Serie de predici – “Mantuit in secolul 21”

Intrarea in familia lui Dumnezeu                                                                                                Fapte 2

Orice om care a ajuns la concluzia ca are nevoie in viata sa mai mult ca orice de evanghelie, a vazut ca are o problema urgenta cu care se confrunta, păcatul si ca exista o singura solutie, încheierea unui legamant cu Isus Cristos ajunge in punctul in care intreaba: ce trebuie sa fac acum? Si pentru oricine ajunge in acest punct in viata sa, nu exista loc mai potrivit in care sa mergem ca sa gasim raspunsuri decat in cartea Faptele apostolilor capitolul 2. Aici găsim oameni ajunși in același punct in viața lor spirituală și care pun aceeași întrebare. Aceasta a fost o zi extraordinara pe care Dumnezeu a pregatit-o cu o maiestrie uimitoare. O zi care a schimbat lumea.

Astazi o sa vorbim despre harta lui Dumnezeu spre mantuire. Sa urmarim impreuna intreg procesul prin care Dumnezeu aduce un om pierdut in familia Sa salvata.

Sa citim mai intai doua pasaje care pregatesc terenul pentru ceea ce s-a intamplat apoi in Fapte 2.                                                                                                                                            Primul este Ioan 17. Inainte sa mearga la cruce pentru pacatele omenirii, Domnul Isus inalta o rugaciune extraordinara catre Tatal. In vs.1-5 Cristos se roaga pentru el; in vs.6-19 se roaga pentru apostolii Lui; in vs. de la 20-26 se roaga pentru toti aceia care vor crede in numele Lui. Dar ce frumos face Mantuitorul aceasta trecere din rugaciunea Lui in vs.20.  Este un mesaj foarte important aici pentru noi. Apostolii urmau sa fie cei ce vor predica mesajul mantuirii. Ceea ce s-a si intamplat apoi in Faptele apostolilor capitolul 2.

Sa mergem acum la Luca 24:46-49. Domnul Isus le da instructiuni apostolilor despre ceea ce ei urmau sa faca dupa inaltarea Sa la cer. Mantuitorul spune ca ei vor predica pocainta și iertarea pacatelor unei multimi mari de oameni la Ierusalim si ca peste ei se va cobora puterea lui Dumnezeu din cer. Aceste lucruri o sa vedem ca si-au găsit și ele implinirea in evenimentele descrise in Fapte 2.

Asadar nimic nu este intamplator in planul lui Dumnezeu. Dumnezeu nu lucreaza dupa coincidente, ci dupa un plan intelept si foarte bine stabilit. Prin Cristos, Dumnezeu a pregatit totul pentru a descoperi lumii calea spre mântuire. Si astfel ajungem la Fapte 2, in ziua Cincizecimii si tot ceea ce Mantuitorul a spus, prinde viata aici.

Orice om care isi doreste astazi sa primeasca ceea ce au primit atunci cei aproximativ 3000 de oameni, trebuie sa faca acelasi lucru pe care l-au facut si ei. Nu exista nimic complicat sau greu de inteles. Domnul face ca lucrurile sa fie cat se poate de simple si de clare. Unul dintre lucrurile dupa care Dumnezeu lucreaza intotdeauna si il vedem pe tot parcursul bibliei sunt tiparele. Aici avem un tipar pe care Dumnezeu il asterne inainte omenirii pentru a pasi pe calea mantuirii.

In prima parte a capitolului observam implinirea profetiilor Domnului Isus. Apostolii erau adunati in Ierusalim cand puterea lui Dumnezeu s-a coborat peste ei si in clipa aceea au inceput sa predice mesajul mantuirii unei mari multimi de oameni. Care sunt lucrurile care s-au intamplat din acel moment?

1.Auzirea mesajului despre Cristos, Fapte 2:14-36. Acesta este intotdeauna primul pas pe care omul il face pentru a intra in familia lui Dumnezeu. El trebuie sa auda mesajul lui Dumnezeu si sa fie invatat adevarul Scripturii, Romani 10:17. Nu poti sa fii botezat si apoi invatat, la fel cum nu poti sa alergi inainte sa inveti sa mergi. Auzirea mesajului Evangheliei este inceputul calatoriei omului inapoi spre Dumnezeu.

2.Credinta in mesajul auzit, Fapte 2:37. Reactia lor demonstreaza faptul ca ei au crezut cu toata inima in mesajul Evagheliei. Credinta este un moment esential pentru fiecare om in relatia lui cu Dumnezeu, Evrei 11:6. Dar nu este vorba de o credinta care izvoreste din necunostinta, ci una care prinde viata ca urmare a auzirii mesajului Scripturii. Dar este foarte important sa vedem si sa intelegem ca ei nu au fost mantuiti cand au crezut. Multe biserici afirma astazi ca atunci cand cineva aude si crede mesajul lui Cristos atunci este mantuit. Dar cred ca Dumnezeu face lucrurile foarte clare. Credinta desi este temelia relatiei noastre cu Dumnezeu nu este momentul in care suntem iertati si mantuiti. Este o etapa importanta in primirea mantuirii, dar nu este pasul final.

3.Pocainta de pacate, Fapte 2:38a. Este trist ca astazi lumea foloseste termenul de pocait ca pe o jignire. Acest lucru se intampla ca si in multe alte situatii din nestiinta si ignoranta, pentru ca oamenii nu stiu ce inseamna de fapt cuvantul pocainta. Pocainta reprezinta schimbarea mintii care conduce la dorinta ta de a-ti schimba apoi viata. Nu poti spune ca ai crezut in mesajul evangheliei, dar in inima ta nu s-a produs o frangere. Daca am crezut, atunci simt povara grea a pacatului, dar si vina pe care la randul meu o port pentru rastignirea singurului Fiu al lui Dumnezeu. Pocainta este un alt pas esential asemenea auzirii si credintei pentru accederea in familia copiilor mantuiti ai lui Dumnezeu.

4.Botezul spre iertarea pacatelor, Fapte 2:38b,41. Lucrul cel mai important care cred ca avem nevoie sa il intelegem este ca iertarea pacatelor este legata direct de botez. Doar dupa botez un om primeste iertarea pacatelor. De aceea nu poti fi mantuit doar pentru ca ai crezut, pentru ca nu poti fi mantuit daca in viata ta exista inca pacat. Atunci cand cineva ajunge sa creada in Isus Cristos este minunat, dar acel om nu este inca mantuit pana in clipa in care este botezat si pacatele ii sunt iertate. Nu poti fi mantuit fara sa ai pacatele iertate. De aceea nu impartasesc viziunea multora dintre bisericile protestante cu privire la mantuire. Nu poti sa spui ca cineva este mantuit imediat ce a crezut, dar acel om are inca pacatele neiertate. Botezul nu se face pentru a fi recunoscut si acceptat ca membru intr-o biserica. Botezul se face pentru a primi iertarea de pacate, asa cum marturiseste si apostolul Pavel in Fapte 22:16. Practic doar in acel moment omul implineste porunca lui Cristos din Marcu 16:16 si primeste in dar mantuirea. Deasemenea doar dupa botez cineva este imbracat cu neprihanirea lui Cristos, Galateni 3:26-27.

In acest moment Scriptura spune ca aproximativ trei mii de suflete au urmat acest plan al lui Dumnezeu si au fost adaugati in familia Sa. De fiecare data cand cineva este iertat si primeste acces in familia lui Dumnezeu este un lucru extraordinar, care nu poate fi reprodus in cuvinte. Dar nu aici se termina lucrarea lui Dumnezeu in om, ci aici doar incepe. Versetele de la 42-47 ne arata ca din ziua botezului, ei au trait o viata noua. Sa citim modul in care descrie apostolul Pavel acest proces in Romani 6:4 si durata acestuia in Apocalipsa 2:10.

Tot botezul este si momentul in care credinciosii primesc ceva esential in viata pe care o vor trai din acel moment inainte. Ceva fara de care nu ar putea sa functioneze si sa isi implineasca lucrarea in Imparatia lui Dumnezeu.Aceste este darul Duhului Sfant. Iar Duhul Sfant este un subiect atat de profund si de complex incat am avea nevoie de cateva luni de studiu pentru a putea ajunge sa incepem sa intelegem cate ceva din ceea ce Duhul este si face in viata unui crestin. Duhul sfant este deasemenea una dintre temele importante care in loc sa uneasca lumea crestine este de multe ori un motiv de dezbinare.

Asadar haideti acum sa facem o recapitulare a ceea ce am vazut in acest capitol minunat al Scripturii. Avem apostolii adunati in Iersusalim asa cum Domnul Isus le ceruse inainte de inaltare. Cand zeci de mii de oameni venisera acolo pentru marea sarbatoare a Cincizecimii, Duhul Sfant se coboara peste apostoli si acestia incep sa propovaduiasca mesajul evangheliei. Ei au auzit mesajul evangheliei si Scriptura ne spune ca 3000 dintre ei au crezut, s-au pocait, au fost botezati si adaugati la familia lui Dumnezeu.                        Acum cand ne gandim la faptul ca trei mii de oameni au fost botezati in acea zi ni se pare ceva extraprdinar si chiar este, dar sa ne gandim de asemenea si la celelalte mii de oameni care au auzit aceeasi evanghelie si care nu au crezut-o, plecand de acolo in acea zi la fel cum au venit, pierduti.

Cheia pentru noi se afla in Fapte 2:39. Acelasi model si aceeasi promisiune este valabila si pentru noi astazi. Ceea ce omul trebuie sa faca astazi pentru a intra in familia lui Dumnezeu este acelasi lucru pe care l-au facut cei aproape trei mii din ziua cincizecimii, acum mai bine de 2000 de ani: sa auda evanghelia, sa o creada, sa se pocaiasca si sa fie botezat spre iertarea pacatelor.Astfel vor primi iertarea de pacate,darul Duhului Sfant,accederea in familia lui Dumnezeu si mantuirea

Ce trebuie sa faca omul din acel punct inainte? Versetele de la 42-47 ne spune lucrul acesta. Sa continue sa creasca in cunostinta Scripturilor, sa creasca in credinta, sa aiba partasie cu Dumnezeu in rugaciune si unii cu altii de cate ori au ocazia,si sa creasca in dorinta de a-l marturisi altora pe Cristos.                                                                                          Nu este nimic greu de inteles in planul lui Dumnezeu de mantuire. Orice om care nu a urmat acest model in viata sa, indiferent de cat de moral sau credincios ar fi, este inca in afara Imparatiei lui Dumnezeu. Exemplul din Fapte 10 al lui Corneliu face ca acest lucru sa fie cat se poate de clar. Nu exista nimic mai important in aceasta viata decat sa fii sigur de mantuirea ta.

This entry was posted in Predici and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code