Serie de predici – “Mantuit in secolul 21”

Sfintenia legamantului cu Dumnezeu

Am inceput cu cateva saptamani in urma o calatorie cu dorinta de a intelege mai bine lucrarea lui Dumnezeu pe acest pamant. Si am pornit de la incercarea de a nominaliza cea mai mare nevoie a omului. Am vazut ca aceasta nu este nici hrana, nici slujba, nici casa, nici chiar familia, ci este nevoia de a cunoaste evanghelia mantuirii. Apoi am continuat cu descoperirea problemei principale pe care toti oamenii o au si am vazut ca aceasta este pacatul.  Evanghelia ne face cunoscut faptul ca la problema pacatului doar Dumnezeu are solutia si ne-o ofera fara plata prin fiul Sau Isus Cristos. Astazi as dori sa patrundem si mai adanc in intelegerea lucrarii lui Dumnezeu. Sa dam raspuns la cateva intrebari:                      Ce este un legamant? Ce aduce in viata mea incheierea unui legamant? Cum intru intr-un legamant cu Dumnezeu? Cred ca aceasta lectie este la fel de potrivita pentru cei ce nu au facut inca un legamant personal cu Cristos, dar si pentru cei ce au facut-o la un moment dat.

Ce este un legamant? In cea mai usoara traducere, legamantul este o intelegere. Este cu mult mai mult de o simpla strangere de mana. Este o intelegere care implica seriozitate si solemnitate asemenea semnarii unui contract cu clauze de o parte si de cealalta. Toate legamintele din Vechiul Testament au fost caramizi care au construit pentru om imaginea celui din urma legamant, legamantul lui Cristos. In relatia omului cu Creatorul sau, Dumnezeu este acela care pune conditiile legamintelor, nu omul. Legamantul lui Dumnezeu cu omul nu este discutabil sau negociabil, desi omul crede mereu ca poate sa faca lucrul acesta. De cele mai multe ori cand intreb pe cineva, “esti mantuit sau pierdut?” oamenii imi raspund in functie de ceea ce simt, nu de ceea ce spune Biblia. Dar sentimentele pe care le avem si lucrurile pe care le simtim nu ne pot mantui niciodata, doar intrarea intr-un legamant cu Dumnezeu poate sa o faca.

Dumnezeu este legat prin legamant, Geneza 15:1-8. Omul este legat prin legamant, Geneza 17:1-14. Haideti sa vedem cat de in serios ia Dumnezeu un legamant pe care il incheie cu omul, Exod 4:24-26. Dumnezeu s-a gandit sa il omoare pe fiul lui Moise pentru ca acesta comform legamantului nu ii facuse fiului sau circumcizia asa cum am citit in Geneza 17 ca trebuia sa faca. Doar interventia inspirata si curajoasa a sotiei lui, Sefora a salvat viata baiatului lor. Asta trebuie sa ne spuna ce valoare are in ochii lui Dumnezeu incheierea unui legamant. Acest legamant a fost incheiat de Dumnezeu doar cu poporul evreu si s-a incheiat la cruce, Evrei 9. In prezent oamenii fac promisiuni și încheie legăminte pe care le încalcă fără nici o remuscare. Cu înțelepciunea pe care Dumnezeu i-a dat-o, Solomon ne oferă un avertisment in Eclesiastul 5:4-7.

Pentru Dumnezeu valoarea unui legamant nu s-a schimbat niciodată. Si Evrei 10:26-31 mărturisește despre ceea ce are Dumnezeu de spus cu privire la noul legamant incheiat cu intreaga omenire prin Fiul Lui, Isus Cristos. Atat ignorarea cat si incalcarea legamantului facut de Dumnezeu are consecinte in aceasta viata, dar mai ales in vesnicie.                            Asadar putem sa tragem in acest moment o concluzie clara. Daca atunci cand mor si stiu sigur ca asta o sa se intample, iar intre mine si Dumnezeu nu exista un contract incheiat in mod constient si voluntar, atunci nu ma leaga nimic de Dumnezeu pentru vesnicie. Deci sa fiu intr-un legamant cu Dumnezeu este esential pentru mantuirea mea.

Diferente si asemanari intre vechiul si noul legamant. Sa citim de la Evrei 8:7-8. Vechiul legamant era incomplet si a dovedit lumii intregi ca nu poate mantuit omul cazut in pacat. Vechiul Testament spune prin cele zece porunci  ca omul isi poate castiga aprobarea lui Dumnezeu prin faptele sale. Omul a acceptatdrăcești legământ in Exod 24:7. Din acel moment si pana la venirea pe pamant a lui Isus, biblia ne descoperea acelasi lucru, din nou si din nou. Fie ca a fost vorba de indivizi sau de intregul popor, rezultatul a fost acelasi. Omul nu a putut sa tina sfant legamantul facut cu Dumnezeu.                                                 Urmatoarea fraza se repeta pe tot parcursul Vechiul Testament: “ati incalcat legamantul pe care l-am facut cu voi…” Legea lui Dumnezeu cerea perfectiune si nici un om nu a putut trai dupa standardul Sau, Romani 3:10,23. Din aceasta cauza Dumnezeu stia ca avem nevoie de un altfel de legamant, unul care nu se bazeaza pe faptele noastre, dar care poate satisface atat cerintele perfectiunii lui Dumnezeu cat si neputinta omului de a o putea implini pe deplin.

Un legamant pe care Dumnezeu il profeteste acestei lumi prin Ieremia 31:31-32, Isaia 42:6-9, Maleahi 3:1. Venirea lui Cristos pe pamant urma sa aduca la viata acest nou legamant, sau nou testament, Evrei 9:16-22. Ceea ce reiese insa din fiecare legamant incheiat vreodata de Dumnezeu cu omul, este ca nu exista iertare de pacate fara varsare de sange: (Geneza 8:20-22, Geneza 15:8-10, Exod 24:3-8 si Matei 26:27-28).

Faptele apostolilor capitolul doi inregistreaza citirea noului testament inaintea intregii omeniri. Ce descrie apostolul Petru in acest capitol? Comfirma moartea lui Isus,2:23; ofera conditiile de implinit, 2:37-38; promisiunile oferite, 2:39-41  La cruce vechiul testament s-a incheiat si dupa inaltarea lui Isus, mai exact in ziua Cinzecimii, Noul Testament a intrat in vigoare.

Cum intram intr-un legamant cu Dumnezeu? Sa recitim Fatep 2:37-38: Auzire – Credinta –Pocainta- Botez. Acesta este procesul prin care trecem de la moarte la viata, de la pacat la iertare, de la intuneric la lumina. Botezul este momentul in care un om intra in legamant cu Dumnezeu. Prin botez intruchipam imaginea mortii, ingroparii si invierii Domnului Isus, Romani 6:2-4,. Dar sa nu uitam conceptul legamantului. Botezul ne mantuieste dar tot el ne si leaga de o viata noua traita in ascultare de voia lui Dumnezeu.  Daca dupa o vreme de la botezul meu aleg sa ma intorc si sa traiesc din nou dupa principile lumii si valorile mele atunci apa care la un moment data m-a curatat de pacat, va simboliza pentru mine innecul. Incalcarea legamantului incheiat in mod constient si voluntar cu Dumnezeu ne aduce inapoi in condtia de pacatosi si morti spiritual. Si aici nu ma refer la a mai pacatui dupa botez, ci la intoarcerea inapoi la o viata din care nu face parte Dumnezeu si voia Lui pentru viata mea.

Sa citim Evrei 8:10-13. In noul legamant voia lui Dumnezeu nu mai este un set de reguli care trebuie respectate ci un mod de viata care merita trait. In noul legamant legile lui Dumnezeu sunt scrise in mintea mea si in inima mea. Cum putem avea legile lui Dumnezeu intiparite in mintile noastre? Prin procesul de invatare. Cum le putem avea scrise in inimile noastre? Prin procesul de supunere. Asta este o alta diferenta majora intre vechiul si noul legamant. In vechiul legamant daca erai evreu nu trebuia decat sa te nasti si erai in legamant cu Dumnezeu. Abia ulterior incepeai sa fii invatat despre ce este vorba in legamantul tau cu Dumnezeu. In Noul Testament trebuie mai intai sa fii invatat si apoi sa te supui ca sa poti sa intri in legamant cu El.  Practic pasajul ne spune foarte clar ca doar dupa ce cineva este invatat voia lui Dumnezeu si se supune acesteia, El va deveni Dumnezeul lor si ei vor deveni copiii Lui.

Ce este minunat la noul legamant este ca nu aduce mantuire doar celor ce s-au nascut dupa inaltarea Domnului Isus, dar si celor ce au trait inainte de venirea Lui pe acest pamant, daca in ciuda pacatelor lor au trait o viata prin credinta, Evrei 9:15, Habacuc 2:4. Sa nu uitam ca mantuirea functioneaza pe sistemul har si credinta, Efeseni 2:8-9. Asadar sangele lui Cristos acopera pacatele mele daca intram si ramanem pana la sfarsit intr-un legamant bazat pe credinta si ascultare de el.

This entry was posted in Predici and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code