Serie de predici – “Mantuit in secolul 21”

Problema omului si solutia lui Dumnezeu                                                                        Romani 3:10-25

Pacatul, cea mai mare problema a acestei lumi.                                                                        Am vorbit in acest studiu despre cea mai mare nevoie pe care aceasta lume o are. Si am vazut ca mai presus de nevoia de hrana, de adapost, de pace sau de sanatate, este nevoia de mantuire. Spuneam ca dificultatea pe care noi ca si crestini o intampinam in a acoperi aceasta nevoie consta in prafuirea credintei noastre, in capcana pe care satan ne-o intinde de a pune nevoile pamantesti mai presus de cele spirituale. In acelasi timp ne luptam si cu felul gresit al oamenilor de a percepe situatia in care se gasesc. Cei mai multi considera ca sunt oameni buni si ca sunt pregatiti oricand sa stea inaintea judecatii lui Dumnezeu. Si asta pentru ca au standarde gresite de comparatie. Isus Cristos a venit ca sa ne ofere modelul perfect de care aveam nevoie pentru a ne analiza vietile. Atunci cand omul se compara cu vecinul poate considera ca este un om bun si moral, dar numai cand se compara cu Cristos poate sa aiba o imagine clara a ceea ce este. Scriptura spune cat se poate de simplu ca nu exista nici un om drept, Romani 3:10-18.

Si Dumnezeu a avut o alegere de facut atunci cand a creat omul. Putea sa il faca asemenea unui robot, sau sa il creeze cu libertatea de a alege. Dumnezeu a ales cea dea a doua varianta. Dar libertatea de a alege a venit la randul ei cu doua optiuni: ascultare sau nesupunere. Dumnezeu a dat omului inca din gradina Eden un standard si o cale pe care sa o urmeze. Fiind Creator al tuturor lucrurilor, Dumnezeu este singurul care are autoritatea sa spuna ce este bine si ce este rau, ce este drept si ce este nedrept. Lucru intarit chiar de Cristos in Luca 18:18-19. De aceea apostolul Ioan defineste pacatul in 1 Ioan 3:4 ca fiind faradelege. Pacatul inseamna sa ratezi tinta lui Dumnezeu. Sa alegi sa faci lucrurile in felul tau, nu dupa voia lui Dumnezeu. Scriptura mai oferă doua descrieri a ceea ce este păcatul in Iacov 4:17 și Romani 14:23.

De când omul a ales sa incalce acest standardul lui Dumnezeu in Geneza 3:6 intreaga omenire a fost condamnata sa pacatuiasca. Nu a mai existat nici un om care sa se nasca pe acest pamant și care sa nu pacatuiasca, Romani 3:23. Dumnezeu ne-a ingaduit libertatea de a alege cum sa traim in aceasta viata, dar in acelasi timp ne pune inainte si consecintele alegerii pe care o facem, Romani 6:23. Plata pentru pacat este moartea, iar Scriptura vorbeste despre doua tipuri de moarte: moartea fizica (Geneza 3:19, 5:5); moartea spirituala (Geneza 3:23, Isaia 59:1-2). Ca urmare a pacatului nici un om nu poate evita moartea fizica, insa Dumnezeu ne da din nou alegerea de a putea evita moartea spirituala, adica separarea vesnica de prezenta Sa. Care este calea prin care omul poate evita acest destin vesnic? Cea de-a doua parte a vs.23 din Romani 6 ne spune acest lucru.

Isus Cristos este solutia lui Dumnezeu la problema pacatului.

Vestea buna este ca exista speranta! Nu suntem condamnati decat daca alegem sa fim. Iadul nu este dorinta lui Dumnezeu pentru om ci este alegerea lui personala. Planul lui Dumnezeu a fost dintotdeauna acela de a da posibilitatea omului sa se intoarca la El. Satan a mintit aceasta lume sa creada ca exista mai multe cai prin care putem ajunge in ceruri dar in realitate este o singura cale spre ceruri. Se promoveaza doctrina mantuirii prin propriile fapte, a mantuirii prin daruire, a mantuirii prin ceea orice altceva cu exceptia caii oferite de Dumnezeu. Dar Biblia spune ca toate aceste drumuri sunt drumuri infundate, sunt minciuni promovate cu scopul de a ne face sa ratam adevarata cale care este credinta si ascultarea de Cristos, Ioan 14:6. Omul nu poate face nimic ca sa isi castige dreptul de a ajunge in cer. Daca acest lucru era cu putinta atunci nu mai era nevoie ca Dumnezeu sa isi jertfeasca singurul Fiu. Dar este posibil ca in ciuda problemei pacatului din viata noastra sa primim vindecare si sa nu experimentam moartea spirituala. Aceasta lucrare este in intregime planul lui Dumnezeu și vine prin Isus Cristos, Romani 3:21-22.

Sa citim acum Efeseni 2:8-10.  Este descrisă in aceste versete o schița a planului de mantuire al omului descris prin trei cuvinte care implica trei acțiuni: har, credinta si mantuire.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Harul este lucrarea lui Dumnezeu care ne spune ca nu ne putem salva singuri, ca mantuirea nu ne este accesibila prin propriile eforturi ci este pe deplin darul lui Dumnezeu. In vechime, atunci cand din cer nu mai cadea ploaie, cand ogoarele nu produceau grane, sau cand vreo boala lovea o cetate, paganii credeau ca zeii sunt suparati pe ei. Asa ca trebuiau sa faca ceva pentru a satisface mania zeilor si ofereau copii ca jertfe pentru ispasirea pacatelor lor. Scriptura ne spune intr-adevăr in epistola către Evrei ca “fără vărsare de sânge nu exista iertare de păcate” dar jertfelefacerea nu aduceau nici o ispășire ci erau doar crime îngrozitoare și fără nici un rezultat. Haideti sa vedem cuvintele apostolului Pavel din Romani 3:24-25. Credinta crestinasingura ca ca omul nu poate face nimic sa ca plateasca prin propriile eforturi pentru pacatele lui, acesta este harul lui Dumnezeu.

Singura cale pentru a oferi mantuire omului, a fost ca cineva sa vina pe acest pamant, sa traiasca fara pacat si sa fie facut pacat pentru toti ceilalti. 2 Corinteni 5:21. Poporul Israel trebuia sa aduca ca jertfa un miel an de an pentru ca Dumnezeu sa treaca cu vederea pacetele lor. Insa nici un miel fizic nu putea oferi ispasire totala si curatire desavarsita de vina pacatului. Jertfele acestea aveau scopul de a face omenirea sa înțeleagă ca întotdeauna cineva trebuie sa plătească cu viata pentru păcat și sa ne pregătească pentru jertfa suprema a singurului Fiul al lui Dumnezeu pentru păcatele omenirii. la momentul potrivit Dumnezeu a oferit un miel spiritual, pe Isus Cristos pentru a face aceasta ispasire deplina a pacatului din viata omului, 1 Petru 1:18-20. Doar o astfel de jertfa poate satisface dreptatea lui Dumnezeu fata de pacat.

Ce inseamna credinta? Acesta este al doilea cuvant din ecuatia solutiei lui Dumnezeu și este lucrarea omului. Sa citim din Evrei 11:6, rolul credintei in planul de mantuire al lui Dumnezeu. Acum sa citim un exemplu despre cum a rasplatit Dumnezeu credinta unui om, Geneza 15:6. Dar a fost Avraam cu adevarat drept? Am citit in Romani 3:10 si 3:23 ca nu exista nici un om drept, si nici unul fara pacat. Deci ce vrea sa ne spuna de fapt Scriptura? Ca exista o cale prin care Dumnezeu poate face din cineva nedrept, un om drept, Romani 3:26. Pentru ca si-a pus credinta si ascultarea in Dumnezeu, acest lucru i-a fost atribuit ca dreptate. Acelasi lucru il implineste astazi Cristos. In ciuda nedreptatii mele, prin credinta si ascultarea mea de Cristos, nedreptatea mea este inlocuita cu dreptatea Lui si astfel sunt indreptatit inaintea lui Dumnezeu, Romani 5:1-2.

Ce inseamna mantuire? Mantuirea este salvare. Salvare de la ce? Salvare de la experimentarea maniei lui Dumnezeu datorita pacatului din viata mea, Coloseni 3:5-6.        Aceasta este schita pentru mantuire pe care Efeseni 2:8-10 ne-o ofera. Lucrarea lui Dumnezeu este harul; lucrarea noastra este credinta; iar rezultatul este mantuirea.

Foarte important: Asigura-te ca ai primit harul lui Dumnezeu si ca ai credinta corecta!

Una dintre cele mai mari neintelegeri in relatia omului cu Dumnezeu este legata de felul in care el considera ca a primit harul lui Dumnezeu si modul in care defineste credinta biblica corecta. Modelul pentru amandoua il gasim bineinteles in Scriptura.                                          Haideti sa vedem cateva exemple despre ce inseamna credinta corecta. Sa citim mai întâi Marcu 7:5-9. Credinta corecta este una bazată pe adevărurile Scripturii nu pe cele ale omului si este intotdeauna insotita de actiune. Credinta biblica este activa si este dovedita prin supunere. De fapt acest lucru este perfect ilustrat de Iacov in 2:14-20, Marcu 16:16.

Pentru multi oameni simplul fapt ca ei constientizeaza existenta unui Dumnezeu acest lucru comfirma credinta lor in El. Dar daca doar la acest lucru se rezuma credinta mea, atunci acea credinta este moarta. Oare satan crede in Dumnezeu? In Iov 1 ni se spune ca uneori se si infatiseaza inaintea lui Dumnezeu. El stie si cum arata Dumnezeu. Oare dupa judecata va sta satan in prezenta lui Dumnezeu in vesnicie? Cu siguranta ca NU! Pai bine,dar de ce nu,daca el crede in Dumnezeu? Pentru ca supunerea fata de voia lui Dumnezeu este ceea ce face diferenta. O credinta biblica corecta ne indreapta inimile si mintile spre o supunere fata de voia lui Dumnezeu, Matei 7:21-27.

Asadar Dumnezeu poate oferi indreptatire doar celor care au o credinta biblica si care au primit harul Lui prin supunere fata de planul si voia Sa. Pasajul din Evrei 3:16-19 ne ofera un plus in intelegerea acestui concept al credintei autentice. Acea generatie a poporului Israel nu a intrat in tara promisa datorita necredintei. Dar cum si-au aratat ei necredinta in Dumnezeu? Prin neascultarea fata de El.

Acum as vrea sa spun un alt lucru important. Credinta biblica cere directie, nu perfectiune. Dumnezeu nu se asteapta sa putem arata o supunere perfecta fata de voia Sa. Dar sa traiesti o credinta biblica autentica inseamna sa iti doresti mereu sa tinzi tot mai mult catre perfectiune, Matei 5:48.

Ce inseamna ca o credinta biblica cere directie si nu perfectiune?  Este ca si cand doua persoana pornesc impreuna intr-o calatorie. Calatoria insa se dovedeste a fi mult mai grea decat crezusera initial, si pe parcursul ei apar provocari si dificultati la care nici nu se gandisera. Fiecare dintre ei au momente de dificultate si uneori de descurajare, de oboseala si frustrare care ii fac sa cada. Dar de acolo de jos, unul decide sa se ridice, sa isi adune fortele si sa continue pentru a sfarsi calatoria pe care a inceput-o, in timp ce celalalt isi spune ca nu mai poate sa indure provocarile si greutatile acestei calatorii, asa ca renunta. Asta inseamna sa ai o credinta cu directie, nu o credinta perfecta. O credinta care te face sa te ridici si sa continui, desi ai momente cand cazi si iti este greu, pentru ca stii ca ceea ce te asteapta la sfarsitul calatoriei merita orice efort, sacrificiu si suferinta indurata pe parcurs. La asta se refera si pasaje din Scriptura asemenea celor din Evrei 10:35-39 sau Apocalipsa 2:10. Sa ne ajute Dumnezeu sa fim oameni cu o credinta vie si activa, oameni cu o credinta biblica corecta care in ciuda imperfectiunilor continua sa staruie si sa lupte cu credinta in Cristos pana la capat in asteptarea primirii cununii vesnice de slava. Amin!

This entry was posted in Predici and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code