici and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code